dillemma, merrie laten dekken?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

dillemma, merrie laten dekken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-02-04 18:04

Een kennis van mij heeft dus een hele leuke, lieve hengst die qua bouw en kleur heel goed bij mijn merrie zou passen. Een leuke combinatie denk ik waar een leuk veulen uit kan komen. Bovendien wordt hij volgend jaar gecastreerd, dus het kan met deze hengst alleen nog dit jaar. Omdat ik voorlopig nog wel even genoeg paarden heb om te rijden en te verzorgen wil ik het veulen niet houden. Ik zou hem dus verkopen. Ik gebruik mijn merrie ook als rijpaard, het gaat goed en ze is nu ook klaar om wat wedstrijdjes te gaan rijden. Ze begint het eigenlijk net een beetje goed onder de knie te krijgen zeg maar. Nou ben ik benoeuwd wat jullie hiervan vinden, of ik haar moet laten dekken of niet?
Groetjes, Ran

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 18:12

Moet, moet moet... Tenzij merrie en hengst allebei fijne papieren hebben en/of spectaculair lekker bewegen/gebouwd zijn, zou ik het niet doen. Er is een overschot aan papierloze veulens, die beestjes hebben op het moment niet de beste kans in de wereld. Het lijkt mij een rot idee om te fokken als je weet dat het veulen vrij veel kans heeft om op de veemarkt terecht te komen met misschien wel een enkeltje Italie.

Je merrie laten dekken 'omdat het de laatste kans is' is zowieso niet zo'n goede reden. Mocht je het ooit alsnog willen dan is er dan vast wel weer een mooie en geschikte hengst.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 18:23

Je eigen merrie ben je een jaar kwijt voordat ze weer helemaal in topconditie is. Je loopt het risico dat het niet goed gaat met je merrie en/of het veulen. Het veulen wordt verkocht (zelden echt winstgevend) dus daar beleef je verder ook weinig lol aan buiten die eerste paar maanden...

Persoonlijk zou ik het niet doen.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-02-04 18:50

Ik twijfel vooral, omdat mijn paard dan een tijdje eruit is met rijden en het lijkt me op zich wel leuk om een veulen te fokken, maar omdat ik hem toch ook weer verkoop is de vraag; hoveel krijg ik er dan voor terug, qua plezier wat ik er dan aan beleef.

spoekie

Berichten: 2406
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 19:16

je moet het zelf beslissen. ik zou me eerst afvragen:
-heb ik het ervoor over om een tijd niet te rijden en vervolgens weer helemaal conditie op te gaan bouwen?
-durf ik het wel aan gezien de kans dat het fout kan gaan er ook is?
- wil ik echt zo graag een veulen van die hengst?

houd er ook rekening mee dat dit nog kosten met zich meebrengt..zoals bijv. de DA alleen al.

het kan heel plezierig zijn maar dan uiteindelijk moet je het lieverdje toch verkopen of het kan totaal niet leuk uitpakken en dan (in het ergste geval) ben je jouw merrie ook kwijt.

de vraag is wil je dat risico nemen??
en heb je ook de tijd voor zo'n veulen/bevalling

nog veel succes met kiezen

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 19:19

waarom die hengst??
ik denk dat je over een paar jaar net zo goed je merrie kan laten dekken...als je er helemaal uit bent..
alleen misschien niet die hengst,,maar er zijn heus wel meerdere hengsten die goed bij jou merrie passen hoor !

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23424
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 19:23

hou inderdaad goed rekening met de kosten die kúnnen komen.
Ik zeg niet dat het moet, maar ik heb niet veel geluk gehad met mijn veulentje, was haar bijna kwijt...gelukkig heb ik een schappelijke dierenarts..ben nog steeds aan het afbetalen.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-02-04 19:25

i.d.d. denk ik dat ik wat dingen op een rijtje moet zetten, zoals waarom wil ik haar laten dekken en wil ik dat nu doen of beter even wachten en wat zijn de nadelen enz.
Zijn er ook mensen die dit lezen toevallig die al eens met een rijpaard hebben gefokt. Dan wil ik wel weten wat hun ervaringen ermee zijn en hoelang je paard moet stilstaan voor je weer kan beginnen en hoe intensief je het paard nog kan trainen als ze drachtig is.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-02-04 22:40

-

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 22:46

Ik zou het persoonlijk niet doen. De kans dat er echt een goed veulen voor de verkoop uitkomt is niet zo groot. Vaak vinden mensen veulentjes leuk, kopen er eentje en denken later 'wat moet ik er nog drie jaar mee voordat ik er wat mee kan?'. Veulen wordt van hot naar her geslingerd als je pech hebt. Plus dat papierloos zowiezo weinig opleverd en het je dus weleens veel kan gaan kosten. Als ik zie wat die van mij al aan DA-kosten heeft staan in totaal...
Plus dat je merrie er een hele tijd uit is, dat moet je zeker niet onderschatten. De dracht en geboorte kosten veel tijd, voordat het veulen er is, pwiew.
Veulens zijn hartstikke leuk, maar vragen veel tijd en aandacht. Als je het veulen niet zelf kunt houden, zou ik het absoluut niet doen.

Gracia

Berichten: 2441
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 22:54

Het is leuk een veulen. Ik heb ook over laten dekken zitten denken. Maar ik doe het niet. Ik weet dat als het veulen straks afgespeend moet worden en alles wat daar bij komt kijken. dat het me teveel geld gaat kosten. ik kan het niet opbrengen om twee paarden te houden. En ik ken mezelf te goed om te zeggen dat ik het veulen verkoop. En ik wil het veulen een leuke jeugd geven. En ik weet nbiet hoe ikdat moet doen. In de opfok is hij zo lang weg... en ik wil er graag een band mee opbouwen.
maar goed. je begrijpt mijn puntjes denk ik wel. ik zou zeggen denk er heel goed over na. en succes...

het blijft trouwens altijd leuk en lief zo'n kleintje....

Duhelo

Berichten: 28538
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 23:01

euhm, kun je eventueel het sperma van die hengst niet laten invriezen? jj hebt nog tijd, breng de merrie uit in wedstrijdjes enzovoort, en als ze
gedaan heeft met wedstrijden, en jij tijd genoeg genoeg hebt, insemineer haar, en je hebt een veuln! Haha!

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-04 23:40

Ik zie er zo het nut niet van in....je hebt straks het veulen laten we zeggen 6 maanden, dan moet het weg.

Tel daarbij de periode die je kwijt bent, waarin je niet verder kan met je rijgebeuren en de periode waarin je dit weer op kan gaan pakken.

Het voegt ook verder niets toe....je bent alleen tijd en geld kwijt, want het veulen zie je daarna niet meer *in ieder geval niet in je eigen bezit(

Invriezen en er nog even over na dneken of gewoon wachten tot een andere hengst je weg kruist.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-02-04 00:03

Mmm., veel kritische reacties... en dat is natuurlijk alleen maar goed, dat geeft mij stof tot nadenken. Julie geven best goede argumenten en ik zie nu ook de nadelen. Ik heb nog niet echt een besluit genomen, maar gezien mijn twijfels en de argumenten waar jullie mee komen ga ik er nog wel even heel goed over nadenken voor ik haar bij de hengst breng.
I.i.g. bedankt voor jullie reacties.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 00:08

Ik wilde net in het toetsenbord klimmen om het af te raden, maar ik zie dat je zelf al tot die beslissing bent gekomen. Een wijs besluit, er zijn zoveel mooie en goedgekeurde dieren. En een veulen met papier heeft zoveel meer kansen om goed terecht te komen....

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-02-04 12:25

Cassidy schreef:
Ik wilde net in het toetsenbord klimmen om het af te raden, maar ik zie dat je zelf al tot die beslissing bent gekomen. Een wijs besluit, er zijn zoveel mooie en goedgekeurde dieren. En een veulen met papier heeft zoveel meer kansen om goed terecht te komen....


Nou, ik zal het wel even uitleggen. Mijn merrie is een arabische Volboed met goeie papieren. De hengst is een Paso Peruano met ook goede papieren. Bij het veulen zullen alleen geen papieren zijn, omdat dat teveel gedoe is om het voor elkaar te krijgen en de waarde van het veulen zal er denk ik niet zoveel door stijgen. Wat ik met deze kruising wil bereiken is een gangenpaard met een flink percentage Arabisch bloed erin. Omdat de hengst nog niet zoveel nakomelingen heeft, weet ik niet zeker of hij de gang (tölt) zal vererfen. Gelukkig heeft hij ook een goede draf en galop en veel aanleg voor dressuur en een goed uithoudingsvermogen. Mocht dus het veulen niet gaan tölten, dan zal het nog steeds een leuk paard worden. Mij twijfels zijn vooral gericht op zaken als het rijden(merrie moet een tijdje stilstaan) en het weer moeten verkopen van het veulen. Als ik hem zelf zou houden is het minder erg dat er tijd in gaat zitten en het paard een tijdje uit de training is.

MsMarit

Berichten: 2452
Geregistreerd: 17-11-03
Woonplaats: Barendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 13:53

Hoi, Een merrie kan je nog wel lang doorrijden hor ook zonder zadel dat moet ook eigenlijk. Bij mij op stal staat op het moment een Merrie die drachtig en die moet in April gaan bevallen maar daar word nog mee getraint, en dat omdat ze dan een goede conditie heeft want zo'n bevalling vergt veel energie. en daarna is je paard der indd wel even uit maar op een geven moment kan je wel weer een btje gaan rijden in de bak want dat kleintje loopt der wel achteraan. Maar ja k persoonlijk zou het niet doen omdat ik weet dat ik het veulen toch niet wrg zou kunnen doen. ik denk dat je daar toch ook wel over moet denken dat je het weg moet doen. Je bouwt namelijk in de 5/6 mnd toch wel een band op met het diertje..

Succes met je beslissing en hoop maar dat je de goede maakt.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-02-04 16:26

Op zich geld dat natuurlijk voor iedereen die wil fokken, dat je niet alles kunt houden.

Tassie78

Berichten: 881
Geregistreerd: 16-01-04
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 16:38

op de manege waar ik gestaan heb was er ook een drachtige merry werd ook nog gewoon mee gewerkt en in de lessen gezet tot geloof 2 maanden ofzo voor dat ze moest veulenen

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-02-04 16:51

Oh, da's nog best lang dus.

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-02-04 11:14

-

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-04 13:17

tja als je ut toch nie voor jezelf fok waarom zou je ut dan nu doen als je net goed bezig bent. ik zou een paar jaartjes wachten en sparen voor een hengst met papieren en een dekbewijs zodat ut veulen beter verkoopbaar is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-04 15:41

Niet om het een of ander hoor Phoenix4ever, maar volg jij echt een lerarenopleiding?

Indiana79
Berichten: 937
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-02-04 17:27

Als ik haar zou laten dekken , wordt dat pas juli/augustus. Dan kan ik voor die tijd nog wat wedstrijdjes met haar rijden en het jaar daarop, als het veulen geboren wordt komt het mij in die periode ook goed uit. Ik heb dus nog wel even tijd om te beslissen. Mijn idee is dat je met verstandelijk beredeneren geen goede keuze kunt maken in dit geval. Ik volg dus gewoon mijn gevoel. Dus ik zal dan moeten bedenken of ik heel graag aktief met haar wil doortrainen of dat ik graag een veulen met haar wil fokken en het niet zo erg vind om een jaar rustig aan te doen .

Valeska

Berichten: 799
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-04 16:26

Ran"]
[quote="Cassidy schreef:
Ik wilde net in het toetsenbord klimmen om het af te raden, maar ik zie dat je zelf al tot die beslissing bent gekomen. Een wijs besluit, er zijn zoveel mooie en goedgekeurde dieren. En een veulen met papier heeft zoveel meer kansen om goed terecht te komen....


Nou, ik zal het wel even uitleggen. Mijn merrie is een arabische Volboed met goeie papieren. De hengst is een Paso Peruano met ook goede papieren. Bij het veulen zullen alleen geen papieren zijn, omdat dat teveel gedoe is om het voor elkaar te krijgen en de waarde van het veulen zal er denk ik niet zoveel door stijgen. Wat ik met deze kruising wil bereiken is een gangenpaard met een flink percentage Arabisch bloed erin. Omdat de hengst nog niet zoveel nakomelingen heeft, weet ik niet zeker of hij de gang (tölt) zal vererfen. Gelukkig heeft hij ook een goede draf en galop en veel aanleg voor dressuur en een goed uithoudingsvermogen. Mocht dus het veulen niet gaan tölten, dan zal het nog steeds een leuk paard worden. Mij twijfels zijn vooral gericht op zaken als het rijden(merrie moet een tijdje stilstaan) en het weer moeten verkopen van het veulen. Als ik hem zelf zou houden is het minder erg dat er tijd in gaat zitten en het paard een tijdje uit de training is.
[/quote]



Hai,

Je wilt zeker Amaru van Lucia gebruiken?
Maar hoe weet je zeker dat het veulen idd de aanleg van zijn vader zal overerven?
Zover ik een klein beetje verstand van gangenpaarden heb, ligt de arabier vrij ver van de Paso vandaan kwa bouw. Zo is een lage staart inpland gewenst en bevoordelijk voor het gangwerk. Dit heeft te maken met de opbouw van het heupgewricht, die bij de paso en andere gangenpaarden anders zijn dan diagonaal ingestelde paarden. Theoretisch zou het kunnen gebeuren dat je een veulen krijgt, net geen paso, net geen arabier en zonder toltaanleg. Wat dan?

Ik zou lekker een mooie arabier er op zetten......
Maar das mijn mening.

valeska