Manegeles...

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Manegeles...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-03 11:59

Een stalgenote van mij gaat iedere week een uur lessen bij een manege met haar eigen paard. Nu is haar paard kreupel, dus had ze vorige week op een manegepaard gereden. Dat vond ze maar niets, dus ik had haar aangeboden dat ze Jordy wel een keer mee mocht nemen. Ze heeft er vaker opgezeten, kent zijn trucjes e.d.. En dan komt Jordy er ook weer eens uit, ziet eens wat anders dan de bak bij ons, en kon hij ook weer eens een uurtje lopen in een bak die wel te rijden is.
Ik dus meegegaan (ben er wel graag zelf bij). Jordy was boven verwachting onwijs braaf, geen enkele keer echt gek gedaan, alleen even een *ieks* moment toen een ander paard naast hem begon te bokken.

Maar wat ik zag in die les Bloos!
Manegepaarden die met de kop tussen de knieen liepen d.m.v. allerhande hulpteugels, en ruiters die dus de gewone teugel in een boogje hadden hangen, zo leer je toch iemand niet rijden? Ook zag ik volgens mij geen enkele zonder sporen, en dan geen knopjes, maar flink lange stompe sporen en wielsporen (niet die met grove ronde tanden, maar echte pizzasnijders) die iedere pas in het paard geprikt werden (en dat met ruiters met pinguinvoeten). Er liepen twee paarden tussen met flinke kale plekken op de plaats van de sporen, waarvan één ook nog eens witte plekken op die plaats. En dan het commentaar in de kantine, 'zou me niks verbazen als hij er een keer doorheen prikt', 'ach dat voelen die beesten niet eens meer', 'je moet toch iets om ze vooruit te krijgen?'. Ik heb echt met open mond zitten kijken/ luisteren...
Ik dacht dat dit soort dingen uitzonderingen waren, en dat er weleens iemand zo zou rijden, maar dit was echt erg... Als ik op de manege waar ik heb leren rijden zoiets zou doen, werd ik gelijk van het paard afgesleurd hoor. Ik denk dat ik met zulke sporen e.d. niet eens op een paard had mogen stappen...

MoSt81
Berichten: 1469
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Noord-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 12:14

Ik ben blij dat zoiets bij ons niet gebeurt op de manege. Dan was ik er niet eens gaan rijden. Verschrikkelijk. Bij ons worden geen hulpteugels gebruikt. Alleen bij een enkel paard een martingaal. Verder mag bijna niemand met sporen rijden. Alleen de mensen die er mee om kunnen gaan en dan alleen op de paarden waar dat bij nodig is. En dat zijn dan absoluut geen pizzasnijders. Maar gewoon kleine knopspoortjes of kleine stompe sporen.
Als ik zoiets bij ons zou proberen werd ik er bij het binnenstappen waarschijnlijk weer uitgegooid.
En terecht!!

superstarry
Berichten: 225
Geregistreerd: 10-11-03
Woonplaats: Drachten...

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 14:04

Dat meen je toch niet!!! Ongelovelijk hoe sommige mensen met paarden omgaan... Stoom uit je oren
Maar geven ze daar ook heel slecht les, hoe ging het dan met jouw paardje? Laat je hem daar nog een keer heen gaan?

Sorella

Berichten: 128
Geregistreerd: 27-06-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 14:47

Wáááaàààt?!?!?! Misselijk Dat kan je niet menen... Wat verschrikkelijk Huilen ! Ik heb wel op een manege gereden waar ze thiedemanteugels gebruikten maar sporen waren in principe uit den boze. Gebruik je kuiten maar, en eventueel een zweepje. Zo leren die leerlingen daar toch nooit hun been aan te leggen en een ruitergevoel te ontwikkelen . Maar eigelijk vind ik die instructeur of instructrice het ergste... die laat het immers toe! Bah...
Heb je ernaar gevraagd wat de reden was of er wat van gezegd?

klien

Berichten: 2130
Geregistreerd: 21-08-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 14:55

Belachelijk, dat zulke dingen nog bestaan. Ik snap die ruiters ook niet, of vinden ze zichzelf misschien erg stoer?
Zouden ze ook nog zo stoer zijn als ze eens naar buiten moeten zonder die hulpteugels? Zo leer je ten eerste niets en ten tweede is neigt het naar dierenmishandeling. Boos!
De manege naast onze stal, zitten net nieuwe mensen in, accepteren niet eens een zweepje. Ze leren de mensen eerst rijden met hun benen en zit. Resultaat: paarden die niet afgestompt zijn en ruiters met nette houding.

Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-03 15:11

Mijn paard heeft er niet onder geleden natuurlijk, er zat niemand met sporen en zweep op zijn rug. Trouwens ze mogen het best proberen bij hem, weet ik zeker dat ze het afleren Extreme duivel . Ik vond de les inderdaad niet al te best, maar hij kon wel weer eens lekker een uur lopen in een goede bak.

Wat me daar echt opviel, was dat iedereen met van die satéprikkers of pizzasnijders reed, maar niemand met een zweepje, want op dat niveau hoor je een zweep niet meer nodig te hebben Verward
Ik zag wel dat de manegepaarden een wissel konden springen, zijgangen etc. Maar vraag niet hoe die gereden werden, paarden totaal uit elkaar gevallen, heel slordig. Ja op die manier kan die van mij het ook wel, maar om dat nou M/Z niveau te noemen (wat ze dus deden)...

superstarry
Berichten: 225
Geregistreerd: 10-11-03
Woonplaats: Drachten...

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 15:23

Gelukkig dat jouw paardje ongedeerd is gebleven Lachen
Maar wat vind je stalgenoot hiervan?! Verward
Doet ze net alsof haar neus bloed ofzo, je schreef dat ze er elke week heen gaat en dat jij de lessen niet echt goed vind, heeft zij geen problemen met de manier waarop deze paardjes behandeld worden?

Liekje1981

Berichten: 2281
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 15:24

BIj ons ook.

Op onze manege worden GEEN hulpteugels gebruikt.
Okee behalve een martingaal/

Kleine knopsporen zijn toegestaan en verder helemaal niets.

Maar echt triest dat, dat soort dingen gebeuren en mogen gebeuren. Boos!

We zouden hetzelfde bij de manege eigenaren moeten doen ~~}>

Supertje

Berichten: 7090
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-03 15:34

Deze manege is overigens nogal een bekende manege, met bekende eigenaar. Lijkt mij dat je dan toch een naam hoog te houden hebt?
Ziet er misschien voor het plaatje leuk uit, paard in de krul en 'ingewikkelde' oefeningen, maar de uitvoering vond ik echt wat minder.

_Tanja_

Berichten: 5860
Geregistreerd: 21-12-02
Woonplaats: tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:00

nou ook lekkere manege dan .. oke bij osn op de manege word helemaal NIKS aan dressuur gedaan. De pony's en paarden kunnen niet aan de teugel lopen ( oke sommige) en je mag NIET met sporen rijden !! opzich wel goed want onze mange is alleen voor echt recreatie rijden.
echt slecht van die manege en zielig voor die paarden !!!!!

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:07

Bij ons rijd niemand met sporen. Hulpteugels zijn ook niet gebruikelijk.
De paarden en pony's op de manege kunnen wel allemaal aan de teugel lopen, maar daar beginnen de ruiters pas mee als ze aardig wat ervaring hebben.

Alja

Berichten: 25583
Geregistreerd: 05-10-02
Woonplaats: Emmercompas-cuum

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:23

ik vind dit zo triest...
bij mij word geen ene pony met hulpteugel gereden behalve ikzelf doe dat en sporen komen er ookniet aan te pas..
sommige mensen hebben ook zulke swabber benen dat ze je hele pony kapot rijden

PartoutZ

Berichten: 5409
Geregistreerd: 08-11-03
Woonplaats: Puttershoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 19:42

heeeej alice

was idd heeeeeel lomp enzow maar Jordy was egie (weer eens;)hahah) super Haha! de "stalgang" was daar trouwens ook niej normaal, gewoon spekglad hij gleed heel de tijd uit!!