Bit-advies gevraagd...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Bit-advies gevraagd...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 10:37

Okay. Ik rij Rowan thuis op een dubbelgebroken trens en dat gaat prima. In het bos kan hij echter heel drammerig zijn en vooral met andere paarden samen wil hij nog wel eens besluiten dat hij NU een sprintje wil trekken. Ik heb RSI, dus weinig kracht in m'n handen en snel pijn. Ik wil een bit wat stevig inwerkt als hij moeilijk is, ik kan niet aan een trensje gaan zitten sjorren tot het hem zint om weer normaal te doen.

Op het moment rij ik hem aan een simpel westernbit. Is hij rustig, dan hangt de teugel toch los (ik heb een western achtergrond, wil hoe dan ook nooit meer als een contactteugel). Is hij erg moeilijk, dan pak ik hem op en bind hij in. Dat gaat prima. Maar nu begint Rowan uit dat bit te groeien, het is sterker als hij nodig heeft op het moment, dus ik wil graag een stapje terug doen.

Eerst dacht ik dat een 2-rings pessoa bit misschien een mooie tussenweg zou zijn, maar die ringen zijn veel groter als ik dacht. De hefboomwerking zal mijn huidige bit niet veel ontlopen, en ik wil juist iets milders, maar met wel wat meer controle als een gewone trens.

Iemand in een winkel raadde me zo'n correctie-stang aan maar dat vond ik er wat eng uitzien met die 'knikken' op de lagen zeg maar. Geen flauw idee hoe dat inwerkt in de praktijk. Dat bit is ook wat boven m'n budget.
Gisteren zat een winkeldame me heel stellig te vertellen dat een 'stangetje' de oplossing van m'n problemen was omdat dat een stuk scherper inwerkte als een trens. Ja vast, maar ze had het hierbij over een ongebroken trens....

Iemand nog advies? Rowan heeft niet veel ruimte in z'n mond, dus het moet een 18mm bit zijn. Om een 21mm bit kan hij z'n mond niet eens dichtdoen.
Bespaar me alsjeblieft de 'rijtechnisch oplossen' kreten - daar zijn we dus mee bezig, maar ik heb in de tussentijd wel iets nodig dat mijn handen spaart en zorgt dat paardlief netjes onder m'n kont blijft lopen ook al heeft hij daar eventjes geen zin in.


Morrie

Berichten: 22308
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 10:47

Citaat:
Rowan heeft niet veel ruimte in z'n mond, dus het moet een 18mm bit zijn.


Morrie heeft dat probleem ook, al zonder bit puilt zijn tong uit zijn mond.
Ik heb een dunne ongebroken pelham, die ik tot 17,5 cm heb laten vergroten door de smid, en rijd die met 2 teugels.

De teugel die aan de onderste ringen zit is de noodrem, die hangt in principe los tot het nodig is. Als je alleen op de teugel rijdt die aan de bovenste ringen zit, werkt het bit als een ongebroken trens.

Ik heb w.b. de teugelvoering de onderste teugel tussen wijvinger en middelvinger en de bovenste teugel tussen middelvinger en ringvinger.

ik word wel vrij vaak voor dierenbeul uitgescholden door "experts" als ik buiten rijd Scheve mond

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 10:55

Oplossingen die ik in de praktijk wel zie langskomen:

Africhtingsbit met stoot
Slofteugel
Thiedemannteugel
Pessoabit

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 10:56

Heb ik aan gedacht ja, maar voor mijn handen is een twee-teugelvoering juist heel belastend...

En ach, dierenbeul... zolang 'ie zich netjes gedraagd heeft 'ie er toch geen last van? Ik vind - mits je er zelf mee om kunt gaan natuurlijk - dat het vriendelijker is om een wat sterker bit alleen te gebruiken als het nodig is, als een paard contant in z'n bek te rukken met een trens. Rowan weet het onmiddelijk als ik hem niet tegen kan houden, dan is het gelijk gedonder. Hij blijft eigenlijk altijd netjes achter m'n huidige bit, omdat 'ie weet dat ik hem tegen kan houden.

gabyfedde

Berichten: 11896
Geregistreerd: 17-11-02
Woonplaats: Gällivare (Zweeds Lapland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:08

Een ongebroken trens is helemaal niet scherper als een normale gebroken trens, het paard kan er alleen minder makkelijk te sterk op worden en het vastpakken.
Ik kon Fedde ook vaak niet bij andere paarden onder controle houden op een normaal bit, maar sinds ik een ongebroken trens heb gaat dat wel.

Don't dream your life, live your dreams!

Morrie

Berichten: 22308
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:08

dat vind ik ook Arwen.
Ik laat Morrie altijd vrij los, zodat hij ook met zijn hoofd laag kan lopen.
Als hij gaat lopen spoken (de laatste week schijnt het gekke-paardjes-tijd te zijn) dan pak ik hem er ff bij, om gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen.

Die dubbele teugelvoering valt mij erg mee, ik was er ook wat huiverig voor en reed inhet begin met pelhamriempjes, zodat je maar 1 teugel hebt. Ik heb ook niet meer van die fijne handjes en armpjes, maar het valt enorm mee in de prkatijk!

Een Thiedemannteugel heb ik nog wel voor je liggen als je dat wilt proberen, ik heb er 1 keer mee gereden en toen liep ie er gewoon doorheen, Morrie is te sterk voor dat soort speeltjes.

Een Thiedemannbit (Kimblewick) is ook nog een goede optie, helaas niet te koop in hele grote maten

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:11

Arwen: in hoeverre is het belangrijk dat je jouw oplossing ook mag gebruiken bij een Endurancerit? (in dat geval valt nl driekwart van de 'uit de losse pols' oplossingen die ik had opgenoemd af Haha!).

Lijkt me voor jou zeker iets om in de gaten te houden bij het zoeken naar een ander bit Lachen.

Dennis

Berichten: 31463
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:45

Ik heb voor Dennis ook een Pelhampje(een inimini van 10 cm Haha! ). Een enkel gebroken en aardig dun. Ik rijd hem met dit bit altijd met dubbele teugels zodat je de trens inwerking hebt maar ook er wat scherpers bij kunt pakken. In het begin was het eventjes wennen, maar de 1e keer dat ik dit bitje gebruikte ging het al prima. Ik heb normaal gesproken m'n teugels ook in een boog hangen en pak hem alleen op als het nodig is.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Morrie

Berichten: 22308
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:54

Citaat:
een inimini van 10 cm


Morrie heeft de XXL versie van 17,5 cm Haha!

Morrie had heel veel weerstand tegen bitten (heb er diverse geprobeerd toen ik hem pas had), maar die ijzeren pelham was meteen goed, hij begint al te happen als ik het hoofdstel pak OK dan!

De paardentandarts was erg verbaasd over dit breedbekpaard en wilde ook het bit in de mond zien liggen, die adviseerde me om nooit meer iets anders te proberen en te proberen nog zo'n bit te scoren en vast te laten vergroten voor als deze de geest geeft

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 13:47

Apple schreef:
Arwen: in hoeverre is het belangrijk dat je jouw oplossing ook mag gebruiken bij een Endurancerit? (in dat geval valt nl driekwart van de 'uit de losse pols' oplossingen die ik had opgenoemd af Haha!).

Lijkt me voor jou zeker iets om in de gaten te houden bij het zoeken naar een ander bit Lachen.


*Knikt*

aan bitten zit daarbij niet echt een beperking, maar je mag idd niet rijden met hulpteugels behalve martingaal. Hij doet z'n hoofd trouwens toch niet erg omhoog ofzo.

Zo'n correctiestang zou ik wel eens willen proberen. En een ongebroken trens... tja, die zijn niet duur, ik kan het proberen. Voorlopig zal het bij m'n huidige bit blijven denk ik.


Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:11

Correctiebit kan inderdaad heel goed werken. Het is geen onvriendelijk bit, het is juist precies naar de mond gevormd. Het middenstuk (de boog om zo maar te zeggen) is ook redelijk plat en breed, dat ligt dus fijn in de mond. Pak je de teugels echter stevig op dan kantelt het bit, zodat de smalle kant op de tong (dus niet op de lagen) drukt.
Jordy is erg gevoelig in zijn mond, maar hij lijkt dit bit juist prettig te vinden. Jordy heeft overigens precies dezelfde geintjes....
Een ongebroken trens werkt niet scherper in, het is voor veel paarden, en zeker voor paarden met weinig ruimte in de mond, prettiger dan enkelgebroken (geen notenkraker-werking).
Een kimblewick- of thiedemanbit is ook een ongebroken bit met lichte hefboomwerking, bij hoge handhouding werkt hij als een ongebroken trens, bij lagere handhouding heb je een hefboomwerking, doordat de teugel door de bitringen op en neer kan.

Run free Jordy.... 1997 - 2021

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 15:19

Ah wacht...

Afbeelding
Is een correctiebit...

Afbeelding
Is een scholingsbit. Had ik deze in m'n handen dan. Ik vind die 'knik' aan het einde (bij de ringen) zo raar. Ligt dat niet precies op de lagen?

Het correctiebit lijkt me eigenlijk wel wat. En Kimblewick met kinriempje had ik nog niet aan gedacht, is ook een goeie denk ik...

Billy

Berichten: 20708
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Gemeente Tholen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:20

Correctiebit is een fijn bit, het scholingsbit is volgens mij scherper
Ik zou even een advertentietje zetten op bokt, volgens mij zijn er wel mensen die nog zo'n ding hebben liggen.
Met het correctiebit mag je ook wedstrijden rijden

Goedgekeurd onderschrift :)

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:23

Arwen: ik zal je morgen wel zo'n scholingsbit laten zien (en ook hoe die dan valt in de paardenmond Knipoog ).

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 15:26

Ah, kijk dat is leuk, steek ik nog eens wat op ook Lachen

Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:26

Ik heb ook het idee dat het scholingsbit scherper is, de ringen kunnen niet draaien waardoor je een sterkere werking krijgt (meer kantelwerking), en inderdaad steekt het ook nog naar achteren.
Je zou die van mij zo mogen lenen om te proberen, denk alleen dat je een beetje ver weg woont.

Run free Jordy.... 1997 - 2021

Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:27

Billy, met het scholingsbit mag je ook wedstrijden rijden.

Run free Jordy.... 1997 - 2021

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 15:34

Als ik een bit-sterker-als-trens wil dan zoek ik het ook liever in de kantelwerking, dus kinkettingdruk, als in de mond zelf. Zo'n correctiebit ziet er goed uit, en ik heb ook een betaalbare ongebroken-met-tongvrijheid Thiedeman/Kimbelwick bit gevonden. Da's al twee ideeen die goed lijken Lachen

Billy

Berichten: 20708
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Gemeente Tholen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:39

Ik heb voor Bill ook een Thiedemann bit gehad, maar daar liep hij dwars doorheen, terwijl hij wel prima reageert op het correctiebit

Goedgekeurd onderschrift :)

Ann

Berichten: 13239
Geregistreerd: 28-06-03
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:45

Een correctiebit kost € 59.95 en het scholingsbit € 97.50 in de Horselover catalogus Lachen

Weet iemand het verschil qua inwerking?

Gillian

Morrie

Berichten: 22308
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:58

die correctie/scholingsbitten passen bij Morrie nooit in zijn mond met die boog dan komt de tong er aan alle kanten weer uitgepuild Huilen

Ik zit dus gewoon aan de pelham vast, vrees ik, tenzij iemand nog een ijzeren Thiedemann heeft liggen ergens????

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 16:51

Zoiets Smurf?

Ik weet ook niet of Rowan ruimte heeft voor zo'n correctiebit. Misschien kan ik het scholingsbit van Apple er morgen even inhangen om te kijken of dat een beetje past.

Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 19:10

Qua ruimte die het in de mond inneemt valt het correctiebit erg mee. Jordy heeft ook weinig ruimte, die krijgt bij bitten van meer dan 18mm zijn mond niet dicht, en daarbij heeft hij ook nog eens een hangend rooster en een korte mondspleet....

Run free Jordy.... 1997 - 2021

Morrie

Berichten: 22308
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 19:21

Citaat:
Zoiets Smurf?


ja zoiets, maar dan ijzer en geen RVS, want dan flapt ie meteen zijn tong eroverheen.

Ik had vandaag een ongebroken trensje van dat appelspul in en een goede amazonde erop (Sjuimpje) en zelfs dan gooit ie z'n tong over het bit of flapt ie hem er aan de zijkant uit, loopt overigens wel netjes door terwijl ie dat doet!

Ik zou niet gaan rijden, maar gaan fietsen met hem, vandaar dat bitje, maar toen dook Sjuim ineens op Haha! Clown

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 21:26

Daar heb je toch hoop ik wel foto's van? Sjuim op jou draak, dat moet ik zien!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: eldie, Ubermetrics en 68 bezoekers