Fokken van endurance paarden

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Fokken van endurance paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-03 00:56

Vandaag kreeg ik een brief van een aantal studentes die de opleiding Paardenhouderij en Management doen. Ze doen een afstudeer opdracht over 'wat nou het beste endurancepaard is'.
Hier een enquete bij over wat (de actieve endurance ruiter) nou zoekt in een endurance paard.
Een vraag was wat voor ras je zelf zou willen fokken voor endurance.
Ben wel eens benieuwd naar meningen van bokkers hierover.
En ik hoop ook wat anders te horen dan alleen maar 'arabier' Bloos
Hoewel ik zelf dol ben op het engels volbloed, zou ik om een echt endurance paard te fokken, kiezen voor een anglo arabier. Best of both worlds.
Verder vind ik een prettig karakter belangrijk en de wil om te werken. En goed beenwerk, natuurlijk.
Afstamming vind ik minder belangrijk, hoewel ze in Frankrijk bijv. al een echte endurance fokkerij hebben en dat toch wel zijn vruchten af blijkt te werpen. Zie de resultaten van het afgelopen EK.
Wat vinden jullie?


WendyBZ

Berichten: 13134
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Marum

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 19:11

De Draver Haha! Uithoudingsvermogen, wil om te werken, en vooral wil om te lopen. Sterke benen, en trouw. Die van ons hebben verder ook een sterk gestel, zijn eigenlijk nooit ziek. Ze lopen in de zomer dag en nacht buiten, in de winter gaan ze alleen 's nachts op stal.
Ben nog geen actieve endurance maar hoop in het voorjaar met twee van onze dravers te starten Schijnheilig

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 19:32

Zelf heb ik hier ook al over nagedacht (die studenten kwamen toch niet heel toevallig van het CAH Dronten he ? ) en heb dan ook een aantal voorkeuren.

1. Draver (spreekt voor zich, heb er goede ervaringen mee)
2. Anglo arabier
3. Draver kruising (welsh K; quarter; arabier)

Tja... de draver is nu eenmaal een favoriet van me. Een arabier; ze doen het goed in de endurance en toch zou ik er niet snel voor kiezen. Is me denk ik niet appart genoeg Haha! Een anglo arabier of een dravebier lijkt me wel weer wat.

Ik ben wel benieuwd naar hoe de endurancesport er over een paar jaar uitziet. Nu zie je voornamelijk arabieren, maar ik denk dat de andere rassen zeer zeker ook in opkomst zijn!

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 19:35

Ik wil graag een soort koele looplust. Een paard dat graag loopt en flink voorwaards is, zonder dat je in de eerste uren van je wedstrijd constant in moet houden. Een paard dat bij wijze van spreken de mouwen opstroopt en 'er lekker voor gaat zitten' voor dat loopwerk in plaats van in een ademloze stoot adrenaline weg te vliegen en zichzelf voorbij te lopen.

Dat heeft als bijkomend voordeel dat hij het laat merken als je teveel vraagt - Rowan loopt in stoomtrein-stijl lekker kilometers te vreten. Omdat hij zich niet druk maakt, loopt hij ook niet over z'n eigen grenzen heen. Als ik teveel vraag merk ik dat gelijk, doe even rustiger aan en kan gewoon finishen. In tegenstelling tot een paard dat het zo in de kop heeft dat hij dóórmoet, dat je er pas bij de nakeuring achterkomt dat hij zichzelf over de kop gelopen heeft.

Tot nu toe voldoet Rowan - een Welsh Cob - daar heel goed aan. Hij heeft vechtlust, geeft echt niet op, zonder dat ik moet knokken om hem bij me te houden. Ik hoef niet in te houden en niet aan te sporen. Omdat het hele gebeuren me al genoeg energie kost, waardeer ik die eigenschap absoluut.

Nu heeft een Welsh Cob het in de hogere klassen niet in zich om vooraan te eindigen; daar heeft hij de bouw en het basistempo niet echt voor. Maar dat karakter, dat zie ik graag. Misschien is een Arabocob - een Arabier x Welsh Cob wel een hele mooie combinatie. Het atletische van de 'bier, en die koele vechtlust van de Cob. Lijkt me wel wat. Misschien krijg ik ooit de kans om er eentje te fokken, kijken hoe die het doet.

Een Anglo-arabier lijkt me ook wel wat, mooie dieren zijn dat vaak, maar ik weet niet zeker of ik met zo'n heethoofd uit de voeten zou kunnen. In de eerste plaats moet het een paard zijn waar ik graag een tijd mee op pad ben. Maar ik ben dan ook niet zo vreselijk fanatiek.

Wat is belangrijk?

- Beenwerk
- Karakter
- Algehele bouw ('efficient', minst slijtage gevoelig als het ware)

Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-03 20:43

Dravers zie je ook best wel en die doen het in de regel aardig goed.
Vraagje: vind je dat wel prettig rijden? Ik had er in Wittelte eentje voor me zitten en die draafde zo ongelooflijk hard (je kent het wel de echte dravers-draf, achterbenen wijd) Mij lijkt dat helemaal niet lekker rijden. Hou je dat wel lang vol?
Een 'arabocob' vind ik ook wel een geinig idee. Er loopt er eentje mee in endurance in NL. Is ook best een goeie.
Zo'n hele koele dat hoeft voor mij nou net weer niet. Elk voordeel heb z'n nadeel he? Lachen
Ik hou wel van een paard dat tot het uiterste wil gaan en ik weet dat die zichzelf wel een keer tegen komen. Daar moet je ook mee leren omgaan. Maar als je echt verder wil in deze sport heb je denk ik wel meer van dat soort 'bloed' nodig.
Wanneer is een paard het minst slijtage gevoelig?
Op internationaal niveau is het nog steeds vooral arabieren die je in de endurance ziet. Hele grote paarden zie je nagenoeg niet.
Mijn kwpn-er beweegt absoluut niet economisch, teveel knie-actie, maar heeft toch een ijzersterk gestel. En op karakter komt hij een heel eind.
Voor een arabier zou ik zelf ook niet kiezen, omdat ik ze in de regel te klein vind en ik de voorkeur geef aan een veelzijdig inzetbaar paard.
Daarmee wil ik niet zeggen dat een arabier niets anders kan, maar omdat ik zelf nogal groot ben zou de combinatie niet zo mooi passen. En ik heb wat moeite met het 'hittepetitterige' karakter. Ik vind een engels volbloed veel makkelijker.
Waar letten jullie op als je naar het beenwerk kijkt?

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 21:03

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld met mijn veelzijdige Dravebier. Knipoog

Interessant topic, helaas ontbreekt het me nu even aan tijd om uitvoerig te reageren. Misschien later, hoewel een heleboel van mijn ideeën hierboven al door anderen zijn genoemd. Ik vind iig hard beenwerk, looplust en redelijk vlakke bewegingen een absolute pre in de endurance.

Wat dat draven betreft: als Ret ècht hard gaat, dan gaat hij ook wijd en dat is idd nauwelijks uit te zitten. Maar dan schakel ik over op een soort 'zweefzit' (weet niet of het dezelfde zweefzit is als die van Yvonne van der Velde Haha!). Overigens is Ret beduidend relaxter in galop, ook zijn hartslag is dan stukken lager, dus sinds ik dat weet, galoppeer ik het voor het grootste deel tijdens trainingen en wedstrijden, en zo heb ik geen 'last' meer van zijn gedraaf. Haha!

Wat kruisingen met Arabieren betreft: ik heb toevallig net een artikel geschreven over NRPS-ers die het afgelopen seizoen goed hebben gepresteerd in de endurancesport. En dat blijken er een boel te zijn! Ik heb dus een selectie moeten maken (kon niet iedereen noemen), maar het algemene beeld is positief, in alle klassen.

Anglo-Arabieren doen het overigens ook goed in de eventing: ze staan bij die sport wereldwijd als derde op de rassen-ranglijst. Voor eventing moeten paarden IMO voor een groot deel dezelfde eigenschappen hebben als een endurancepaard (daarnaast moet een eventingpaard natuurlijk ook goed zijn in dressuur en springen, maar ik bedoel lichamelijk en qua karakter). In Nederland ken ik maar weinig Anglo's in de endurance. Vajda van Marjolijn de Rooij is een Franse Anglo-draver, ik weet niet precies de afstamming (de naam van de vader zegt me zo niets) maar aan de benaming te zien heeft die dus zowel Arabisch, Engels als draversbloed in zich. En die doet het goed op de 160 km!

Net als Symbeami geef ik ook de voorkeur aan een veelzijdig inzetbaar paard, hoewel ik Arabieren ken die ook heel veelzijdig zijn: een goed voorbeeld is Krimh ox die onder Alice Naber een aantal jaren geleden Ned. kampioen ZZ-samengesteld werd, evenals Lobeke ox onder Chantal Megchelenbrink.

Maar goed, ik moet terug naar mijn andere activiteiten, ik zal nog eens nadenken over dit onderwerp.


[Edit] typo's [/edit]
Laatst bijgewerkt door Karin op 29-11-03 22:15, in het totaal 1 keer bewerkt

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 22:13

Symbeami schreef:
Zo'n hele koele dat hoeft voor mij nou net weer niet. Elk voordeel heb z'n nadeel he? Lachen


In het geval van mijn Cob betekend 'koel' niet dat hij nooit ergens naar kijkt, en hij wil heus wel eens snurkend door het bos dribbelen, maar hij zanikt niet zo over dingen. Staat niet gelijk 20 meter verderop als er iemand in z'n handen klapt. Kan gewoon rustig stilstaan als ik ergens mee bezig ben. M'n vader is laatst in de marathon tussen paard en wagen terechtgekomen (een nogal gevaarlijk plek!) en Rowan zette nog 2 pasjes, toen stond 'ie stil omdat er iets niet in orde was. Hij is niet doodsbraaf (echt niet, hoewel hij z'n vlagen heeft) maar het is gewoon niet zo'n paniekvogel. Als hij schrikt, staat hij even stil, en gaat vervolgens (vaak zonder aanmoediging) eens onderzoeken wat er nou zo eng was.

Als ik soms met gasten ga rijden (onze pensionstal verhuurt kamers en stallen) ziet dat er prachtig uit op hun mooie volbloeden, maar een moment rustig zitten om te praten is er niet bij. Dat trekt me gewoon niet...

joelledsr

Berichten: 1641
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 23:47

Zoals sommigen van jullie weten heb ik een kruising arabier, engels volbloed, een heerlijk paardje om te rijden. De dressuur gaat redelijk, springen heb ik nog niet geprobeer en ik hoop met haar endurance te gaan rijden, maar vooral qua karakter is ze geweldig. Er zit lekker veel pit in, ze wil graag naar voren. Maar ze is niet snel bang (als ze bang is dan is ze nog steeds bereid om te luisteren) en prettig in de omgang. En natuurlijk een volhoudertje, als ze loopt dan loopt ze en dat vind ze heerlijk, liefst hard en lang. Ik denk dat ze ideaal is, maar dat zal nog blijken.
Helaas voor jullie zal resultaat nog enige jaren op zich laten wachten, want we moeten alles nog leren. ik ben benieuwd naar de afloop van dit toppic Knipoog

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-03 23:56

Symbeami schreef:
Dravers zie je ook best wel en die doen het in de regel aardig goed.
Vraagje: vind je dat wel prettig rijden? Ik had er in Wittelte eentje voor me zitten en die draafde zo ongelooflijk hard (je kent het wel de echte dravers-draf, achterbenen wijd) Mij lijkt dat helemaal niet lekker rijden. Hou je dat wel lang vol?


Tja... het is in het begin wel even wennen die draversgangen (en de draversdraf is niet uit te zitten). Nu heb ik echter een tempo gevonden waarin we allebei lekker lang kunnen doordraven. Ik kan blijven lichtrijden, maar zit ook vaak in een soort zweefzit.
Galop doe ik alleen in hele mulle stukken om daarna weer bij te komen in een draf.
Ik ben het gewend natuurlijk, als ik op een ander paard zit, voelt dat erg raar. Voor mij is het dan net of de paarden niet doorstappen en al helemaal hun best niet doen in draf Haha!

Verder vind ik een erg groot voordeel van Salty dat ze erg harde hoeven heeft. We hebben hoefschoenen om te trainen (nog nauwelijks gebruikt), maar ze heeft het hele seizoen blootvoets gelopen. Is denk ik een must voor alle sportpaarden...(zelfs als het paard ijzers draagt).

Enne....ik was het toevallig toch niet in Wittelte he ? Knipoog

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 00:05

Symbeami schreef:
Ik hou wel van een paard dat tot het uiterste wil gaan en ik weet dat die zichzelf wel een keer tegen komen. Daar moet je ook mee leren omgaan. Maar als je echt verder wil in deze sport heb je denk ik wel meer van dat soort 'bloed' nodig.


Ik hou ook van dat soort paarden. Maar als ruiter moet je er juist bij die paarden heel alert op zijn dat ze zichzelf niet overvragen. Zulke paarden zijn in staat zichzelf helemaal overhoop te lopen, en jij als ruiter moet dat zien te voorkomen. Een goede trainingsopbouw is daarbij heel belangrijk: niet meteen te veel willen 'omdat het paard het toch wel doet'.

Aan de andere kant is endurance IMO nog steeds een duursport en niet puur een snelheidssport. Met een Fjord die alle benodigde eigenschappen heeft (hard beenwerk, goed uithoudingsvermogen, looplust, vechtlust etc.) kun je ook heel ver komen, al zul je niet gemakkelijk als een van de snelsten eindigen.

In beide gevallen een kwestie van je paard extra goed aanvoelen en er extra zuinig op zijn. Dus zowel bij een paard dat uitermate geschikt lijkt omdat-ie maar doorgaat en doorgaat, als bij een paard dat op het eerste gezicht niet zo geschikt lijkt voor endurance omdat het geen 'typisch' endurancepaard is.

Ik ken geen kruisingen Fjord/Arabier die het goed doen in de endurancesport, maar ik kan me voorstellen dat zo'n kruising het ook goed zou doen: een soort 'best of both worlds'.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 00:22

Karin schreef:
Ik ken geen kruisingen Fjord/Arabier die het goed doen in de endurancesport, maar ik kan me voorstellen dat zo'n kruising het ook goed zou doen: een soort 'best of both worlds'.


De enige die ik ken is ZO ontzettend heet (en hij's 26) en sterk dat ik 'm niet mee zou willen naar het bos. Typisch geval van "ik wil NU rennen en zie maar wat jij doet".

Maar ik ken wel een kruising Welsh x Fjord (van MarjolijnP geloof ik, was op de Lunterenrit) die ik het wel goed zou zien doen in de endurance. 'tis maar een opdondertje, maar wel een superbeest, echt zo'n bikkeltje. 1.30 hoog en hij galoppeerde Rowan er finaal uit Haha! Zij rijd er marathon mee. Rowan en die pony hebben op die rit als gelegenheids Koudbloeden-team alle grote warmbloeden eruit gelopen trouwens, die liepen de hele rit vrolijk voorop en waren nog laaang niet moe Lachen

Ik denk overigens dat Rowan, mits in sportmodel (hij's nu in ponnie-model, berenvacht en dikke pens) en geschoren, het met een betere ruiter best nog een eind zou kunnen schoppen. Als ik me de Veluwe Trail voor ogen haal... Je word geen eerste, maar je komt er wel. Ikzelf zal, door gewicht en lichamelijke problemen, op z'n hoogst een lage K3 halen. Dan ben ik nog redelijk optimistisch... Maar het is wel m'n doel.

Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-03 00:46

Citaat:
Aan de andere kant is endurance IMO nog steeds een duursport en niet puur een snelheidssport. Met een Fjord die alle benodigde eigenschappen heeft (hard beenwerk, goed uithoudingsvermogen, looplust, vechtlust etc.) kun je ook heel ver komen, al zul je niet gemakkelijk als een van de snelsten eindigen.


Ok, petje af voor die mensen die met hun koudbloedjes inmiddels in de klasse 3 rijden. Maar voor het fokken van een endurance paard zou ik toch zeker geen fjord gebruiken.
In feite heb je het over gespecialiseerde fokkerij (zoals in Frankrijk) en daarmee is het doel dan.... internationaal niveau. Dat is ook met een Haflinger te bereiken hoor, maar het is maar de vraag of je daarmee op een EK of WK mee kunt komen. De eis t.a.v. de snelheid ligt daar nl. wel wat hoger. In Ierland stond de tijd behoorlijk scherp.
Een klasse 2 paard hoef je niet te fokken, naar mijn mening kun je elk enigszins gezond paard tot op dat niveau trainen.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 00:57

Was er niet ooit een haflinger die bij de eerste 3 zat in een EK? Staat me zo bij...

Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-03 01:02

De sport groeit niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Wil je met de beste mee kunnen denk ik dat je nu toch een 'sneller' paard nodig hebt. In de Endurance World staan een aantal artikelen daarover, heb ze nog niet allemaal door gelezen. Zal ik eens doen.
De reden dat ik een Haflinger noemde, was ook omdat me ineens te binnen schoot dat er een Duitse, dacht ik, internationaal mee reed.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 17:57

Symbeami schreef:
In feite heb je het over gespecialiseerde fokkerij (zoals in Frankrijk) en daarmee is het doel dan.... internationaal niveau.


Als je het over gespecialiseerde fokkerij hebt, dan moet je IMO idd vooral kijken naar rassen die een bepaalde snelheid kunnen halen. Dan kom je al gauw uit op volbloeds, zowel Arabisch en Engels, en bijvoorbeeld de Akhal Teke. Wel denk ik dat juist de hardheid en taaiheid van sommige 'koudbloed'- en ponyrassen (bijv. de Connemara) niet vergeten mag worden. Er wordt wel eens gezegd dat kruisingen op veel gebieden sterker zijn dan raszuivere paarden. Wat daar wetenschappelijk gezien van waar is, weet ik niet - ik wil nog wel eens in de literatuur daarover duiken. Maar als het zo is dat een scheut koudbloed of ponybloed een volbloed kan versterken, dan is het IMO alleen maar zinvol om dit bloed mee te nemen in de endurance-fokkerij. Je wilt tenslotte een paard dat zowel snel als hard is, en er zijn meerdere rassen die hardheid als kenmerk hebben.

Overigens eindigde in 2002 bij de Fasna Trail een Connemara op de 2e plaats op de 160 km (de nr. 1 was een Arabier, die won met een neuslengte voorsprong). In Ierland wordt Connemara-bloed ook veel gebruikt in de sportpaardenfokkerij; de vader van het bekende springpaard Milton bijvoorbeeld was ook een Connemara-hengst. Vlak dus de invloed van dat soort bloed niet uit. Knipoog

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Machie

Berichten: 16001
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 18:13

Ik heb zelf een nrps waarmee is starten wil (volgend jaar Haha!)
Ik vind een betrouwbaar rustig karakter ook belangrijk! Want een paard wat zich loopt op te fokken, daarbij vliegt ook de hartslag omhoog. En sterke benen. Zeker ook belangrijk!

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 18:22

Een betrouwbaar, rustig karakter is idd ook erg belangrijk! Het 'nadeel' van paarden met veel bloed is dat ze vaak wat overactief kunnen zijn, snel afgeleid zijn door hun omgeving etc. etc. Let wel: kunnen zijn, ik ken ook volbloeden die van nature hartstikke koel zijn. Maar een paard dat niet van nature koel in de kop is of moeite heeft met nieuwe situaties kan uiteraard wel leren om goed met wedstrijdsituaties om te gaan en zo in de loop der tijd koeler te worden (ik spreek uit ervaring Knipoog ). Dat is een kwestie van veel meenemen naar wedstrijden, zelf rustig blijven en het paard in zijn waarde laten. In hoeverre je eigenschappen als 'koel in de kop' kunt doorfokken, is mij echter niet bekend.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 18:49

Op verzoek, ook maar even in het topic Lachen

Karin schreef:
Er wordt wel eens gezegd dat kruisingen op veel gebieden sterker zijn dan raszuivere paarden. Wat daar wetenschappelijk gezien van waar is, weet ik niet - ik wil nog wel eens in de literatuur daarover duiken. Maar als het zo is dat een scheut koudbloed of ponybloed een volbloed kan versterken, dan is het IMO alleen maar zinvol om dit bloed mee te nemen in de endurance-fokkerij. Je wilt tenslotte een paard dat zowel snel als hard is, en er zijn meerdere rassen die hardheid als kenmerk hebben.



Je hebt het over het heterosis-effect. Dat is wel degelijk waar (en wetenschappelijk onderzocht/bewezen).
Het gaat om de genetica. Iedere eigenschap ligt vastgelegd op genenparen. De "code" voor de eigenschap bestaat dus uit x maal 2 genen.
Die genenparen krijgt een dier van beide ouders. De ene helft van het paar van vaderskant, de andere helft van moederskant.
In raszuivere rassen zal zo'n paar vooral uit dezelfde genen bestaan (dus AA of aa ipv Aa). Door het generaties lang fokken op bepaalde (gewenste) eigenschappen wordt het aantal homozygote paren vergroot. Immers, de dieren lijken in eigenschappen steeds meer op elkaar (daar wordt immers op geselecteerd).

Wanneer je nu een kruisling maakt zal die vooral heterozygote paren (Aa) hebben.

Wat blijkt: de ongewenste eigenschappen (negatieve eigenschappen als slecht beenwerk, erfelijke aandoeningen) liggen vaak op recessieve genen. Wanneer je nu een homozygoot paar hebt (aa), zal zo'n negatieve eigenschap naar boven komen. In een heterozygoot paar heb je er geen last van omdat het andere gen dominant is, en in een homozygoot dominant paar (AA) komt het zelfs niet voor.
Vandaar dat in raszuivere dieren zoveel problemen komen, en die bijv ook minder oud worden.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 19:42


Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-03 22:27

Dank je Jantien voor je bijdrage!
Jij gaat vast geen endurance paard fokken ceasario?
Akhal Teke op wat voor merrie dan en met welk doel?
In NL heeft 1 Akhal Teke in de endurance mee gelopen. Moeilijk paard, moeilijk karakter en ook wat betreft de gezondheid een 'kwakkelaar'. Maar die had in zijn jonge jaren geloof ik wel wat mee gemaakt.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 22:33

Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de Akhal Teke per definitie ongeschikt is voor de endurance. Het is een hard en snel paard met een enorm uithoudingsvermogen, wat dat betreft voldoet het ras aan eigenschappen die voor een endurancepaard van belang zijn. Weet je toevallig of er in andere landen Akhal Tekes op hoger niveau meelopen?

Idd, heel helder uitgelegd Jantien, bedankt! Lachen
Laatst bijgewerkt door Karin op 30-11-03 22:34, in het totaal 1 keer bewerkt

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 22:34

Symbeami schreef:
Dank je Jantien voor je bijdrage!
Jij gaat vast geen endurance paard fokken ceasario?
Akhal Teke op wat voor merrie dan en met welk doel?
In NL heeft 1 Akhal Teke in de endurance mee gelopen. Moeilijk paard, moeilijk karakter en ook wat betreft de gezondheid een 'kwakkelaar'. Maar die had in zijn jonge jaren geloof ik wel wat mee gemaakt.


Eu is groter dan Nederland. En die wij voor ogen hebben heeft
de dressuur op behoorlijk nivo achter zijn kiezen en nu het springen.
En verder de gezondheid heb je Jantien haar verhaal niet helemaal gelezen.

Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-03 22:43

Ja ik heb Jantien haar verhaal gelezen. De Akhal Teke is nou eenmaal niet zo bekend. Mijn 'referentie kader' houdt wat dat betreft bij die ene ongeveer op.

En is dus niet representatief en ik weet al helemaal niet wat je krijgt als je een AT met een warmbloed/koudbloed kruist. Zo'n kruising ken ik nl. ook niet. Dus ben best benieuwd Haha!
Laatst bijgewerkt door Symbeami op 30-11-03 22:46, in het totaal 1 keer bewerkt

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 22:45

Karin schreef:
Weet je toevallig of er in andere landen Akhal Tekes op hoger niveau meelopen?

Lachen


Heb ze inmiddels al een tijd op het oog (AT).
Te gebruiken voor outcross. (proef)

Heb een groter slungel 174 (bijna 3 jaar ) met echt goed bewegen etc.
Maar voordat we hem in de volgende generatie kappot gefokt hebben met weer warmbloed,deze proef.
Nu is ie drachtig van half Oost Eurpees bloed.


ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 22:47

Symbeami schreef:
Ja ik heb Jantien haar verhaal gelezen. De Akhal Teke is nou eenmaal niet zo bekend. Mijn 'referentie kader' houdt wat dat betreft bij die ene ongeveer op.

En is dus niet representatief en ik weet al helemaal niet wat je krijgt als je een AT met een warmbloed/koudbloed kruist. Zo'n kruising ken ik nl. ook niet. Dus ben best benieuwd Haha!


Dat begrijp ik.
Maar gewoon naar Google gaan. Achal Teke cq Achal Tekkiner.
Kun je dagen zwerven.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 193 bezoekers