Iberische uien zijn zacht van smaak (en geven geen tranen bij het snijden), en sinds ik die gewend ben, wil ik nooit meer een "Nederlandse" gewone ui.
De Nederlandse ui is het beste om te bakken.
Sjalotjes kun je ook bakken, maar ook rauw verwerken.
De rode ui is inderdaad decoratiever en daarom leuk in salades en andere gerechten waarin ze rauw verwerkt worden.
Je vergeet nog de bos ui, die sterk op jonge prei lijkt van smaak (en uiterlijk). Ook heerlijk in salades, soepen (rauwe fijne ringetje, lekker knapperig en smaakvol) en bv helemaal heel in ovengerechten. Ik gooi eigenlijk overal ui door: sausen, soepen, gerechten als bonenshotels en met pastas, ovenschotels. En knoflook, maar dat is en ander verhaal.
Ui en andere groenten gewoon op een ovenplaat (schaal)met wat vet (ik gebruik olijfolie) in de oven geeft ook een lekker resultaat. Al of niet te eten met een dipsausje, of gewoon met rijst.
Mijn engelse buurvrouw maakte een deeg, doopte daar uiringen in en frituurde ze. Ook erg lekker.