Hoe houd je je paard, "paard"

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
aprillicious
Berichten: 859
Geregistreerd: 23-08-01

Hoe houd je je paard, "paard"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-12-01 15:02

Ik heb in een aantal topics (geloof ik) gelezen dat je je paard moet behandelen als een paard.
En dan vraag ik me af; Hoe behandel je een paard als paard. Is daar ook een algemene beschrijving voor. Zoals dit en zus moet je zo doen, want anders is het niet goed of iets dergelijks (volgen jullie me nog).
Wat ik me dus hierbij voorstel (nu geef ik iemand van mijn stal als voorbeeld), is dat iemand komt voor haar/zijn paard(en) en ervoor zorgt dat haar/zijn paard(en) de beweging krijgen die ze nodig hebben, de nodige poetsbeurten, zo nu en dan losgooien, aantal uren op het land, etc. etc. ik bedoel hiermee dat je dus ‘geestelijk’ niets van het paard vraagt of verwacht (hoop dat ik het een beetje duidelijk uitleg)

Wil eigenlijk nog een vraag opschrijven, alleen het begint nu voor mij allemaal onduidelijk te worden…..dus voor nu ff………….

Hoe moet je je paard als paard behandelen????

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 15:39

Je behandelt je paard als paard door er om te beginnen er geen menselijke emoties en gevoelens in te projecteren.

Zo van :

"ik sla mijn paard niet want dat is zielig". Een goede tik als hij iets verkeerd heeft gedaan kan heus geen kwaad.

"Ik rij niet met sporen want dat is zielig, met zweep hoeft ook niet van mij"
Als je niet consequent met hem bezig bent, zal hij op een gegeven moment helemaal niet meer naar je luisteren.

"Als mijn paard zus of zo niet wil, dan hoeft hij dat niet": als je voortdurend toe blijft geven aan je paard zal hij de baas over je zijn. Nee, jij bent de baas. Hij moet luisteren.

"nee hoor, mijn paard hoeft niet beslagen te worden" als je dan twee keer vraagt, KAN hij nieteens beslagen worden omdat hij de smid het licht uit de ogen trapt.

"ik vind het zo lief als hij na het rijden gaat schuren" Duidelijk teken van disrespect.

En zo kan ik nog uren doorgaan. Dus het is niet alleen losgooien, rijden, eten geven. Je moet een beetje paardepsychologie begrijpen en ook gebruiken om een paard als paard te kunnen behandelen. En dat kun je het best leren door veel te lezen, goed te kijken, en er met anderen over te discussieren.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 15:46

Ik kan me wel aansluiten bij wat Cassidy zegt. Ik wil wel even aanvullen dat je ook moet voldoen aan de behoeftes die bij paarden horen: en dat is dus zorgen dat ze hetgeen je van ze vraagt goed af kunnen (voeren navenant het werk dat ze moeten), afwisseling geven, weidegang (paarden zijn bewegingsdieren), en een schone box die hun hoeven niet aantast.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 16:27

Daar sluit ik me bij aan. Voor mij houdt het beide in: ik behandel hem als paard dus consequent en ik ben de baas maar ook aandacht en liefde en veel verzorging. Verder moet hij ‘paard’ zijn in die zin dat ik regelmaat een bosrit maak (elke week), heb zomers zoveel mogelijk in het land zet, hem ’s winters eens in de week losgooi zodat hij zich lekker vrij kan bewegen etc. etc.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 16:32

Desiree en Gail, de nodige verzorging, regelmatig te eten, buitenritten, weidegang en losgooien werden door Pregini al opgenoemd.
De vraag was wat je nog extra kon doen om een paard, paard te laten zijn. En toen was dit eigenlijk het eerste (en het enige) wat me te binnen schoot.

carola

Berichten: 8686
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 16:35

Ik ben dus heel erg voorstander van het Paardachtig houden van paarden. Nu ga ik even in op de manier van huisvesting, wat volgens mij één van de belangrijkste factoren is voor het paardachtig houden van paarden. De omgang is hierboven al heel mooi beschreven, en dat is toch bij elk paard verschillend.

Zo heb ik het, en ik vind het ideaal, maar snap dat het voor weinig mensen mogelijk is, ik ben hiertoe overgestapt na lang nadenken over een discussie met m'n (homeopatische) DA en met andere personen:



Mijn sportpaard staat samen met een pony in een paddock van 15 x 8 meter. In die paddock is een grote stal, waarvan de deur altijd open staat. De bodem van de stal bestaat uit een hele dikke laag stro. De bodem van de Paddock bestaat uit een laag witzand. Om de paddock heen staan aan alle kanten veel bomen en struiken, het is dus heel erg beschut.

Bij redelijk weer gaat 's ochtends het hek naar de wei open, en kunnen ze dus het land op. 'S avonds of 's middags gaat dat weer dicht.

Omdat het paardje toch veel en intensief bereden wordt, wil ik hem niet te dik in de vacht. Dat heb je natuurlijk vrij snel in zo'n buitenomgeving. Dat los ik op met dekens. Hij heeft nu al 3 dikke dekens op, waaronder 1 halsdeken. Als het nog kouder wordt of het gaat vriezen, dan los ik dat weer op met extra dekens.

Ik heb dus een keuze gemaakt: óf op stal met 1 à 2 dekens, óf buiten met meer dekens. Ik heb voor het laatste gekozen dus. Volgens mij is veel frisse lucht en veel ruimte zeer essentieel voor de gezondheid van een paard, zowel geestelijk als lichamelijk.

Mijn intensief bereden paard staat nog dag en nacht buiten dus! Iets dat velen raar in de oren klinkt, maar op deze manier gaat het super.
Als het echt slecht weer gaat worden (veel regen of sneeuw) dan gaan ze allebei naar binnen in een loopstal van 6 x 15 meter, ook daar staan ze weer samen.



Op deze manier heb ik drie belangrijke 'paardachtige'-normen gecombineerd: namelijk 1) ruimte, 2) frisse lucht en 3) gezelschap.

Ik merk dat beiden paardjes geestelijk veel en veel beter zijn geworden na onze overstap op deze manier. Hoesten is verleden tijd, en ze zijn beiden veel vrolijker, alerter en geconcentreerder tijdens het werk.

Ik vind dit echt een supermanier van het houden van paarden, maar snap dat het voor veel mensen absoluut niet haalbaar is. Nadat ik lang en veel had nagedacht over dit onderwerp, ben ik m'n paarden op deze manier gaan houden.

Verder heb ik 100% natuurlijk voer en voer ik kruidenmengsels bij. Ik heb naast m'n normale DA ook een homeopatische DA en gebruik veel homeopatische geneesmiddelen.

Nog even kort de paardachtige manier van paardenhouderij van mij:

1) frisse lucht
2) ruimte en veel beweging
3) gezelschap
4) goed, natuurlijk voer
5) en als laatste: de manier van behandelen van paarden moet volgens de 'paardenrangorde', daarin ben ik de hoogste. Ik eis van mijn paarden dat ze me met respect en eerbied behandelen.

Mirjam

Berichten: 739
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 21:53

Ik ben het helemaal eens met Carola, dit is volgens mij de mooiste manier om paarden te houden. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd.

Alhoewel mijn paardje in het voorjaar en de zomer op de wei staat (dan en nacht), in de herfst een aantal uren overdag, is de winter toch altijd een probleem. We proberen nu (mijn vriend helpt gelukkig mee) haar toch twee keer per dag uit de stal te halen. Naast rijden en longeren, zijn er de buitenritten, de stapmolen, los in de bak en de wandelingen (paard mee als 'grote' hond). Het lukt niet altijd, maar wel vaak.

Ik denk dat het vijfde punt van Carola heel belangrijk is. Paarden zijn kuddedieren en zijn dus altijd bezig met rangorde. Dat betekent dat je als baas altijd nummer 1 moet zijn, anders wordt het levensgevaarlijk. Dat hoef je niet met slaan en schreeuwen te worden, respect kan je ook op een andere manier krijgen (anders is het denk ik luisteren uit angst). Methoden als NH kunnen inzicht bieden.

Voor mij is mijn paard gelukkig als ze op zijn tijd lekker gek doet. Flink ronken,bokken, galopperen etc. (alleen als ze los in de bak of de wei staat natuurlijk, tijdens het werken niet). Ze is ruim 8, maar sommigen zien haar voor een driejarige hengst aan. Dan straalt ze echt plezier uit!

Yentl

Berichten: 12478
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 21:58

Cassidy schreef:

"ik vind het zo lief als hij na het rijden gaat schuren" Duidelijk teken van disrespect.


disrespect? bedoel je dat hij geen respect voor je heeft?
nou sorry hoor maar mijn paard die schuurt altijd ff na dat ik zijn hoofdstel om heb gedaan, en dan kriebel ik hem terug, vind ie heerlijk en daarna soms ook nog even
en hij heeft wel respecht voor mij, ik ben consequent en hij luisterd, en als hij dat niet doet, zal hij moeten! }>

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 22:43

Een paard een paard laten is dus niet 3 dekens op doen, want stel je voor dat hij het koud krijgt. Meestal heeft de baas het koud en het paard niet. Het paard kan dat allemaal zelf regelen. Hij kan beter tegen de kou dan tegen de warmte.
Lekker naar buiten zo lang mogelijk het hele jaar door. Als het regent, hij smelt echt niet, als het koud is, dan heeft hij ook geen last van.
Je paard heeft genoeg aan goed biks en goed hooi. Alleen op DA advies wat extra geven. De poeders en aparte voedingssublementen is goed voor de kas van de fabrikant en de fouragehandel. Heeft je paard dat echt nodig??? Verward Hij bouwt met die troep geen weerstand op.
Geef je paard ook eens een vakantie van een paar maanden als hij altijd op stal staat. Gooi hem lekker in het land zomers, daar knappen ze van op. Jij gaat ook op vakantie of je neemt ook vrij. Gun je paard dat ook.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 22:52

Hoi
Ben het eens met wat ik tot nu toe gelezen heb.
Wat ik nog toe wil voegen aan de verhaaltjes...
Ideaal zou natuurlijk zijn zoiets als wat Klaus Ferdinant Hempling heeft, een persoonlijk natuurresservaat met zijn dieren.
Maar dat is voor zeer weinigen weggelegd helaas. Zelfs dat wat Carola heeft zou ik al heel fijn vinden.
Bij mij komen ze in de winter hoog uit een uurtje buiten in de bak. Voor de rest staan ze op stal zich te vervelen.
Mijn ideaal wat ik hem probeer te bieden om het leven toch intressant te houden is veel werk met afwisseling.
Dat wil zeggen dat we op zoek zijn naar spanning, ik denk persoonlijk dat een paard het fijn vindt om een bepaald punt van stress te hebben. Niet gestressd natuurlijk maar een bepaald aantal aan prikkels vinden ze harstikke leuk.

Enne schuren is inderdaad een teken van dominatie, wil niet zeggen dat je het niet meer toe moet staan als je maar wel weer zelf kan bepalen wanneer hij stopt.

Kim

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 22:58

Met Pia over die drie dekens ben ik het dus niet eens, want wat wil je nou. Paard paard laten of paard wild laten. Ze wonen noueenmaal onder de mensen en dat draagd conseqenties. Dus drie dekesn en buiten ( omdat ze anders een veels te dikke vacht krijgen waardoor ze niet meer te rijden zijn) of binnen onder 1 dek.
Ga helemaal met Carola mee

Kim

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 23:22

Als je die dekens eraf haal om te rijden, dan krijgt dat lijf een opdonder. Als je 3 dekens op doet, dan moet er wel heel veel tijd zitten tussen de eerste deken die je eraf haalt en de laatste. Het lichaam moet wennen aan de hele koude omgeving. Ik woon vlak bij jou en mijn paarden staan onder 1 deken en hebben haast geen wintervacht. Het licht er helemaal aan hoe vroeg je of hoe laat je een deken op doet. Ze lopen hier overdag buiten met dezelfde deken waar ze 's nachts onder staan. Als het regent hebben ze een regendeken op. De fries heeft een normale canvas deken op en de kwpn er heeft een iets dikkere BR.
Ik ben altijd vrij laat met dekens en ik haal de dekens ook snel er weer af. Ze worden niet geschorren. De staltemperatuur is misschien 1 a 2 graden warmer dan de buiten temperatuur.

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-01 23:28

Over dekens gesproken, mijn paard heeft nog geen deken gezien en met rijden gaat het nog steeds prima, na een uur begint die wat nattig te worden.
Als ik mijn paard zou scheren zou ik hem ook een goede dikke deken op doen (desnoods 3). Daar is niets mis mee, op dat moment heeft een paard dat nodig als je wilt voorkomen dat die niet ziek wordt.