Wat heb ik nou aan Algebra..

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-11-01 09:01

nu ik in de keuken sta?

Was vroeger een grote hit, hangt af en toe nog wel eens in mijn hoofd voor onduidelijke redenen Verward

Nou zitten er hier nog veel schoolgangers. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen even goed is in wiskunde en ook dat de interesse vaak gewoon ontbreekt.

Voor degenen die nog op school zitten: Vinden jullie dat het nut van wiskunde voldoende wordt uitgelegd?

Voor degene die niet meer op school zitten: vinden jullie achteraf dat de wiskunde lessen nut hebben gehad?

Ik zou dat best wel eens willen zien. Ik heb daar een scherp uitgesproken mening over, maar barst maar los Haha!

Nathalie

Berichten: 28286
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 09:17

Ik zit nog op school, maar heb geen wiskunde. Ik vind het ook best wel moeilijk, daarom heb ik het maar uit mijn vakken pakket geflikkerd. Clown Ik heb trouwens een soort dislexie met cijfers, vergeet steeds hoe dat heet. Clown Dus vind t sowieso al moeilijk. Maaruhm, de wiskunde lessen die ik gehad hebben hebben wel degelijk nut gehad. Anders kon ik niet tellen, optellen, aftrekken, delen enal die dingen. Als ik nooit wiskunde gehad zou hebben zou dat een probleem worden met het omrekenen van de euro. Vork Haha!

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41658
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 09:18

Moet dit nu? Verward
Heb over iets minder dan een uur weer een leuk tentamen voor calculus Haha! Op het moment heb ik er dus een HEEEEL uitgesproken mening over Knipoog *LOL*

MarijeR

Berichten: 24928
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 09:47

Ik zal wel raar zijn, wiskunde was samen met scheikunde een van mijn leukste vakken op school.
Maar of ik het nog gebruik??
Volgens mij niet...

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 09:56

Pfffffff hou op!
Heb op het VWO met veel moeite een 5 gescoord voor Wiskunde B (nooit Wiskunde A gehad), tijdens m'n studie had ik 'Wiskunde & Modelbouw', dat tentamen heb ik met nog meer moeite in de herkansing gehaald. Vervolgens kregen we statistiek (had dus geen Wi A, gehad, dat miste ik toen echt wel! hele VWO stof en nog meer in 2 weken er doorheen gejast), had ik mazzel mee, in 1x een 5,6 en nu heb ik weer toegepaste statistiek Frusty Frusty , ingewikkelde berekeningen en die moet je dan nog in Excel maken ook! Maar nu het dus 'toegepast' begint te worden begin ik eindelijk het echte nut er van in te zien, 't is natuurlijk wel handig dat je wanneer je een of ander geweldig onderzoek gedaan hebt ook in staat bent om je data fatsoenlijk door te rekenen en daar conclusies uit te trekken.

Het is natuurlijk ook wel handig als je bv. het verbruik van je auto uit kan rekenen, of kan omrekenen naar de Euro, maar dat kan ik toch niet echt Wiskunde noemen, dat valt bij mij gewoon onder 'Rekenen met je boerenverstand'.

Gek genoeg heb ik het nooit echt vervelend gevonden, ondanks m'n gebrek aan 'talent', ik heb het nooit erg gevonden om sommetjes te maken.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-11-01 10:05

Bart: je vind het dus bijzonder nuttig nu? Haha! Haha! Party!! Extreme duivel

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 10:46

Ik vond en vind wiskunde leuk (uitgezonderd ruimtemeetkunde, ik heb het ruimtelijk inzicht van een koelkast), maar ik heb ook een tic voor ouzzeltjes en logica. Ben nu software ontwikkelaar, heb dus wiskunde niet meer nodig, maar de manier van denken vergeet je niet meer!

PS Dit geldt trouwens op exact dezelfde manier voor Latijn en Grieks. Als je een tekst van de Latijnse historice kunt vertalen heb je een behoorlijk analytisch vermogen!

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 11:09

Citaat:
Voor degenen die nog op school zitten: Vinden jullie dat het nut van wiskunde voldoende wordt uitgelegd?


Eh.... nou nee. Ik sta dan gelukkig niet in de keuken Haha!

Als ik vroeger beter op had gelet had ik nu zelf uit kunnnen rekenen hoeveel m3 zand we nodig hebben voor de longeercirkel... ja iets met ? * r ... en dan?

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 11:27

Mijn vader is hoogleraar wiskunde! Helaas heb ik dat niet zo meegekregen. Haha!

Tja, of je er iets aan hebt... misschien in sommige situaties?

gomir

Berichten: 25534
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:07

Bedankt Lielle Haha! Nu weet ik tenminste het nut van al die jaren door griekse teksten heenploegen(dat ik trouwens vandaag heb laten vallen na 5 jaar)...Haha!

Maar mijn wiskunde is er echt niet beter van geworden...Boos! Ik heb niet zo'n wiskundeknobbel. En ik zie het nut van wiskunde ook niet zo in. Wat heb je nou aan een differentiaalvergelijking, of i-kwadraat???????

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:12

Ik weet dat voor alles wat ik wilde gaan doen vroeger wiskunde nodig had. en ik was heel slecht in wiskunde.

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:21

Als ik vroeger beter op had gelet had ik nu zelf uit kunnnen rekenen hoeveel m3 zand we nodig hebben voor de longeercirkel... ja iets met ? * r ... en dan?


[/quote]

... * r - Dit is Pi (3.14.....nogwat) * straal in het quadraat, dit pas je toe om de oppervlakte van een cirkel te berekenen. Pi is dat ene toetsje op je rekenmachine naast exp.
Hoeveel zand je nodig hebt voor je longeercirkel (die waarschijnlijk toch vierkant is.... Haha! ) lengte * breedte * hoogte (als in hoe dik moet de laag zand zijn) en zie daar je weet hoeveel. *LOL*

En Joost, wiskunde vond ik wel leuk, was er niet super goed of slecht in maar tegenwoordig zijn er toch nog dagelijkse situaties waarin je letterlijk formules gebruikt die je toen hebt geleerd, ook bij Natuurkunde.... Voorals je de kachels aan hebt staan en je wilt je haar föhnen, iets met de oven doen oid. Gooi er een formule tegenaan en je weet of je al dan niet de kachels moet uit doen om niet naar het hoofdpand toe te hoeven om in de kelder stoppen te gaan vervangen. Haha! (heden morgen had ik mij dus even verhapslikt, en zat ik in het donker Frusty

_________________
Neeeeeee, ik ben helemaal niet nieuwsgierig, ik weet alleen graag alles!!!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Roos op 2001-11-29 13:23 ]</font>

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:24

Ik ga straks op m'n werk trouwens wiskunde-bijles geven aan een 1e klasser, dat moet nog wel lukken denk ik...... (bovendien kan hij het best, maar hij wil het gewoon niet! Voornamelijk motiveren dus, hoop dat er voor die tijd nog een geweldige reden komt voor het 'nut van wiskunde')

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:27

Citaat:
Hoeveel zand je nodig hebt voor je longeercirkel (die waarschijnlijk toch vierkant is.... Haha! ) lengte * breedte * hoogte (als in hoe dik moet de laag zand zijn) en zie daar je weet hoeveel. *LOL*


Nee een cirkel is een cirkel, anders had ik hem wel longeervierkant genoemd... Clown

Ik heb het proberen uit te rekenen, maar ik kwam uit op 35 m3 zand (r = 7,5 m hoogte 0,2 m) vond ik zelf een beetje overdreven... misschien toch maar een longeervierkant maken Lips are sealed pffffff

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:53

Ja maar, nou hoor Bloos De meeste longeercirkels die ik ken zijn vierkant met een ingelopen rondje erin. Is ook makkelijker maken lijkt mij, iets met rechte hoeken. Anders heb je straks nog een longeerelips ofzo Haha! Maar loopt 20 cm zand niet erg snel door/weg? Verward

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41658
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:56

(pi * r^2) * 0.2 = (pi * 7.5^2) * 0.2 = 35m^3

Je hebt het dus helemaal goed uitgerekend Haha!

Maar dat is dus voldoende voor een vierkant van sqrt(35/0.2)= 13 x 13 meter

dus dat kan wel zo ongeveer kloppen..

BTW Lielle:
"Ben nu software ontwikkelaar, heb dus wiskunde niet meer nodig,"

Eeeeh, dat volg ik niet helemaal Haha! Als je ergens veel wiskunde nodig hebt is het wel bij het bouwen van software. Of ja, ligt er natuurlijk wel heeeeel sterk aan wat je maakt..

Anyway, ik heb wiskunde nooit zo super geweldig gevonden, vooral omdat je er thuis veel aan moet doen. Als je thuis geen routine op haalt dan haal je het tentamen nooit (dat heb ik vandaag weer mooi empirisch getoetst Knipoog). Heb er op zich nooit zo'n problemen mee gehad, kon de wiskunde lessen eigenlijk altijd wel volgen, ik mis alleen een hoop routine Lachen

Maar het ging er vooral over of je het nuttig vindt.. Tja. Ik doe een (quasi)techische opleiding dus dan wordt je er bij een hoop vakken mee doodgegooid. Ook 'later' lijkt me dat je een deel van de stof nog wel nodig zult hebben maar dat is echt heeeeeeeeeeel sterk afhankelijk van wat je gaat doen.

Belangrijkste (IMO) bij de wiskunde vakken is de manier van denken die je aanleert. Ik merkte dat vooral heel sterk tijdens mijn overstap van de MTS naar de HTS, je merkte gedurende de tijd dat je op de HTS zat dat je op een heel andere manier tegen problemen aan ging kijken. Erg leuk om te zien.

Maar ja, vandaag dus weer zo'n achtelijk gesloten boek calculus tentamen Frusty Op zich snap ik het wel want dan moet je het allemaal lekker zelf uitzoeken en kan je geen voorbeelden uit het boek gebruiken (en dus gewoon wat lettertjes vervangen) maar aan de andere kant pak je er later ook gewoon een PC bij met iets als Matlab of Mathematica erop Haha!

Maar wat is jouw mening nou, Joost?

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 14:56

Het is de bedoeling dat het in een "bak" ligt met daaronder doek & drainage (zijn we nog niet over uit) daarna komt nog een stukkie houtsnipper

(LEKKER OFF_TOPIC WEER!)
Party!! Party!! Party!!

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 15:00

Ach joh, zolang ons Bartje nog niet geëxplodeerd is het toch niet echt erg? Schijnheilig

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41658
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 15:04


Yentl

Berichten: 12478
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 15:51

wiskunde is het ergste vak
ik haal altijd onvoldoendes hoe goed ik ook snap

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 16:11

Ik ken het Yentl. en dan te bedenken dat wiskunde een vak is dat in het belang ook nog eens zwaar overschat is.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 16:14

Ja dat ken ik ook helaas. Maar weet je wat ik echt het ergste vak vond (even offtopic)? Economie! Frusty

Hoe goed ik dat ook dacht te begrijpen, ik haalde altijd onvoldoendes!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 16:21

gatverdarrie, economie! heb ik snel laten vallen! ik vind cijfers ook niet leuk en interessant. ben er ook niet goed mee.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-11-01 17:13

Als je nou op die longeercirkel zou willen bezuinigen zou je dus een simpele truk kunnen toepassen. Maaak een soort "donut", waarbij je dus een band van 3 meter maakt binnen je cirkel met een straal van 7,7 meter. Je spaart dan pi x 4,5^2*0,2 m3 uit, ofwel 12,7 kubieke meter. Hangt ervan af wat e natuurlijk wil Haha!

Wiskunde is in alle praktische toestanden handig. Vandaag heel druk simpele lineaire algebra gebruikt om te berekenen hoe groot de lening nou eigenlijk was, wat de belastingen waren die we gingen betalen, of het nou handig was om andere investeringen los te maken om het huis te financieren etc etc etc. De bank zat wat te zeuren en na een kleine (doch bijzonder leuke) berekening, was mijn gelijk bewezen Haha!

Overigens reken ik me verder suf aan allerlei andere wissewasjes, zoals hoeveel het kost om mijn tuin af te maken. 1054 M2, waarvan 276 m2 huis en 160 m2 oprit. Hoevel verspijker ik aan die oprit en hoevel zand en klinkers heb ik nodig, dan ook nog hoeveel zwart zand heb ik nodig voor de tuin. 30 cm maal wat er overbleef van die tuin, etc, etc.

Dan moet ik ook nog eens berekenen of ik eigenlijk liever een nieuwe levensverzekering neem, of dat ik wordt afgezet door de vz maatschappij. Ook weer een heel werkje. Dan nog kijken wat er voor de oude dag weggelegd moet worden en tot die tijd, hoe we eigenlijk rondkomen.

Als dat nog niet genoeg is, moet ik nu alvast gaan denken wanneer ik eigenlijk dat boerderijtje wil gaan kopen en hoeveel ik daarvoor moet sparen en kijken wat er gebeurt als WO III uitbreekt of zo. Ook moet ik tegen die tijd voldoende kunnen verdienen om een paar ponies op dat weitje te zetten.

Allemaal Algebra nog steeds, simpele lineaire, hoewel je hier en daar al wat met risico berekeningen en kansen percentages hebt te werken.

Een heel groot bezwaar wat ik heb met het lesgeven in wiskunde is dat waarschijnlijk de praktijk wat ontbreekt. Die komt vaak naar voren in andere vakken, zoals natuurkunde, scheikunde, biologie en economie onder andere. In mijn tijd werd er weinig tijd besteed aan hoe het eindresultaat eruit moet zien. Dan krijg je van die hopeloze gevallen als: "deze computer chip werkt optimaal als ie 0,5 micrometer lang is en drie kilometer breed" Pure onzin dus..

Wiskunde is voor 80% gewoon je gezonde verstand gebruiken. Overigens hoort wiskunde gewoon een beetje bij gezond verstand.Veel mensen hebben alleen een probleem met abstract denken, vandaar ook het € probleem. Als iemand iets van 2 gulden betaalt met een briefje van 10 gulden, dan verwacht die 8 gulden terug. Ook mensen zonder wiskundeknobbel weten dat. Wiskunde begint daar. Maak ieder probleem een stukje gemakkelijker door iets te gebruiken wat er op lijkt (bovenste voorbeeld van de cirkel en het vierkantje.) Benaderen is vaak een hele goed oplossing voor een anders moeilijker probleem.. De wereld is niet zo precies, maar veel vaker ongeveer...

Ook, door allerlei computergebruik is de mens een stuk luier geworden. Ik gooi meestal een berekening uit mijn hoofd voordat iemand anders hetzelfde heeft bewezen met een heel zware excel toestand. Dat is training en heeft niets met hersens te maken.. Matlab gebruiken is heel goed, maar kijk wel uit: je moet het antwoord van te voren ongeveer weten, zodat matlab je niet ongelooflijk voor de gek houdt Haha!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-01 17:21

op school zeiden ze, als je goed was in wiskunde kon je goed tekst verklaren en luistertoetsen. Ik was slecht in wiskunde terwijl ik voor tekstverklaren en luistertoetsen altijd hoge cijfers haalde, zonder dat mij dat moeite koste. Ik kon dus logisch denken. maar ik kon weer geen wiskunde. verklaring joost?"