Flinke pan met 2L water nemen, een flinke mok lijnzaad erin doen en tot kookpunt brengen. Als het eenmaal kookt, temperatuur temperen en minstens twintig minuten laten koken. Wel uitkijken dat het niet overkookt want het is slijmerig en erg moeilijk je fornuis schoon te maken.
Als het te vloeibaar is kun je de volgende keer wat minder water nemen. Voor het maken van een lekker papje kun je er nog zemelen doorheen doen, of gewoon puur voeren (vond mijn merrie trouwens niet lekker)
anke84
Berichten: 187
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Dedemsvaart
Geplaatst: 11-03-04 12:15
Op de dressuur stal waar ik gewerkt heb deden ze gewoon kokend heet water in een emmer Voerschep lijnzaad er in en de volgende dag met voeren gewoon meevoeren.
Yellowfish
Berichten: 14056
Geregistreerd: 05-10-03
Geplaatst: 12-03-04 15:15
anke84 schreef:
Op de dressuur stal waar ik gewerkt heb deden ze gewoon kokend heet water in een emmer Voerschep lijnzaad er in en de volgende dag met voeren gewoon meevoeren.
Caira
Berichten: 26066
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl
Geplaatst: 12-03-04 23:05
lijnzaadolie is makkelijker!
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 13-03-04 00:13
irish_lady schreef:
lijnzaadolie is makkelijker!
Maar minder effectief. Want een lijnzaadpapje zorgt voor een beschermende laag in de darmen, wat een scheutje olie door het voer niet kan doen. Bovendien wil een lijnzaadpapje eventueel aanwezig zand in de darmen mee naar buiten loodsen. En dat doet een scheutje olie over het voer ook niet.
Caira
Berichten: 26066
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl
Geplaatst: 13-03-04 09:12
Als je het gebruikt voor de verharing, zoals ik doe, dan heeft olie net zo veel effect!
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 13-03-04 10:19
Mee eens. Alleen vind mijn paard dat lijnzaadpapje zo lekker (en is nog vullend ook, i.p.v dat scheutje olie over het voer.)
verootjoo
Berichten: 35642
Geregistreerd: 19-10-03
Geplaatst: 14-03-04 17:21
Cassidy schreef:
Wel uitkijken dat het niet overkookt want het is slijmerig en erg moeilijk je fornuis schoon te maken.
Ja, en dan ben je wel 2 uur bezig om al die zaadjes uit je keukenkastjes te verwijderen, en dat slijm schoon te maken.
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 37242
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst: 15-03-04 11:31
Ik heb het ook wel eens in de magnetron klaar gemaakt, dat ging wat schoner (zolang het niet overkookt tenminste).
In een glazen schaal met deksel gaat het best goed dan, als je er een grotere schaal of bord onder zet heb je minder troep als het er toch overheen gaat.
Gewoon aan de kook brengen in de magnetron en dan op de laagste stand eeen half uur laten nagaren.
F_Orumster
Berichten: 15320
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen
Geplaatst: 15-03-04 16:27
als je het eenmaal gekookt hebt, kun je het dan een paar dagen bewaren? Elke dag in de keuken staan is niet echt handig. Kun je dan ook wel 1 grote portie maken, dit ergens indoen en zeg 3 dagen gebruiken? (natuurlijk wel gekoeld bewaren)
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 37242
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst: 15-03-04 19:42
ik dacht het niet ik geloof dat het vrij snel gaat schimmelen.
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 15-03-04 23:00
Twee dagen achter elkaar heb ik weleens gedaan, drie dagen achter elkaar heb ik nog niet geprobeerd.
RanouK
Berichten: 3571
Geregistreerd: 30-11-03
Geplaatst: 17-03-04 19:37
irish_lady schreef:
Als je het gebruikt voor de verharing, zoals ik doe, dan heeft olie net zo veel effect!