bij ons op stal heerst een echte slofcultuur

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-04-01 09:46

Onze stalhouders rijden zelf altijd met slof en raden iedereen het rijden met slof aan. Ook aan mensen die er dus totaal niet mee kunnen rijden (omdat ze de teugels heel strak vasthouden bijvoorbeeld en niet los kunnen laten). Nu rijdt er een meisje bij ons op stal en die heeft een heerlijk paard om te rijden. Ik zou dat beest zo willen hebben, ze geeft zo'n goed gevoel! En ze is dus ook heel nageeflijk. Maar haar eigenaresse heeft nog niet de handigheid om haar goed rond te rijden. Eerst hielp ik haar nogal eens en reed op haar paard zodat zij er minder moeite mee had. Maar nu rijdt ze dus ook met slof hoewel ze weet dat ik dat afkeur. Ik heb er dus mijn handen van af getrokken. Het is allemaal nog heel banketstaaf gegaan ook. Mensen denken dat de slof ze helpt om een paard naar beneden te rijden, maar ze ontwikkelen er voor zichzelf geen gevoel mee. En dan kunnen ze daarna niet meer zonder omdat ze het gevoel niet hebben. Ik gebruik zelf een slof om mijn jonge paard onder controle te houden (anders kop de lucht in en "Houdoe!") maar niet om haar naar beneden te rijden. Dat doe ik met de gewone teugel. Maar ja. Ik sta met Jolande en Adrienne bij ons op stal alleen in deze mening.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 10:12

Drie keer slikken en effe diep zuchten als je je loopt te ergeren, en vooral luchtig (!) jouw mening blijven ventileren.
Veranderen kun je het toch niet, en hoe moeilijk dat misschien ook is: het zijn HUN paarden, dus is het HUN verantwoordelijkheid hoe die gereden worden..... (maar dat kan je inderdaad compleet pijn in je hart doen, ik weet het....)

Sonja.

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 10:18

jee wat vervelend. Een slof keur ik echt af, vooral als het alleen gaat om het naar beneden rijden.
Probeer gewoon je eigen mening te houden en zeg gewoon eerlijk wat je ervan vind, misschien gaan die mensen er dan over nadenken

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-04-01 11:22

Nee, ik hou mijn mond voortaan maar dicht en bemoei me er helemaal niet meer mee. En ik heb haar verzocht om mijn advies ook maar niet meer te vragen. Ik heb al mijn mening gegeven waar iedereen bij zat maar iedereen koos haar kant (had ik ook niet moeten doen, voornamelijk omdat dit heel banketstaaf was van mij). Het zijn daar allemaal slofrijders en dus doet ze het goed. Als ik me ermee ga bemoeien krijg ik iedereen alleen maar tegen mij.

Natascha

Berichten: 6847
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 11:29

bij ons lopen er ook van die "sloffanatici" rond en aangezien ik de enige ben die western rijd krijg ik vaak van die opmerkingen in de trant van "jouw paard loopt ook maar te sloffen". Gewoon negeren is het enige dat helpt, zulke lui lopen overal rond volgens mij Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 11:39

Citaat:
Op 2001-04-04 11:22, schreef Desiree:
Nee, ik hou mijn mond voortaan maar dicht en bemoei me er helemaal niet meer mee. En ik heb haar verzocht om mijn advies ook maar niet meer te vragen. Ik heb al mijn mening gegeven waar iedereen bij zat maar iedereen koos haar kant (had ik ook niet moeten doen, voornamelijk omdat dit heel banketstaaf was van mij). Het zijn daar allemaal slofrijders en dus doet ze het goed. Als ik me ermee ga bemoeien krijg ik iedereen alleen maar tegen mij.



Hoezo banketstaaf van jou?????? Sorry hoor, maar als die trutten jouw mening alleen maar af willen zeiken, dan zijn ze jouw mening niet eens waard!
Ik vind het heel verstandig van je dat je je er dan maar buiten gaat houden. Vooral vertellen waarom, als ze je toch iets vragen!

Lekkere stalgenoten heb je. Kom gezellie bij ons!!! *LOL*

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-04-01 11:59

Ja maar ik had die opmerking beter tegen haar kunnen maken achteraf als ik met haar alleen was geweest. Dit was een beetje lomp van mij. Ik denk ook dat het voornamelijk datgene was, wat de anderen in mij veroordeelden. Omdat dit meisje toch al zo onzeker is. Ik heb haar al eens uitgelegd wat ik tegen de slof heb. (d.w. niet zeggen dat ik slofgebruik per definitie altijd veroordeel). maar in dit geval gaat het om een paard dat heel nageeflijk is, dat meisje is niet slecht met haar handen of zo. Ze is vooral nog niet zo handig om dat ze niet zo goed met haar benen kan rijden. En daarom heeft ze moeite met het paard naar beneden te rijden. En nu moet de slof dit oplossen.... DAT werkt dus niet he, dit is geen lange termijn oplossing.

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 19:02

zie algemeen staat ook een stuk over de slof.
Tja ik denk dat je nog wel weet van horses hoe ik ovcer de slof denk (anders staat dat bij algemeen *LOL* )
Zo was ik van de zomer op een keuring.
Bij de manege waar die gehouden was reed iemand in de bak met slof het was zo lastig met 2 teugels te rijden dus voor het gemak haal je dan de gewone teugels van het bit af he... en toen ging ze springen. met veel pijn en moeite heb ik m'n mond maar gehouden als de manege eigenaar het niet eens erg vind...



Zoals in de P&S iemand zei :
Diegene die met een hulpteugel om kan gaan, heeft 'm vaak al niet meer nodig

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 21:57

GATVERDAMME dat dacht ik toen je titel las. Dit is echt klote. Maar goed, tegen zulke domme mensen kun je nix!

april
Berichten: 35
Geregistreerd: 03-03-01
Woonplaats: eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 22:58

sommige dingen kun je beter laten rusten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hoe je er ook over denkt en wat jij vind zijn jouw meningen. en er bestaat een vrijheid van meningsuiting voor iedereen. en wie weet gebruikt die persoon zoiets wel helemaal niet om het paard naar beneden te rijden weet jij veel. heb je dat al gevraagd. voordat je die persoon aansprak???
en het lijkt me beter om niet alles uit te spreken.
ik snap dat jij het niet leuk vind en je excuseerd jezelf voor de slof. maar jij rijdt hem daar mee naar beneden zeg je omdat ie anders met zijn hoofd omhoog loopt.
doe je dan in een grof priciepe niet hetzelfde???
meningen zijn belangrijk, dat is helemaal waar. maar probeer ook een ander zijn kant te bekijken. en naar jezelf.
en heb het er met die persoon over voordat je het van de daken schreeuwt. stel dat die persoon dit verkeerd opvat en jij dat niet wil. dat is toch ook voor beide partijen lastig.

ik ben niet voor en niet tegen slof ik heb daar zo mijn meningen over. en wil dat aan ieder over laten wat die er mee doet.

einde discussie.

mdev

Berichten: 354
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Zeven, DE

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 23:59

Ik heb het eens een week gebruikt, na die week is die slof de kast niet meer uitgekomen. Het is naar mijn mening een middel dat als het echt niet anders gaat gebruikt kan worden, en de rest is gewoon lui! Zoals jullie al zeggen, het merendeel weet niet eens hoe ze een slof moeten gebruiken.
Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk Misselijk

Sandra_oud
Berichten: 379
Geregistreerd: 05-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 08:51

bleh voor mij geen slof hoor.

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 09:24

April sorry snap niet waar deze in mij ogen overdreven reactie ineens op onze berichtjes komt maar dat einde discussie waarom??
Ik vind het intresant.
Na een discussie op horses ben ik eens nagaan denken en hoewel ik eerst helemaal antislof was vind ik nu dat een slof in goede handen op een vereden paard soms erg handig kan zijn. Op niet verreden paarden vind ik het eigenlijk nog steeds een beetje onzin maar goed das mijn mening en de redenen heb ik al bij algemeen gezet
groetjes
Kim

Fitzroy

Berichten: 25097
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 09:41

Desiree, ik heb ook gemerkt dat op sommige maneges of pensionstallen een echte slofcultuur heerst. De meest simpele dingen 'lost men op' (dus niet) met een slofteugel. Verleden jaar was ik dus ook op een manege waar iedereen met slof reed. Onbegrijpelijk vind ik dat. Het enige wat ik wel eens gebruik is een Thiedemann teugel, als Fitz weer eens een steigerperiode heeft. Een Thiedemann vind ik dan veel vriendelijker, deze werkt alleen in als het nodig is.
Met een slof wordt meer verpest dan goed gedaan, maar in sommige gevallen ontkom je er niet aan (bv. een paard dat langdurig moet stappen met een blessure).

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 09:43

Fitz,

volledig met je eens, zo gebruik ik de Thiedemann ook voor Pablo. Overigens kun je zo ook een slof gebruiken, lees het 1e stukje van Desiree maar. Dan hangt hij dus helemaal los zolang je paard normaal doet. Als hij steigert of zijn kop echt in de lucht steekt werkt de slof, net als de Thiedemann.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 09:53

Ok zoals jullie misschien nog weten van Horses: Ik heb dus ook eens een les gereden met mn teugels in een knoop los en de slof in mn hand. Toen een ongelooflijke discusie over gehad, maar ik vertrouwde toen dus op mijn instructrice, die zei dat dat handig was. Moraal van t verhaal: Als je een beetje beinvloedbaar bent en iemand waar jij tegenop kijkt zegt dat met slof rijden heel goed voor je paard is, dan doe je dat meestal wel. Ik denk dat die mensen niet beter weten. Ik nu wel, en mijn instructrice ook (Joepie) want ze heeft zelf op Iwaldo gereden en zegt nu dat hij uit zichzelf moet ontspannen en dat doet ie niet dmv de slof dus ik rijd weer zonder Lachen

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 09:58

maar ook met de tiedeman teugel begint het verhaal van achter naar voren rijden doe je dat niet is een tiedeman ook een in elkaar trek teugel inderdaad veeeeeeeeel minder dan een slof.
het nadeel van een slof vind ik vooral het bij onstapnning slap hangen dan heb ik altijd het idee moet 'm meer op maat nemen ivb met erin stappen. Ik ben geen ruiter voor de slof je zult mij er nooit mee op een paard treffen hooguit als ik op een paard van een ander stap die met slof reed dan gaat er een mooie knup in en hangt ie over de hals maar dan hou ik met een pink de lus bij de knoop vast zodat ie niet erin kan stappen. Als ik het verhaal zo lees van Desiree kan ik maar 1 ding roepen voor dat meisje <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> BASIS

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 10:11

Kim,

ben het helemaal met je eens. Ik gebruik soms een Thiedemann voor mijn eigen veiligheid als ik denk dat Pablo kan steigeren (en dat doet hij hoog). Anders gaat ie er af en rijd ik gewoon op een trensje en je moet inderdaad extra van achter naar voren omdat ze anders geneigd zijn achter je teugel te gaan lopen. Voordeel van een Thiedemann is wel dat je hem niet ongemerkt steeds korter kan maken en voor ruiters die niet aan twee teugels gewend zijn is het ook handig. Het blijft een hulpmiddel maar soms (altijd?) is verongelukken ook niet goed. Ik heb Trammelant nooit met hulpteugels gereden, alleen later met stang en trens in het Z en dat blijft mijn uitgngspunt voor ieder paard.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 10:44

Over het algemeen zitten er geen ervaren handen aan zo´n hulpmiddel als een slof of german. Wat ik zie gebeuren (net als Desiree) is dat paarden naar beneden worden getrokken en in stellingen aan moeten galopperen die bijna onmogelijk zijn. Bloed link ook nog, struikelt zo´n paard dat lig je voorover in het zand te happen. Wat de grootste veroorzaker van de slofcultuur bij ons op stal is, is het feit dat de pension houder, die een ervaren ruiter is, voor een slof of german is. En hij raadt ze iedereen aan die ook maar denkt een probleem te krijgen. De meeste zijn echter gewoon onervaren of zelfs bang. Dan vind ik dit dus geen oplossing.
Wat ik mis in heel deze discussie over Germans en slofteugels is de dood gewone martingale. Waarom slaat iedereen altijd de beginnende hulpmiddelen over en gaat direct af op zwaar geschut. Ik hoor nooit meer iemand het hebben over een martingale terwijl dit een perfect middel is om te voorkomen dat een paard zijn hoofd omhoog gooit. Het hindert een paard absoluut niet in het bewegen van zijn hoofd en verstoord zijn balans niet. Dit laatste zie ik maar al te vaak gebeuren bij een slof of German.

Jolande en Adriënne

Don´t just ride... Slide!

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 11:13

Ik ben het met de meesten hier wel eens. Ik heb mijn eerste paard, die volbloed met renbaanverleden Extreme duivel , een keer of twee met slof gereden omdat ze als een hert door de bak ging in galop en ik haar zelfs met een martingaal niet kalm kreeg. Ik vond het rijden met die slof zes keer niks trouwens, maar goed, ik wilde het op aanraden van iemand wel eens proberen.

Die slof hing dus helemaal los, alleen het gewicht van dat ding aan haar bit was genoeg om haar hoofd op een normale hoogte te houden (dus niet kin op haar borst of zo, gewoon normaal), zodat ik eens normaal kon galopperen.
Aangezien het een bijzonder intelligent paard was had ze onmiddellijk door wat de bedoeling was en dat het op deze manier veel prettiger was voor haar. Dus heb ik die slof nooit meer nodig gehad.

In mijn geval heeft het dus gewerkt, maar ik raad het niemand aan, want je kunt er heel veel mee verpesten!!!
De verdere basis van dit paard had ik goed voor elkaar, alleen dat galopperen was een drama (tja, op de renbaan leren ze alleen maar hard te gaan, dus...). Haar rug- en achterbeengebruik was goed, als dat nog niet echt voor elkaar is lijkt een slof me niet zo goed werken.

Ik heb vroeger wel eens op paarden gereden die door hun eigenaar altijd met slof werden gereden, daar stapte ik dus op zonder slof. Helemaal niet fijn! Na laten geven lukt dan bijna niet, zo erg hangen ze aan je handen, een duidelijk voorbeeld van verkeerd slofgebruik lijkt me. Dat schrikbeeld staat me nog goed voor ogen, waardoor ik me voorgenomen heb om dat ding alleen in uiterste wanhoop een keer te gebruiken, maar verder absoluut niet.

Kaminka, mijn tweede paard, had een mond van beton, zo erg, er was geen doorkomen aan. Het vermoeden bestaat dat ze voor de kar gelopen had met een stangbit, waardoor ze gewoon niet meer op een trensje reageerde (dit heb ik wel eens gehoord, weet niet of het waar is). Na een half jaar ploeteren had ik haar nog niet 1 keer nageeflijk. Haar heb ik dus ook 1 x met slof gereden, met vrij lange teugels, dus echt voorwaarts neerwaarts. De keer erna lukte het me, zonder slof uiteraard, om haar na te laten geven in stap. Dat ding heb ik verder nooit meer gebruikt, behalve bij het longeren doe ik het nog wel eens, dan hebben ze wat meer halsvrijheid als met een bijzetteugel.

Slofteugel? Tja, bij mij hangt hij in mijn kast te schimmelen en ik haal hem er alleen maar uit voor af en toe aan de longe (bij cavalettilopen werkt het bij Toon heel goed, hij gaat dan super door de rug).

Mij is wel eens aangeraden om Toon ook met zo'n ding te rijden voor het leren om wat geslotener te galopperen, hij valt namelijk nogal eens gigantisch uit elkaar. Ik heb mij voorgenomen om het gewoon op de normale manier bij hem te proberen en als dat na een jaar nog niet lukt het misschien eens voorzichtig te doen met zo'n slof Misselijk .

Nou, de verbetering is nu al zodanig dat ik er niet over pieker om dat ding bij Toon te gebruiken, geduld geduld geduld. Werkt veel beter en Toon werkt graag mee en is heel zacht in zijn mond. Dat wil ik graag zo laten, dus weg met die slof!

Groetjes Mieke

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 13:24

Ha Mieke,

Zo als jij het werken met een slof omschrijft is het tenminste goed. Zo zouden het meer mensen moeten doen. Maar helaas is dat niet zo.
Net als April die zo sterk reageerd op Desiree´s argumenten geeft al aan dat ze met zo´n ding rijdt en niet goed weet waarom. Dit is ronduit link, je hebt inderdaad je paard zo verpest. Onervaren en onzekere handen maken nou eenmaal brokken en harde bekken als ze niet de juiste begeleiding krijgen of goede raad in de wind slaan!

Jolande en Adrienne

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 13:40

Hoi April,

Waarom einde discussie? Iedereen mag hier toch dicusseren over het onderwerp: Slof. En het lijkt wel of jij je op de een of andere manier aangevallen voelt. ik ben het helemaal met Dees eens. Dees probeerde dat meisje te helpen en dan hangt er ineens een slof om terwijl dit meisje er niet mee om kan gaan. En ja als dat meisje niet haar paard aan de teugel kan rijden zonder slof dan moet ze hem eerst eens voorwaarts rijden en vanuit dat voorwaartse aan de teugel rijden, want hij loopt wel simpel aan de teugel wat ik uit het stukje van Dees begrijp. En slof is een hulpmiddel voor als je paard een keertje in verzet komt ofzo maar niet om hem constant mee aan de teugel te rijden, want ik rijd zelf mijn jonge paard ook af en toe met slof maar niet om hem aan de teugel te rijden maar om hem er iets beter door heen te houden als ik hem iets nieuws wil leren zoals travers etc.. En dan gebruik ik hem nog bijna niet maar als hij dan een keer in verzet dreigt te komen dan kan ik de slof alsnog iets oppakken. Maar je rijdt het beste met slof als je hem niet gebruikt!!!!!
En Dees zeg tegen dat meisje dat ze zelf moet weten wat ze met dat paard doet maar dat ze hem op deze manier wel verpest. En dat jij het alleen maar goed bedoelde en dat ze maar moet kijken wat ze met jou 'goedbedoelde raad' doet.
En als ik zoiets zie zeg ik er ook wat van hoor, je helpt zo iemand door te zeggen wat jij er van vind ook al vragen ze er niet om. Als je erop zit voelt het anders dan dat het oogt.
Maar dat meisje moet eerst leren :

VOORWAARTS (EN DAN), NEERWAARTS.

En Dees als jij het nodig vindt mag jij je mening geven als je het alleen maar goed bedoelt. Het is tenslotte een vrij land!!

suc6

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-04-01 13:46

hoi mytens, fijn dat je het zo voor mij opneemt. Maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet zo subtiel was met het geven van mijn mening. dit was niet wat je noemt "opbouwende": kritiek. Ik had dat beter achteraf kunnen zeggen. Maar ik was op dat moment pissig, vandaar dat ik zo reageerde. Eerst vroeg ze allemaal mijn hulp, ik steek er tijd en moeite in en dan doet ze vervolgens iets waarvan ze weet dat ik er totaal niet achter sta, zonder daar zelf eerst iets over tegen mij te zeggen, zo op een stiekumme manier. Vandaar.

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 14:00

ja Dees,

Maar dat zegt al genoeg over de persoon in kwestie als die zich aangevallen voelde. jij hielp voor die 'slofperiode' toch ook al? En toen nam ze toch ook jou raad aan? En als je nu een keer 'negatieve kritiek' hebt is het niet goed. Beetje krom ofniet? je hoeft je echt niet schuldig te voelen want je zei het niet echt als buitenstaander want je hielp haar eerst ook dus toen vertrouwde ze ook op jou advies dus dan mag je nu toch ook wel iets zeggen??

_________________


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mytens 1 op 2001-04-05 14:05 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 14:52

En een beetje discussie over bv een slofteugel is behalve leuk ook best leerzaam. Tenminste, als er goede argumenten gebruikt worden.

Ik vond de quote die iemand anders hierboven gebruikte heel goed: degene die met zo'n ding overweg kan, heeft 'm eigenlijk niet nodig.... Zit wat in!!!

Sonja.