Commissie voor de hengstenkeuring 1 of 2

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Commissie voor de hengstenkeuring 1 of 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 00:58

Ñaar aanleiding van een chatgesprek met een gewaardeerde medebokker, kwam het op de keuring van de hengsten. Ze willen naar specialisatie toe, en eigenlijk ben ik tegen.
Wat vinden jullie van het onderdstaande idee, de personen zijn slechts een voorbeeld, dus geen must!

Bijv.....................( is een VOORBEELD HE!)

Voor het springen : Dion van Groessen
Cor Loeffen
Deze als sportmensen. En voor de fokkerij Arie Hamoen en Jaq Verkerk

Bij de dressuur bijv. Ellen Bontje en Tineke Bartels samen met Jaq Verkerk en Arie Hamoen.

Arie natuurlijk als voorzitter Haha!


Op deze manier blijven sportmensen een aandeel houden in de fokkerij, en krijg je dus sport en fokkerij!
Gewoon even een ideetje.......graag jullie mening! Overigens is dit niet mijn mening, maar gewoon een idee waarover gesproken kan worden. Mijn mening krijgen jullie later nog wel.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 02-12-03 01:15, in het totaal 1 keer bewerkt



Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 01:11

Ik ben het er niet mee eens, maar op de manier zoals het nu gaat ook niet.
We keuren nu met 3 leden, dat is naar mijn mening te weinig.
Plus degenen die er staan hebben nog te weinig ervaring in de paarden.
We hebben nu een beleid wat nog niet voldoende is besproken op de vergaderingen. (link leden - ledenraad)

Naar mijn mening, hebben we al mensen uit de sport in de commisie, Pieter Kersten en nog een lid (ik onthou al die namen niet Lachen ).
Er is vanavond uitgrekend dat 66 % van die commissie uit sport mensen bestaan.
Met alle respect voor Jacq Verkerk, maar die man mist naar mijn mening de ervaring om hengsten te keuren.
We hebben mensen uit de fokkerij nodig met kennis met achtergronden.
Ik neem het verschil nu maar even zwart wit zoals dat vanavond op de vergadering in Friesland werd gedaan.
Je hebt Dhr Fred van Straaten met visie's op stammen (in generaties denken) en je hebt Dhr Hans van Tartwijk (die in cijfers denkt).

In het Holstein heb je 8 leden die staan te keuren. Er is geprobeerd dit aan te kaarten bij het hoofd orgaan bij het kwpn, maar dit is niet doorgegaan (uitbreiden met 2 personen) want dit zou te duur zijn.
Maar nu zouden er dan wel 2 keurings commisies moeten komen, vanavond werd uniform voor 1 keuringscommisie gestemd.
Maar wel met uitbreiden dmv van fokkers.

Wat ook naar voren kwam, is dat men een fokkerij leider mist, de ouderen onder ons weten vast wel dat het KWPN in het verleden mensen aan het roer had staan die duidelijk konden vertellen welke richting we op moeten.
Die duidelijkheid hebben we nu niet, we halen iemand bij de koeien vandaan (met alle respect voor Arie) die het moet gaan doen, plus deze menneer is jury lid bij dressuur, daarmee is de toon ook al gezet.

Ik hoop overigens wel dat er nog fokkers zijn, die de durf hebben om dit werk aan te kunnen.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 01:50

Ook op onze vergadering werd dit vanavond uitvoerig besproken. Arie Hamoen vertelde zijn bezwaar tegen 5 mensen in de ring (2 voor het springen, 2 voor het dressuur en Arie als voorzitter/allrounder). Overleg wordt dan nog lastiger, en natuurlijk het financiele aspect. Zijn voorstel was om bij de dressuurpaarden 2 dressuurmensen (bv. oa Frenk Jespers) naast zich te hebben, en bij het springen 2 springmensen (bv. oa. Pieter Kersten). Samen vormen zij dan wel een vast 5-koppig team. Arie benadrukte ook dat het verschil tussen "een springmens" en een "dressuurmens" niet moest worden overdreven, er blijft ook sprake van interesse in de andere discipline.

Hij vertelde ook dat hij al snel onterecht in het hoekje dressuur wordt geplaatst, terwijl hij zichzelf meer als allrounder ziet (goh, dat dat nog mag? Tong uitsteken).

Ook werd er op de vergadering veel gesproken over het gebrek aan goede fokkerij-mensen: regio-inspecteurs, juryleden, etc. Het schijnt niet mee te vallen geschikte personen te vinden en wellicht ontbreekt de tijd om mensen vanaf onderaan goed op te leiden. Wel worden er weer cursussen en competities georganiseerd, en zijn ze er bij het KWPN goed van bewust dat er sprake is van een tekort.

Het verhaal van Arie over de specialisatiefokkerij leverde uiteindelijk minder kritiek op dan ik had verwacht. Hij legde alles ook goed uit, wist de vragen van de fokkers goed te beantwoorden, gaf aan de hand van diverse voorbeelden de voordelen van de gespecialiseerde fokkerij weer en hij kwam terug op zijn artikel in IDS (met daarin harde uitspraken dat over een tijd een heel goed dressuurpaard met springafstamming in de fokkerij niet meer gewenst was; "gefeliciteerd, U heeft een goed sportpaard"). Veel fokkers leken nogal op hun teentjes getrapt door die uitspraken destijds, maar wellicht is er nu meer begrip voor het standpunt van Arie.
Arie gaf trouwens ook aan dat hij er voordeel in ziet óók de dressuurpaarden door het lijntje in de kooi te sturen, zeker met oog op het galoppeervermogen en lichaamsgebruik. Ik was blij om dit te horen. Hij benadrukte hierbij dat het beslist niet om de hoogte van de hindernissen ging.

Het was in elk geval weer een zeer interessante avond, en via de fokvereniging wordt de discussie over de specialisatiefokkerij zéker voortgezet deze winter. En dan met name over het doorvoeren van de specialisatie in de merrie- en eventueel veulenkeuringen. De meningen waren daar nog wel wat over verdeeld.

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 08:21

Ik spreek zelf de verwachting uit dat de springgroepering geen splitsing wil, en de dressuurgroepering wél.

Het is net als in de sport. De groep springruiters zit geestelijk heel anders in elkaar dan de dressuurruiters (het dressuurwereldje).
De gemiddelde dressuurruiter interesseert zich echt geen r##t voor springpaarden. Vind je het gek dat ze daar op de keuring dan ook geen belangstelling voor hebben. Persoonlijk wacht ik met smart op de dag dat de springgerichte merries op een andere dag gekeurd zullen worden dan de echte ouderwetse "exterieurpaarden"......

En of dat voor de paardenfokkerij op zich dat nu een voordeel of een nadeel is weet ik niet. Maar ik heb eigenlijk geen zin om mij te moeten ergeren aan allerlei Concordes / Quidam de Revels / Baloubet de Rouets / Liberos / Animos / VDL's / en wat er nog meer over het hout moet, en dat voor een 4 draaft................
En ik kan me ook goed voorstellen dat een grote groep springliefhebbers liever niet kijkt naar een Cabochon / Houston / OO Seven / etc etc.

De beste manier om de groepen niet tot grote gevechten te laten komen is gewoon om ze te splitsen. Dan ontlopen ze elkaar een beetje......... Haha!

Alles wat ik hier te melden heb berust op totale onzin en dient als dusdanig te worden opgevat. (Tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend)

Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 10:29

... krijgen we ook geen "pannenkoek" gegooi Haha!

Sammie Superheld ZZL+2!
Silence keur sport (Nevado x Balzflug), pensionada pur sang
Forever (For Ferrero x Nevado) blij in de wei!

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 11:44

Ik ben ook tegen de splitsing. Ik rijd bij een fokker met voornamelijk dressuurpaarden (maar wel uit een puur springgefokte merrie Haha! ) Ik denk dat het voor de dressuur heel belangrijk is dat er ook springers in de lijn komen. De kracht uit de achterhand is werkelijk nodig en dat vind ik bij springhengsten vaak ook terug.
Daarbij kan een springhengst dezelfde cijfers op de basisgangen hebben als de dressuurhengst. Naar mijn mening is een goede fokmerrie veelzijdig, dat wil zeggen, nakomelingen zowel in dressuur als in springen. Ik vind dat een fokmerrie een meerwaarde heeft als het zowel in springen als in dressuur een predikaat sport heeft. Zo kun je ook alle kanten op met de keuze van hengsten en de nakomelingen.

Wij hebben zelf een Orame x Rohdiamant staan in de wei, met de jaarwisseling wordt het een twenter Lachen . Een bekende dressuurfokker reed bij de weg langs en viel over het hengstje, mooi gebouwd, mooie gangen. En de vraag natuurlijk wat voor bloed zit hier achter? Nou de moeder is Rohdiamant (dresfokker: Pfoe mooi bloed!) en zijn vader is Orame (dresfokker: O dan hoef ik hem niet!) En weg was ie Verward.

Mijn vraag waar val je dan over: over de papieren of over het beestje zelf? Het belangrijkste is of hij goede gangen heeft en een correct exterieur.

En de fokkerij moet tegenwoordig aan de wensen van de sport voldoen. Hoe meer 'bloed' de paarden voeren hoe mooier het is. Heb ervaring:

Leuk paardje, vol 'bloed', ze kan super gaan maar er zit ook wel een karakter op Haha!. Iemand rijd het paardje voor potentiele kopers en ze zijn weg van haar. De tweede keer dat ze langs komen wil ze er zelf ook op en het gaat goed. De amazone heeft haar eerst voor gereden. Besloten wordt tot aankoop van het paard.
Enkele weken gaat het goed tussen paard en amazone. Maar na een paar weken heeft het paard de amazone door en begint met klieren. Ook met les gaat het niet beter en na een maand staat het paard weer bij de fokker met het stickertje "ONHANDELBAAR" Verward

De fokker heeft gelukkig de amazone nog die haar beleerd en gereden heeft en zonder problemen rijd ze de merrie weer. De sport vraagt paarden met 'bloed' maar lang niet iedereen kan met deze paarden overweg.

Hoeveel beinvloed de sport de fokker?

En waar komt de vraag weg van het specialiseren? Van de fokkers (dressuur of springen) of van de sport?

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 12:11

Oramé x rohdiamant.
Dat bedenk je toch niet..

Je geeft zelf al aan dat iedereen doorloopt bij het horen van de afstamming.
Daar kun je tegenwoordig dus niks meer mee.
(al kan er volgens uitzondering best een leuk paard uitkomen).

Alles wat ik hier te melden heb berust op totale onzin en dient als dusdanig te worden opgevat. (Tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend)

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 12:12

De vraag naar paarden wordt veroorzaakt door de sportmarkt.

Zij bepalen dus wat er gefokt moet gaan worden.
Allen de varkens-cyclus gooit af en toe wat roet in het eten (vertragingsfactor van 4 jaar)

Alles wat ik hier te melden heb berust op totale onzin en dient als dusdanig te worden opgevat. (Tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend)

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 12:23

CGJ12 schreef:
Oramé x rohdiamant.
Dat bedenk je toch niet..

Je geeft zelf al aan dat iedereen doorloopt bij het horen van de afstamming.
Daar kun je tegenwoordig dus niks meer mee.
(al kan er volgens uitzondering best een leuk paard uitkomen).


Nou er is een heel leuk dresuurpaard uit gekomen die ook zeker wel een sprongetje kan maken.

Waarom er toen die keuze is gemaakt weet ik niet precies. Ik zet wel eens vraagtekens bij de jongen van Orame. Maar het gekke is dat dit paard goed gebouwd is. Moeder komt uit een Gelders/Holsteinse stam en met de toevoeging van Orame is het toch echt een paard geworden. En niet van die ponys die ook wel eens rondlopen van de hengst Orame.

_Rick
Berichten: 602
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 13:04

We moeten kijken bij de keuringsmensen of ze er daadwerkelijk wel verstand van hebben.
De meeste goede ruiters hebben 0,0 verstand van wat een goed paard is en wat niet.
Het zijn altijd dezelfde ruiters die een goed paard bij hebben op concours en welke niet!

Ik heb weinig vertrouwen in een jurylid dat van zichzelf nog weinig een goed paard aan het touw heeft gehad. Geen negatief gebrul ofzo, maar neem een Dion van Groessen, kan super een paard opleiden en super rijden, maar heeft ie ooit zelf een goed paard gekocht en opgeleid ? Nee simpelweg omdat ie waarschijnlijk het inzicht er niet voor heeft. En zo kan ik nog meer mensen opnoemen.

.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 15:03

Idd, en dan kom je bij de mensen met ervaring in de fokkerij wereld.
Laat ze eerst maar 20 jaar meelopen en dan een oordeel laten vellen.

Ik ben er trouwens blij mee GCJ dat je het Franse bloed zo uitdrukkelijk benoemd, maar ik ben voor een springpaard met goede bewegingen en een goede spring techniek.

En is het niet zo dat je een hengst uitkiest, omdat je als fokker zijnde denkt die voegt iets toe aan mijn merrie.
Als het dan blijkt dat Oramé x Rohdiamant goed past, waarom niet, er zit ook nog een hele moederlijn achter.
Daarom is het ook gevaarlijk om teveel te splitsen, want bepaalde hengsten worden in een hokje gedrukt.
Zoals bijvoorbeeld Ferro dat is een dressuurpaard, maar de cijfers vertellen ons ook nog iets anders;
VERR. RP S. 6.5 D. 8.5 G. 8.5 RP. 8 SP. 8.5 VS. 8.5 TP. 8.5 K. 9 ST. 9

San Remo heeft het overigens ook niet slecht gedaan voor een dressuur paard, VERR. RP S. 7 D. 8 G. 8 GDP. 8.5 ASP. 6 STN. 6 SVE. 6.5 GSP. 6

En bij de VDL hengsten is 90 % goed op allround, het laagste cijfer in het rijtje is dan een 6 nog wel wat anders dan een 4.

Er werd ook duidelijk gemaakt dat het onderzoek in Hannover eigenlijk een les voor ons zou moeten zijn; Waarom het wiel voor de 2e keer opnieuw uitvinden?

En wat die 5 mensen betreft vindt ik het financiele aspect vaag, waarom wel 2 aparte groepen met alsnog 5, maar waarom geen 5 samen.
Met 5 samen heb je juist meer overleg, dat lijkt me veel eerlijker, en dan met mensen uit de fokkerij erbij!

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 20:04

_Rick schreef:

Ik heb weinig vertrouwen in een jurylid dat van zichzelf nog weinig een goed paard aan het touw heeft gehad. Geen negatief gebrul ofzo, maar neem een Dion van Groessen, kan super een paard opleiden en super rijden, maar heeft ie ooit zelf een goed paard gekocht en opgeleid ? Nee simpelweg omdat ie waarschijnlijk het inzicht er niet voor heeft. En zo kan ik nog meer mensen opnoemen.



Ik vind dit een gedurfde uitspraak van je Rick, er zijn namelijk meerdere facetten waarom een ruiter bijv....niet zelf een goed paard koopt! En een financieel aspect is een vrij grote. Overigens weet ik niet hoe het bij jou gaat, maar de meeste ruiters handelen ook, en als ze eigenaren hebben waar ze een paard voor kunnen uitbrengen zoeken ze zelf die goede paarden op. Jou opmerking dat een ruiter geen goed paard weet te vinden slaat echt helemaal nergens op!

Dus jij vind dat fokkers dat wel kunnen? Waarom is het verschil tussen de topkeuringpaarden en topsportpaarden nog steeds zo groot verschil?

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 21:27

Ik denk niet dat een kwestie van verschil is, maar ruiters hebben allemaal een andere mening.
De 1 vind Jazz een goed paard en de andere vind Silvano een goed paard, ze bereiken misschien hetzelfde resultaat maar lijken totaal niet op elkaar.
Ik denk dat het KWPN toch met elkaar meer op één lijn moet komen
en de fokkers moeten het product leveren en niet de ruiters.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 21:51

Maar de ruiters moeten het product gebruiken. En ik denk dat die prima weten wat voor soort product ze gebruiken.

Anders krijg je een monopolyspelletje en het is de omgekeerde wereld.

Gewone bedrijven kijken toch ook wat de consument wil, en de consument gebruikt toch niet wat de producent wil dat hij gebruikt!!!!!

Dat heeft KPN, NS enz.....allang bewezen dat dat idee voor geen meter werkt. Jammer dat paardenland nog steeds zeer conservatief denkt.

Maar goed, de vergelijking met het bedrijfsleven zullen jullie wel weer idioot vinden.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 02-12-03 21:59, in het totaal 1 keer bewerkt

Ruchet

Berichten: 836
Geregistreerd: 22-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 21:53

_Rick schreef:
We moeten kijken bij de keuringsmensen of ze er daadwerkelijk wel verstand van hebben.
De meeste goede ruiters hebben 0,0 verstand van wat een goed paard is en wat niet.
Het zijn altijd dezelfde ruiters die een goed paard bij hebben op concours en welke niet!

Ik heb weinig vertrouwen in een jurylid dat van zichzelf nog weinig een goed paard aan het touw heeft gehad. Geen negatief gebrul ofzo, maar neem een Dion van Groessen, kan super een paard opleiden en super rijden, maar heeft ie ooit zelf een goed paard gekocht en opgeleid ? Nee simpelweg omdat ie waarschijnlijk het inzicht er niet voor heeft. En zo kan ik nog meer mensen opnoemen.


de meeste goede ruiters hebben wel degelijk verstand van een goed paard, hoe kunnen ze anders de kop bovenwater houden als ze zelf een spring of dressuurstal hebben.
maar kan jij zien wat een goed sportpaard is?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 22:05

Zodra de producent de eindgebruiker gaat vertellen hoe hij het moet zien ga je de mist in. De eindgebruiker cq. consument zal moeten bepalen met welke producten deze het liefst wil werken.

_Rick
Berichten: 602
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 22:36

Citaat:
Waarom is het verschil tussen de topkeuringpaarden en topsportpaarden nog steeds zo groot verschil?


Lijkt me vrij simpel, keuringspaarden worden beoordeelt op lineair scoren, maar een paard dat lineair hoog scoort is vaak geen goed sportpaard, dat gaat vrijwel zeker op voor een springpaard.

Citaat:
de meeste goede ruiters hebben wel degelijk verstand van een goed paard, hoe kunnen ze anders de kop bovenwater houden als ze zelf een spring of dressuurstal hebben.


Als ze 20 paarden hebben staan van eigenaren houden ze de kop wel boven water, heeft weinig met verstand van paarden te maken. Ruiters rijden alles zolang ze maar betaald krijgen.

Ik blijf van mening dat 85% van de (TOP)ruiters geen verstand heeft van wat een goed springpaard is, foktechnisch gezien. Misschien wel of ie voorzichtig is ofzo, maar als ie maar wint vinden hun het al gauw een goede en dat is dus een verkeerde gedachte, zeker foktechnisch.
Tops heeft altijd goede paarden, maar die zal daar niet die hengsten gaan keuren, hij zal gek zijn, kan zo -tig x meer verdienen.

.

Gurk

Berichten: 272
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 00:40

Hoezo specialisatie? Zolang ik voor het merendeel een beter galop en een beter achterbeengebruik zie bij de springhengsten dan denk ik dat de tijd nu nog niet rijp is om te gaan specialiseren. Ben het dan ook volstrekt oneens met onze huidige HK voorzitter om hengsten niet over te hevelen van de spring naar de dressurrichting. Bloedvernauwing is denk ik niet wenselijk.

Als ik in mijn omgeving kijk en ik pak een handjevol dressuurruiters en pak daarbij de afstamming van hun paarden dan schrik je. Maar goed de visie is bepaald en de missie ook. Nu met z'n alle er hard achter aanhollen en over 15 tot 20 jaar concluderen dat we er naast zaten? OK
Het is maar goed dat de individuele fokker zijn/haar eigen keuzes kan maken. Ik volg mijn eigen kop, lekker dwars maar het geeft een goed gevoel. Hoef ik later ook alleen maar in de spiegel te kijken en niemand met een scheef gezicht aan te kijken.

Waar ik wel in zou willen weten is mbt het lineair scoren is binnen welke marge dus een minimum en maximum score een topspring danwel dressuurpaard valt. Dus twee scorelijsten met voor beide een min en een max waarbinnen het kenmerk aanvaardbaar is. Lees niet in de weg staat om tot die prestatie te komen. Wie helpt me?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 00:45

Dat is wat anders Gurk....................ik ben TEGEN specialisatie, maar al meerdere keren voor gek verklaard. Zie ook verslag hengstenkeuring. De dressuurhengsten kunnen allemaal 50 km per uur draven, maar stappen en galopperen is knap beroerd!

En in de top lopen nog steeds springgefokte paarden...............maar dat is geloof ik niet zo belangrijk.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 00:56

Wat heeft hard kunnen draven met specialisatie te maken? Als ze niet kunnen stappen of galopperen zijn het geen dressuurhengsten. Dan ligt de fout bij de selectie.
Ik vind het allemaal wel wat raar verlopen. Aparte dagen etc... geen goed idee denk ik, maar daarom ben ik niet tegen specialisatie. Specialisatie is er al, vanzelf gekomen door vraag en aanbod. Kwestie is van het goed op te vangen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 01:08

Zannekin schreef:
Dan ligt de fout bij de selectie.
.




Haha!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 09:07

Zoals al in een eerder topic over dit onderwerp stond zijn de uitspraken scherper dan de realiteit. Aan de ene kant is er een groep fokkers die gewoon ondanks verdeling fokt wat ze zelf passend vinden bij hun merriestam die ze kennen.
Aan de andere kant zijn er mensen die een merrie dekken met datgene dat die aardige hengstenhouder aanraadt.
Daartussen zit een groep die denkt dat een modehengst pakken een slimme commerciële daad is, of die het dekbedrag een overwegende factor vinden.
Uit deze hele groep zijn waarschijnlijk juist de mensen die dat nodig hebben te sturen door een beleid van bovenaf.
De rest volgt de eigen weg, of wordt door daartoe de recessie gedwongen.
Om te stellen dat de fokkers voorschrijven wat de ruiters moeten gebruiken lijkt me niet erg reëel gedacht.
De fokkers fokt wat de markt vraagt en in hoeverre hij/zij daar zijn/haar eigen stempel op drukt hangt af van kennis en mogelijkheden.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 09:14

Pipo"]
[quote="Zannekin schreef:
Dan ligt de fout bij de selectie.
.




Haha!
[/quote]

Ik sprak gisteren in goede harmonie.
De heren Jespers en Kersten.(Hengstenkeurings comm.)
Het bleek dat onze denkwijze niet uit elkaar lag.
Door Kersten werd terecht de opmerking gemaakt:
"Als de mensen het maar zien" Knipoog

_Rick
Berichten: 602
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 11:04

Als de mensen maar WAT zien ??

.

petraaken

Berichten: 44188
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 11:23

goeie vraag Rick, persoonlijk fok ik voor mezelf en liggen mijn fokproducten nu toevallig goed in de markt is dat meegenomen voor mij.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 53 bezoekers