Mijn paard word steeds dunner door veulen!!!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-01 13:26

Mijn paard heeft eind juli een veulen gekregen en die moet er dus bij blijven tot eind Nov, maar ze mergeld daardoor helemaal uit, kon eerst zonder zadel lekker zitten nu voel ik gewoon de helerugegraat en rijdt dus niet meer zonder zadel, met zadel heeft ze er ook last van volgens mij want ze loopt helemaal niet meer fris, zoals voor de tijd.
Ik longeer haar dus nu alleen maar en loop iedere dag een paar kilometer een 'buitenrit' naast haar, want ik vind het zielig om het zadel op te leggen als ik zie dat ze daar last van heeft. en ze moet toch conditie houden.
Ook kan ik haar ribben bijna tellen!! maar het vreemde is dat ze wel een hangbuik krijgt. (het is haar eerste veulen btw) Nu heb ik een tip gekregen om pavo slobber te voeren en dat ze daar dan wel van zou op kikkeren en meer conditie zou krijgen o ja ze zou ook nog feller worden, maar ik heb in de maand dat ik haar dit voer dus niks van dat allemaal gemerkt. Ook is ze super sjacho, dat was ze ook altijd wel wat maar nu dus veel meer. Niet tegen mij trouwens meer tegen haar soort genoten en mensen die ze niet kent.
Ik wil dus mn oude paardje terug, zoals ze was, hebben jullie een idee hoe ik dat moet doen en met wat voor voer?


Percy

Berichten: 12069
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 13:34

Een pony van ons viel ook ontzettend af nadat ze eind juli een veulen had gekregen. Na het spenen kreeg ik haar ook niet meer dikker. Ik heb haar bloed toen laten onderzoeken en ze bleek bloedarmoede te hebben. Zij werd trouwens ook steeds minder vrolijk.

Groetjes Alexandra

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-01 13:46

Thanks, zal geloof ik dan ook maar eens een onderzoek laten doen want het lijkt echt niet meer normaal!

Dees

Berichten: 18905
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 14:18

Die merrie geeft nog melk en dat veulen zal er best van groeien. HEt veulen 'vreet' als het ware de merrie op. Prima fokmerrie dus, goede moeder! Jij moet dus wel heel veel voeren, anders zal je merrie onherreopelijk afvallen van het zogen.
Bloedonderzoek kan geen kwaad hoor, maar kijk ook eens kritisch naar je voergift...zogende merries hebben echt heel veel voer nodig!

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

marfiek

Berichten: 6555
Geregistreerd: 01-04-01
Woonplaats: 's-Gravenzande

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 14:20

jeetje wat vervelend zeg...zielig voor je paardje ik zou haar idd laten onderzoeken misschien wat meer bijvoeren? maar eerst laten onderzoeken misschien heeft ze wel iets waardoor ze zo mager is

Valentina 26 jarige welsh k (valk) merrie gestopt in de sport (M dressuur tussen de paarden) nu lekker veel op de wei met vriendjes, nog lekker in beweging met rijden en longe en heerlijk naar het strand, top!

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-01 14:38

ze krijgt dus 3 keer per dag een plakje hooi, waarvan veulen ook al mee eet + 2 kg onderhoudsbrok en 2,5 kg pavo-slobber over de dag verdeeld dus. Dit lijkt me toch wel genoeg of moet ze nog meer??

DubbelFun

Berichten: 88606
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 14:43

Merries met veulens moeten net zoveel hooi hebben als ze zelf willen eten. Dus gewoon een baal er in gooien en kijken wat ze opeten.

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 14:55

MAAR ZO WEINIG!!!

Een dragende merrie moet je echt flink voeren, zeker als ze zo dun is geworden. Zo ver had het eigenlijk niet mogen komen!
Als je toch ziet dat ze dunner wordt dan ga je toch direct de voerhoeveelheid omhoog gooien?!
Ik snap jou niet.....dat doe je toch direct als eerste?!
Ik zou me schamen hoor......als je paard dunner wordt....zelfd een leek komt dan op het idee om hem meer te gaan voeren!
2kg. op 1 dag?!

Mijn haflingerveulen krijgt al 2,5 kg. brok op een dag, daarnaast nog een halve emmer bietenpulp, 1 schep droge muesli en 3/4 schep mengsel (muesli met allerlei spul erin) Ze krijgt per dag 3 plakken hooi. Dit heeft ze echt nodig. Het ene paard is het andere niet.

Maar een dragende/zogende merrie moet je zoveel geven als ze opkan, bij wijze van spreken.
Vrijwel alles gaat naar het veulen, via de melk. het veulen eet ook nog eens bij de moeder mee, wat blijft er dan nog over voor haar.....zielig!

Ben niet boos op jou hoor, maar vind het zo dieptriest voor de merrie.
Kennissen van me is dat ook overkomen: "Maar ik kan haar toch niet NOG meer gaan voeren"
Ze had een veulen erbij en de merrie was weer dragend, dat kan niet, maar dat MOET zelfs. Die merrie moet voor drie personen eten.....

Ik hoop dat je heel snel begint met haar voerrantsoen te verhogen!

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Rene
Berichten: 266
Geregistreerd: 06-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 14:56

Als ik jou was zou ik meteen veel meer voeren. Want dit is echt te weinig!!! Veel te weinig!
Ik zou haar ook net zoveel voeren als ze opkrijgt, want je moet denken dat het veulen ook voeding nodig heeft. En dat doet hij dus via de melk van zijn moeder. Daardoor moet de moeder xtra veel krijgen want ze moet nu dus zeg maar twee paarden voeren: zichzelf en het veulen.
Je moet dus even opletten hoeveel hooio en brokken enz. ze opkrijgt en dat geef je haar dan. Want wat je nu ziet is dat ze letterlijk leeggezogen wordt.


Percy

Berichten: 12069
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-01 15:35

Dat is inderdaad wel heel weinig, die van mij at indertijd 4 kg. merrie/veulenbrok, een emmer slobber en minstens een halve baal hooi per dag. Nu eet ze, zonder veulen ruim 2 kg. brok, veel hooi en ook een halve emmer slobber. Ze is nu wat aan de dikke kant want het gras is ook weer gaan groeien door het mooie weer.

Groetjes Alexandra

ivar

Berichten: 579
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 19:13

Mijn paard kreeg op de top van de lactatie wel iets van 8kg bix wat ze dus echt wel nodig had hoor en ze stond ook nog in de wei, dus als ik jou was zou ik inderdaad meer gaan voeren en het veulen ook maar laten wennen aan bix zodat de merrie wat minder melk hoeft te geven en meer aan zichzelf kan denken. En de dierenarts laten kijken lijkt me een heel goed plan, misschien vindt hij het wel nodig om wat extra vitaminen of zo te geven. Hij kan daar prima advies in geven en je goed begeleiden daarin. Succes.

Stralend de dag door.

dynamiek

Berichten: 3282
Geregistreerd: 22-09-01
Woonplaats: Harskamp

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 21:41

Ik zal inderdaad meer gaan voeren.
Tip je kan ook maismeel bijvoeren worden ze echt dik van, vergeet het niet alleen heel goed nat te maken.

27-11-2015 Welkom home Cruising
13-05-2011 Rust maar zacht lieve Dynamiek, eindelijk kan je nu gaan genieten van de groene weides.

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-01 22:57

Ik snap jullie wel, maar ze krijgt ook al een enorme grasbuik, sommige mensen denken zelfs dat ze opnieuw drachtig ofzo is. Ze loopt overdag ook nog in de wei, en het veulen drinkt niet eens zoveel meer. en ik vind 2,5 kg slobber = dus 's avonds en 's ochtends meer dan een halve emmer vol he?!
(ik reken alleen de 'droge slobber' en niet het water dat ik er bij gooi) + nog 2 kilo biks... en dat terwijl ze voor het veulen niet eens biks kreeg! ze was onder die omstandig heden ook super!
en ze heeft een tijdje merrie brok gehad maar daar is ze nu al 2 weken af, dat heeft ze gehad voordat ze het veulen kreeg en na de tijd dus nog heel lang. Dus eigelijk is dit al heel veel voor haar 'normale' doen! En het hooi is echt heel goed 1e klas hooi, wat de andere paarden bij ons dus niet krijgen, die krijgen hooi met minder voedingsgehalte. Anders zouden ze tot het plavond toe springen! maar goed als ik ander voer topic lees denk ik ook ZOVEEL??!! maarja... wij hebben hier een Shet, een fjord, een paar friesjes en die appaloosa's van mijn moeder en die krijgen in verhouding dus veel minder, nou ja ie Appaloosa's weer wat meer, maar minder in hoeveelheid.
maar ook mijn instruktrice zegt dat ik genoeg voer en het veulen eet zelf ook al biks hooi en gras. dus meer wil ik ook niet voeren eigelijk. Maar hoe verklaren jullie die hang/grasbuik dan??
(Btw wisten jullie dat meer dan 50% v/d paarden in nederland te dik is???, sorry moest ff, ooit een keer ergens gelezen)

tina

Berichten: 1470
Geregistreerd: 12-05-01
Woonplaats: Papenburg ,Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 23:01

ik denk dat je merrie toch te weinig binnen krijgt aan voeding nu vooral als ze erbij moet werken
Ik zou om te beginnen de merrie op merriebrok te zetten daar zit gewoon meer in en kunnen ze het zogen ook beter aan dus geen 2.kilo onderhoud en 2.5 kilo slobber maar gewoon een kilo of 5 merrie brok verdeeld over 3 porties per dag en wat meer hooi 3 plakjes is wel weinig
Mijn eigen merrie(stokmaat 1.56) met veulen van 2 sept krijgt 3 kilo merriebrok en een kilo granenmix ,8 plakken hooi
veel wortels ,en ander groenvoer
Voor haar veulen had ze genoeg aan 1 kilo onderhoudsbrok per dag en minder hooi(4 plak) dus je kunt zien hoeveel er aan melk omgezet word
Misschien is het ook beter om je merrie tijdelijk op rust te zetten om aan te komen ,een conditie voor rijden is altijd wel weer op te bouwen
gewoon de merrie veel buiten met veulen in de wei en meer bijvoeren!!!!!!!!! :
Ook kan een bloedonderzoek zekers geen kwaad waarschijnlijk komt ze nu ook vitamines tekort omdat alles aan het zogen opgaat nu en dat zie je gauw in het bloed
succes groetjes tina

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-01 13:57

Ok zal ik zeker doen, de veearts is gister bij ons geweest en ik wacht dus nog op de uitslag van het onderzoek.
Ik hoefde haar geen merriebrok meer te voeren volgens hem maar meer hooi, dus dat doe ik nu ook, voor de rest was het voer wel genoeg. Dus ik ben benieuwd hoe het gaat!
maar in iedergeval bedankt voor jullie adviezen!

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-01 17:39

Tuurlijk moet je een merrie met veulen 'toegift'geven in deze periode. Dat doen wij ook altijd en dan gaat het altijd prima. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Onze oude Sunwillow Saasfee is een echte melkgever, die heeft een uier als een melkkoe. De veulens die er bij lopen zien er blakend van gezondheid uit, echte dikke beren en moddervet om te zien. Saasfee daarentegen loopt in de veulenperiode echt in onderkleren, ze vreten haar helemaal op.Echt niet om aan te zien. Geven we haar nog meer voer dan wordt dat gelijk weer omgezet in melk. We hebben nu maar besloten om niet meer met haar te fokken, ze heeft zich reeds bewezen als moeder van Sundancer Ready to Fly en er loopt nog een hele mooie 4 jarige merrie van haar rond hier dus die moet het nu maar overnemen.Zo zie bepaalde dingen heb je zelf niet in de hand.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-01 22:20

grasbuik: komt van hooi en gras, de bekende buik beneden.

van krachtvoer wordt ze aan de bovenkant mooi vol.

Onderzoeken of meer krachtvoer geven, heeft ze blijkbaar toch nodig!

Succes ermee!

Anke

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Dees

Berichten: 18905
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 10:18

Een merrie kan heel buikig worden als ze niet meer aan het werk hoeft en als ze gebruikt wordt als fokmerrie. als je gaat rijden en je rijdt haar moi rond en voorwaarts over de rug, dan zal ze haar buikspieren wer gaan gebruiken en train je de bolle buik er wel weer af. Buikighied valt niet af door minder te voeren, alleen door gerichte arbeid.
Afvallen doen ze vooral rond de rugspieren, en die heb je er zo niet weer bij gevoerd en getraind. Voeren dus!

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Illusion4

Berichten: 55
Geregistreerd: 28-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 10:43

Je moet meer voeren
Bv. Mais hiervoor worden paarden dik en meestal hoef je dan niet bij te voerenals ze dik genoeg is kun je er wat minder van geven
MAAR IK RAAD JE AAN JE KUNT BETER MAIS GEVEN MET HET VOER DAN ZE NU KRIJGT DAN BEN JE GOEDKOPER UIT!!Als dat je er nog vanalles bij doet
PB me even ok??! Party!! Pling

Kijk nooit een gegeven paard in de mond!!
Het mooiste paard is niet het beste!!
Maar het lelijkste ook niet het slechtste!!
Love you all! <IMG SRC="/forums/images/smiles/loveys.gif">

Dees

Berichten: 18905
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 10:58

Mais is wel een eenzijdig voedsel, het is voor paarden vulling zonder inhoud. Als jij de hele dag Mars-repen eet word je ook wel dik, maar je lichaam zal uiteindelijk toch essentiele voedingsstoffen tekort komen.

Een zogende merrie heeft merriebrok nodig. zo simpel is het. En als het afvalt tijdens de zoog-periode, dan komt ze tekort. OOk simpel.
Een zogende merrie is niet gevoelig voor teveel eiwitten of teveel aan andere voedingsstoffen (mits het paardenvoer betreft). Je voert een zogende merrie gewoon niet teveel. Maar wel heel gauw tekort.

Een zogende merrie dik maken met mais is jezelf voor het lapje houden. Het werkt goed bij pezige paarden waarvan je zeker weet dat ze geen voedingsstoffen ontberen, bij zogende merries mag je niet aankomen met uiterlijke schijn, geen lapmiddeltjes. Je moet ze ECHT voer geven. Merriebrok.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boemel, Camino_S, karinmanon, KikiCelinevs, lausan, OleJon, rocky_1995, Schrompeltje en 120 bezoekers