Kootwijkerbroek _ begin endurance seizoen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
joelledsr

Berichten: 1641
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 15:08

Niet pinnig bedoelt Lachen

Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:07

Symphony is geen draver, maar een galoppeur Lachen
En ik wilde wel een paard van de renbaan, maar dan 1je die niet om fysieke redenen niet meer kon koersen. Symphony kon het koersen mentaal niet aan. Ze is nl. wel heel snel.
Ik heb haar iets te zwaar werk gegeven toen ze bij mij kwam en daardoor is die blessure gekomen. Haar pees zag er op de scan uit als van een oud paard, dat al veel gepresteerd had. Je kunt je wel voorstellen dat de renbaan daar een aandeel in heeft gehad. Na 4 maanden stapwerk is de pees overigens nu weer mooi glad.
Maar ik ben dus wel een beetje voorzichtig.
En soms zou ik ook wel eens willen weten hoe hard ze nu echt kan, maar ik probeer het toch maar niet.
Ook in de wedstrijd vind ik het lastig, als je je paard thuis wel hard laat gaan, dan heb je kans dat ie dat in de wedstrijd ook wil. En dat kan verrekte lastig zijn.
Maar ik begrijp het wel hoor. ....
Stiekem vond ik het met Amigo laatst ook leuk, lekker voluit, tranen over mijn wangen van de wind.....

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 20:48

Navy laat ik nooit voluit gaan. Ik ben een gemeen baasje Lachen Navy is wel een Draver, een Amerikaanse Pacer wel te verstaan, en zodra zij weer even van het voluit mogen heeft geproefd, duurt het me 3 maanden dat weer uit d'r koppie te krijgen. Dan is elk zandpad met een lengte langer dan 20 meter een stuk renbaan en neemt mevrouw de benen. Geen doen dus, zeke rniet wedstrijden. Overigens ben ik zelfs ook niet meer zo;n held, Navy's rem breekt namelijk ook nogal eens, en ik wil niet weten wat er zsou gebeuren als we opeens een boomstam of spoorweg of drukke weg tegenkomen, al kan ik me wel een voorstelling maken Lachen
Wel vernederd, in de eindsprint vorig jaar in KWB, liep ze achteraan.. Mijn Draver die rustig de 45 haalt, liep ik in d'r mond te sjorren Lachen Was overigens helemaal een snertsprint, ik zag een paaltje, te laat. Gevolg: 1,5 week kreupel..

Jorie

Berichten: 3093
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:01

Och ja navy, dat was jij ja van dat paaltje. Rottige situatie hoor. Slordig hoor, zo'n paaltje!!!

Ik "schuif" Lady af en toe wel uit. Om even haar benen te strekken en om even te checken of ik haar weer terug krijg, en dat gaat gelukkig meestal goed. Maar ik moet het niet elke keer op dezelfde plek doen want dan gaat zij bepalen dat er geraced moet worden. Dach ut not!!!!

Lady heeft gelukkig ook nooit het race idee gehad op vreemde plaatsen. Ze blijft dan afwachten of het mag.
Ik was in de Loon en Drunense duinen met mijn trainings en wedstrijd maat (Jolanda met Noël) en we gingen galoperen door het zand en een duin op. We gaven benen en toen snapten ze het. Dus de duin daarna trokken ze er op aan!! Geweldig!! Maar pas nadat ze van ons begrepen dat het ook daadwerkelijk mocht.
En op een een of andere manier weten ze ook dat als we een leuk hesje aan hebben dat ze een lange tocht voor de boeg hebben dus dan denken ze niet aan scheuren.

Dat was wel grappig na onze eerste klasse 2. Na de vet-gate ging het zadel er weer op en daar gingen we weer. Je zag de 2 merries denken: he?? We waren toch al klaar???
Bij de 2e klasse 2 snapten ze het al wat beter. En in Katwijk was ik alleen (Jolanda was wel mee maar om mij te groomen) in klasse 1 en Lady was na die rit nog zo fris als wat Zo van, was dit alles???

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:05

Ameretto mag van mij best eens voluit. Als je paard goed aan de hulpen staat, moet-ie in principe ook weer terug te rijden zijn en daarna weten dat er weer 'normaal' gelopen moet worden. Kost Ret ook wel eens moeite hoor, maar af en toe mag-ie gewoon gaan. Laatst nog, op dat lange zandpad van Holten naar Nijverdal (tevens deel van de wedstrijdroute). Bij de camping neemt hij dan uit zichzelf al netjes gas terug. Haha!

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:09

Het is niet perse het feit of je paard braaf is of niet. Voluit gaan heeft grote risico's als het om blessures gaat. Daarom ben ik er absoluut geen voorstander van alhoewel ook ik het wel verleidelijk vind net als ieder ander natuurlijk. Maar ja, de lol vs de ellende zegt mij genoeg.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:15

Tja, als-ie zichzelf loopt op te fokken, achter de loodlijn gaat lopen en alle kanten op stuitert, dan kan hij zichzelf ook blesseren. Een ongeluk blijft altijd in een klein hoekje zitten, ik probeer dat voluit gaan dan ook tot een minimum te beperken maar ik ga de risico's niet opzoeken. Voluit in een groep doe ik dus ook absoluut niet (dus geen racewedstrijdjes), evenals voluit op een pad waar ik de bodem niet goed genoeg van ken.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:17

Inderdaad, en er zijn gewoon paarden waarbij de renbaan er diep inzit, zoals bij Navy. De wil om te winnen, de wil om voorop te lopen, de wil om hard te gaan. Drie sterke punten, 3 nadelige punten. Er is niks mis met wilskracht of snelheid, maar het moet wel in mate blijven. Ik ben blij dat ik met Navy nu naar buiten kan zonder het risico te lopen in een galop of telgang van 50 terecht te komen waar we nooit meer uitkomen, daar heb ik 3 jaar aan moeten sleutelen, en dat gooi ik niet meer weg. Helaas ben ik niet gezegend met zo'n slimmerd die het netjes doet wanneer het mag *LOL*

En dat paaltje.. Dat was niet het slordigste. Er stond een groomauto op het zandpad, waar wij dus recht opaf gingen. Nr. 1 kon er nog net langs, nummer 2 vloog het fietspad op, en ik zag geen andere optie dan haar te volgen. Helaas was Navy sneller van bergip als ik, en BLAM, paaltje geraakt. Ik voelde meteen wat nregelmatigs en heb geprobeerd haar zo snel mogelijk terug te nemen. Dan baal je. Een supernette en zware rot gereden, doe je voor de lol mee aan de eindsprint (voor de ervaring Lachen ), wordt je alsnog afgekeurd doordat blijkbaar niet iedere groom goed nadenkt Lachen

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:18

Mwoah, ik doel vooral op peesblessures en dat heeft mijns inziens meer met overmatige belasting te maken dan correct lopen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:21

Met 'achter de loodlijn' bedoel ik als hij in het bos zichzelf gaat opkroppen omdat hij onder de hulpen uit wil, hard wil of gewoon op exploderen staat, niet tijdens de gewone dressuurtraining. Dan staan al zijn spieren gespannen en dan is de kans op blessures ook groot.

Ik weet dat jij geen voorstander bent van hard gaan, Fasel. Maar Ret loopt ook SGW en dat is ook een sport met risico's. En tja, die risico's nemen wij nu eenmaal.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:22

Net als je over paaltjes heencrosst.. Knipoog

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:23

op die fiets. Maar buiten het feit opkroppen en onder de hulpen uit wil. Ook al staat je paard super aan de hulpen. Even het voor en nastukje weglaten en alleen het voluit gaan nemen. Dat is zo ongelooflijk belastend voor de pezen dat dat an zich al risicovol is. Het gaat mij dus puur om het voluit gaan. Niet om wat er voor of er na gebeurd. Rengalop is gewoon erg risicovol.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:25

NaVy! schreef:
Net als je over paaltjes heencrosst.. Knipoog


Zijn paaltjes ook niet voor hoor Knipoog

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:25

Ben ik met je eens. Maar als je eens wist hoe veel gewicht er op pezen komt te staan bij een afsprong van anderhalve meter in een crossparcours, of heel simpel als een paard neerkomt na het nemen van hoge hindernissen. Dan is het niet alleen die rengalop die enorm belastend is. Er is zo veel belastend voor een paard, maar volgens mij kan het allemaal geen kwaad zo lang je het met mate en met beleid doet.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:26

nee dat klopt. Dat bedoelde ik ook niet te zeggen. En tja, gezien mijn heldhaftigheid (sprongetje over 5 cm en nog vallen Haha! ) zal daar het risico niet voor mij liggen Haha!. Maar inderdaad. Zelfde geld voor de hoge dressuur en de belasting aldaar.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:30

Ik heb laatst een slowmotion opname gezien van wat er gebeurt in een paardenbeen wanneer dat neerkomt na een sprong. De kogel raakt zowat de grond (in sommige gevallen doet-ie dat zelfs) en je kunt je haast niet voorstellen dat zo'n beentje dat houdt. Er komt wel een kilo of 5 a 600 op neer met een bepaalde snelheid. Ik kreeg het er bijna benauwd van, maar blijkbaar is een gemiddeld paardenbeen zo sterk dat-ie dat kan houden. Haha!

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:34

En daarom spring is dus niet meer met mijn hoefkatrollertje. Als ik zou moeten kiezen tussen een sprong van 120cm+ en een rengalop, is de keuze snel gemaakt. Er komt zo;n knal op de benen..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 21:38

*Even een post van een geïnteresseerde meeleester, die te lui is om het topic steeds op te zoeken* Schijnheilig

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:28

Ik laat Salty op zijn tijd ook wel eens voluit gaan (in rengalop). Op bekend terrein uiteraard en alleen als ik weet dat ze goed terug te nemen is.
Salty vindt het heerlijk om de benen eens goed te strekken. Meestal loopt ze daarna de sterren van de hemel Haha!
Ik besef me ook dat er risico's aan verbonden zitten, maar ja....in feite neem je al een risico zodra je met je paard naar buiten gaat.

joelledsr

Berichten: 1641
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:41

Het is wel een beetje gemiep allemaal hoor, ik ben het eens met Westernfreak, als je geen risico's durft te nemen met je paard dan kan je beter in de bak blijven, en vergeleken bij een heleboel andere takken van de paarden sport, Military en cross country moet een flinke galop toch reuze meevallen. En daarbij het si toch aan iedereen zelf om te beslissen wat de risico's zijn die hij neemt met zijn paard, het belangrijkste is dat het paard het conditioneel aan kan.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:46

Dat bedoelde ik ook te zeggen. Onze Ameretto loopt ook nog in de SGW en volgens mij kent die tak van sport veel meer risico's dan de endurancesport. Of misschien wel evenveel, maar andere risico's. Wat ik al zei: alles met mate en met beleid. En een ongeluk zit altijd en overal in een klein hoekje. Knipoog

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:49

Ik heb het niet over risico's qua blessures, maar wat ben je waard als je geen controle hebt over je paard? Rengalop is in mijn ogen ook iets anders als voluit gaan. Ik neem ook wel eens een rengalop over een zandverstuiving, maar voluit laat ik haar niet gaan. Niet omdat ik bang ben voor een blessure, ik rijd Endurance klasse II/III, met een Hoefkatroller.. Is er meer risico te nemen Knipoog ? Ik weet alleen dat mijn heethoofd dan niet meer te rijden is buiten. Ze wil dan elke keer weer, en in combinatie met lange afstanden gaat dat niet. Het is een drammer, ik zou helemaal kapot zijn na 30km..
Als ik zou weten dat Navy goed terug te nemen was, was het een anderverhaal, helaas weet ik dat niet met Navy..

Jorie

Berichten: 3093
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:50

Veilig in de bak?? Ligt wel aan welke bak!! Bij ons (toen ik nog op manege paarden reed) hadden we van die leuke pinnen aan de wand waar de springbalken op hingen. Daar hing eens bijna mijn oog aan!! Heb nog een klein lidteken onder mijn oog als bewijs.
Verder heb ik ook nog wel eens iemand tegen het juryhok zien kwakken..... nee dan moet je dammen.
Hoewel.....zo'n damsteen tegen je hoofd........Knipoog

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:56

Ameretto zal dat verschil wel moeten kennen, hij loopt tenslotte in meerdere disciplines die allemaal een verschillend (galop)tempo en verschillende technieken vereisen. Maar wat controle betreft ben ik het volledig met je eens: als je het niet verantwoord vindt om een bepaald tempo te rijden, moet je dat ook gewoon niet doen. Jij kent je paard tenslotte het beste. En de dagen dat Ameretto aanvoelt alsof hij veilig voluit kan, die zijn vaak op de vingers van een hand te tellen. Meestal is hij daarna ook zo heet dat-ie alleen nog maar loopt te stuiteren. Zelfde als ik twee keer achter elkaar met hem door een zandkuil ga, een derde keer gaat niet want dan wordt hij te heet - met ook meer risico op blessures. Met een ander paard zou het misschien wel kunnen, met Ret dus niet.


[Edit] irri typo's [/edit]
Laatst bijgewerkt door Karin op 11-12-03 22:57, in het totaal 2 keer bewerkt

joelledsr

Berichten: 1641
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 22:56

mens erger je niet dan :p maar daar heb je weer dobbelstenen Haha! Nee, maar een paard is en blijft een paard en daar moet je mee rijden en niet mee miepen, maar controle houden en dat soort dingen zijn natuurlijk altijd veel belangrijker, zonder controle ben je een gevaar voor jezelf en voor anderen dus daar heb je helemaal gelijk in Navy. Maar het gaat mij meer om dat een rengalopje slecht zou zijn voor de pezen. Als je daar bang voor bent dan kun je wel bij alles gaan staan miepen, maar dan heb je volgens mij geen lol meer in je leven. (Dat is ook mijn standpunt bij "kankerverwekkend eten etc") Maar dat betekend niet dat je roekeloos hoeft te zijn! Maar plezier in alles wat je doet is toch het allerbelangrijkst?