Ik ben op zoek naar de gouden tip Als ik bijv. witlofschotel of preischotel in de oven klaarmaak, dan kook ik de groenten meestal even kort (ca. 5 a 10 minuten). Daarna laat ik de groenten uitlekken, minimaal 1 uur. Het lijkt dan alsof het kook vocht verdwenen is, maar nadat de groenten in de oven geschoven heb, drijft de hele boel weer in de ovenschaal. Vooral als er bijv. aardappelpuree in dezelfde schotel zit, is het niet bepaald lekker. Heeft iemand tips om dit te voorkomen ?
Bedankt voor de tip, Dutske. Ik heb inderdaad al eens geprobeerd om de groenten na het koken droog te deppen met een theedoek. Het hielp wel wat, maar eigenlijk net niet genoeg Ook heb ik geprobeerd om de groenten in een vergiet te doen en dan "aanstampen" zodat het vocht verdwijnt, maar ook dat helpt maar gedeeltelijk.
De groente niet gaar koken maar stomen, of in de magnetron garen. Beiden zonder water en dus kunnen de groente geen vocht opnemen. Overigens heb ik dit zelf niet uitgeprobeerd, maar het moet denk ik zo wel lukken.
Tsja... dat is de reden waaom Simon in de oven 'in delen' het eten bereid... op 2 lagen in de oven en de kip en groente gaan op een rekje in een ovenschaal zodat het vocht in het bakje ligt en het eten droog op het rek. *edit* volgens mij is het probleem niet dat de groentes vocht op hebben kunnen nemen in de eerdere bereidwijze maar dat deze groentes van zichzelf veel vocht hebben (witlof helemaal!) Daarom leggen wij die dus op een rek/roostertje, dan kan het vocht in de ovenschaal druppen waar het rekje in staat.
Na het uitlekken de groenten in een theedoek wikkelen en zo nog een tijdje laten liggen zodat het vocht wat er nog in zit geabsorbeerd wordt door de theedoek.
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be
Ik heb een magnetronschaal met een roostertje erin.Ideaal voor bv witlof;het vocht komt eronder. Zou zo'n schaal ook niet als ovenschaal te koop zijn??
klinkt heel raar maar werkt echt, groente (sla, witlof of wat dan ook) in een schone theedoek doen, hier een zakje van maken, mee naar buiten en rondzwaaien die handel, je zult zien dat het water er letterlijk en figuurlijk vanaf vliegt!
Het hangt er wel een beetje vanaf wat je maakt, maar couscous absorbeert ook erg veel vocht ( gaat hier dus door de spaghettisaus ) , weet niet of het met witlofschotel een geslaagde combinatie is ( hoewel er niet erg veel smaak aan zit ), maar droog wordt het er wel van