merkwaardige (?) prei-vraag !

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

merkwaardige (?) prei-vraag !

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-03 20:01

Afgelopen weekend heb ik verse prei gekocht. Vraag even niet waarom Lachen maar goed.
Ik had er zo 1,2,3 geen bestemming voor en heb het zojuist fijn gesneden om in porties in te vriezen.

Nu ben ik nooit zo'n hele grote liefhebber geweest van gekookte prei als groente, maar wat me bij het snijden trof is dat het zo heeeerlijk ruikt ! De hele keuken is nog aan het nageuren Haha!

Die geur heb ik echter nog nooit teruggevonden bij het eten ! Natuurlijk is het lekker in de soep etc. maar doe ik iets fout ? Oftewel wie begrijpt wat ik bedoel en weet die geur wel in de smaak terug te toveren ?


Bolke
Berichten: 249
Geregistreerd: 11-08-03
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 20:08

Je moet het stoven, dat heb ik pas ook gedaan. Dat is best lekker, niet te lang laten garen en dan een sausje ofzo erbij. Of bedoel je dat niet?

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 20:11

lageveld schreef:
Oftewel wie begrijpt wat ik bedoel en weet die geur wel in de smaak terug te toveren ?
Ik begrijp wat je bedoelt, maar weet er helaas geen antwoord op. Ik weet wel dat prei in het gerecht nog wel eens lekker kan doorwerken... in zo'n vispakketje dat in bakpapier in de oven moet wordt het meestal gigantisch zuur (bij mij dan Scheve mond ). En veel prei eten heeft hetzelfde effect als veel uien eten... Tong uitsteken

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 20:37

Misschien dat de geur meer behouden blijft als je stoomt?
-->moet direct aan die geur denken... nadeel wat ik heb bij prei snijden
is trouwens ook hetzelfde als bij ajuin Huilen

Accept what is, let go of what was, have faith in what will be

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 14:08

Dat nieuwe prei-recepten van Ovenheerlijk is echt super lekker.
Normaal houd ik niet zo van prei, maar zo uit de oven is het echt perfect. Een echte aanrader


sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 14:55

Bij stomen bewaar je meer smaak en geur en kleur Hoe minder water of bouillon je gebruikt daarbij hoe beter!

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Imre

Berichten: 14195
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 15:02

Wat ik altijd doe is water eerst koken en dan pas de groente (prei) erbij. Ik kook het zo kort mogelijk, beetgaar dus, dan behoudt het meer smaak en kleur.

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 22:57

niet koken maar smoren in een klein beetje boter *yummie*

Eilandje

Berichten: 2823
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 08:59

Lielle schreef:
niet koken maar smoren in een klein beetje boter *yummie*


in kruidenboter en dan nog wat laten aandikken met room, en je hebt een lekkere pastasaus (wel niet zo heel gezond Schijnheilig )

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 21:02

Of daarna wat geraspte kaas er door roeren, ook erg lekker!

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 21:32

Prei met ham en een melksausje... mjam

Iemand al stoven uitgetest nu? Vraag me ondertussen wel af of het wat afdoet om geur en smaak beter te behouden van prei...

Accept what is, let go of what was, have faith in what will be

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-03 06:34

Is volgens mij niet mogelijk.
Met fijne ringetjes rauw door gestampte aardappelen
of door de sla behoud je het beste de originele geur
en smaak.

Mams kookte de prei trouwens altijd met een scheutje azijn
en maakte die na de kooktijd af met een beetje aangemaakte
maizena "voor de glans".
Dat laatste deed ze trouwens ook altijd met worteltjes, die er
dan inderdaad heel wat appetijtelijker uitzien.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-03 14:18

Ik snij prei ook heel fijn om het rauw (!) door de nassi te doen. Doe ik trouwens ook met bv chinese tomatensoep, gewoon hele fijne ringetjes rauwe prei erop strooien als je het opdient. Heerlijk! Ik lust het trouwens ook graag in een rauwkostsalade.

Gekookt vind ik de smaak wat laf worden, gestoomd ook.

manzano

Berichten: 23853
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-03 01:04

Ja idd. Rauw en dan meebakken en dan bijv. in nasi. Is echt heel erg lekker. Wat ik ook erg lekker vind is gekookte prei (stronkjes) in ham draaien. In een schaal doen. Kaassaus erover (evt. nog wat geraspte kaas eroverheen) en dan in de oven of onder de gril. Jammie jammie.

Apple

Berichten: 76181
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-03 01:07

Net wat BV en Sonja al zeggen: rauw door de stamppot (prei-stamppot, vroeger de favoriet van mn broertje thuis Lachen ). Of rauw gesnipperd over de soep, de rivierkreeftjes in knoflookolie, de spareribs, etc. etc. etc..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers