Wat moet ik doen met mijn paard?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Wat moet ik doen met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-04 19:21

hallo allemaal
Ik heb 1,5 jaar geleden een 4 jarige ruin gekocht van een handelaar.Nu is het probleem dat hij telkens met rijden voor iets vlucht wat dat weten we niet,maar hij kan alleen maar hard lopen.

Die handelaar had gezegd dat hij 6 keer bereden was en kon stappen,draven en galopperen.

Maar dat kan dit paard nu nog niet goed genoeg en hij is nu al 6 jaar.
Ik rij hem met een halsverlenger waar hij ook niet altijd op reageerd,met longeren is hij heel braaf,en in de bossen ook,maar zodra ik in de bak rij en probeer te dressuren dan gaat hij vluchten,je hoeft maar boe of bah te zeggen en hij gaat er vandoor. Verward

OOk zwiept hij telkens ongeduldig met zijn staart en loopt ongeduldig op zijn bit te knabbelen.

Binnenkort komt de paardentandarts kijken maar ik denk dat hij nergens last van heeft aan zijn gebit zou goed kunnen van wel maar dat is afwachten.

Maar ik ben bang dat ik hem op den duur moet verkopen en dan komt hij de handel in en dat wil ik liever niet. Huilen

Dus wie weet een tip en ik moest dit verhaal even kwijt.


Leonie_M

Berichten: 4488
Geregistreerd: 08-11-01
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 19:23

Goed les nemen. Dat is het eenigste wat helpt.

Succes

UTILE DULCI: ZZ-licht + klasse 1 endurance (verkocht)
H'ADELPHOS Z1
B/L jurylid

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 19:31

Wat dacht je van helemaal opnieuw beginnen?? Aan de longe en dan als dat goed gaat steeds een stapje verder gaan..
Ook gaan grondwerken wil weleens helpen en hem aan de hand leren over enge dingen heen te lopen of laat iemand iets geks doen in de bak! Ik doe het ook met Lucky en hij krijgt het nu goed door!

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 19:32

Dat er iets is wat je paard irriteert dat is duidelijk, het is vaak moeilijk om de precieze oorzaak daarvan te achterhalen.

Dat je paard met 2,5 jr al ingereden is kan een rede zijn en je weet waarschijnlijk niet HOE dat gebeurt is, een handelaar kijkt vaak niet zo nauw als ie maar beleerd is want verkoopt beter. ik wil niet zeggen dat de handelaar waar jij je paard gekocht hebt ook zo'n type is, maar je komt ze vaak genoeg tegen.

Ik weet helemaal niet hoe het bij jouw zit en wat voor type paard jij hebt, maar als ik je verhaal zo lees, zou ik dit paard overnieuw laten inrijden en beleren door een deskundig persoon, die met veel geduld te werk gaat.
Als je hier zelf niks voor voelt dan zou ik in ieder geval goed les nemen evt priveles en van iemand die ervaring heeft met jonge/onervaren paarden.

Misschien is een visite aan een fysio ook een optie om knellingen of drukkingen te achterhalen.

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-04 19:54

mijn paard is pas zadelmak gemaakt toen hij 4 jaar was want de handelaar zei dat ze er maar 6 keer op gezeten hebben.ik sta op een manege de eigenaresse waarvan ik ook les heb weet ook niet precies wat ik moet doen,zij vindt het zelf ook een moeilijk paard en een eigen instructeur mag je niet laten komen.

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-04 19:56

mijn paard is een harcos/germes z is wel een bloed type maar ook weer niet zo erg.

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 20:03

roderigo schreef:
mijn paard is pas zadelmak gemaakt toen hij 4 jaar was want de handelaar zei dat ze er maar 6 keer op gezeten hebben.ik sta op een manege de eigenaresse waarvan ik ook les heb weet ook niet precies wat ik moet doen,zij vindt het zelf ook een moeilijk paard en een eigen instructeur mag je niet laten komen.


oooh wacht ff dan heb ik het verkeerd begrepen, sorry ik dacht dat jij nu een 4 jarig paard hebt dat je 1,5 jr gelden gekocht had bij een handelaar, foutje Blond

das lekker dan dat je geen eigen instr. mee mag nemen, vooral als de huidige instr. er niet zo goed raad mee weet, kun je je suggestie van een andere instr, niet met haar bespreken? ik neem aan dat zij ook wil dat je verder komt en lekker met je paard in bak kunt rijden.?

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-04 20:17

ja dat is wel zo maar op de meeste manege's mag je geen eigen instructeur hebben.het geef niet dat je de leeftijd van het paard verkeerd heb ingeschat hoor

snowylover
Berichten: 1880
Geregistreerd: 29-06-03
Woonplaats: kerkenveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 20:49

Ik zou inderdaad even naar zijn gebit laten kijken, want mijn pony had hier ook last van en werd echt heel erg vervelend, en inderdaad goede les nemen, en dat met de staart zwiepen is een teken van onaangenaam of protest!!

Chanel: M1+6 / B+26 en L+2 / B+8
Als je geen fouten maakt, leer je niets nieuws

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 21:00

Je hebt hem nu al anderhalf jaar, dus je kunt je problemen nu niet meer op die handelaar afschuiven.

Eigenlijk is het heel simpel: je moet nu een keuze maken of je door wilt met dit paard of niet. Als je er niet mee verder wilt verkoop hem dan zo snel mogelijk aan de hoogste bieder. Als je er wel mee verder wilt zul je een oplossing moeten zoeken. En die begint bij goede hulp.

Ophelia

Berichten: 824
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Assendelft (N-H)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 21:05

Heb je de rug al eens na laten kijken??
Als ik het goed begrijp beginnen de problemen zodra je dressuurmatig wat aan je paard vraagt. Dus meer achterbeen gebruik en nageeflijkheid.
Hiermee moet een paard zijn rugspieren aanspreken. Als je paard vlucht en begint te zwiepen met de staart zodra je dit van hem vraagt, lijkt mij dat hij pijn heeft. Misschien is het zo dat hij het gewoon vervelend vind om spieren aan te gaan spreken die hij nog nooit op die manier gebruikt heeft, maar toch zou ik eerst uit laten sluiten of hij geen rugprobleem heeft..

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 21:07

Zoals luckey zegt, overnieuw beginnen. Waarscheinlijk heeft je paard nare ervaringen opgedaan in de bak voordat jij hem kocht. De enigste oplossing is overnieuwd beginnen met grondwerk. En goed luisteren naar je paard. Kijk hoe ver je kan gaan, dat hij ontspannen is. Het kan dus heel goed zijn dat je in het gegin enkel met haar rondloopt door de bak.
Kost heel veel geduld. Maar op een andere manier is dit nooit volkomen op te lossen.
En ik zou inderdaat is met de eigenaar van de stal praten over een andere instructrice.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-04 23:08

Als de paardentandarts is geweest laat ik mijn dierenarts hem goed onderzoeken en misschien moet ie wel gekraakt worden.Maar ik vindt het ook heel moeilijk om hem te verkopen want van de rest is het een heel lief paard.Nee en inderdaad geef ik de handelaar niet de schuld maar misschien heeft hij toch wel iets vervelends meegemaakt of hij heeft last van zijn rug.
Maar als hij ongeduldig op zijn bit knabbeld loopt hij bijna niet door als ik hem dan been geef dan blijft hij stokstijf stilstaan en kan ik schoppen en doen wat ik wil maar hij blijft stilstaan.Nu begint hij ook soms te steigeren.Maar als ik mijn been aanleg in de draf dan schiet hij als een gek ervandoor.Ik heb een hoop vraagtekens bij dit paard??????? Verward Verward

PeppySan

Berichten: 3088
Geregistreerd: 19-11-02
Woonplaats: Gieterveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-04 23:39

Hoe lang heeft hij dit probleem al?

Als ik het zo lees heeft je paard ergens pijn als hij aan het werk moet.
Gebit nakijken is een hele goede stap.
Ten tweede zou ik je zadel na laten kijken (inclusief paard, hoe het ligt enz.)
ten derde zou ik de veearts laten kijken of er ergens een medische oorzaak zit. Of rugpijn, maar misschien ook een vorm van ataxi. Dat verklaart waarom hij buiten wel loopt, dan hoeft hij niet vaak krappe bochten door met een eronder gereden achterhand.

Ik zou hem niet zomaar verkopen hoor!

enne, ik denk dat er niemand op een manege is die kan voorkomen dat jij een keer een andere instructie naar je paard laat kijken als dat nodig mocht zijn.

Succes met hem en laat ons weten hoe het gaat.

De kracht van de inspanning, zit in de ontspanning!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 00:53

Dit is toch wel een rijtechnisch probleem, dat jij nog niet goed genoeg kan paardrijden om het paard wat te leren kan het dier natuurlijk niets aan doen. Verkoop zal niet helpen, want met je volgende paard loop je tegen dezelfde problemen aan.

Vraag of je instructeur hem een tijd in training neemt, en jou daarbij begeleid.


Wiesje

Berichten: 2911
Geregistreerd: 09-12-02
Woonplaats: America

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 08:41

En als je zelf een eigen instructie mee mag nemen ga je toch ergens anders een keer kijken. Als ze op je manege zeggen dat je dat niet mag, wil dat toch niet zeggen dat je daaraan vast zit???? Ik zou dus toch eens iemand anders je les laten geven. Maar natuurlijk wel nadat medische oorzaken uitgesloten zijn.

En wat Pipo zegt, daar ga ik ook in mee. Misschien ben je nog niet helemaal mans (vrouws Haha!) genoeg om dit probleem op te lossen en is het paard misschien wel te groen voor je...

EEF https://www.campingdesleng.nl
Goed dat je roddelt, dan blijf ik op de hoogte van mezelf!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 08:57

Pipo schreef:
Dit is toch wel een rijtechnisch probleem, dat jij nog niet goed genoeg kan paardrijden om het paard wat te leren kan het dier natuurlijk niets aan doen. Verkoop zal niet helpen, want met je volgende paard loop je tegen dezelfde problemen aan.


Hier ben ik het helemaal mee eens. Als je al anderhalf jaar zo bezig bent, dan kom jij rijtechnisch gewoon te veel tekort voor dit paard.
Maar omdat je schrijft dat je les moet nemen bij de eigenaresse van stal die zelf ook geen raad weet met dit paard wordt het al weer wat moeilijker om tot een oplossing te komen. Als je door wilt met dit paard zul je dus andere begeleiding en dus een ander onderkomen moeten zoeken. De andere optie is verkopen........

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-04 11:12

nou ik heb genoeg rijervaring want ik ben zelf m1 dressuur geweest en ik heb wel vaker moeilijker paarden gereden als deze dus aan mijn ervaring kan het niet liggen.En jippie kan het weten want wij hebben samen op stal gestaan in arnhem

roderigo

Berichten: 142
Geregistreerd: 14-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-04 11:25

oja en mijn instructice waar ik les van heb die heeft er in het begin 1 keer op gereden en binnen 15 min was ze er weer vanaf en ze heeft al tegen mij gezegd dat ze niet voor de 2e keer erop stapt.verder zijn daar allemaal lesgevende mensen die les geven in manege lessen.Ik denk inderdaad dat hij opnieuw beleerd moet worden maar is dat nu niet te laat?hij is al 6

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 11:42

Sorry hoor, maar ik vind het nogal vreemd van je instructrice dat je, terwijl zij aangeeft er eigenlijk ook geen raad mee te weten, geen andere hulp (van buitenaf) mag laten komen. Want dat lijkt me toch echt wel de enige oplossing.
Laat 'm eens nakijken, zodat je weet dat hij geen last van tanden of rug heeft (en dat ga je al doen), en ik denk dat het daarna tijd wordt voor een ernstig gesprek met instructrice/stalhouder.
Of betere instructie naar je toe laten komen, of zelf naar betere instructie toe.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 13:02

roderigo schreef:
nou ik heb genoeg rijervaring want ik ben zelf m1 dressuur geweest en ik heb wel vaker moeilijker paarden gereden als deze dus aan mijn ervaring kan het niet liggen.En jippie kan het weten want wij hebben samen op stal gestaan in arnhem



Het moment dat je gaat denken dat je kan paardrijden en dat het aan het paard ligt ben je met de verkeerde sport bezig!

Het paard kan er niets aan doen dat jij het dier niets kan leren, ieder paard kan je wat leren, het is alleen de manier waarop. En die manier begrijp je waarschijnlijk niet!

Als je goed wil leren paardrijden zul je de fout altijd bij jezelf moeten zoeken, anders zul je er nooit komen.

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 13:13

ik denk ook dat het hier in ieder geval om een rijtechnisch probleem gaat, desalnietemin kan het natuurlijk een combinatie zijn en kan hij ook ergens last van hebben.

Je zegt dat je goed kan rijden, maar iedereen komt problemen tegen ook mensen die al veel ervaring hebben, die toch bijna altijd bij de ruiter liggen.

Het is eigenlijk heel gemakkelijk: je kunt het beste andere instructie zoeken, hier kom je niet verder mee en los je blijkbaar niks mee op. Dus moet je ernaar toe, of een andere bak in de buurt vinden waar je bijvoorbeeld 1 keer in de week heen rijd voor een uurtje les.
Ik denk dat dit een heleboel ellende scheelt. Als ik jouw reacties zo lees, denk ik dat je hoe dan ook goede les kunt gebuiken (M1 zegt mij niet zoveel, net als Z1, zegt mij ook niet zoveel. Dat je dat gehaald hebt wil echt niet zeggen dat je elk paard kunt rijden, laat staan goed kunt rijden)

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

ikkemetwikke

Berichten: 4801
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: in 't Zeeuwse

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 14:36

breng hem lekker een poosje naar iemand,die hem opnieuw aanleert,kun jij er even afstand van nemen,en daarna lekker weer beginnen met z'n 2-tjes!
sucses!

Serieus genomen worden, of serieus genomen worden, that's the question!

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 15:41

Pipo schreef:
Dit is toch wel een rijtechnisch probleem, dat jij nog niet goed genoeg kan paardrijden om het paard wat te leren kan het dier natuurlijk niets aan doen. Verkoop zal niet helpen, want met je volgende paard loop je tegen dezelfde problemen aan. .


Nou sorry hoor maar zoals ik het lees,heeft het paard duidelijk ergens pijn!!
Wel een beetje vreemd dat zelfs de instructrice er na 1 x opgezeten te hebben er niet meer op wil!!,en het lijkt me toch wel zo duidelijk dat als iemand lesgeeft ,zelf toch wel zou moeten weten wat rijden is!
Dus vind het onzin dat er word gezegd dat dit een rijtechnisch probleem is.
Succes verder met je paardje en met het vinden van het probleem.

Vaarwel grote vriend

PeppySan

Berichten: 3088
Geregistreerd: 19-11-02
Woonplaats: Gieterveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-04 15:44

roderigo schreef:
oja en mijn instructice waar ik les van heb die heeft er in het begin 1 keer op gereden en binnen 15 min was ze er weer vanaf en ze heeft al tegen mij gezegd dat ze niet voor de 2e keer erop stapt.verder zijn daar allemaal lesgevende mensen die les geven in manege lessen.Ik denk inderdaad dat hij opnieuw beleerd moet worden maar is dat nu niet te laat?hij is al 6


Waarom stapt je instructrice er niet meer op?

Opnieuw beleren heeft geen zin, als je de oorzaak van dit gedrag niet weet zal het erna weer fout gaan omdat de oorzaak nog aanwezig is.

De kracht van de inspanning, zit in de ontspanning!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Angie91, ComscoreBot, Duran123, jaap_2005, Jorex, Lynn_Nikita, MarjanB, MRIIIS, othelloster en 110 bezoekers