showmanship en halter..

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

showmanship en halter..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-04 12:59

heey..

ik heb binnenkort een wedstrijd en dan start ik ook de showmanship.. en nou was ik laatst aan het denken wat nou eigenlijk het verschil is tussen halter en showmanship..? ik weet bv dat je in de showmanship je paard niet mag aanraken en dat dit in de halter weer wel mag.. maar zijn er nog meer verschillen??

groetjes laura

euhm.. Scheve mond


Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 13:11

Halter letten ze op je paard (exterieur e.d.)
En showmanship gaat het erom hoe jij je paard showt.

Uiteraard is het ook wel in halter belangrijk hoe jij je paard showt, maar het gaat om het paard Lachen

Is mij verteld Schijnheilig

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

mister

Berichten: 113
Geregistreerd: 16-09-02
Woonplaats: leiderdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 13:28

Halter
Bij halter wordt het paard beoordeeld op exterieur naar de richtlijnen van het ras (deze zijn voor ieder ras vastgelegd in het stamboek).

De paarden worden een voor een aan de hand binnen gebracht in stap en moeten in een rechte lijn naar de jury lopen. Als men bij de jury aankomt wordt gevraagd te draven in dezelfde rechte lijn, waarna je naar links wendt, doordraaft, vervolgens in stap gaat, weer een wending naar links maakt en je achter elkaar opstelt.

Vervolgens komt de jury en loopt om de paarden heen om ze nog eens goed te bekijken. Hij let op een correcte bouw en bekijkt of het paard aan de eisen van het ras voldoet.

Bij halter is het belangrijk dat je je paard op een goede manier voorbrengt. De jury zal het paard dan optimaal kunnen beoordelen.

Showmanship at Halter
Bij showmanship at halter wordt niet naar het exterieur van het paard gekeken, maar naar degene die het paard voorbrengt.
De jury zal een bepaald pattern voorschrijven welke de combinaties na elkaar moeten uitvoeren. Bij dit onderdeel staat iedereen opgesteld in de arena.
De beoordeling betreft de volgende zaken: Voorbrengen van het paard, Totaalbeeld, Verzorging van het paard, Uitrusting, Presentatie van het paard, Manier van tonen van het paard in stilstand en beweging en de Alertheid.
Dit onderdeel is alleen voor jeugdruiters.

http://www.westernriding.nl/

DubbelFun

Berichten: 88606
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 13:29

mister schreef:
Showmanship at Halter
Dit onderdeel is alleen voor jeugdruiters.
http://www.westernriding.nl/

Kleine aanpassing.
Dit onderdeel is alleen voor AMATEUR-ruiters.

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-04 15:56

dus bij halter gaat het om je paard.. en bij showmanship om mij..

maar ik start de showmanship in een jeugdklasse.. wordt alleen maar jeugd uitgeschreven.. dus dan is het niet alleen voor amateur ruiters.. toch??

euhm.. Scheve mond


DubbelFun

Berichten: 88606
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 16:09

Op een grote wedstrijd (veel inschrijvingen) worden de klassen jeugd en amateurs apart gehouden. Bij niet-aparte klassen startten beide groepen in een klasse.

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-04 16:14

okee.. snap het.. thanxx allemaal..

euhm.. Scheve mond

judith
Berichten: 1186
Geregistreerd: 14-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 20:52

Sugarmiss"]
[quote="mister schreef:
Showmanship at Halter
Dit onderdeel is alleen voor jeugdruiters.
http://www.westernriding.nl/

Kleine aanpassing.
Dit onderdeel is alleen voor AMATEUR-ruiters.
[/quote]

Het onderdeel Showmanship at Halter is voor beginners, amateurs, jeugd en open ruiters!!!

Onderstaand regelement komt uit het WRAN regelement. Hierin staat alles beschreven wat betreft dit onderdeel!! Voor de illustratie (voor de pasjes die je moet zetten tijdens de inspectie van de jury) kijk even op www.together-ranch.com bij regelboek, of kijk in het WRAN boekje!!!

SHOWMANSHIP AT HALTER
680. Het voorbrengen geschied individueel en de deelnemer word beoordeeld op de manier van presentatie. De jury beoordeeld het vermogen van de deelnemer het paard te presenteren; het paard is hierbij slechts een hulpmiddel. De houding van de deelnemer moet evenwichtig zijn, vol vertrouwen, beleefd en ten allen tijde sportief. Het paard moet er netjes en verzorgd uitzien. Het parcours moet vlot, netjes en nauwkeurig afgewerkt worden.

681. Het parcours dient tenminste één (1) uur voor het begin van de klasse opgehangen te worden.

682. Alle deelnemers mogen naar keuze van de jury beoordeeld worden vanuit een individuele binnenkomst of vanuit een line-up. Een parcours kan de volgende manoeuvres bevatten:

leid het paard vanuit de walk, jog, trot of extended trot

achterwaarts in een rechte of gebogen lijn

een combinatie van rechte en gebogen lijnen

stop

90 ¼), 180 (½), 270 (¾), 360 (helemaal rond) draai of een combinatie of meerdere draaien

de jury dient de deelnemers ergens in het parcours hun paard vierkant te laten neerzetten ter inspectie.

683. Scores gaan van 0 tot 20 met ½ punten opklimmend. 10 punten zijn voor het voorkomen van de deelnemer en het paard en 10 punten zijn voor de uitvoering van de manoeuvres.

684. De deelnemer’s algehele houding, uitstraling, zelfvertrouwen en positie tijdens de gehele proef, evenals de fysieke uitstraling van het paard worden beoordeeld.

685. Nette westernkleding moet gedragen worden. Kleding en persoon dienen netjes en schoon te zijn. De houding van de deelnemer moet evenwichtig zijn, vol vertrouwen en ten allen tijde sportief. Hij moet snel fouten herkennen en hier vlot op reageren. De deelnemer moet zijn paard blijven showen gedurende de hele proef. De deelnemer moet rechtop en natuurlijk bewegen, geen gemaakte indruk maken. Het leiden van het paard, het achterwaarts gaan, het draaien en het vierkant zetten (set up) gebeurt vanaf de linkerzijde van het paard. De leadrope word in de rechterhand gehouden nabij het halster met het losse stuk netjes en losjes opgerold in de linkerhand, behalve wanneer er door de jury gevraagd wordt de tanden van het paard te laten zien. Bij voorkeur heeft de deelnemer niet constant de knip of de ketting van de lead-rope vast. Het overige gedeelte van de leadrope mag niet te strak gerold of gevouwen worden. Bij het leiden dient de deelnemer zich ter hoogte van het midden tussen het oog van het paard en halverwege zijn nek te bevinden. Beide armen horen gebogen te zijn vanaf de elleboog en de elleboog dient losjes tegen het lijf aan te liggen, de onderarmen in een natuurlijke positie. De hoogte van de armen verschilt met de hoogte van het paard maar de armen mogen niet vooruit gestrekt zijn met de ellebogen gestrekt.

De positie van de deelnemer bij de turn naar rechts is dezelfde als bij het leiden behalve dat hij zich dient te draaien met zijn gezicht naar het hoofd van het paard toe om het paard van zich weg te laten draaien. Bij het achterwaarts gaan draait de deelnemer zich van zijn leidende positie af, kijkend in de richting van de achterhand van het paard met zijn rechterarm voor de borst gevouwen. De deelnemer loopt voorwaarts terwijl het paard achterwaarts loopt. Bij de set up staat de deelnemer ter hoogte van het oog en de neus van het paard, en verlaat het hoofd van het paard niet. Het onderstaande is een geïllustreerde handleiding waar de deelnemer zich behoord te bevinden ten tijde van de inspectie.

Is de jury in I, dan is de deelnemer in IV

Gaat de jury naar II, dan gaat de deelnemer naar I

Gaat de jury naar III, dan gaat de deelnemer terug naar IV

Gaat de jury naar IV, dan gaat de deelnemer weer naar I


De deelnemer staat in een positie die veilig is voor hem en voor de jury. De positie van de deelnemer mag het gezichtsveld van de jury niet doorkruisen. Waneer de jury rondom het paard loopt dient de deelnemer met weinig stappen zich te bewegen voor het paard langs. Hij neemt dezelfde positie aan de rechterkant van het paard aan als aan de linkerkant. De deelnemer mag nooit recht voor het paard staan of het paard aanraken of duidelijke signalen geven met de voeten tijdens de set-up.

686. De vacht van het paard moet schoon, goed geborsteld en in goede conditie zijn. De manen, de staart en de voorlok mogen niet versierd zijn met lintjes e.d., maar mogen wel gevlochten of in staartjes gebonden zijn. De lengte van de manen mag variëren zolang ze maar netjes, schoon en klitvrij zijn. De manen moeten wel op één lengte zijn. De bridlepath, de lange haren aan het hoofd en aan de benen mogen geschoren zijn (regel 278). De hoeven moeten netjes bekapt zijn, de hoefijzers en -nagels moeten goed zitten. De hoeven moeten schoon zijn, zij mogen zwart of glimmend gemaakt worden, maar mogen ook natuurlijk geshowd worden. Het halter moet er netjes verzorgd uitzien en moet goed passen.

687. De deelnemer doet de proef precies vloeiend en vlot. Een hogere snelheid maakt het moeilijker maar precisie mag niet te koste gaan van snelheid. Het paard moet het stoppen, achterwaarts gaan, draaien en leiden vloeiend en zonder verzet kunnen doen. Strafpunten worden gegeven voor:

verkeerde uitvoering van de proef

omvergooien van of aan de verkeerde werken van de pion.

Het paard moet recht naar de jury toe en van de jury af geleid worden met een redelijke snelheid in de voorgeschreven gang. Het paard zijn hoofd en hals moeten recht en in lijn met zijn lichaam zijn. De stop moet recht, prompt en vloeiend zijn met zijn lichaam recht. Het paard moet graag achterwaarts gaan met zijn hoofd, hels en lijf in een rechte lijn. Bij een 90 graden draai naar links moet het paard naar links gedraaid worden Bij draaien groter dan 90 graden naar rechts hoort het paard om zijn rechterachterbeen te draaien, met zijn voorbenen over te stappen met zijn linkervoorbeen voor zijn rechtervoorbeen langs. De deelnemer krijgt geen minpunten als zijn paard op het linkerbeen draait maar kan dan niet méér punten verkrijgen als iemand die de manoeuvre correct uitvoert. Het paard moet bij de set-up vlot vierkant neergezet worden. De deelnemer hoeft een paard niet opnieuw neer te zetten als deze vierkant stopt.

688. Fouten kunnen onderscheiden worden in kleine-, matige- en ernstige fouten. Een kleine fout kan bestraft worden met ½ tot 4 minpunten, een matige fout met 4½ of meer. Door een ernstige fout (geen diskwalificatie) wordt een deelnemer geplaatst onder alle andere deelnemers die geen ernstige fout maakten.

A. Fouten in het voorkomen van deelnemer en paard

Een paard dat slecht gepoetst of in slechte conditie is

Vuil, slecht passend halster of leadrope

Slechte positie van de deelnemer

Onnatuurlijke bewegingen van de deelnemer

Het constant vasthouden van de ketting of de knip van de leadrope of de leadrope te strak rond de hand gewikkeld of de leadrope over de grond laten slepen.

Het verwisselen van hand of het plaatsen van beide handen aan de leadrope, behalve bij het laten zien van de tanden van het paard.

Fouten in de uitvoering

Een slingerend paard

Een paard dat niet recht is of met de achterhand opzij stapt na een stop, tijdens de set-up of tijdens het staan

Moeizaam of schuin achterwaarts gaan

Een paard dat niet vierkant staat tijdens set-up of veel tijd nodig heeft voor de set-up

Geen pivot voet neerzetten of achter rechtervoorbeen langs stappen met het linkervoorbeen.

Een paard dat zijn hoofd en/of hals schuin houdt tijdens het leiden, stoppen of achterwaarts gaan

Het missen van markers maar nog wel on-pattern zijn.

B. Ernstige fouten in het voorkomen van deelnemer en paard (geen diskwalificatie maar onder alle anderen geplaatst)

Leiden vanaf de verkeerde (rechter) kant van het paard

Niet vóór het paard langs stappen tijdens inspectie of het blokkeren van het gezichtsveld van de jury

Het aanraken of schoppen van het paard, of met de voeten aanwijzingen geven aan het paard tijdens de set-up

Recht voor het paard staan

Het dragen van sporen of chaps.

Ernstige fouten in de uitvoering (geen diskwalificatie maar onder alle anderen geplaatst)

Weglaten of toevoegen van manoeuvres

Omverwerpen van een pion

Aan de verkeerde kant van de marker werken.

Ernstige ongehoorzaamheden zoals: steigeren, met de voorbenen schrapen, schoppen naar andere paarden, deelnemers of jury, het constant cirkelen rond de deelnemer.

C. Diskwalificatie

Het verliezen van controle over het paard, zodat de proef een gevaar veroorzaakt voor andere deelnemers, paarden of jury, als ook het paard loslaten

Het niet goed zichtbaar dragen van startnummer

Mishandeling

Scholing of training of het gebruik van hulpmiddelen (aanstekers, hooi, zand, scherpe voorwerpen ed.)

689. Het aanbevolen scoresysteem op basis van 0-20 punten heeft globaal de volgende betekenis:

20 Uitstekende uitvoering, de proef is netjes, vloeiend, vlot en nauwkeurig uitgevoerd, het paard is fit en keurig gepoetst, de deelnemer is professioneel en netjes gekleed.

18-19 Goed uitgevoerde proef met één kleine fout

16-17 Goed uitgevoerde proef met enkele kleine fouten, deelnemer is professioneel en representatief.

14-15 Redelijke proef zonder precisie met enkele kleine fouten, het paard wordt niet op zijn best geshowd.

12-13 Een matige fout of enkele kleine fouten welke verhinderen dat het paard op zijn best gepresenteerd wordt.

10-11 Twee matige fouten of veel kleine fouten in de uitvoering of de presentatie.

6-9 Veel matige fouten of een ernstige fout, deelnemer is niet professioneel.

1-5 Deelnemer maakt ernstige fouten maar maakt de proef af (geen diskwalificatie).

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-04 10:03

zo jij was fanatiek..! dank je wel..

euhm.. Scheve mond

FlyingHigh

Berichten: 4050
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-04 10:09

judith"]
[quote="Sugarmiss"][quote="mister schreef:
Showmanship at Halter
Dit onderdeel is alleen voor jeugdruiters.
http://www.westernriding.nl/

Kleine aanpassing.
Dit onderdeel is alleen voor AMATEUR-ruiters.
[/quote]

Het onderdeel Showmanship at Halter is voor beginners, amateurs, jeugd en open ruiters!!!

Onderstaand regelement komt uit het WRAN regelement.
[/quote]

Zoals je zelf aangeeft, schrijft de WRAN deze onderdelen uit voor alle klasses, bij de amerikaanse stamboeken (Paints en Quarters zeker, Appies ook??) is het alleen voor amateurs en jeugd.

Trollen rollebollen als dollen in de drollen....

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-04 10:11

ik dacht altijd dat de WRAN de showmanship at halter uitschreef en al die stamboekwedstrijden van de quarters, paint etc.. Verward Haha! de halter.. weer fout gedacht.. Huilen

euhm.. Scheve mond

FlyingHigh

Berichten: 4050
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-04 10:15

pacster schreef:
ik dacht altijd dat de WRAN de showmanship at halter uitschreef en al die stamboekwedstrijden van de quarters, paint etc.. Verward Haha! de halter.. weer fout gedacht.. Huilen


WRAN is een western- organisatie waar iedereen met elk willekeurig ras/ mengelmoespaard kan meedoen, een halterklasse is daarom niet van toepassing bij de WRAN, een Fjord kun je niet vergelijken met een Haffie of een draver enz. Bij de amerikaanse stamboeken worden beide onderdelen uitgeschreven, alleen de showmanship is er alleen voor amateurs en de jeugd. De halterklasses zijn daar verdeelt tussen de jeugd, amateurs en de open, waarbij in de open de profs, jeugd én de amateurs samen gaan.
Snappie 'm nog?? Haha!

Trollen rollebollen als dollen in de drollen....

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-04 10:29

geloof het wel.. OK dan! ff samenvatten..

WRAN schrijft showmanship uit in alle klassen.. ook voor alle niet quarters etc.. omdat het om het showen van de begeleider gaat..goed?? Verward

en de stamboeken schrijven beiden uit.. showmanship voor de begeleider, halter om het paard zelf.. showmanship voor amateurs en jeugd anders niet.. en de halter voor jeugd amateur en open.. en in de open kunnen ook jeugd en amateur starten.. goed?? Verward

euhm.. Scheve mond

FlyingHigh

Berichten: 4050
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-04 10:52

pacster schreef:
geloof het wel.. OK dan! ff samenvatten..

WRAN schrijft showmanship uit in alle klassen.. ook voor alle niet quarters etc.. omdat het om het showen van de begeleider gaat..goed?? Verward

en de stamboeken schrijven beiden uit.. showmanship voor de begeleider, halter om het paard zelf.. showmanship voor amateurs en jeugd anders niet.. en de halter voor jeugd amateur en open.. en in de open kunnen ook jeugd en amateur starten.. goed?? Verward


Je bent GESLAAAAAGD, OK dan! , je gaat dooooooooor voor de wasmachine!!!!

Trollen rollebollen als dollen in de drollen....

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-04 15:04

jippie!!! Haha! Tong uitsteken *LOL* OK dan! Pling

euhm.. Scheve mond


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 57 bezoekers