Tennessee Walking Horse

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Imane
Berichten: 11
Geregistreerd: 31-07-03

Tennessee Walking Horse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 19:31

Hello!

Ik rijd sinds kort een Tennessee Walker en ben op zoek naar wat info...kan niet echt veel vinden! Wel over zijn speciale gangen, maar niet hoe je hem hier in kunt trainen. Wij willen graag endurance met hem gaan rijden, hoe train je een walker hier het best in.
Verder...hoe hoort de hoofdhouding van de walker te zijn tijdens het rijden, wat voor gymnastische oefeningen kun je met hem doen?
Wie weet wat meer rijtechnische dingetjes over dit ras??

Groetjes Imane.



Stephanie

Berichten: 11654
Geregistreerd: 29-11-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 19:40

Tennessee Walking Horse

Soort: warmbloed
Herkomst: Verenigde Staten

Over de Tennessee Walking Horse

De Tennessee Walking Horse komt uit de VS en zijn meest opvallende kenmerk is zijn gang, de zogenaamde 'Running Walk'. De 'Running Walk', of snel-stap, is een vier-tempo-gang en maakt het paard genoeglijk om op te rijden. Het ras heeft een rustig temperament en een goed karakter. Het staat bekend als één van de liefste paarden ter wereld. De Tennessee Walking Horse is oorspronkelijk door plantagehouders gefokt als sterk en comfortabel paard, waarop het werk op de plantage overzien kon worden. Het paard komt men tegenwoordig veel op concoursen tegen als show-paard.



Lichaamsbouw

De meeste Tennessee Walkers zijn tussen de 1.50 en 1.60 meter hoog. Als ze groter zijn wordt hun beweging vaak minder goed, bovendien vraagt het veel meer werk om hun spieren te trainen. Ook in het terrein zijn ze minder vast op hun benen. Walkers die kleiner zijn dan 1.47 m worden Tennessee Walking Pony's genoemd. Alle kleuren komen voor, ook bont. De Tennessee Walker is een edel paard met een mooi hoofd en grote, ver uiteen staande ogen. Een tamelijk lange hals, hoog opgericht en goed bespierd, gaat vloeiend over in de schoft en een vaak korte, sterke rug. Een lange, schuin liggende schouder maakt veel beweging mogelijk. De achterhand, met een lang been, moet sterk zijn en zeer ver ondertreden. Dit lange achterbeen is een typisch raskenmerk van de Tennessee Walker.



Geschiedenis

Het ras vindt zijn oorsprong in, de naam zegt het al, Tennessee, een staat in de V.S. Eigenlijk is dit niet helemaal waar. Ook in de andere (zuidelijke) staten van de V.S. is men bezig geweest met het fokken/kruisen van verschillende rassen waaruit uiteindelijk het Tennessee Walking Horse is ontstaan.
Vooral de plantage-eigenaren die hele dagen in het zadel moesten zitten, hadden behoefte aan een comfortabel paard en hielden zich daarom intensief bezig met die fokkerij.
De verschillende rassen waaruit de Walker is ontstaan, zijn met name de Engels volbloed, American Standardbred, de Morgan en de Saddlebred. Uiteindelijk is in 1936 een stamboek opgericht en werden 114 paarden als stampaarden aangewezen. Hun registratienummers beginnen met een 'F' van 'Foundation Horse'.



En verder...

Het paard is ook op snelheid erg comfortabel te berijden.
De Tennessee Walker draaft bijna nooit. Naast de stap en de galop gaat hij ook in 'Flat walk' en 'Running Walk'. De Tennessee Walker heeft deze gangen van nature in zich, dit is al zichtbaar bij een veulen. In deze gangen is de beenzetting hetzelfde als in stap. Hoorbaar als een zuivere 4-takt en zichtbaar door een vloeiende beweging met een sterk stuwend achterbeen waarbij de afdruk van de achterhoef die van de voorhoef ruim overtreft. Het voorbeen komt hierbij ruim en los uit de schouder. De hals en het hoofd maken een knikkende beweging in het ritme van de gang. Dit is kenmerkend voor de Walker. In de runningwalk maakt het paard ruimere passen waardoor hij sneller gaat. De flatwalk heeft ongeveer het tempo van een langzame draf (± 8-10 km per uur), de Running Walk van een flinke draf. Doordat het paard been voor been optilt en weer neerzet, blijft de ruiter stil en uiterst comfortabel in het zadel zitten. De galop kan vlak en snel worden gereden maar op shows wordt een sterk verzamelde, naar boven gesprongen galop (canter) gevraagd, ook wel de Rocking Chair Canter genoemd. Je krijgt dan het gevoel in een schommelstoel te zitten.



Invloeden

Engels Volbloed
Narragansett Pacer
Morgan
Standardbred
Saddlebred



Bron:
http://www.paardentrefpunt.nl/rassen/


dit is wat info erover...
ik heb er zelf eigenlijk helemaal geen verstand van Haha!

Viral Horses /3 : Instagram - Tiktok - YouTube

Imane
Berichten: 11
Geregistreerd: 31-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 19:51

Deze info is inderdaad dus overal te vinden...maar toch bedankt!

Stephanie

Berichten: 11654
Geregistreerd: 29-11-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 19:57

Imane schreef:
Deze info is inderdaad dus overal te vinden...maar toch bedankt!

misschien kan je eens in de zoekmachine kijken naar bokkers die ook een teneese rijden en die een pb sturen

Viral Horses /3 : Instagram - Tiktok - YouTube

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48201
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 20:04

ik weet niet waar je woont, maar Les_Fjal geeft les... ze heeft erg veel ervaring met IJslanders, dit zijn ook gangenpaarden... ze geeft nu ook iemand les met een Paso... van een TWH zal ze ongetwijfeld ook aardig wat kennis hebben... Haha!

Lesje woont trouwens in Hoogvliet, bij Rotterdam.

Gaitkeeper

Berichten: 517
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 20:59

Welke walker rij je bij? Die van Claudia toevallig ?
Het maakt veel verschil in welke gang je paard gereden wordt : wil je haar trainen in walk of in rack ?
De rack lijkt redelijk op de tölt dus daarbij zou iemand uit de IJslanderwereld je misschien best wel iets verder kunnen helpen maar de walk is echt wel wat anders en daar heb je wel iets meer specifieke kennis voor nodig.

Wel is het zo dat elke instructeur die open staat voor wat anders je best in de basis verder kan helpen: je kan er dezelfde gymnastische oefeningetjes mee doen als met elk ander paard hoor ! Haha!
Alleen voor hulp met de gangen is wat andere kennis handig.

Supertje

Berichten: 7089
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 23:01


Run free Jordy.... 1997 - 2021

Valeska

Berichten: 799
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:29


Once a Paso, always a Paso!
www.gangenpaarden.nl

Voor de ultime waak en gezinshond,
Kijk op:www.dogocanario.nl

KimDai
Berichten: 836
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 13:55


Pleasuregaits

Berichten: 333
Geregistreerd: 15-02-02
Woonplaats: Hechtel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-04 20:50

Ik lees zojuist pas je bericht. Heb je al op onze site gekeken? Ik heb vorig jaar samen met mijn vriend een Endurance wedstrijd gereden met onze Tennessee Walkers.

Dat verliep perfect al vielen we niet in de prijzen. Voor ons was het een test om te kijken hoe het tempo van de paarden lag. Zelf zou ik het vaker willen doen maar dat is wat moeilijk met drachtige merries.

Voor meer rasinfo kun je onze site bekijken: www.pleasuregaits.com
Ik geef ook rijles specifiek met Tennessee Walkers. Natuurlijk ben je altijd welkom eens nader kennis te komen maken.

Groeten,
Sandra van den Hof

Sandra
Gangenpaardencentrum Pleasure Gaits
Tennessee Walking Horse ~ Natuurlijk Paarden Houden ~ Voeding

ankyfan
Berichten: 415
Geregistreerd: 21-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-04 21:23


ankyfan
Berichten: 415
Geregistreerd: 21-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-04 21:25

Tennessee Walking Horse

De Tennessee Walker is een Noord-Amerikaans gangenpaard.
In 1935 werd er een registratie opgericht en in 1945 werd het een gesloten stamboek met als stamvader de hengst :'Allen F1' (F1 is om aan te geven dat dit de eerste Foundation hengst was).

Al in de jaren 1800 werden volbloedpaarden uit Engeland geïmporteerd (de Narranganset Pacer) en dit bloed gemengd met Morgan Horses, Canadian Pacers, dravers en American Saddlebred hebben uiteindelijk geleid tot de tot stand koming van het ras : de 'Tennessee Walking Horse'.

Het doel was het fokken van een veelzijdig paard dat voor de koets kon lopen en licht werk kon verrichten op de boerderij. Maar dat ook onder het zadel mijlen kon lopen om plantage eigenaren op een comfortabele manier te vervoeren. Dit fokdoel heeft inmiddels iets andere accenten gekregen maar nog steeds streeft men naar een veelzijdig paard dat geschikt is voor 'trailrijden', aangespannen lopen, recreatie maar ook voor show.

Verschijning
Met een gemiddelde stokmaat tussen de 1.50m en 1.60m is de Tennessee Walker een redelijk groot ras onder de gangenpaarden.
Een schuine schouder, gemiddelde lengte van rug en een kort sterk kruis dat hen in staat stelt de achterbenen ver onder te brengen. Verder hebben ze een vrij lange sierlijke hals.
Enige verscheidenheid in types is er wel te vinden binnen dit ras. De moderne luxere types en bijv. de wat ouderwetsere iets steviger types. Ook de hoofden kunnen fijn zijn met zelfs een knikje in het neusbeen tot een vlak lang of 'boller' neusprofiel.
Veel walkers worden op de westernmanier opgetuigd en bereden.

Alle kleuren zijn toegestaan en er komen dan ook ontzettend veel kleuren voor in dit ras. Bijv. de bijzondere kleur champagne maar ook allerlei soorten bont.

Aard
Zoals je bij gangenpaarden vaak tegenkomt is ook de 'Walker' een zeer mensgericht paard.
Bovendien zijn ze erg intelligent en meestal zeer zachtaardig. Mits goed opgevoed en aangereden maken deze karaktereigenschappen gecombineerd met de gangaanleg de Walkers een geschikt leerpaard voor beginnende of angstige ruiters.

Gangen
De Tennessee Walker is beroemd om zijn gang waar het ras ook naar genoemd is : de 'Walk'.
Traploos versnelbaar van een zogenaamde 'flatwalk' naar de 'running walk'.
De flatwalk is een vlotte viertakt stap met lange passen en een duidelijk ondertredend en 'overstappend' achterbeen. Het hoofd knikt mee in het ritme van de passen. Het tempo ligt tussen de 8 en 10 km/u en is voor het paard lang vol te houden. (zie ook de filmpjes van de Tennessee Walkers in beweging)

De running walk blijft dezelfde gang en takt alleen komt het tempo hoger te liggen (gemiddeld tussen de 10 en 20 km/u). Het hoofd knikt altijd mee in het ritme.De voorbenen hebben een redelijke knie-aktie en het achterbeen stapt ruim over de hoefafdruk van het voorbeen.

Een andere herkenbare gang van de Tennessee Walker is de zogenaamde 'canter' oftewel de 'schommelstoelgalop'. Het is een verzamelde galop in een zo laag mogelijk tempo met rustige rollende hoge sprongen waaraan het de naam heeft te danken.

Deze gangen hebben de Tennesee walker beroemd gemaakt en wordt gevraagd op shows en wedstrijden. Maar veelal hebben ze de mogelijkheid tot meer gangen.
Zo gaan de meeste walkers ook in rack (ook wel tölt of single-foot genaamd) en is dit een gang die voor de recreatie/endurance ruiter vaak interessant is. Dit omdat deze gang veelal erg comfortabel te rijden is en de paarden het lang vol kunnen houden.
Maar ook kunnen sommige paarden in fox-trot gaan of lopen andere paarden het liefst in een stepping-pace. Daarnaast hangt het af van de training en voorkeur van de ruiter welke gangen gestimuleerd en gereden worden.

Al deze gangen hebben de walker van nature en alleen díe gangen die een paard van nature bezit kunnen getraind en uitgebouwd worden.
In Amerika zien we soms hachelijke trainingsmethodes waarbij paarden in een bepaalde gang gemanipuleerd worden. Dit wordt bijv. gedaan met gewichten, een onnatuurlijke hoefstand en een soort dikke klompen tot aan zelfs vernageling toe en erger (om het paard te laten lopen met veel beenaktie). Het gaat te ver om er hier op in te gaan maar iedereen kan begrijpen dat dit vaak om pure dierenmishandeling gaat en deze methodes gelukkig niet in Europa zijn toegestaan.
Dit soort methodes en afbeeldingen/filmpjes hiervan geven een slecht/vertekend beeld van het ras.
Het enige wat het eigenlijk aangeeft is dat de paarden een té goed karakter hebben dat ze dit soort praktijken helaas zonder tegendruk accepteren.

Knipoog Knipoog Knipoog Knipoog

Valeska

Berichten: 799
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 20:31

ankyfan"]
[quote="Valeska schreef:
http://www.gaitedhorses.net/



dat is denk ik alleen voor de mensen die goed engels kunnen Knipoog
[/quote]


Volgens mij heeft iedereen heden ten dagen toch minimaal 4 jaar Engels op school gehad?
Dit is een van de beste sites voor info over gangenpaarden. Op het forum zitten mensen met heel veel verstand en kennis over de diverse rassen.
Het is zeker de moeite waard er eens rond te snuffelen.

Once a Paso, always a Paso!
www.gangenpaarden.nl

Voor de ultime waak en gezinshond,
Kijk op:www.dogocanario.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers