Lenn"]
[quote="Pervinco"]Vlees is overigens wel degelijk gezond, daarom zijn die vleesvervangers zo belangrijk als je stopt met vlees eten. Zonder dat vlees ben je voor bv ziektes veel ontvankelijker.
[/quote]
Zitten daar echt zo'n belangrijke dingen in? Vandaar dat ik me zo bagger voel de laatste tijd, of zou dat niet ?
[/quote]
Daar zitten zeker belangrijke dingen in..:
[quote="www.vlees.nl schreef:Voedingsstoffen in vlees
Vlees en vleeswaren bevatten waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam.
Waar dienen de verschillende voedingsstoffen in vlees voor?
Vlees is een belangrijke bron van met name vitamine B1, B6, B12 en D.
Vitamine B1: speelt een rol bij de afbraak van koolhydraten en is nodig bij de overdracht van prikkels van zenuwen op de spieren.
Vitamine B6: speelt een rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten en vetten en reguleert de werking van bepaalde hormonen.
Vitamine B12: speelt een rol bij de celdeling, is nodig bij de opbouw en instandhouding van zenuwcellen en helpt bepaalde vormen van bloedarmoede voorkomen. Daarnaast speelt vitamine B12 bij kinderen een rol in de ontwikkeling van de hersenen. De laatste tijd is er ook steeds meer aandacht voor het beschermende effect dat vitamine B12 samen met foliumzuur kan hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Deze vitamine komt alleen in dierlijke producten voor.
Vitamine D: zorgt voor een goede conditie van tanden, botten en skelet.
Mineralen: ijzer en zink
Mineralen zijn, net als vitamines, stoffen die een belangrijke rol spelen bij allerlei processen in ons lichaam. Belangrijke mineralen in vlees zijn onder andere ijzer en zink. IJzer: vormt een onmisbaar onderdeel van de rode bloedkleurstof in ons bloed (hemoglobine). Dit zorgt voor het transport van zuurstof van de longen naar alle lichaamscellen. Als er langdurig te weinig ijzer in de voeding voorkomt kan bloedarmoede ontstaan, met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Vlees is een belangrijke bron van ijzer. De hoeveelheid ijzer is echter niet alleen belangrijk, ook de vorm waarin het ijzer in het vlees voorkomt speelt een rol. Het is een vorm die gemakkelijk in ons lichaam kan worden opgenomen. IJzer komt ook voor in plantaardige producten. Voor ons lichaam is ijzer uit vlees echter een stuk gemakkelijker te gebruiken. Zink: net als ijzer is ook zink een belangrijk mineraal. Kinderen, tieners, zwangere vrouwen en ouderen hebben extra veel zink nodig. Deze bevolkingsgroepen lopen daardoor een groter risico op een tekort aan zink. Onderstaande bevolkingsgroepen hebben daadwerkelijk een te lage zinkinneming. Zink speelt een rol bij de celdeling en vernieuwing van weefsels en is op die manier bij kinderen ook nodig voor de hersenontwikkeling.
zinkinname
Jongens 13 - 19 jaar 5 % lager dan aanbevolen
Meisjes 13 - 16 jaar 20 % lager dan aanbevolen
Vrouwen 16 - 19 jaar 5 % lager dan aanbevolen
Vrouwen 19 - 22 jaar 10 % lager dan aanbevolen
Zwangere vrouwen 20 - 35 % lager dan aanbevolen
Zink heeft vele functies
Zink is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij een groot aantal lichaamsfuncties:
Verhoogt de weerstand en verkleint zo kans op infecties.
Draagt bij aan goede wondgenezing en gezonde huid.
Is bij kinderen belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.
Van belang voor goede reuk en smaak.
Helpt het lichaam bij het maken van vitamine A en beschermt zo tegen nachtblindheid.
Vlees is rijk aan zink
Vlees is een belangrijke bron van zink. Het bevat niet alleen veel zink, zink uit vlees wordt, net als ijzer, veel beter opgenomen uit dierlijke producten dan uit plantaardige producten. Vegetariërs lopen hierdoor een groter risico op een tekort aan zink.
Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor onder andere de opbouw van onze organen, botten, spieren en zenuwstelsel. Juist het kwalitatief hoogwaardig eiwit in vlees is daarvoor erg geschikt. Ons lichaam kan de eiwitten goed gebruiken.
Vetten
Vetten zijn stoffen die het lichaam energie leveren om te kunnen functioneren. Maar vetten zijn bijvoorbeeld ook nodig om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is duidelijk dat we vetten nodig hebben, maar met het oog op onze gezondheid is het belangrijk op de hoeveelheid te letten. Verzadigde en onverzadigde vetten Ook het soort vet is van belang. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten daarentegen blijken in staat dat cholesterolgehalte te verlagen. Voor veel vleessoorten geldt dat onverzadigde vetten meer dan de helft uitmaken van de totale hoeveelheid vet. Toch blijft minder vet eten het belangrijkste advies. In de praktijk betekent het dat de wat vettere vleessoorten regelmatig afgewisseld moeten worden met de magere soorten.
Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam in kleine hoeveelheden goed kan gebruiken. Tot voor kort dachten onderzoekers dat cholesterol in de voeding een ongunstig effect had op het cholesterolgehalte in het bloed. Uit onderzoek is echter gebleken dat het effect van verzadigde vetten op het cholesterolgehalte in het bloed veel sterker is en dat het cholesterol in de voeding maar een geringe invloed heeft. Een voeding die niet meer dan 300 milligram cholesterol bevat is dan ook een goede voeding.
Koolhydraten
Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Ze spelen een belangrijke rol als energieleverancier. Energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Vlees bevat maar kleine hoeveelheden koolhydraten. In verhouding bevat orgaanvlees wat meer koolhydraten, maar het gaat nog steeds om kleine hoeveelheden. Voor meer informatie: zie ook Voedingscentrum.