Merrie niet te houden!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Merrie niet te houden!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-01-04 18:32

Ik heb 2 verzorgpaarden: Markus, ruin(9) en Aarla, merrie(21).
Ik rij alleen op Aarla als ik samen met iemand ga rijden, zoals vanmiddag, met mijn vriend.
We rijden weg..geen probleem, losse teugel.
Zijn we eind verder, gaat ze steeds sneller lopen. We draven een stukkie..gaat goed. Verderop gaat ze dribbelen, dan moet ik wel de teugels oppakken. Moet ik haar dus echt houden he! Ik probeer elke keer te geven, maar dan wil ze er als een speer vandoor.
Ik moet haar echt in bedwang houden, zeker ook omdat mijn vriend beginner is en dat er niks mis mag gaan. En...dat wil ik ook zeker niet. Ze moet luisteren.
Afbeelding
Links is Aarla en rechts Markus.

Dus ik inhouden, ga van links naar rechts....
Verderop klein galopje. Is te houden. Aan einde wil ze perse naar huis, ja ze kent overal de weg. Ze wil alleen nog maar weg sprinten. Ik maar proberen: geven en nemen, zwaar zitten enz. He, en dan rij ik met een stang!
Ik terk niet als een idioot, dan heb je kans dat ze steigert.
Nou, de rest van de terugweg (zo'n 15 min), links/rechts..geven weg! Op een gegeven moment een auto, ben ik maar afgestapt voor mijn veiligheid en mijn vriend.
Niks mee te beginnen. Zij wordt door de eigenaar puur recreatief gereden, al jaaaaren. Die vind Aarla fijner dan Markus, gezien haar snelheid. Maar ze is wisselend, zoals nu heb ik nog niet gehad.
Ben nu wel uitgereden met haar, vind er zo geen lol aan.Zelfs bekenden riepen onderweg: Hij ruikt de stal! Ja ja...t'is gewoon een drammer.

Herkenbaar????? Verward [/img]

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-04 19:17

Zeker herkenbaar, heel erg zelfs.

De enige oplossing op dat moment is heel consequent zijn. Zeg maar ze mag niet harder dan jij aangeeft. Meer niet. Op het moment dat ze te hard gaat. Neem je haar even gewoon terug. Blijft ze door gaan. Even aanpakken en weer klaar. Pas op het moment dat jij kan aangeven hoe hard je wil en welke kant jullie opgaan. Kun je de rust er in brengen.
Ga ook is kijken of ze het liefst voor of achter loopt. Als een paard niet zijn plek loopt. Dan word z'n paard onzeker of juist boos.
Daarbij zorg dat je eerst zonder iemand goed kunt stoppen en tempo wisselingen kan rijden. Dus eerst controle alleen, dan pas met een ander paard.

succes

Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-01-04 19:25

Dat niet harder gaan..gaat vanzelf. Ze loopt in stap al stuk voor Markus, is sneller. Dus ik wil haar langzamer laten lopen...dat gaat evntjes. Laat ik teugel weer losser, omdat we naast elkaar lopen..hup, gaat ze weer. Dan draai ik rondje ofzo..weer! Bosjes in..weer! Stilstaan..weer! Pffff
Ze doet gewoon wat ze zelf wil. Je kan ook goed merken als het haar niet zint als we bijv afslag van huis weg kiezen... Ze doet dan niks..maar dat merk je wel.
Heb even achterop Markus gereden omdat niks meer hielp...nou die kan veel hebben, maar was effe zat, klein schopje.
Ik denk ook dat niet veel zin meer heeft!?
Dat beestje is het altijd zo gewend..zit ik ineens op die rug. Ze trekt zich niks aan van ander paard. Ze is ook altijd gewend met anderen te rijden.
De eigenaar komt wel eens naar afgesproken plek...nou, da's gas! Die gallopeert als een speer...dat moet ze effe zegt ie..dan is ze weer rustig. Ja, voor aantal minuten!
Heb ik maandag afgesproken met iemand..dat zie ik zo niet zitten.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-04 19:53

Nee, dat kan ik begrijpen. Als je op een paard zit dat als maar hard wil. Dan zit je niet bepaald ontspannen hé.

Maar nu begrijp ik beter wat je bedoelt niet te houden. Voor een paard is het heel moeilijk om onder zijn tempo die hij normaal loopt te lopen. En als je hem dan steeds moet tegen houden. Word het alleen maar beter.

Laat hem dus maar achter lopen. En zorg dat ze daar blijft. Dus teugels lekker losjes, alleen maar zorgen dat ze er niet voorbij gaat. Als ze door heeft dat het echt niet gaat. Word ze vanzelf rustiger. En als het andere paard dan ook nog begint te drijgen. Dan moet ze wel afstand aan houden.

Zorg in iedere geval dat de teugels losjes zijn. Enkel voor het sturen pak je de teugels even op. Laat het haar maar voor de rest zelf uit zoeken. Zou wel helemaal kleddernat zijn. Maar zorg dat je zelf zonder angst kunt rijden. Als je zelf onzeker bent. Dan heb je het al verloren.

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-04 20:11

Het langzamste paard kan beter de snelle bij proberen te houden. Andersom werkt het niet en op deze manier is het veel makkelijk. Voor haar is het niet leuk om elke keer tegen gehouden te worden terwijl ze (al zo) voorwaarts wilt. En verder idd consequent zijn en praat eens met de eigenaar. Succes

Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-01-04 23:33

Josien:
Achter lopen met haar gaat niet, alleen op smalle paadjes in de bossen ofzo.
Die Markus accepteert dat niet. Ja, effentjes, wat ik al zei hiervoor..
Dat beestje is gewoon zo. Ze is niet gemee ofzo, maar dit! Vorige keer was ze wat rustiger. Loopt ze ook wel sel, maar was te houden. Nu moest ik slingerend over de weg. Ik voelde gewoon een kanon onder me.
Hahhaa mijn vriend zei al dat haar oogrood naar voren kwam, bij dat heen en weer gedoe.
Ze was inderdaad bezweet. Ik heb geprobeerd, maar als ik die teugeltjes los zou laten..oei oei

DeesDeBest:
Markus loopt niet sneller..we gaan al zo actief. Hij overstapt ruim zijn voorbenen. Het is idd niet leuk voor d'r..maarja.. ik heb geen ander paard.
Wat zou ik met de eigenaar moeten bespreken? Die vind dat gaaf... maar zoals ze nu was is niet altijd.

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 00:31

hmm.. snelle oude merrie... Klinkt niet als jouw paardje.
Laten staan dus. Frustratie en ergernis = geen leuke rit.
Met Markus kun je veel fijner naar buiten. Je kunt het de merrie ook niet kwalijk nemen, ben blij dat ze zo levendig is. Boertje is gewend om met die merrie full speed te gaan en dat is niet jouw idee van een lekker buitenritje...

Wat wil je met boertje bespreken ? valt niets te bespreken denk ik.

ps: leuke foto ! Haha!

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 00:40

Miss van tevoren eerst losgooien of longeren? Miss dat het boertje altijd crosst, dan zijn ze dat gewent, en zijn ze dus moeilijk te houden als jij het rustig aan wil doen.

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 00:58

ja, het boertje weet er goed het tempo in te houden.
Merrie is al wat ouder (21 of 22), maar heeft de energie voor een paardje van 5 !
Is gewoon niet jouw paardje om mee naar buiten te gaan, San.
Lekker op zoek naar een trouwe bok voor Ron.....
Laatst bijgewerkt door Sando op 11-01-04 00:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-01-04 00:59

Is idd niet mijn soort paard.
Dat beestje weet niet beter.
Losgooien? Nee...ze staan al dag en nacht buiten...
Longeren? Dat moet ik haar nu eerst gaan leren...op haar oude dag.
Bedankt voor de tips.
Markus weet zich aan te passen als ik of mijn vriend erop zit..of de eigenaar. Aarla is gewoon zo.. denk ik...en een merrie!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 09:19

In de dressuur draait het o.a. om de gehoorzaamheid van een paard en dat moet je buiten ook doorvoeren. Ook op een buitenrit mag je een beetje dressuurrijden. Oefen met halthouden maak overgangen stap-draf-stap en rij eens een volte als daar de ruimte voor is en laat haar een paar pasje achterwaarts gaan. OP die manier kun je ook buiten werken aan de gehoorzaamheid.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 13:24

Had ze mischien ergens last van. Pijn in haar mond of rug. Somige paarden vluchten voor pijn. Want dit lijkt op vlucht gedrag.

pmarena

Berichten: 48097
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 14:14

Typisch Rena *LOL*

Dat is ook 1 van de redenen waarom ik eigenlijk altijd alleen rij ,
ze loopt van zichzelf al stevig door , ook al is ze ontspannen en aan een lange teugel.

Ga ik dan met een ander paard naar buiten , dan moet ik haar constant inhouden. Losse teugel lekker stappen...ze loopt uit..even langzaam stappen of stilstaan...weer verder gaan...loopt ze weer uit... dat is ontzettend vervelend rijden omdat je het beestje niet lekker losjes en ontspannen op haar eigen tempo kunt laten lopen. Doordat ik haar steeds weer even terug moet nemen wordt ze steeds heter en moet ik steeds meer inhouden , daar verpest ik haar gewoon mee , daarom doe ik het ook niet meer.

Zij heeft dit alleen ook , dat ze steeds harder wil en erg nerveuzig loopt , als ze een aantal dagen niet gereden is. Ze staat elke dag buiten , in de zomer dag en nacht. Voorheen kon ik haar nog geen dag lekker op de wei laten zonder beweging te geven en dan was het al precies zo als je beschrijft *LOL* Tegenwoordig kan het al wel een weekje goed gaan , dat ik er dan zonder al teveel gedoe zo weer mee wegrij.

Die merrie heeft als ik haar vergelijk met Rena 3 duidelijke redenen waarom ze zo hard wil en moeilijk terug te nemen is :

- ze moet onder haar tempo lopen
- ze wordt misschien niet genoeg bereden ?
- ze is blijkbaar gewend dat ze flink door mag lopen

Ik weet niet of je deze dingen kunt veranderen ,
wellicht is zij samen met Merkus gewoon geen goede combi omdat ze een heel ander loop tempo hebben , daar kun je dan sowieso weinig aan veranderen.....

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 15:05

josien schreef:
Had ze mischien ergens last van. Pijn in haar mond of rug. Somige paarden vluchten voor pijn. Want dit lijkt op vlucht gedrag.


nee hoor.
jullie moeten Aarla gewoon zien als een paard dat dacht en nacht op de wei staat. Braaf is, maar verder niets kent. De eigenaar (een boer) neemt haar altijd mee naar buiten en die houdt van rijden in een hoog tempo... hop, geen gezeik, lopen met die knol ! (als je begrijpt wat ik bedoel) Aarla is niet dressuur matig gereden en het heeft ook totaal geen nut om dat nu nog bij te brengen. Op zich is ze heel braaf buiten, maar veel te snel. En als je dat in wil houden, dan gaat ze drammen. Heeft dus niets met vluchtgedrag te maken. De boer rijdt al jaaaaren zo, zonder haar in te houden.
Zoals ik al zei, dit is gewoon niet het juiste paardje voor Branca.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 15:17

Waarom zou je haar dan langzamer laten lopen........... ksnapput niet! Paard is een gewoonte dier, als ie gewend is in een hoog tempo te lopen dan moet je dat niet ala minuut willen veranderen. Je kan het wel veranderen als je elke dag consequent op tempo oeffend en uiteindelijk zal je dan meer jouw tempo krijgen.

Ga erop zitten, ontspannen en ga vooral niet knokken met haar, Zoals Josien zegt, zitten op je kont, lang teugeltje en enkelt oppakken als nodig is.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 15:45

Ik denk dat je dit gedrag nu nog kunt veranderen bij de merrie. Bovendien lukt een verandering alleen maar als er konsekwent mee wordt omgesprongen, en dat is ook wat er gebeurt. Er wordt te konsekwent te hard mee gestapt.

Er is wel een oplossing voor dit probleem, maar of dit je gaat helpen? Je zegt dat ze het drammen en racen hoofdzakelijk op de weg naar huis doet? Ook dat ze duidelijk laat blijken dat ze niet van huis wegwil?

Maak een buitenrit, op het moment dat je aangekomen bent op stal, draai je om en ga je datzelfde ritje nogeens maken. Is ze daarna vervelend op weg naar huis, doe je het nog een keer.

Maar dit lukt alleen als je de enige bent die op het paard rijdt. Dus als je je echt aan dit gedrag ergert: geen buitenritten meer met haar maken.

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-04 15:53

gijsenkim"]

Ga erop zitten, ontspannen en ga vooral niet knokken met haar, Zoals Josien zegt, zitten op je kont, lang teugeltje en enkelt oppakken als nodig is.
[/quote]

Doet ze al, en heeft geen enkel nut.

[quote="cassidy schreef:
Maar dit lukt alleen als je de enige bent die op het paard rijdt.


En dat is niet het geval.
Branca wil zo nu en dan de merrie pakken als ze met haar vriend naar buiten gaat en ze is niet de "hoofd" berijder van Aarla.

hahaha,... hoor mij nou... Bloos! Sorry Branca. Ik zal jou ook de kans geven om antwoord te geven op je eigen topic..... sorry ! Haha!

Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-01-04 16:21

Nou...ik lees lekker zo..je zegt het precies goed, Sando!

De eigenaar heeft er ook moeite mee, maar vind ie leuk. Ze rijden dan met z'n 3-en of 4-en. Ik vind er zo geen lol aan.

Ben net om de hoek bij stal geweest: 2 nieuwe kansen. Ik rij morgen op een haflinger..en als die niet bevalt ofzo, mag ik de belgische knol meenemen. Dus we zien wel.

Iets wat al jaar in en jaar uit zo is..kan ik echt niet veranderen. Ik ga bijv ook niet Aarla dagelijks rijden om eea af te leren.

Het moet voor de fun zijn, is het nu niet, dus wat anders verzinnen ofzo?

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-04 12:46

Branca schreef:
Dat niet harder gaan..gaat vanzelf. Ze loopt in stap al stuk voor Markus, is sneller. Dus ik wil haar langzamer laten lopen...dat gaat evntjes. Laat ik teugel weer losser, omdat we naast elkaar lopen..hup, gaat ze weer. Dan draai ik rondje ofzo..weer! Bosjes in..weer! Stilstaan..weer! Pffff
.

ja je weet hoe ik het doe en het is echt een kwestie van lange adem hoor! Het is heel goed dat jij tussendoor los laat en de teugels ontspant, maar.... ik denk dat jij nog te lang vast houdt. Hou het kort, alsje dat niet doet, verliest de handeling zijn werking en voelt het paard het niet meer.

Probeer ook vooral met 1 teugel te werken: op 2 handen kan ze zich vast zetten en terugtrekken, op 1 hand gaat het veel moeilijker tenzij jij het te lang gaat duren. Geef haar die tijd dus niet om te reageren > ontspan de hand eerder.

EIS reactie om terug te komen. Dit houdt in dat je gerust een keer goed hard mag in komen hoor, maar wederom; hou het kort. En snel reageren; voel het EERSTE moment al dat ze wil acceleren en reageer niet pas als ze al weg is.

EN ja, dit moet je 100 x herhalen in een ritje en dit heb je er niet in 1 ritje uit. Probleem is: heb je dit er voor over? Want ontspannen rijden zit er met dit paard voorlopig nog niet in.

Rijden op een belgisch paard zal geheid relaxter zijn! En het is zowiezo iets dat je een keer gedaan moet hebben als je de kans krijgt!

Yavanna

Berichten: 2637
Geregistreerd: 11-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-04 20:59

Ik herken dit, alleen hebben wij het met onze verzorgpony in de bak. Daar rijden we met een wat dikkere gebroken trens. En is ze zo voorwaarts als het maar kan. In galop gaat ze keihard, en moet je er echt in gaan hangen om haar langzamer te laten gaan Verward Wat dus ook niet lekker rijdt. Buiten rijden we met een stang, en dat gaat perfect, ze loopt heel rustig op je hand, die je haast niet hoeft te gebruiken, maar om dit nu ook in de bak te doen, waar de ruimte begrenst is, dat vind ik niks. Het tempo langzamer laten gaan door met haar tempowisselingen te oefenen heeft nog steeds niks opgeleverd. Helaas. Maar we gaan nu weer regelmatig lessen, en dan hopen dat dat gaat werken. Want dit is heel vervelend.