wandelen met je veulen....of omgedraaid!!??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 

Pocahontas

Berichten: 593
Geregistreerd: 26-12-03
Woonplaats: Belgie

wandelen met je veulen....of omgedraaid!!??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-01-04 13:55

de tekst zegt het al...
ik ga vaak met apachee wandelen,maar die laatste keer had ik mijn handjes vol...
phoe,phoe,aan het einde van de straat as ik al moe
ze was ineens voor alles bang,stond ook al eens kompleet te galopperen op de plaats en ik heb byna de hele weg met mijn gewicht tegen moeten werken om haar by me te houden.
nu was er veel wind,en het was best een drukke straat,maar helaas ik moet erover,geen andere keus..,en kan ik begrypen dat het ook wel eeens haar dag niet is..
normaal gesproken is ze tamelijk rustig..
maar nu wil ik vragen;mag je haar al een hoofdstelletje aan doen met een trensje??
of zijn er andere dingen die je kunt gebruiken waar je haar meer mee onder controle kunt houden??
ze is anderhalf...,en toch best al een stevige meid..
haha,het zou wel goed zijn voor mijn conditie,maar veiligheid en het gezellig houden gaat by my toch voor!!
Schijnheilig


Marsie

Berichten: 956
Geregistreerd: 30-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 14:25

da wil ik ook wel eens weten.. Lachen

sharir

Berichten: 2576
Geregistreerd: 15-02-03
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 14:30

hoe heb je je halstertouw zitten. Ik zelf heb het 1 keertje gedaan bij een 2 jarige klophengst die er zeker 8 maanden niet uit was geweest. Je halstertouw over de neus. Maar hij liep er toch nog doorheen te drammen. Toen heb ik eerst in de wei geoefend. Daar ging het prima. totdat we weer op straat waren. toen heb ik een zweepje meegenomen. niet om hem een mep te geven maar om tegen zijn borst te houden als ie weer lekker aan het drammen was. En als hij nog een beetje aan het drammen was een klein tikje. En na een weekje kon die heerlijk meelopen. ik weet niet of die DE manier is. er zullen wel veel betere oplossingen zijn. maar dit heeft bij mij geholpen

Vasco nog altijd mis ik je
Peline mijn nieuwe topper

Kwanyin
Berichten: 18995
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 14:32

dat hoofdstelletje daar kan ik je niet op antwoorden, maar ik vermoed dat het alleen aandoen van eht weinig kwaad kan, als je natuutlijk er langs de mondhoeken niet gaat opentrekken.

Maar als ze zo schuw is op straat kan je misschien eerst enkele keren in je wei oefenen. Leg er een paar plastieken zakken, probeer daar over te wandelen. Een grasmachine of iets anders dat veel lawaai maakt en dan er lans wandelen, rode wapperende lintjes... Misschien dat ze dan wat makkelijker is op straat Knipoog

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 17:29

Als ze drammerig is, stilzetten en achterwaarts. Iedere keer opnieuw.
Neem zweepje mee voor zekerheid. Mijn jaarling was ook zo drammerig toen ik hem kocht. Hij doet het nu niet meer gelukkig.
En ja hij heeft best een keer een flinke tik met de zweep op zn borst gehad. Het hielp en nu wandel ik gewoon aan lang touwtje, hij loopt braaf naast mij, behlve als ie wegschiet. Maar dat neem ik hem niet kwalijk.
Succes!

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 17:40

De meeste veulens lopen de eerste tijd strak achter je aan, logisch ze zijn op zichzelf aangewezen en mamma is ook al nergens te bekennen, gelukkig loopt er iemand naast hem die er vertrouwd uit ziet, die volg je dan maar, in de loop van de tijd wordt het schichtere veulen steeds bij de hanter en gaat op onderzoek, jij wordt waarschijnlijk steeds minder intressant er gebeurt immers zoveel om hem heen wat veel spannender is.

Wij leren de veulens aan het touw meelopen altijd met z'n tweeen, en langs de weg al helemaal, zodat in minder veilige situaties je altijd sterker staat, later gaan we over op begeleiding van 1 persoon met zweepje, het zweepje dient als armverlenging en je kunt hem achter zachtjes bijtikken, het is niet bedoeld om het paard te straffen maar puur als verduidelijking en verfijning van je hulpen, (net zoals met rijden).
Meestal kan dit extra hulpje weg als de pony mak genoeg is en de commando's volledig begrijpt.

Ik ben geen voortander van hoofdstellen of bitten tijdens dit sdoort training, zijn gedrag is normaal en daarin moet hij gestuurd worden dat is toch niet vreemd?
Waarom dan en vreemde oplossing zoeken?

Ga eerst in de bak of weide oefenen totdat jij er zeker van bent dat ze al jouw commando's begrijpt en opvolgt, dan heb je een veel betere basis om mee naar buiten te gaan, anders maak je het je paard en jezelf wel erg lastig langs de weg.

germie

Berichten: 25916
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 17:49

Een hoofdstel met bit zou ik niet doen.
Wat je kunt proberen is een halstertouw rechts van het halster vast te maken, en dan door de linkerring van het halster naar je hand toe. Je kunt de neusband dan aansnoeren. Verder moet je het halster niet al te hoog hangen, hoe lager hoe meer je te zeggen hebt, maar uiteraard niet te laag dat het afvalt, je de ademhaling belemmert enz.

Verder het touw niet te kort, probeer zonder spanning op het touw te gaan wandelen. Trekt je veulen/enter/twenter aan, dan trek jij fel terug en ontspan je direct weer.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 17:54

hey komt de Kimmie weer.........

waarom gooit u er niet gelijk een zadel op.......... jaarlingen horen op het land. In de kudde of met leeftijdsgenootjes. Jaarlingen horen niet aan een halster over drukke straten geloodst te worden........


zucht

elisa_

Berichten: 1673
Geregistreerd: 29-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:16

ach man! als zei zegt dat ze over die straat MOET dan MOET ze dat!

.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:30

Een veulen MOET op het land en NIET in de hand

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:49

Ik ga met m'n jaarling (oeps, twenter nu Haha!) ook over de weg af en toe, we hebben twee weilandjes en die ene moeten we toch een KM langs een drukke drievaksbaan om er te raken. Geen keuze dus Knipoog. Dus zijn we héél eenvoudig gaan oefenen, niet luisteren een korte ruk aan het halstertouw en met de stem laten weten dat het niet de bedoeling is wat hij/zij deed Knipoog. Nu is het vaak voldoende met de stem alleen . Het gaat bij mij om een tinkerhengst, ik heb nog een jonge fjord ook die je ook behoorlijk stevig voor in de schoenen moet staan!

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

elisa_

Berichten: 1673
Geregistreerd: 29-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:53

een paard MOET helemaal niet in t land, en volgens mij halde ze em er net ff uit als ik het goed begrijp

.

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:55

Uhh?? ik weet natuurlijk niet hoe dat bij de topicstarter zit, maar onze veulens worden ook hand en halstermak gemaakt op jonge leeftijd als ze een half jaar oud zijn gaan ook wij met de straat op om even te wandelen en aan andere dingen te wennen, daar is toch niks mis mee?,
Onze veulens/jaarlingen lopen met hun eigen moeder en oudere merries in kuddeverband ALTIJD op de weide, maar ik vind dat je het jezelf en je paard makkelijker maakt door op jonge leeftijd al af en toe aan vreemde dingen en het halster te wennen.

Een paard hoord ongeacht zn leeftijd op een weide te staan, maar een jong paard of veulen moet naast dat hij op dient te groeien tussen leeftijdsgenootjes en opvoedsters (in een weide met genoeg ruimte) ook gesocialiseerd worden.

Misschien zijn jullie het niet met eens, maar veel jonge paarden kunnen overspannen raken of bij het minste geringste in de stress schieten omdat ze als 2 jarige van het land worden geplukt in een stal van 3 keer 3 worden gepropt en iedere dag gelongeerd worden.
En dan als ze 3 jaar zijn zadelmak gemaakt worden, dat vind ik in en in triest en dat doe je je paard toch niet aan? dan kan ie beter vanaf jongs af aan aan een hoop dingen gewend (zo leren wij de veulens ook de trailer in en uit telopen) nadat we bv dit gedaan hebben (15 min.) staan ze de rest van de dag weer in de weide.
Als ze groter en vaak sterker zijn is de trailer geen probleem en voorkom je een hoop gelazer en heb je wat mijn ervaring is een veel relaxeder paard, omdat ik altijd contaqct houd met de kopers weet ik ook dat hun vaak verbaasd zijn over het aanpassingsvermogen en karaktewr van de ponys, dat hebben ze voor een deel in zich, maar heeft mede te maken door de rustige wenningspewriode aan van alles en nog wat, vaak wordt bij ons de merrie of andere betrouwbaar paard als leider en voorbeeld want een betere begelding tijdens de opvoeding van jonge paarden is toch echt een andere paard.

Sorry voor mijn iets wat lange verhaal ,maar moest het even kwijt, niet dat jullie het er mee eens zullen zijn, maar het is wel heel makkelijk gesteld jullie oordeel en dat is in mijn ogen onnodig.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 18:58

zoals topicstartster het schrijft leert ze haar jaarling nu al aan zn gewicht tegen haar te gebruiken.... als je niet weet wat je doet moet je er niet aanzitten.

Veulens, jaarlingen en twenters horen zoveel mogelijk op het land...... van en naar het land lopen ze mee aan het halster.......... en dat is genoeg oefening

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:00

Van en naar het land, dat is dus 2 keer in 2 jaar??????
erop en eraf, want je gaat me toch niet zeggen dat je een veulens snachts op stal hebt staan?, das wel erg onnatuurlijk zoals je al eerder zei hij hoord in de weide.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:05

Onze jongen staan van maart tot oktober dag en nacht in de opfok en van november tot begin maart bij ons op stal.......... daar staan ze overdag in de paddoc..... Wij zitten namelijk midden in de stad en hebben slechts 5 ha grond.......... snappie..

Veulens lopen zolang ze nog niet afgespeend zijn ook aan een halster mee en als je ze dat vroeg genoeg leert dan hoef je je daar niet meer druk om te maken..... alles wat een veulen leert als deze nog bij moeders is zal die de rest van zn leven blijven onthouden

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:12

Ik Snap Haha!

Maar hoe kun je dan iemand anders bekritiseren op het feit dat jij vind dat een veulen/jaarling enz in de weide moet en ze zelf van nov. tm maart binnen hebt staan of in een paddock, omdat je in de stad woont dat snap ik (met 5 hec. grond Verward ), maar weet jij waar de topicstartster haar paard heeft staan?

En in de periode dat hij op stal/paddock staat wat doe je er dan mee?

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:18

ze gaat wandelen met een veulen, en dat is natuurlijk iets anders dan dat je een paard van punt a naar punt b moeten brengen....... daarnaast is het dier nu al te sterk voor haar..... gezien haar pijnlijke armen..... iets wat zowizo al niet bij een goede begeleiding van paarden aan de hand kan zijn.......... Ze is dus nu op haar gemakkie haar jaarling aan het leren dat wij mensen veel minder sterk zijn dan hun......... en dan haar vraag over een hoofdstel indoen nou dan zakt compleet mn broek af.

Laat dat wandelen maar, denk ik dan......... want daar word dit paard dus niet beter van, Dat is mijn kritiek.

De veulens. jaarlingen en twenters ide in de winterperiode thuisstaan gaan elke dag de paddoc in en hooguit een stukje grazen in het kleine stukje land dat we hebben..... er wordt niet mee getut.... een borsteltje word erover heen gehaald, voetjes worden gedaan en verder niks

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:30

Ik snap jouw kritiek, ben het daar ook mee eens, maar heeft de topicstartster er wat aan? ik denk het niet

Ze kan hem misschien best in een weide gooien met andere, maar dan staat hetzelfde probleem een jaar of 2 jaar later weer voor de deur, alleen met dat verschil dat het lieve zachte pluize veulentje van toen nu al een redelijke sterke bouw aan het onwikkelen is en ze er waarschijnlijk helemaal niks meer over te zeggen heeft en er wellicht ongelukken gebeuren, daar zit niemand op te wachten lijkt mij

Daarom vind ik dat je beter als basis wat jij dus ook zegt je veulen of jaarling in een weide moet zetten bij een kudde, maar met 1 verschil dat ze er wel wat mee moet gaan doen des noods 3 keer in de week, zodat het paard gewend blijft aan haar en aan het halster.

Het id duidelijk dat het langs de weg lopen nog veel te vroeg is voor deze combi, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan verbeteren, alleen ze moet een paar stappen terug doen denk ik en meer vanuit de basis werken.

Als jij je jonge paard of veulen dat is me niet geheel duidelijk swinters z'n voetjes gaat verzorgen en poetst moet hij toch ook stil blijven staan? en niet het hek met de grond gelijk trekken? dat heb je hem waarschijnlijk ook aangeleerd.

Brendageene
Berichten: 1497
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:36

het zou ook zo kunnen zijn dat ze dit veulen net heeft en er hiervoor niks is mee gedaan. Dan kun je hem beter nu netjes leren mee te lopen aan het halster dan wanneer hij 3 jaar is, dan is het nog veel moeilijker om ze bij je te houden. Ik raad je ook aan om goed te oefenen en te zorgen dat hij respect voor je heeft. Voor jouw uit lopen nooit toestaan, gelijk een paar passen achteruit laten lopen als ie voorbij je wilt. Desnoods met een 2e, meer ervaren, of sterker persoon erbij oefenen. Idd in de wei of bak aan enge dingen laten wennen, zodat je op straat niet in de problemen komt.

Die hele discussie over wel of niet op t land is een beetje onzin denk ik, dat moet ieder voor zich weten.
Ik vind dat een paard, vanaf 1 dag tot zijn dood op de wei, zoveel als dat kan. Veulentjes elke dag 5 min in de hand en ze zijn zo mak als wat na een paar maanden. Verder zou ik niet vanaf 6 maanden een veulen op de wei zetten en er niet meer aankomen, bijvoorbeeld 1 keer in de week even in de hand (halster om, stukje lopen, laten zien wie er de baas is, kijken of de rangorde nog goed in t koppie zit etc.) En dan met 3 een keer een bitje in en rustig aan de longe en met 3.5-4 jaar ga je er is opzitten. Maar goed dat is mijn mening, hoe ik vind dat je dat het beste kan doen en ook het logischte imo.

Mijn veulen is nu 1 week oud, gewend aan t halster en kan alle 4 zn voetjes optillen en je kunt zn gebit controleren (heeft ie nog niet, maar dalijk wel) Voorlopig vind ik dat genoeg, als ie nu ziek wordt weet ik dat ik niet hoef te stressen omdat je er nog niet bij kunt komen. Knipoog De komende weken zal ie vanzelf leren mee te lopen aan t halster en vast te staan. Daarna komt het laten wennen aan alles wat eng is of wat ie ooit kan tegenkomen in de rest van zn leven en tot zn 3e heeft ie dan genoeg geleerd. Ik zal het alleen wel blijven bevestigen totdat hij klaar is om verder beleerd te worden (over 3 jaar pas...) Tot die tijd krijgt hij een flink aantal ha tot zijn beschikking. Lachen
Laatst bijgewerkt door Brendageene op 03-01-04 19:42, in het totaal 1 keer bewerkt

Balte

Berichten: 3549
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: provincie Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:38

gijsenkim schreef:
ze gaat wandelen met een veulen, en dat is natuurlijk iets anders dan dat je een paard van punt a naar punt b moeten brengen....... daarnaast is het dier nu al te sterk voor haar..... gezien haar pijnlijke armen..... iets wat zowizo al niet bij een goede begeleiding van paarden aan de hand kan zijn.......... Ze is dus nu op haar gemakkie haar jaarling aan het leren dat wij mensen veel minder sterk zijn dan hun......... en dan haar vraag over een hoofdstel indoen nou dan zakt compleet mn broek af.

Laat dat wandelen maar, denk ik dan......... want daar word dit paard dus niet beter van, Dat is mijn kritiek.

De veulens. jaarlingen en twenters ide in de winterperiode thuisstaan gaan elke dag de paddoc in en hooguit een stukje grazen in het kleine stukje land dat we hebben..... er wordt niet mee getut.... een borsteltje word erover heen gehaald, voetjes worden gedaan en verder niks


Off topic maar 5 hectaren is geen klein stukje land, dat zijn vijf voetbalvelden. Ik veronderstel dat je vijf aren bedoelt? Lachen
Laatst bijgewerkt door Balte op 03-01-04 19:41, in het totaal 1 keer bewerkt

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:39

geen enkel paard staat bij ons vast. we doen alles in de box. De paarden krijgen dan een halster om en gaan ze draaien dan doen we het met zn tweetjes. Alle paarden zijn dus in hun stal super braaf en kan je er alles mee doen. Waarom we dat zo doen weet ik niet, Henk wil dat zo en het zijn Henk zn paarden daarnaast doen ze het er goed op dus stel ik daar geen vragen over.

Wij hebben 2 veulens van dit jaar, 3 jaarlingen. 4 tweejarige en 2 driejarige die we dit jaar zadelmak gaan maken. Wij hebben dus jaarlijks van alle leeftijden jong spul staan.

Ik vind alleen dat als je niet weet wat je aan het doen bent, zeker met jong spul, dat je dan de dingen beter niet kan doen.... Ik werk nu 16 jaar in de paarden en ik heb heel veel 3/4 jarige langs gehad die ik weer even op het rechte pad kon brengen omdat ze bij de verkeerde mensen opgegroeid waren......... en dat was niet altijd zonder gevaar. Daarom ben ik er zo fel op tegen...... als hier niets mee gebeurt dat word dit er zoeen die juist niet aan de hand mee kan lopen........

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 19:39

Teigetje schreef:
Off topic maar 5 hectaren is geen klein stukje land, dat zijn vijf voetbalvelden. Ik veronderstel dat je vijf aren bedoeld? Lachen




yoouuurrrrr right Haha!

Ode

Berichten: 1537
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 20:03

Ik ben het helemaal met Cissie eens.

Je bent wat je diepe, bezielende wens is en zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn en zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

recreatie +2

Samm

Berichten: 1562
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Twello

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-04 20:12

Dag mensen

Ik vindt dat je zelf een beslissing moeten nemen of je nou wel iets of niks met je veulen doet. Het helpt je alleen maar om een goede band met hem of haar te krijgen als je er ook daadwerkelijk iets me doet ipv het 3 jaar in de wei te laten staan en niet naar om te kijken. een veulen heeft opvoeding nodig daar ben je zeker bij gebaard als hij of zij 3 wordt.
Dat ze dan al wat dingen kennen en je vertrouwen,tenzij je er natuurlijk later niks mee wil doen. Ik heb ook pas een bijna jaarling en ik ga er zeker wat mee doen, ik heb er al een stukje mee gelopen en als dat niet gaat dan bestaat er altijd nog de hengsten ketting he.
Succes allemaal ermee!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: jufjuf en 151 bezoekers