Nwe regels (a-spr, versneld pr.) goede zet KNHS?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
fokfanaat

Berichten: 20210
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Nwe regels (a-spr, versneld pr.) goede zet KNHS?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-04 14:59

Wat vinden jullie van de veranderde regelementen van de KNHS, het a-springparcours, tot 80 cm (geen prijzen of wp) En de mogelijkheid tot versneld promoveren.

Ik vind het twee goede regels, die hopenlijk mensen die niet in een bepaalde klasse horen weren en die de drempel voor dressuurmutsen verlaagt om toch ook eens een parcoursje te springen!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 15:13

Hee leuk! Ik was al van plan om toch maar weer eens te gaan springen, maar vooral voor jonge dieren is dit juist een fijn parcoursje!

Biebel

Berichten: 1353
Geregistreerd: 23-03-01
Woonplaats: Son

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 15:15

Samsam schreef:
Wat vinden jullie van de veranderde regelementen van de KNHS, het a-springparcours, tot 80 cm (geen prijzen of wp)


Misschien durf ik dan eindelijk ook eens.... Haha! Bloos

ZOALS HET PAARDJE THUIS SPRINGT, SPRINGT IE NERGENS.....
Liza alweer ruim 7 jaar:-) kleine meisjes worden groot! School is leuk!
http://www.horsefoto.nl nog steeds ff uit de lucht

astridastrid

Berichten: 5792
Geregistreerd: 08-04-02
Woonplaats: Warmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 15:41

Zie ook: [WD] Nieuwe springcategorie paarden (A)?
Ik ben helemaal blij! Haha!
Waren de roddels toch ergens op gebaseerd...!
We gaan... SPRINGEN! Nu eens kijken welke verenigingen deze wedstrijd uit gaan schrijven...

:* Astrid Alida - fashion & beautyblog: astridalida.com
/3 Haflingersdressuur (Subtop): Happy Haflingers (Instagram)

germie

Berichten: 25916
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 16:09

Gelukkig is die A-catogorie niet verplicht. Ik start daar ook niet in. Het kost je wel geld, en het parcours zou ik thuis ook wel op kunnen bouwen.
Ik begin straks gewoon met een groen paard in de B. Oefenparcoursen kun je overal wel rijden en die zijn tenminste overal anders, dus je paard (en jezelf) leert er ook nog wat van.

Dat vervroegd promoveren vind ik wel goed. Als ik er ooit gebruik van kan maken, dan zal ik dat ook doen.

De scholingsrubrieken zouden handig kunnen zijn. Als ze dan gewoon mensen in deze rubrieken over het officiele parcours laten gaan van de betreffende klasse, dan kan er wel apart een klassement opgemaakt worden (lijkt overigens wel heel erg veel op HC starten, maar dan zonder klassement). Als het echt een apart parcours moet worden, dan zie ik het niet zitten. De wedstrijden zijn al vol genoeg.

Veiligheidslepels worden hier eigenlijk altijd al gebruikt, ik vind dat een goede zaak.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 16:43

Waah, dat lijkt me leuk, geen prijzen is wat minder, die winstpunten met springen boeien me niet zo.

Toos paardloos

Luci
Berichten: 916
Geregistreerd: 31-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 16:52

Ik ben er ook wel blij mee. Erg fijn om ervaring op te doen in de 'a klasse' en het voordeel ervan boven een gewoon oefenparcours is dat het toch meer een wedstrijd is.

En de KNHS heeft weer extra inkomsten uit het startgeld..op naar de 1,5 miljoen..! Schijnheilig

puntje puntje puntje


Scum

Berichten: 33098
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 17:01

Op zich een goed plan. Maar de hindernissen mogen max 80 cm zijn. Op zich heb ik daar nog niet zoveel aan. 80 cm durf ik gemakkelijk. 90 dat is voor mij al moeilijk, maar zou ik wel durven bij wat meer springervaring. De drempel ligt bij mij toch echt bij die ene meter. Iedereen roept dan: het zit tussen je oren, en dat is natuurlijk ook zo. Maar daar zit het toch maar mooi! Scheve mond Ik ben vaker naar het oefenspringen geweest, en 80 + 90 is geen probleem....

Het artikel in Paard& sport was mij niet helemaal duidelijk. Wanneer je lager start dan de hoogst gemeenschappelijke klasse mag je eerder promoveren.. Je moet toch altijd beginnen in de hoogst gemeenschappelijke klasse??? Wanneer je zelf bijv. M hebt gesprongen en je paard L dan moet je toch perse in het L beginnen? Kan iemand mij uitleggen hoe ze dat dan bedoelen? Misschien heb ik het niet goed gelezen hoor....?

Ik vind eigenlijk ook dat je pas 1 wp zou moeten krijgen bij 0-4 strafpunten en dat je het tweede wp pas zou moeten krijgen als je in de barrage 0-4 strafpunten hebt. Nu is het nog steeds zo dat je na 5 parcoursen kunt promoveren naar een hogere rubriek en telkens in de barrage veel strafpunten of weigeringen hebt.

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 18:36

Scum, ze hebben het niet goed verwoord. Voorbeeld: ik ben eerder Z dressuur geweest en mag dus met ieder ongeklasseerd paard minimaal L1 starten maar ook B. Tot nu toe als je voor het B koos, moest je dat ook uitrijden (tot 10 wp'en) maar dat hoeft nu dus niet meer. Ik mag bv na 3 wp'en over naar het L1. Die 'gemeenschappelijke' klasse is dus verkeerd geformuleerd, ze bedoelen de hoogste klasse waarin je zou mógen beginnen.

Die A-klasse vind ik persoonlijk niet zo nuttig (net zo min als de scholingsrubrieken). Er zijn hier zat oefenparcoursen, dus persoonlijk ga ik er geen gebruik van maken en bovendien zitten de rubrieken hier toch al mudvol. Wat ik dus wel voorzie is dat ze binnenkort het starten op oefenparcoursen (= wilde wedstrijden!) gaan verbieden, ergens in het reglement staat nl dat dat niet is toegestaan. En met deze scholingsklassen gaat de KNHS het vast zien als gederfde inkomsten, mark my words!

Qerty
Berichten: 2011
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 19:14

Ik weet niet of het nut heeft. Er zijn (hier in de omgeving in ieder geval) genoeg oefenparcoursen. Ik neem aan dat je voor het A springen een start kaart nodig zal hebben. Het voordeel van oefenparcoursen is dat je af en toe een wedstrijd mee kan doen, zonder een startkaart nodig te hebben. Wanneer dan blijkt dat het springen bevalt kan je altijd nog een startkaart aanvragen.

daanboy

Berichten: 1001
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Zwijndrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 19:18

ja die regel wist ik helemaal niet tnxs!

Crossende Welshruiter#1
L1 6 winst :Nicolai:: Sunday L :L1 2 Winst
IK BEN REGIOKAMPIOEN GEWORDEN MET SUNDAY L

AnoeskaB

Berichten: 544
Geregistreerd: 25-01-04
Woonplaats: Annen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 19:57

De opzet van de klasse A vind ik waardeloos.

Ten eerste willen de deelnemers gewoon wat lager springen dan 1 meter, maar dan wel in een echte wedstrijd. Veel mensen zitten gewoon tegen de hoogte van 1 meter aan te hikken (en daar hoor ik dus ook bij). Dan is 80/90 cm een leuke hoogte om mee te beginnen. Waarom dan niet gewoon de hindernissen 10/20 cm omlaag zetten!! Ik denk bovendien dat niemand zit te wachten op iedere keer hetzelfde parcours. Een dubbelsprong zou er van mij ook best wel in mogen, het gaat de meesten echt gewoon om de hoogte van 1 meter.
Dat er dan ook geen prijzen (behalve een rozet) uitgereikt mogen worden haalt het ook naar beneden. Het is op deze manier niets meer dan een oefenparcours.

Ten tweede zitten ook de wedstrijdorganisaties hier niet op te wachten. Als je voor een handvol deelnemers alle hindernissen moet verzetten, omdat er iedere keer hetzelfde parcours gereden moet worden, kost dat veel extra tijd. Wij zitten zelf altijd met een heel krap schema. Die klasse A gaan wij op deze manier dus echt niet uitschrijven en ik denk dat dat ook voor veel andere verenigingen zal gelden. In praktijk zal de klasse A dus heel weinig gereden kunnen worden.
Het uitschrijven van de klasse BB werd ook al niet veel gedaan, omdat die het imago had van een oefenparcours: bij de ene organisatie stond het op 90 cm, bij de andere op 50/60 cm. Soms wel prijzen, soms niet. Er waren geen duidelijke regels en had niet echt de uitstraling van een wedstrijdonderdeel.

Nogmaals, waar de meeste mensen op zit te wachten is een klasse die iets lager is dan 1 meter en verder gewoon hetzelfde als de klasse B.

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 20:17

AnoeskaB schreef:
Nogmaals, waar de meeste mensen op zit te wachten is een klasse die iets lager is dan 1 meter en verder gewoon hetzelfde als de klasse B.


daar ben ik het niet mee eens. Ik wil een echt oefenparcours waar ik dus ook na 3 weigeringen kan doorgaan, en met een echt groentje vind ik 80 cm al te hoog. Als ik ze op een oefenparcours fatsoenlijk kan rond rijden, is die B geen probleem meer.

AnoeskaB

Berichten: 544
Geregistreerd: 25-01-04
Woonplaats: Annen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 20:41

Lielle schreef:

Ik wil een echt oefenparcours waar ik dus ook na 3 weigeringen kan doorgaan, en met een echt groentje vind ik 80 cm al te hoog. Als ik ze op een oefenparcours fatsoenlijk kan rond rijden, is die B geen probleem meer.


Die nieuwe klasse is niet echt bedoeld voor jonge paarden maar voor ruiters en amazones met weinig (wedstrijd)springervaring. Als je met een jong paard een oefenparcours wilt rijden, dan kun je inderdaad het beste naar een oefenparcours gaan.

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 20:59

die kunnen toch ook een oefenparcours starten Verward IMO wordt er te veel tegen het B opgezien, dat zit echt tussen de oren Knipoog
en let op, straks wordt meedoen met oefenparcoursen dus verboden omdat het wilde wedstrijden zijn. Daar wilden ze een paar jaar terug al mee beginnen.

AnoeskaB

Berichten: 544
Geregistreerd: 25-01-04
Woonplaats: Annen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 22:08

Zolang ze bij oefenparcoursen geen prijzen(geld) hebben worden ze echt niet verboden.

Oefenparcoursen zijn goed om te oefenen, vooral met jonge paarden. Maar er zijn veel mensen die wel tijdens een wedstrijd willen springen, maar geen ambitie hebben om uiteindelijk M of Z te worden. Ze willen gewoon een wedstrijd rijden op hun niveau. Niet om alleen maar te oefenen, maar echt als wedstrijd.

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 23:13

Bij ons zijn er op veel wedstrijden nog gewoon oefenparcoursen over hetzelfde parcours als het B alleen lager. Hetzelfde als een A-klasse dus (wij hebben de 14de ook gewoon oefenparcours aan het einde van de dag hoor Knipoog )

Ik vind die A-klasse niet echt nodig, maar het zal gerust wel nuttig zijn voor sommige mensen
Dat versneld promoveren vind ik wel handig Profs die nu mogen kiezen tussen L, M of Z met een nieuw paard hoeven dan tenminste niet alles uit te rijden als een paard fijn aanpakt of weinig meegaat.
(en ik mag vanaf 1 april gewoon M starten met Ot Knipoog Ook al was ik dat nog even niet van plan Wat ik ook uitvoer de komende tijd, 1 april ben ik M-startgerechtigd *LOL* )

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 23:35

AnoeskaB schreef:
Zolang ze bij oefenparcoursen geen prijzen(geld) hebben worden ze echt niet verboden.

Oefenparcoursen zijn goed om te oefenen, vooral met jonge paarden. Maar er zijn veel mensen die wel tijdens een wedstrijd willen springen, maar geen ambitie hebben om uiteindelijk M of Z te worden. Ze willen gewoon een wedstrijd rijden op hun niveau. Niet om alleen maar te oefenen, maar echt als wedstrijd.

maar de oefenparcoursen waar ik start hebben dus prijzengeld (of waardebonnen). En eerlijk gezegd vind ik dat laatste een beetje vreemd. Met dressuur begint iedereen toch ook gewoon in het B Verward En IMO is een oefenwedstrijd wel degelijk een echte wedstrijd, iig in deze regio. Barrage op tijd, strikken en prijzen, alleen gen wp'en. Overigens heb ik niets tegen die A klasse, alleen wil ik gewoon oefenparcoursen blijven rijden Knipoog

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 23:41

Ben het helemaal met Lielle eens(hier is er met sommige oefenparcoursen ook een klassement met prijzen)

Ik neem een jong paard een paar keer mee naar een oefenparcours en ga dan het B in. Voor een heel groen dier vind ik 80 cm in de ring hoog zat voor de eerste keren

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Biertabje
Berichten: 9637
Geregistreerd: 26-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 00:30

ik vind dat A ook wel een btje onnuttig, oefenparcoursen vind ik dan veel ahndiger, ze zijn altijd anders, en vaak het zelfde als de B(technisch enz gezien)
en ze geven je al snel wat langer de tijd om gewoon rond te rijden!!!

"There is something about jumping a horse over a fence, something that makes you feel good. Perhaps it's the risk, the gamble. In any event it's a thing I need."

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 11:54

Ik denk niet dat de klasse A nut heeft... Als een paard niet springt op concour denk ik niet dat een paard wel lager springt! Of je nou 80 springt of lager ( ik heb t nu over de pony's!) Meestal stappen de pony's al over die maat heen!
Voro de ruiters is het misschien wel handig! De bang uitgevallen ruiters kunnen zo hun zelfvertrouwen oppeppen!
Dat sneller promoveren vind ik ook wel goed! Vooral omdat ik er ook wat aan heb Schijnheilig Binnekort start ik een pony in de B voor de ervaring voor de pony. De pony zelf zou al gemakkelijk een L proefje kunnen lopen en aangezien ik Z ben mogen we wel L starten maar omdat de pony geen ervaring heeft lijkt het mij en de eigenaresse handig eerst maar even in de B te beginnen! Mocht dit na 1 wedstrijd ofzo goed gaan dan kunnen we metteen naar de L Haha!
Ik denk dat meerdere mensen dit vinden! Vooral de mensen die zelf een jonger paard hebben en dat paard eerst willen 'uitproberen' op concours terrein voordat ze er echt het L of hoger er mee in willen!

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 14:20

Ik vind t super, alleen raar dat het elke keer zelfde parcours moet zijn! Is toch makkie om ff parcoursje te onthouden en als t toch nie voor punten is rij je toch gewoon rondje extra als je t nie meer weet?!

AnoeskaB

Berichten: 544
Geregistreerd: 25-01-04
Woonplaats: Annen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 14:53

Lielle schreef:
maar de oefenparcoursen waar ik start hebben dus prijzengeld (of waardebonnen). En IMO is een oefenwedstrijd wel degelijk een echte wedstrijd, iig in deze regio. Barrage op tijd, strikken en prijzen, alleen gen wp'en.


OK, nu begrijp ik het. Lachen Hier dus niet. Er worden meestal geen strafpunten bijgehouden en al helemaal geen barrage en prijzen.

Als je hier een oefenparcours rijdt mag je 2 x het parcours springen. Vaak staat er ook een begeleider in de bak die helpt als een paard echt niet over een hindernis wil. Oefenparcoursen worden hier vaak gebruikt om jonge paarden te laten wennen aan het rijden van een parcours of voor paarden die heel kijkerig zijn. Vaak staan er dan ook veel hekken, muren e.d. in. Mensen die een lager parcours willen springen gaan hier vaak in eerste instantie ook heen, maar als dat een paar keer goed gaat wil je toch ook wel een keer een wedstrijdje rijden. En dat kan hier dus niet.

Als ik het goed begrijp zijn in het zuiden oefenparcoursen dus eigenlijk gewoon wedstrijden, maar dan zonder inmenging van de KNHS? Gaat iedereen dan ook helemaal in wedstrijdtenue?


Waar ik verder benieuwd naar ben is wat iedereen vind van het idee dat een A-parcours iedere keer precies hetzelfde zou moeten zijn. Want dat is juist wat ik het vreemde van die nieuwe regeling vind. Is er iemand die daar op zit te wachten?

astridastrid

Berichten: 5792
Geregistreerd: 08-04-02
Woonplaats: Warmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 17:39

AnoeskaB schreef:
De opzet van de klasse A vind ik waardeloos.

Ten eerste willen de deelnemers gewoon wat lager springen dan 1 meter, maar dan wel in een echte wedstrijd. Veel mensen zitten gewoon tegen de hoogte van 1 meter aan te hikken (en daar hoor ik dus ook bij). Dan is 80/90 cm een leuke hoogte om mee te beginnen. Waarom dan niet gewoon de hindernissen 10/20 cm omlaag zetten!! Ik denk bovendien dat niemand zit te wachten op iedere keer hetzelfde parcours. Een dubbelsprong zou er van mij ook best wel in mogen, het gaat de meesten echt gewoon om de hoogte van 1 meter.
Dat er dan ook geen prijzen (behalve een rozet) uitgereikt mogen worden haalt het ook naar beneden. Het is op deze manier niets meer dan een oefenparcours.

Ten tweede zitten ook de wedstrijdorganisaties hier niet op te wachten. Als je voor een handvol deelnemers alle hindernissen moet verzetten, omdat er iedere keer hetzelfde parcours gereden moet worden, kost dat veel extra tijd. Wij zitten zelf altijd met een heel krap schema. Die klasse A gaan wij op deze manier dus echt niet uitschrijven en ik denk dat dat ook voor veel andere verenigingen zal gelden. In praktijk zal de klasse A dus heel weinig gereden kunnen worden.
Het uitschrijven van de klasse BB werd ook al niet veel gedaan, omdat die het imago had van een oefenparcours: bij de ene organisatie stond het op 90 cm, bij de andere op 50/60 cm. Soms wel prijzen, soms niet. Er waren geen duidelijke regels en had niet echt de uitstraling van een wedstrijdonderdeel.

Nogmaals, waar de meeste mensen op zit te wachten is een klasse die iets lager is dan 1 meter en verder gewoon hetzelfde als de klasse B.


Zou jij niet een brief kunnen schrijven naar de KNHS? Ik ga helemaal met je mee, ik ben voor de verlaging, maar op deze manier ben ik benieuwd hoeveel verenigingen hem gaan uitschrijven...
En hoe zit dat nu; moet je een springstartkaart + coupons hebben voor de A? Als je WP's toch niet tellen?
Ik ga ook voor een verlaging van de normale B, is voor de parcoursbouwens ook een stuk makkelijker. Ik vind het vreemd dat ik hier zovaak hoor dat veel mensen tegen de een meter op zitten te hikken, terwijl dat tussen de oren zit. Mijn paard (pony) kan het gewoon niet, omdat de dubbels te ver uit elkaar staan. Daarvoor mist hij gewoon de afdruk, ik zal een meter in een officieel parcours nooit halen, maar daar kan ik mee leven

:* Astrid Alida - fashion & beautyblog: astridalida.com
/3 Haflingersdressuur (Subtop): Happy Haflingers (Instagram)

mdmoiselle

Berichten: 847
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-04 18:16

Die scholingsrubrieken lijken me wel wat, die van mij is toch al zo kijkerig Schijnheilig .

AstridAstrid- Springstartkaarten bestaan niet, een startkaart is een startkaart, daar mag je mee springen en dressuren.

Wat ze van mij af mogen schaffen zijn startcoupons. Dat is wel zo uit de tijd. Je bent die dingen altijd kwijt, ze raken nat/beschadigt en ze zijn fraudegevoelig. Kunnen ze niet wat meer met dat pasje doen wat we gekregen hebben? Daar doe ik dus niks mee op dit moment. Daar kun je toch een heel handig systeem mee maken, maarja dat zal wel weer teveel centjes kosten. Schijnheilig

Prijzen voor een oefenparcours lijkt me trouwens een beetje dom, je bent er toch om te oefenen, anders ga je toch wel naar een echt parcours? Dat scheelt ook in het startgeld als je geen prijzen uitrijkt.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 35 bezoekers