Fotograferen als beroep

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Fotograferen als beroep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-01-04 21:48

Ik weet niet helemaal zeker of dit topic bij [FT] hoort, maar hier zitten toch de mensen die zich hier voor interesseren.

Vandaag ben ik naar open dag van een HBO geweest omdat ik volgend jaar klaar ben met mijn MBO opleiding (Commerciele economie).
Omdat ik nog niet helemaal zeker ben wat ik precies wil gaan doen heb ik daar een interessetest gedaan.

Daar kwam uit dat ik vooral interesse heb in:
1. foto/film/video
2. grafisch
3. commercie
4. psychologie
5. inrichten
6. journalistiek/communicatie
tot zover gaan ook mijn eigen interesses, dus dit keer klopt het best!

Ik kan zelf wel de link zien tussen 1 en 2. De eerste 2 spreken voorzich maar het lijkt me ook erg leuk om recensies e.d. te schrijven (moet alleen nog wat aan mijn taal doen) nummer 6 dus.
Dus een combinatie van die 3 als het zou kunnen.
Wat ik mij afvraag: is er wel voldoende werk te vinden in fotografie? En dan voornamelijk dierenfotografie.

Zijn er ook mensen die zelf een opleiding doen (of gedaan hebben) in deze richting? (fotografie)
En kan er een combinatie gemaakt worden met de 3 eerder genoemde richtingen?
Alle ervaringen en/of tips zijn welkom!

Imre

Berichten: 14200
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 21:51

Daar ben ik zelf iik wel benieuwd naar!

Ik ben bijna klaar met mn HBO-opleiding, maar heb nog steeds geen idee wat ik wil gaan doen Scheve mond Ik zou het leuk vinden om wat meer met fotografie te doen, niet fulltime.

Pegasus

Berichten: 1066
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 21:58

Moeilijk hoor, volgens mij is er geen droge boterham mee te verdienen tenzij je naam hebt en errug goed bent.

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-01-04 22:02

Daarom, daar ben ik juist benieuwd naar...waarom is er nou nooit veel te verdienen in de dingen die ik leuk vind? Scheve mond

Natuurlijk zal ik zelf meer informatie aanvragen en een afspraak maken met de decaan op school.

Maar wie weet zitten er bokkers tussen met een opleiding die overeenkomt toch? Knipoog

lieke2
Berichten: 2127
Geregistreerd: 12-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 22:04

Ik zou in ieder geval zorgen voor een heel goed diploma voor achter de hand (je weet maar nooit). Ik ben in het dagelijks leven fiscalist (ja, met die blauwe enveloppen, en ik probeer het net wat leuker te maken....) en in het weekend fotografe. Maar als je hier full-time mee aan de slag zou willen gaan, heb je een zware start.
Denk ook eens aan de investering in alle apparatuur (natuurlijk niet goedkoop). Misschien kun je naast een baan gaan zorgen dat je alle apparatuur bij elkaar verdient om daarna de overstap te maken.

Sannah

Berichten: 2429
Geregistreerd: 28-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 10:01

Pegasus schreef:
Moeilijk hoor, volgens mij is er geen droge boterham mee te verdienen tenzij je naam hebt en errug goed bent.


Ja, dat denk ik ook. De fotografen die reeds naam hebben, houden dat wel. Nu iets opbouwen wordt lastig. Ik werk in een drukkerij en we krijgen natuurlijk (bijna) alles digitaal aangeleverd.
Je kan echt merken dat er steeds minder profs ingeschakeld worden; men fotografeert zelf (lijkt voor veel mensen een stuk eenvoudiger sinds de digitale fotografie zijn intrede gedaan heeft) en het liefst freubelen ze in een opmaakprogramma ook nog zelf wat in elkaar.

lieke2
Berichten: 2127
Geregistreerd: 12-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 10:48

je blijft het zien, vind ik, als iemand zelf iets in elkaar knutselt. Weer zo'n doe het zelver....
Ik krijg ook vaak te horen tijdens wedstrijden (wij werken ook digitaal) van oooo dat kan ik zelf ook, ik heb immers ook een digitale camera.
Als ik ze later dan weer een keer tegen kom geven ze vaak toch toe dat het ze zelf niet lukt....
Overigens blijft de techniek hetzelfde, en die hebben ze niet onder de knie

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 14:37

ik heb ooit een beroepskeuze test gedaan waar uit kwam dat ik schapeherder of kunstschilder zou moeten worden. ik heb niet zoveel vetrouwen in die testen, hoewel een hutje op de hei me wel weer wat lijkt.

Tancreda4

Berichten: 24031
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 16:21

Ik hou dit topic even in de gaten.. Tong uitsteken
Mij lijkt het super om wat met fotografie te doen, mara heb het gevoel dat er niet veel vraag is meer (voor dieren en natuur) en je vrijwel niets verdiend dan... Waarschijlnijk beter om gewoon als hobby ernaast te houden!

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-01-04 23:26

Eigenlijk al een beetje wat ik verwachtte. Ik denk dat het verstandiger is om een andere opleiding te gaan doen. Journalistiek lijkt mij heel leuk en ik kan natuurlijk naderhand altijd een cursus fotograferen gaan doen...

SuperPepeijn schreef:
ik heb ooit een beroepskeuze test gedaan waar uit kwam dat ik schapeherder of kunstschilder zou moeten worden. ik heb niet zoveel vetrouwen in die testen, hoewel een hutje op de hei me wel weer wat lijkt.


Toch niet wat je wilde worden? Haha!
Ik ga niet alleen af op die testen, maar dit keer komen mijn interesses gewoon goed overeen. Maar het waren ook wel 260 vragen Bloos!

klien

Berichten: 2130
Geregistreerd: 21-08-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-04 09:52

Je hebt een hele goede cursus / opleiding in Amsterdam, Fotogram op de Korte Prinsengracht. Ik heb daar de basiscursus gedaan, maar ze gaan zelfs tot HBO niveau. Aparte cursussen doka en digitale fotografie. Misschien is dat een idee in het weekend of 's avonds? Leuk om te combineren ook met journalistie.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-04 17:22

Mijn vader werkt voor een Belgische krant en de fotografen daar hebben me eens gezegd dat fotografie echt geen toekomst heeft. En dit vooral door de opkomst van de digitale camera. Met zo'n camera hoef je maar raak te schieten en je kans dat 'per ongeluk' een goede foto maakt op 100 foto's is wel vrij groot.

Dus, wat doen zo'n bedrijven? Ze zoeken geen goede (dure) fotograaf meer om met een gewone camera foto's te maken, maar ze trekken zelf hun foto's. Met digitale camera's kan je zoveel trekken als je wilt en het kost niets. Vroeger waren er veel meer fotografen op mijn vaders werk, nu blijft er nog maar 1 over.

lieke2
Berichten: 2127
Geregistreerd: 12-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-04 18:30

Er is echter 1 verschil: mensen die zelf foto's 'trekken' met een digitale camera weten niets van techniek! Ik laat mijn huis ook niet bouwen door iemand die denkt dat ie kan metselen maar door een echte metselaar.

Iemand met een fotoopleiding voegt wel degelijk iets toe aan een foto, en anders kan ik je het verschil wel laten zien.
Sterker nog: vorig jaar heb ik foto's gemaakt op indoor brabant, tijdens de presentatie van de hengsten zat ik naast iemand die ook foto's aan het maken was. Na een half uur vroeg zij aan mij hoe het nu kwam dat zij alleen maar zwarte plaatjes kreeg en geen mooie hengsten! (ik natuurlijk mijn werk laten zien, en inderdaad wel mooie hengsten). Wat bleek, zij had gewoon een camera in haar handen geduwd gekregen van de paardenkrant notabene, zo van het is digitaal, dat kun jij ook wel!
Mooi niet dus! geen verstand van fotograferen!

Klien, de fotoacedemie waar jij over spreeekt is een hbo opleiding met inderdaad een journalistieke richting. zie ook fotoacedemie.nl
Wel duur!

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-04 19:11

lieke2 schreef:
Er is echter 1 verschil: mensen die zelf foto's 'trekken' met een digitale camera weten niets van techniek! Ik laat mijn huis ook niet bouwen door iemand die denkt dat ie kan metselen maar door een echte metselaar.


Het is ook geen grote kunst wat die 'amateurs' met hun digitale camera's trekken. Maar omdat je digitale camera alles voor jou kan doen (oké, hoe je met de autofocus werkt, dat leg je iemand ook in 2 minuten uit), is er weinig techniek meer aan. Wat de kadrage en de belichting betreft is het verschil zo: een fotograaf kijkt eerst goed en maakt dan een foto, en een amateur schiet er maar op los, en kiest achteraf de 'geslaagdere' foto eruit.

Natuurlijk is een echte fotograaf veel meer waard dan een amateur met een digitale camera. Maar wat als de bedrijven niet willen investeren in kwaliteit? Verward

lieke2
Berichten: 2127
Geregistreerd: 12-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-04 21:25

Een goed plaatje zegt veel meer dan woorden...
Dat er bedrijven zijn die niet zo veel willen investeren in kwaliteit kan ik me in deze tijden voorstellen. Zij zullen eerder uitwijken naar mensen die kwalitatief wel goed werk leveren maar net wat goedkoper zijn dan de gevestigde orde omdat ze net komen ' kijken'. Niets mis mee, immers, de oude garde moet ook een keer vervangen worden.
Ik denk nog steeds dat de fotograaf 1 plaatje maakt waarvan hij/zij vooraf weet wat er op komt te staan, en de amateur schiet inderdaad flink veel plaatjes en kijkt achteraf. Maar leg deze naast elkaar en zie het verschil, de amateur is niet voor niets amateur.
En natuurlijk is er altijd markt voor beide!
Techniek is nog steeds iets wat de camera nooit helemaal over kan nemen van de persoon die de camera bedient, al worden de camera's wel steeds beter.

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-01-04 23:11

Ik denk dat eigenlijk de echte goede fotografen nog wel gevraagd worden (of in ieder geval in trek blijven).
Tuurlijk kan iedereen met een digi wel leuke plaatjes schieten, maar je blijft toch het verschil zien met iemand die er zich ook echt in heeft verdiept.

Voor de grote evenementen en boeken zullen toch nog steeds profs gevraagd worden denk ik.

Ach, ik ga lekker een opleiding doen en wie weet een cursus fotografie, wanneer weet ik nog niet Knipoog

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-04 12:01

Antoinette schreef:
Ach, ik ga lekker een opleiding doen en wie weet een cursus fotografie, wanneer weet ik nog niet Knipoog



Hihi, lekker vaag Knipoog .

Meisje201
Berichten: 35192
Geregistreerd: 05-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 10:13

Ikzelf zou er nooit mijn beroep van durven maken, als "bijbaantje" zou het leuk zijn, maar om hier nou je brood mee te moeten verdienen...

Mireille

Berichten: 41893
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 10:35

Ik vind fotograferen ook ontzettend leuk om te doen maar om daar nou mijn werk van te maken zie ik niet echt zitten.
Fotograferen in je vrijetijd is natuurlijk leuk.
Zo fotografeert een familie lid van mij op bruiloften en feesten als hobby Lachen

New-Forest

Berichten: 5463
Geregistreerd: 27-07-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 18:14

Mijn vader is fotograaf en we hebben 2 eigen fotowinkels. In Lelystad en één in Almere. In de winkel in Lelystad hebben we ook nog een studio. Mijn vader wou eerst in het begin iets met filmen bij TV progamma's doen maar is toch over gegaan op t fotograferen. En na 20 jaar vind die het nog steeds leuk om te doen vertelde die laatst nog. Het is heel afwisselend. Het is niet elke dag in een winkel staan maar je komt ook overal (denk maar aan bruidsreportage's).
De site van onze winkel in Lelystad is: www.lelycolor.nl
Je kan altijd E-mailen voor vragen hoor, ik weet zeker dat je antwoord terug krijg : info@lelycolor.nl

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-01-04 19:22

Ja, als ik er mee verder ga zal het gewoon hobbymatig worden, want ik wil ook zeker een goed betaalde baan. Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, plezier in je werk is heel belangrijk.
Want daar komt nog bij dat ik alleen geinteresseerd ben in paardenfotografie. En maar een beetje mensen en andere dieren Haha!