*herpes op tandvlees

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
daniel79

Berichten: 933
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-10-01 20:59

nieuw hier en meteen maar 'n medische vraag:

gisteren heeft de paardentandarts m'n paard "onder handen genomen", met z'n tanden was weinig mis, maar ze constateerde wel herpes op z'n tandvlees (links bovenin, bij z'n kiezen). Als behandeling stelde ze voor om 1x per dag z'n mond te spoelen met "swede-kruiden", als een soort thee getrokken.

Wat zijn "swede-kruiden" (heb er nl. nog nooit van gehoord), en is dit een goede/bekende behandeling of zijn er betere behandelingen?

guidolover

Berichten: 1642
Geregistreerd: 26-09-01
Woonplaats: St. Maartensdijk (zeeland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 00:39

als de DA dit aanbeveeld en je weet niet wat het is dan vraag je dat toch? maar ik weet het iig niet, sorry.

daniel79

Berichten: 933
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-10-01 09:13

ik weet inmiddels iets meer. "swede" is Engels voor koolraap en het zou een homeopathisch werking hebben. Maar het werd aanbevolen door de tandarts, niet de DA. Volgens haar komt deze methode uit Amerika en zou dit het enigste zijn wat echt goed werkt. Daarom wil ik het ook zeker proberen, tenzij iemand anders hier goede/slechte ervaringen mee heeft of iets anders kan aanbevelen ??

Vera

Berichten: 12175
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 12:44

Herpes is een virus wat zich in het centraal zenuwstelsel nestelt, zoals de koortsblaar die mensen krijgen.
Herpes is voor paarden alleen een stuk heftiger. Paarden kunnen er veel last van hebben en erg sjagerijnig worden. Ze kunnen slapheid in de achterhand krijgen en bijterig worden bij bv. borstelen, opdoen van een deken,etc. Ze kunnen affentoe gaan hoesten, spierstijfheid en een slechte conditie.

Swedekruiden is een heel goed middel, dit is afkomstig uit Zwitserland en bevat heel veel goede stoffen. Absoluut een goed advies van je tandarts. Om Herpes op een natuurlijk manier te laten sluimeren ( je paard komt hier nooit meer vanaf) is het geven van het aminozuur L-Lysine een goed alternatief. Dagelijks 30 gram over het voeren bv. 10 cc Swedenkruiden.
Je paard zal minder goed tegen stressituaties kunnen, bv een wedstrijd. Om te voorkomen dat hij een uitbraak krijgt van herpes (door stress verminderd zijn weerstand en krijgt herpes een kans) kun je 2 dagen voor en 1 dag na de stressvolle situatie, 2x per dag 30 grma Lysine geven.
Maar je moet dus wel zeker weten dat het herpes is. Een goede tandarts is er bekend mee en zal het niet zomaar roepen.
veel succes.