chronische bronchitis (zonder hoesten?)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

chronische bronchitis (zonder hoesten?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-04 18:25

mijn pony van 16 jaar is eigenlijk de hele winter al een beetje aan het "kwakkelen", de ene keer heeft ze een snotneusje (wit gekleurd, niet groen/geel oid.) en dan is er weer een paar weken niets aan de hand. voornamelijk na het rijden en tijdens kuil eten/met haar hoofd omlaag staan had ze vaak wat neusvloeiing, maar niet zo erg dat het er echt uit liep. Ze hoefde maar 1 keertje een koudje te vatten (bijvoorbeeld door in de regen te rijden) en dan was het de volgende dag weer raak..

Daarnaast maakt ze ook geluid tijdens het rijden, net alsof ze heel zwaar aan het ademen is. Dat heeft ze voornamelijk wanneer ze aan de teugel loopt en flink aan het werk is (zowel in draf als galop). Dat geluid heeft ze eigenlijk al zolang ik me kan herinneren. De veearts is hier een keer voor gekomen een tijdje geleden en hij dacht dat het cornage was, maar ik moest het snotneusje wel in de gaten houden dat het niet geel of groen werd.

Nu vind ik haar de laatste weken wel een stuk slechter worden qua conditie, terwijl ik net zo veel met haar doe als vroeger. Als de bak wat zwaar is en ik galopeer terwijl ze netjes aan de teugel loopt, krijgt ze na 3 rondjes grote neusgaten en ze heeft het dus duidelijk benauwd dan.
Ook merk ik met buitenrijden dat ik niet meer het hele pad kan uitgaloperen, omdat ze het halverwege te benauwd krijgt en dan neem ik haar maar terug in stap (is mevrouw het vaak niet mee eens Knipoog ). Het is niet zo dat ze dan enorm staat te pompen ofzo.

Vandaag is de VA weer geweest omdat ik er niet zo gerust over ben, en ze dacht zelf aan een lichte chronische bronchitis. Ze heeft uitgelegd dat ze daardoor snel een snotneus kan krijgen en wat kortademig is. Binnenkort ga ik met Evita naar de kliniek om een bronchoscopie te doen, dan heb ik gelijk duidelijkheid wat er met haar aan de hand is, want ze kunnen dan ook zien of Evita cornage heeft of niet.

Het vreemde vind ik alleen dat Evita nooit hoest of kucht! ook niet met rijden. Ik dacht zelf dat chronische bronchitis voornamelijk bij hoesten hoorde. wie kan mij wat meer vertellen over chronische bronchitis en hoe een bronchiscopie werkt, wat ze dan precies gaan doen enzo..


beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 18:32

ik geloof ook niet dat ze erbij hoeven te hoesten?
een oude verzorgpony van mij van vroeger had ook chronische bronchitis,in de winter ging dat altijd erg goed,alleen altijd een loopneusje en niet echt veel conditie,in de zomer ging dat echt behoorlijk slecht,dat er vaak de dierenarts voor moest komen,zo hard stond die te pompen,maar hoesten deed die nooit erbij?
beestje is nu geloof ik 30,en heeft er nog steeds alleen in de zomer last van,zonder hoesten ofzo.

veel suc6 ermee!

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*


DubbelFun

Berichten: 88626
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 19:56

Ireentjuh: hoeveel uur per dag ben je bij je paard... Verward het feit dat jij het hoesten niet hoort houdt niet in dat het niet gebeurd.
Ik ga er vanuit dat je regelmatig en goed ontwormt, dus dat er geen longwormen aanwezig zijn.
Voor chronische bronchitus zou je paard ook een 'stofallergie'-verleden moeten hebben.
Ik lees dat je kuilvoer geeft, maar staat ze ook op houtkrullen ipv stro ??
Worden de stallen rondom opgestrooid terwijl zij nog op stal staat??

Een paard met chronische bronchitus heeft achteraan op de flanken 'weerribben' oftwel dikkere spieren die ze nodig heeft om de lucht uit de longen te persen. Dit is nodig omdat de natuurlijke flexibiliteit van de longen er niet meer is (of minder is). Je kunt goed zien dat het paard die spierten spant als het uitademd.

Een paard met chronische bronchitus heeft alle energie nodig om te kunnen ademhalen, het is dus beter om zo'n paard niet nat te laten regenen. Want opdrogen (dmv lichaamswarmte) kost energie en dit gaat ten koste van de ademhaling.

Bronchoscopie wordt gedaan dmv een sonde door de neus. In de sonde zit een camera die beelden geeft van de luchtpijp. Men kan hiermee vernauwingen zien, of aangetaste delen of dat er erg veel slijm zit.

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-04 20:57

bedankt allebei voor het antwoord!

Ik ben best veel op stal, maar ook de stalhouder (die er vrijwel de hele dag is, en ook goed op de paarden let) en andere stalgenoten hebben haar nooit horen hoesten.
ontwormen doe ik inderdaad iedere 8 weken, en 2 keer per jaar een lintwormen-kuur.

Ze krijgt kuilgras, verder is er veel frisse lucht in de stal. Binnenkort zijn ook de buitenboxen af en daar ga ik dan ook over nadenken.
Als Evita chronische bronchitis blijkt te hebben, wil ik haar ook wel op houtkrullen gaan zetten inderdaad. Het probleem wat ik daar weer mee krijg is dat Evita ook een (lichte) wever is, ik ben dus bang dat dit op zaagsel veel erger gaat worden omdat ze zich dan meer verveeld.
Verder is het ook absoluut niet mijn bedoeling om Evita nat te laten regenen, maar het kan nou eenmaal een keer gebeuren dat ik buiten aan het rijden ben en het begint ineens de regenen, of dat ze op het land staan (wel met waterdichte deken) en ik moet haar nog gaan halen.
Verder is het gewoon een levendig paardje, ze loopt graag en je zou echt niet zeggen dat ze ziek is als je haar zo ziet. het enige wat je er aan merkt is dus het snotneusje af en toe en een verminderde conditie. ze is wat eerder kortademig.

Citaat:
Een paard met chronische bronchitus heeft achteraan op de flanken 'weerribben' oftwel dikkere spieren die ze nodig heeft om de lucht uit de longen te persen. Dit is nodig omdat de natuurlijke flexibiliteit van de longen er niet meer is (of minder is). Je kunt goed zien dat het paard die spierten spant als het uitademd.


Ik weet niet of het bij paarden hetzelfde zit als bij mensen, maar ik heb op school geleerd dat een verminderde elastischiteit/veerkracht van de longen betekend dat iemand longemfyseem heeft, dus een vermindering van de longblaasjes waardoor en minder zuurstof-opname is.
Ik dacht dat chronische bronchitis iets anders was, namelijk een vermindering van de functie van de trilhaartjes en overtollig slijm in de longen. en naar mijn weten hoort daar ook echt het hoesten bij..

maar het kan best dat ik dat verkeerd heb of dat het bij paarden anders werkt/heet dan bij mensen.

In ieder geval laat ik zeker die bronchoscopie doen, wil gewoon zekerheid hebben of er iets aan de hand is, en wat er dan aan de hand is met haar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 21:46

Ireentjuh, een vergelijkende aandoening voor longemfyseem komt ook bij paarden voor en heet dan dampigheid. Dampigheid ontstaat vaak doordat een paard niet voldoende rust op de longen krijgt wanneer dat wel nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een hoestend paard geen rust krijgt . Dampigheid is ongeneeslijk omdat de longen van binnen gewoon stuk zijn en geen "veerkracht" meer hebben.

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-04 22:00

aha okee OK dan! , maar chronische bronchitis is dus iets anders dan dampigheid als ik het goed begrijp?

Het schiet me nu ineens wel te binnen dat Evita anderhalf jaar geleden in de zomer wat heeft lopen kuchen en snotteren (wit), toen ze op het land stonden. Ik heb toen vrij weinig met haar gedaan (qua rijden) en foenegriek gevoerd en toen is het over gegaan. Heel veel paarden in hetzelfde stuk land hadden daar toen last van, dus waarschijnlijk een virusje oid.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 23:45

Klinkt als [MD] Snotneus en kuch Imker's Astmatische Bronchitis.

Op zich niet supererg en met de juiste medicatie prima te onderdrukken.

Toos paardloos

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 13:13

Ireentjuh schreef:
aha okee OK dan! , maar chronische bronchitis is dus iets anders dan dampigheid als ik het goed begrijp?


Dampigheid wordt ook wel eens chronische bronchitis genoemd, die termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dampigheid is de bekendste term voor het aanduiden van de overrekte longen en het aanwezig zijn van een dubbelslag in de ademhaling.
Het is trouwens wel altijd zo geweest dat met een dampig paard beter niet meer gewerkt kan worden. Je veearts kan jou het allerbeste adviseren hierover.

moowsy

Berichten: 7476
Geregistreerd: 23-12-03
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 13:23

ons vorige paard had dat ook,maar die had daar ook vaak bloedneuzen bij.En dan kwam de veearts weer om het te"ontstoppen",omdat het echt helemaal verstopt zat.(de neus zegmaar) Lachen

how sweet can it be to be loved by you

lailapri

Berichten: 22120
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 16:12

mijn pony had het vorrig jaar bijna, had niet veel langer moeten wachten en stond alleen veel te pompen, niet hoesen ofzo (snel ademen). Ik geef nu af en toe ecalyptus olie over het hooi en het helpt heel ged.

3 veulens voor 2022? Volgtopic♧
dekkingen 2022 volgtopic◇
Laila
Djuhna

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-02-04 22:54

Lovely schreef:
Het is trouwens wel altijd zo geweest dat met een dampig paard beter niet meer gewerkt kan worden. Je veearts kan jou het allerbeste adviseren hierover.


De veearts heeft mij tot nu toe verteld dat Evita gewoon het land op kan, zo veel mogelijk buiten. En dat lichte arbeid juist erg goed is voor haar omdat het slijm in de longen dan los komt.. dat geld natuurlijk wel zo lang ze niet staat te pompen/hijgen/hoesten enz.
Op zich heeft Evita niet veel problemen ermee, als ik lekker buiten rijd in een drafje (of handgalopje) is er niks aan de hand, de problemen komen pas wanneer ze in de bak aan de teugel loopt of wanneer ze buiten echt stukken achter elkaar galopeerd.
Maar als de veearts straks zegt dat ik nooit meer met haar kan rijden zal ik dat ook accepteren natuurlijk, ze is gewoon mijn maatje.

imker, het lijkt inderdaad veel op jouw verhaal zeg!
In deze weken gaan ze een bronchoscopie doen bij Evita, dus ik ben erg benieuwd..

Emaartje
Berichten: 5832
Geregistreerd: 08-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 00:30

HOI,IK HEB OOK EEN PAARDJE MET CHRONISCHE BRONCHITES,VOORAL LAST IN DE ZOMER,IK GEBRUIK HET HELE JAAR DOOR HMP-HORSE POEDER VAN HOFMANS LIEVES EN DAT HELPT GOED,ZE HEEFT OOK WEINIG CONDITIE,EN HEB OOK AL BRONCHOSCOPIE GEMAAKT. SUCCES!!

CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 05:27

Wij hebben ook een pony gehad die het heel erg was. Ik kan niet beoordelen of dat hetzelfde is, maar ze zou eigenlijk moeten worden afgemaakt. Met Aloe Vera heb ik dat weer goed gekregen. Ze heeft er nu geen last meer van. Heel af en toe nog eens ligt, dan geef ik haar foeneknof of fenegriekzaad.

De beste wensen voor iedereen die ze kan gebruiken!

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 09:43

Ireentjuh schreef:
imker, het lijkt inderdaad veel op jouw verhaal zeg!
In deze weken gaan ze een bronchoscopie doen bij Evita, dus ik ben erg benieuwd..



Mijn DA zei ook al, dat als deze medicatie niet hielp, ze met een buis naar binnen moesten gaan om dan eens te kijken wat ze tegenkwamen. Gelukkig slaan de medicijnen goed aan en is Imker weer lekker aan het werk, zonder slijm wat uit zijn neus loopt OK dan! .

Toos paardloos

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-02-04 19:14

vandaag is Evita even lekker op het land geweest, ze heeft zich nogal druk gemaakt en lopen rennen, toen ik haar eraf haalde had ze weer een beetje een snotneusje.

Ik zat net bij haar in de stal, beetje te poetsen enzo. toen heb ik haar ademhaling eens geteld en die was (in rust) 8 tot 10 keer per minuut (ik heb de keren geteld dat ik haar flanken heen en weer zag gaan) weet iemand wat normaal is voor een paard?

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 20:11

Misschien kun je kijken HOE je paard ademhaald, ik bedoel ademt ze meer vanuit de buik dan de flanken?

Mijn paard heeft ook CB en er zijn vele manieren, ook buiten de regulieren geneeswijzen om waarmee je je paard weer goed kunt laten funcioneren, ja de longenblaasje kun je niet meer aanmaken, maar de longen kunnen wel ondersteunt worden.

Mijn paard heeft veel baad bij weerstandverhogende middelen en slijmoplossers, daarnaast is hij structureel in behandeling bij een acupuncturist/fysiotherapeut, hij wordt dagelijks gemasseerd om zn longen goed doorbloed te houden en te laten ontspannen.
Aangepast training is ook van belang, mijn paard heeft beweging nodig, niet intensief, maar wel dagelijks, geen lange ritten maar korte ritjes met veel versnellingen.
Lange ritten stappen is ook goed voor de longen, aan de teugel gaat bij mijn paard niet meer dat wordt een benauwde aangelegenheid.

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-02-04 23:33

cissie schreef:
Misschien kun je kijken HOE je paard ademhaald, ik bedoel ademt ze meer vanuit de buik dan de flanken?


ze haalt dan meer adem vanuit haar flanken, dit gebied zet zeg maar uit naar buiten/onderen:
Afbeelding
Het bol worden (inademen) gaat vrij krachtig, het uitademen gaat een stuk rustiger. dan voel ik een tijdje niks en dan is de volgende inademing zeg maar Lachen

zodra ik weer kan rijden/ longeren (kan niet door ijs en sneeuw) zal ik eens goed kijken hoe haar ademhaling is na inspanning etc.

LindaJ
Berichten: 337
Geregistreerd: 22-08-02
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-04 14:36

En je ziet geen dubbele uitademing?

minkieboy

Berichten: 1722
Geregistreerd: 19-10-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 20:03

Ik heb Minco ooit eens verhuisd van pensionstal en zo'n 6 weken na de verhuizing werd ie ineens verschrikkelijk kortademig Verward 2 a 3 rondjes in gallop door de bak was een ramp voor hem terwijl ie normaal niet stuk te krijgen was.
Voorheen was ie elke winter wel altijd aan het hoesten en kreeg ie elke keer weer een ventipulmin kuur,maar hij was nog nooit zo kortademig geweest
Ik ben toen met hem naar de kliniek geweest en daar zeiden ze na onderzoek dat ie chronische bronchitis had/heeft.
Het hoesten duide er eigenlijk al op,en achteraf zag ik pas dat de nieuwe stal waar ie stond toch eigenlijk wel erg vochtig was,schimmel op het plafond en mijn kast was op een gegeven moment ook zwart geworden van de schimmel,dus ik wist genoeg Verdrietig
Ik heb Minco toen ook zo snel mogelijk verhuisd,hij staat nu weer op de stal waar ie ook vandaan kwam,heeft een box gekregenmet een luik erin zodat ie lekker met zijn koppie buitenboord kan hangen,staat op zaagsel en staat zo veel mogelijk buiten OK dan! in de winter krijgt ie een ongevoerde regendeken op zodat ie lekker droog blijft maar toch lekker buiten in de frisse lucht rond kan dartelen
Hij is echt en heel stuk opgeknapt,maar zal nooit meer worden zoals ie was.
Tot nu toe heeft ie deze winter nog niet gehoest dat zou dan 2x in de 7 jaar dat ik hem heb wezen dat hij een hoestvrije winter heeft gehad.
In de zomer hoest ie nooit,dus een paard met CB hoeft niet altijd te hoesten,gelukkg niet. OK dan!

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-03-04 20:55

bedankt voor de reacties weer!
Ik zie geen dubbele ademhaling.. vandaag heeft ze trouwens 1 keer gehoest Verdrietig en er kwam ook een dikke "klodder" uit, hoewel ik denk dat het gewoon schuim was want ik had net gereden en ze schuimt dan nogal.
Begin me nu toch echt wel een beetje zorgen te maken om haar.. helaas wil het regelen van vervoer nog niet echt lukken... (mocht iemand iets weten..) [VMR] vervoer gezocht Delft - hazerswoude dorp (kliniek)

Motje
Berichten: 318
Geregistreerd: 01-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-04 16:02

COPD is dampigheid, geen bronchitis

De normale ademhaling is volgens mij gem. 8 tot 14 keer per minuut.

banjer2003

Berichten: 338
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: Mi Casa in Hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-04 17:14

Wel heel vervelend voor je, mijn pony heeft ook problemen met zijn luchtwegen en dat is echt heel vervelend. Ik ben vorig jaar na bijna 1 jaar aangekwakkelt te hebben naar de kliniek in wassenaar gegaan. Heb toen een bronchoscopie laten maken en daar kwam uit dat hij een allergie heeft, toen is er ook bloed afgenomen en daar kwam uit dat hij last heeft van een grasallergie, wel erg vreemd, voor een paard. Ik heb hem gelijk bij thuiskomst op zaagsel gezet en hem veel in de buitenlucht gezet, dit was ook een aanrader van de da, hij heeft sindsdien niet meer gehoest of kortademigheid gehad, geen snot meer in alle kleuren.

LindaJ
Berichten: 337
Geregistreerd: 22-08-02
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-04 20:14

Je hebt ook veeartsen met mobiele bronchoscopie-apparatuur. Heb je al gecheckt of dat een mogelijkheid is bij jou in de buurt?

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-04 20:52

LindaJ schreef:
Je hebt ook veeartsen met mobiele bronchoscopie-apparatuur. Heb je al gecheckt of dat een mogelijkheid is bij jou in de buurt?


joh, dat wist ik niet!! OK dan!
het liefst heb ik gewoon m'n eigen veearts, maar daarbij zou ik naar de kliniek moeten komen. als het huren van een trailer me nou echt te veel gaat kosten kan ik dat altijd proberen, misschien bij van der Kamp of Vollaers Verward

isioma

Berichten: 1052
Geregistreerd: 27-07-03
Woonplaats: het diepe zuiden van Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 01:39

ik heb vroeger een pony gehad met chronische bronchitis
die gaven we HMP hors e en ze heeft er nooit meer last van gehad
dat middel heeft ze wel haar hele verdere leven gekregen, maar geen kuchje meer ! dus wie weet...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eve_16, Iccc, Kelfres, Nietsmar, SharonIndezz, Sterrendief en 123 bezoekers