opleidingen HBO WO??

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-01 14:01

Ik was benieuwd wat voor een opleidingen de bokkers hier hebben (gedaan?) qua HBO of OW...
Bv waarom jullie daarvoor hebben gekozen en wat je er tot nu toe van vindt. Zijn hier ook mensen die in wageningen studeren?? de opleidingen daar spreken me n.l ook wel aan...
Ben benieuwd Haha!

greetz Party!!

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41657
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 14:10

Misschien handig om aan te geven wat je ongeveer zoekt? Lijkt met dat er nogal wat verschil zit tussen b.v. SPW en Werktuigbouwkunde (om maar iets te noemen)... Haha!

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-01 14:19

haha Haha! dat klopt. Ik denk er zelf over om een opleiding te zoeken die iets te maken heeft met gezondheidszorg of met dieren/natuurbeheer...

carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 14:42

Ik ga misschien volgend jaar bio studeren in wageningen.

Esther

Berichten: 4144
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 14:46

Ik HLO gedaan (toen nog in Arnhem), ik ben vijf jaar geleden afgestudeerd in de richting organische chemie, maar ik werk nu als meetleider voor milieumetingen bij de KEMA. Het werk op het laboratorium is leuk, maar op locatie metingen verrichten is nog leuker!
Vaak gaat het de bedrijven erom dat je met je diploma aan kunt tonen dat je een bepaald niveau aankan, de richting maakt dan niet zo heel veel meer uit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 15:04

ik sluit me helemaal aan bij Esther. Vaak is een diploma interessant voor een bedrijf om je intellectuele capaciteiten in te schatten en dat maakt je met een HBO of WO diploma erg flexibel. Ik ben zelf nooit actief geweest in mijn eigen vakgebied, ik heb beleidswetenschappen gestudeerd maar ben meestal werkzaam geweest als Office Manager.
Volgende maand begin ik met een nieuwe job. Nu niet meer voor 40 uur maar voor 32 uur en doe daarmee ook een stapje terug in functie niveau. Een heel bewuste keuze want ik merk dat een leven met een man, 2 katten, een hond, een paard en een 40-uurige werkweek niet te combineren is. Ik vind het ook een grote luxe dat ik de mogelijkheid heb zo'n keuze te maken.

Whisper

Berichten: 132
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 16:11

je bedoelt het van hall instituut?

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 16:17

Biomedische wetenschappen aan de VU. Ik hoor het wel als je daar meer over wilt weten.

Girlly20
Berichten: 46
Geregistreerd: 24-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 16:24

Ik studeer HBO-Verpleegkunde, erg leuk en ook brede opleiding, als je meer wil weten pb me maar ofzo. Je kan verschillende richtingen op, ik doe de gewone reguliere opleiding.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 16:34


missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-01 18:00

Bedankt voor alle reacties Party!! ik ben me al een beetje aan het orienteren op een vervolgopleiding maar ik weet eigenlijk nog niet echt wat ik wil, zo kom je toch een beetje te weten wat er allemaal te doen is Lachen
Het is echt heel lastig om iets te vinden wat je echt leuk vind.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 18:16

Wel eens aan een beroepen- of interessetest gedacht?
De decaan van je school zou je daar verder mee moeten kunnen helpen als je dat wilt.
Meestal is het makkelijker om te bedenken wat je NIET wil dan wat je WEL wil Frusty

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-01 18:45

Ja dat heb ik ook.. Ik ben afgelopen weekend bij geneeskunde (UU) wezen kijken en nu weet ik dat ik dat absoluut niet wil, en ook hoor je van mensen dat ze die of die opleiding doen en dan weet ik vaak al dat ik dat dus ook niet wil..maarja wat dan wel Verward Schijnheilig
Ik denk dat ik i.d.d eens zo'n test ga doen, het is wel fijn als je een beetje houvast hebt..wat kan ik wel, wat niet, wat zou bij me passen enz enz...

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 23:05

Ik ga HBO-MBRT doen, dan kun je in het ziekenhuis röntgenfoto's maken, bestralingstherapie uitvoeren, op de afdeling nucleaire geneeskunde werken en echo's maken.
Dat lijkt mij heel leuk, ik heb een dag meegelopen en dat beviel ook heel goed. Het is een beetje een mengeling van wiskunde, natuurkunde, een beetje scheikunde en het omgaan met mensen(het sociale deel) is ook heel belangrijk.
Ik wilde altijd diergeneeskunde studeren maar ik ben een dag meegelopen met de veearts en dat vond ik echt vreselijk! Ik ben trouwens ook heel bang voor honden dus dat werkt niet echt...Haha!

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 23:31

Ik weet wel iemand die zo'n opleiding heeft gedaan: Maarten! Eerst Diermanagement in Leeuwarden en toen een soortgelijk vervolg in Wageningen. Hij zal je wel meer kunnen vertellen.

Ik heb overigens zelf Onderwijskunde (richting Onderwijsontwikkeling) gestudeerd in Utrecht (WO), met al mijn vrije keuzevakken bij Nederlands (Taalbeheersing), uit pure interesse. Het heeft daarna nog een jaar of 4 geduurd voordat ik echt wist wat ik wilde - en wat ik stiekum altijd al leuk heb gevonden: redactioneel werk, oftewel het tot stand brengen van schriftelijke informatie (boeken, tijdschriften, webteksten etc.). Heb wel altijd werk gedaan in die richting, maar altijd banen waarin ik maar deels redactioneel werk deed, of projecten. Maar nu begin ik over een paar weken met een nieuwe baan als bureauredacteur voortgezet onderwijs bij een educatieve uitgeverij, heb er zin in!

Overigens is mijn ervaring dat men tegenwoordig niet zozeer kijkt naar specifieke opleidingsrichting, maar naar opleidingsniveau. Met elke willekeurige HBO/WO-richting maak je een goede kans op een baan op niveau. En kijk alsjeblieft naar wat je leuk vindt en waar je goed in bent, en staar je niet blind op een opleiding waar je geen zak aan vindt maar waar je later alleen goed mee kunt verdienen. Een vriendin van mij is na de HAVO Accountancy gaan doen, 'omdat je daar een goede baan mee kon krijgen'. Resultaat: na 3 jaar haar propedeuse nog niet binnen, omdat het zo saai en moeilijk was. Ondertussen was ze al begonnen met HBO Engels en dat lag haar veel beter. Nu heeft ze een leuke baan als lerares Engels en ze heeft ook al in verschillende landen lesgegeven. Dan maar niet het bedrijfsleven in, ze is blij dat ze toen uiteindelijk die keus heeft gemaakt

[Edit] typo [/edit]

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE">Als liefde het antwoord is, kan de vraag dan nog even herhaald worden?</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-11-11 22:34 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 23:33

Ik heb HBO journalistiek & voorlichting gedaan (richting schrijvende pers) en doe er momenteel geen bal meer mee, werk nu als arbeidsintermediair... Cool

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 00:12

Thanx Karin Lachen

Yep... ik heb eerst vier jaar HBO gedaan aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden. Het is een opleiding die je opleidt tot diermanager (zou je denken... Haha! ). Deze opleiding leidt je meer op tot manager van de mensen die werken met de dieren. Er komen eerlijk gezegd weinig dieren aan te pas. Als je echt een opleiding wilt doen die met dieren te maken heeft moet je zeker geen diermanagement gaan doen. Als ik eerlijk mag zijn vond ik deze opleiding niet zo heel erg goed. Ik persoonlijk was nogal geïnteresseerd in de huisdiervoeding en hoopte dat zij mij de nodige kennis bij konden brengen zodat ik een goede baan zou kunnen vinden. Nu blijkt in het werkveld van de huisdiervoeding dat er vrij weinig vraag is naar mensen met de opleiding van diermanagement. Niet zo'n positief punt dus.

Tijdens deze opleiding kwam ik erachter dat ik het onderzoek toch wel interessant vond en ben toen doorgegaan naar Wageningen om daar de opleiding Dierwetenschappen te gaan doen met als specialisatie diervoeding. Dit bleek een ontzettende interessante opleiding te zijn die heel er breed is. De romp (vakken die iedereen moet volgen) bestaat uit een zeer breed pakket zoals ethologie, dierfysiologie, immunologie maar ook vakken als statistiek en marketing. De opleiding zorgt er eigenlijk voor dat landbouwhuisdieren zo goed en zo efficient mogelijk gehouden worden. Het gaat dus om het welzijn van de dieren maar ook om 'de winst' van de boer. Men is dus op zoek naar de gulden middenweg.

Mijn specialisatie is dus diervoeding en dit houdt dus een dat ik mij bezig ga houden met het onderzoek naar het voeden van dieren. Niet alleen landbouwhuisdieren maar ook huisdieren zoals honden, katten en aanverwante huisdieren. De meest gestelde vragen bij dergelijk onderzoek zijn dan: wat is het effect van een bepaald voer op het dier, hoe hard groeit het dier, is het voer goed verteerbaar en wat zijn de kosten om een voer te maken. Heel erg interessant om te kijken of je een zo goed mogelijk voer in elkaar kan zetten tegen een zo laag mogelijke prijs (want goed hoeft niet duur te zijn in de diervoedersector!!! Lachen )

Ik hoop dat je hier wat aan hebt... Je kunt me altijd pb'en als je nog wat meer vragen hebt.

Succes met je keuze (want die is erg belangrijk in je latere leven!)

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 09:30

Zo, ik heb dus Elektro gedaan aan de TUE te Eindhoven, met als specialisatie Telecommunicatie. Erg leuke opleiding, 100% kans op een baan. Dat was in 1984 ook een bewuste keuze. Ik zat toen te kiezen tussen Scheikunde, Biologie of Elektro. Biologie vond ik wat te vaag. Had geen zin om in een heel stoffige baan terecht te komen. Scheikunde was wel leuk geweest, was er goed in en zo.

Achteraf denk ik toch dat ik best DA had kunnen worden. Lekker op het platteland wonen, iets met dieren doen en toch redelijk verdienen. Ook goed om de kosten voor de ponyhouderij wat te drukken.

Maar goed, het is nou telecom geworden.

Nadelen zijn: heel veel reizen, dicht bij een stad wonen.

Voordelen zijn: grote variatie in werk, veel met mensen te doen, iets doen aan de toekomst, veel van de wereld zien en een leuk salaris.

Manda

Berichten: 6545
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 09:33

Citaat:
Op 2001-11-11 15:24, schreef Girlly20:
Ik studeer HBO-Verpleegkunde, erg leuk en ook brede opleiding, als je meer wil weten pb me maar ofzo. Je kan verschillende richtingen op, ik doe de gewone reguliere opleiding.




Dieneke??? Ik wist niet dat jij ook hier kwam Haha!
Ik doe dus ook HBO-Verpleegkunde op de Hoge school van Amsterdam. De reguliere richting. Erg leuk. Party!!

dimmelim

Berichten: 2777
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 10:52

Ik heb HBO tekstschrijven gedaan met als afstudeerrichting scenarioschrijven (voor film en tv)en nu ben ik projectmedewerker en webredacteur bij de afdeling Onderwijsresearch van de Hogeschool van Amsterdam. Lag ook niet echt in de lijn der verwachting...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: dimmelim op 2001-11-12 23:39 ]</font>

Girlly20
Berichten: 46
Geregistreerd: 24-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 11:09

[/quote]

Dieneke??? Ik wist niet dat jij ook hier kwam Haha!
Ik doe dus ook HBO-Verpleegkunde op de Hoge school van Amsterdam. De reguliere richting. Erg leuk. Party!!
[/quote]

Hoi.....ja ik begin lichtelijk bok verslaafd te worden Clown Haha!

Kitty

Berichten: 7695
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 11:33

Ik heb eerst de PABO gedaan en daarna een half jaar voor de klas gestaan. Toen ik doorhad dat ik dat niet mijn hele leven zou willen doen, ben ik begonnen met een versnelde duale studie, HEAO Commerciële Economie. Ik hoop in juni mijn diploma in ontvangst te kunnen nemen...

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-11-01 19:43

Nogmaals bedankt voor alle reacties, het is echt heel leuk om te lezen. Lachen Ik ga denk als er weer een open dag bij Wageningen is ga ik daar zeker even kijken Party!!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 22:15

Ik heb IDM gedaan (Informatiedienstverlening en -management) wat Naz nu doet maar na een jaar had ik uit desinteresse te weinig punten gehaald en moest ik er mee stoppen.

Nu doe ik de lerarenopleiding Nederlands, een HBO-opleiding. Ik hoop later gedeeltelijk voor de klas te komen (en dan vooral de richting Nederlands als tweede taal) en verder op mijn eigen niveau met Nederlands bezig te zijn bij een krant of tijschift oid. Heb lang getwijfeld tussen Nederlands en Journalistiek, maar toen ik voor Journalistiek werd uitgeloot was de keus dus snel gemaakt. Haha!

Ik zou eerder voor een HBO dan een WO opleiding kiezen, omdat je in het HBO ook heel erg met je eigen ontwikkeling bezig bent, je krijgt meer praktijkervaring dan op een WO opleiding.