Ik heb dus mijn moeder aangeboden het kerstdessert te maken. Heeft iemand een leuk idee? Het is voor 7 volwassenen en er zijn 2 kleintjes (3 en 4 jaar) bij waar ik waarschijnlijk toch al iets anders voor ga verzinnen omdat er eentje met allerlei allergieen zit Ik zoek iets wat er erg super uitziet en wat et liefst ook enigsinds van tevoren gemaakt zou kunnen worden
Dus, ideeen zijn welkom, natuurlijk ook voor de kindertoetjes!
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles
Pudding lijkt me geen goed plan, dan gaat mijn vader en dat is toch niet echt een geslaagd einde van een diner. Ik heb het er graag over wat we gegeten hebben, maar hoef het niet voorbij te zien komen
Ik geloof dat ik Sjakie en de chocoladefabriek moet gaan lezen?
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles
1 bak roomijs 3 eiwitten poedersuiker cake (mag gewoon oma's cake uit de winkel zijn!)
Bereiding:
Zet je oven op de hoogste stand, of op de grill. Dit is niet nodig als je zo'n industrie brandertje hebt.
Klop de eiwitten schuimig. Dan doe je er een paar eetlepels poedersuiker bij (naar smaak) en klop je ze verder stijf. (zo stijf dat je de bak op z'n kop kan houden.) Het is wel belangrijk dat je de bak en de mixer goed ontvet, anders kan je blijven kloppen tot je een ons weegt.
Stort op een ovenvaste schaal de bak met ijs (zorg dat ie in de vorm van de bak blijft) snijd de cake in plakken (niet al te dik) en plak ze aan het ijs vast zodat er geen ijs meer te zien is. Dan pak je je eiwit erbij en dat smeer je aan de buitenkant van de cake. (mooie pieken maken enzo)
En strooi dan door een zeefje nog een dun laagje poedersuiker over je ijstaart.
Zet dit in de hete oven totdat het eiwit mooi bruin wordt (pas op, kan heel snel gaan ineens!!) En als je een brander hebt dan ga je daarmee over de taart tot ie aan alle kanten mooi bruin is.
Als je het nog feestelijker wilt maken kan je het nog versieren met parapluutjes of van die glimmende prikkertjes.
Jamie Oliver maakt altijd ijs met Maltesers. Maltesers in een zakkie en kapotslaan. Ijs in bolletjes en de gecrush-de maltesers erover. Eventueel nog wat chocoladesaus erover.
Of Ijs met Mars-saus. Als je het recept wilt moet je het maar zeggen. Lekker makkelijk en lekker!
Of je gaat choco fonduen als nagerecht. Het fruit en eventueel de marshmellows en zo kun je voor snijden. Dan chocolademengels maken en hoppa alles op tafel. Voor iedereen zit er wel iets lekkers bij!
We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS. Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken? www.coachworld.nl
chocolade bombe komt het kookboek van Roald Dahl: slakom aan de binnenkant bekleden met goed op smaak gebrachte slagroom (scheutje whiskey, vanillesuiker bv) en invriezen. Volgende dag chocloademousse maken en de slagroomlaag bekleden met chocolademousse. Weer invriezen en daarna vullen met chocloadehagel of nogatine. Voor serveren kort laten ontdooien en uitstorten op een grote schaal. Dunne plakjes serveren!
Oh, klinkt erg goed, Lielle Vraag me wel af of al de chocolade niet een beetje te heftig gaat worden na een compleet kerstdiner... Iemand nog een minder heftig toetje? De tiramisu is trouwens ook geen slecht idee (wel zwaar, trouwens)
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles
Ik zou geen Kerststronk met créme au beurre maken, dat is lood en loodzwaar op de maag. Hmm, * IJstaart. * Zo'n Engels geval op zo'n stolp, hoe heet die ook weer Met die lagen, is ook redelijk zwaar, wel ooh's en aah's verzekerd, want ze zijn erg mooi. * Bladerdeegdriehoekjes maken, bakken, door de midden snijden, vullen met beetje gebakken appelschijfjes met wat kaneel, vanilleijsbolletje erop, en deksel erop. Is heerlijk, en redelijk licht te verteren. * Petit fours met een lekker luxe bakje koffie, wat truffels erbij kan ook nog. Eventueel nog een soezentaart of Saint Honorétaart. Dadelbonbons, hazelino's, marsepeinbonbons, mogelijkheden te over. Is ook erg leuk voor bij de koffie 's middags of 's avonds. * Appelbollen, of verborgen peren. * Als je met schuimgebak overweg kan; Polonaise, een soortement doos van schuim, gevuld met ijs.
Het is dat de kookboeken thuis liggen, maar blader die eens door, kom je misschien ook wel op ideetjes.
Of gewoon goed koffie zetten en daarbij een schaal vol met lekkere hapjes serveren. Koffieboontjes, chocolate chip cookies, kleine stukjes brownie, misschien wat gingerbread mannetjes.... Heel feestelijk, en niet zo zwaar. Je kunt ook het meeste in de winkel kopen, en dan misschien zelf de gingerbread mannetjes maken.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS. Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken? www.coachworld.nl
1. Preheat the oven to 180C. 2. Cut the rhubarb into 7½cm long sticks and place on an oven tray, sprinkle with the water and caster sugar and roast in the oven for 10 minutes. 3. Once cooked, remove from the oven, sprinkle over the ginger and mix well. 4. Fill an ovenproof dish about 4cm deep with the rhubarb. 5. Rub the butter into the flour and sugar to make the crumble toppping. Sprinkle over the rhubarb and bake in the oven. 6. Remove and allow to cool slightly 7. One can serve this dish with ice cream
Kun je ook met appel maken!
We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS. Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken? www.coachworld.nl
Crème-au-beurre maak je met boter (goeie boter zoals we hier zeggen), poedersuiker en een klein beetje pudding (vla)
Ik weet de hoeveelheden niet juist vanbuiten, maar zal ze straks eens opzoeken.
En die Rhubarb crumble die Jennygirl zei.. die is idd heel erg lekker met appel en kaneel... en dan op de crumble een klein bolletje vanille- of kaneelijs...
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be
De rhubarb crumble klinkt goed, maar ik voorzie een probleem met de rabarber Appel is dan een goeie vervanging. Heb ook al een recept gevonden van hot apple pie, ook een goed plan. Ik zoek nog even verder. Heb al leuke dingen gehoort, maar heb nog niet het "Yes!-die is het!" gevoel gehad Heb gelukkig nog een paar weekjes
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles
hier mijn kerstdessert van vorig jaar: gegeleerde chocoladegebakschelpen met mascarpone en vruchten dessert: gebakschelpen insmeren met gesmolten pure chocolade, vullen met losgeklopte mascarpone met wat poedersuiker en kaneel (evt scheutje alcoholisch), beleggen met gehalveerde druiven en overgieten met taartgelei gemaakt met druivensap. (dat is echt superlekker)
verkruimel de spijs, rasp de sinaasappel en meng de rasp met 2 eetlepels cointreau door de spijs. Laat de perziken uitlekken en leg ze in een ovenschaal met de bolle kant omlaag. Vul de holtes met het spijsmengsel, pers de sinaasappel en giet wat van het sap erover. Zet de perziken 1o minuten in een voorverwarmde over (200 C). Klop de creme fraiche los met de rest van de sinaasappelsap en de cointreau en serveer deze erbij. Garneren met de pecannoten. Errug lekker!
Een ouder recept uit die folder die ik uitgescheurd had, die uit de huidige folder is pudding en ik begreep dat dat niet de bedoeling was dus hier het andere recept:
Spaanse Crema Catalana: (4 personen, ca. 15 minuten bereidingstijd en 3 uur wachttijd) Benodigdheden - 1 citroen - 350 ml slagroom - 1 kaneelstokje - 4 eieren - 60 g suiker - ca. 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker - soufflebakjes (papschaaltjes die verwarmd kunnen worden).
Was de citroen en schil deze dik. Verwarm de slagroom met de citroenschil en het kaneelstokje tot de slagroom net gaat koken. Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen. Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. Splits de eieren (eiwitten worden niet gebruikt) en klop de eidooiers met de suiker tot een wit mengsle. Roer het eimengsel door de slagroom. Verwarm al roerend het slagroommengsel tot het iets dikker wordt (mag niet koken). De créme is op de juiste dikte als het op de achterkant van een houten lepel als laagje blijft hangen. Verdeel de creme over de bakjes en laat het in de koelkast minimaal 3 uur opstijven. Verwarm de oven voor op grillstand Bestrooi de creme met een dun laagje basterdsuiker en laat dit onder de grill in ca. 2 minuten karameliseren.
Er staat hier dat je de creme het beste een dag van te voren kunt maken.
Aangezien het 10 volwassen zijn geworden heb ik bedacht om maar meerdere toetjes te maken. De keuze is gevallen op: - tiramisu (heb ook nog een recept gevonden van een pruimentiramisu, dus zonder de koffie, misschien dat ik half om half maak. Dus pruimen en gewoon) - pavlova: taart van geklopte eiwitten alla de buitenkant van Maudy haar ijs-cake-taart met wat vanille en suiker. Dat in de oven, daarna vullen met wat slagroom, en vers fruit. - ijs van de boerin in de buurt, die maakt namelijk roomijs van geitenmelk ipv van de koe en aangezien mijn nichtje koemelkallergie heeft... en daarbij is het gewoon erg lekker. Vooral het chocoladeijs
Dus, iedereen kan kiezen. Bedankt voor alle tips
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles
Als je nichtje een koemelkallergie heeft, kan je alle dingen in de andere desserts eventueel door sojaproducten vervangen... Als dat mogelijk is natuurlijk... Ik heb dat probleempje zelf namelijk ook
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be
Jennygirl, mijn nichtje en zus komen zaterdag a.s. aangevlogen vanuit Griekenland. Ik ben bang dat ik het verlies van de baklava die ze daar kunnen krijgen...
Dance your cares away - Worries for another day - Let the music play - De Freggles