Scheren, verstandig ja of nee?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Hercules

Berichten: 223
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Apeldoorn

Scheren, verstandig ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-03 13:43

Mijn paardje is nog nooit geschoren in de winter omdat ze in de winter altijd op stal stond. Deze winter staat ze gedurende de lichtperiode al lekker buiten met een warme deken. Haar wintervacht is behoorlijk te noemen. Na een half uur dressuur is ze al behoorlijk nat. Maar na een buitenrit (ben aan het trainen voor de endurance) is ze zo extreem nat dat de zweetdeken het overtollige vocht niet meer kan opnemen. Mijn vraag is nu in hoeverre het verstandig is om haar te scheren aangezien ze elke dag buiten staat. Wat zijn de voordelen en de nadelen?


klien

Berichten: 2130
Geregistreerd: 21-08-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 14:26

Ik zou zeker scheren. Tenminste als je door wilt rijden. Als ze zo lang nat blijven, lopen ze op een gegeven moment een verkoudheid op. Met je warme deken op, kan ze gewoon naar buiten hoor.
Nadeel? Ja, je haalt de natuurlijke bescherming weg. Het is niet natuurlijk om een paard te scheren, maar het is ook niet natuurlijk om ze te berijden.

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 14:33

Ik zou hem ook scheren, omdat een nat paard in de kou idd redelijk kwetsbaar is en ik weet niet hoe het bij jouw paard zit, maar de mijne krijgt ook nog eens ontiegelijke jeuk als hij zo nat is.
Reken wel dat die warme deken van nu dan niet warm genoeg is, maar dat er nog een of wat meer bij moeten. Misschien kun je het nu eerst afbouwen met dekens totdat er nog een dun dekentje op ligt anders moeten er zoveel dekens op wil je verschil maken na het scheren.
Met een buitenrit zou ik een uitrijdeken opdoen als hij geschoren is. En met het in- en uitstappen als je gaat dressuren ook. Maar das vrij logisch natuurlijk.
Ohja, de mijne staat ook gewoon buiten als hij geschoren is, maar dan wel op het warmste gedeelte van de dag. En als het nou echt vriest zou ik hem er niet te lang in zetten, uurtje ofzo.

Ik ken verder geen nadelen, behalve dat je zo met die dekens loopt te sjouwen en dat het scheren zo'n pokkewerk is Tong uitsteken

@smousje

Berichten: 517
Geregistreerd: 06-11-01
Woonplaats: Waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 22:57

Ik zou het paardje half scheren.(omdat het dier veel buiten is)
Het dier kan dan overtollige warmte kwijt op de geschoren plekken en zal dus niet meer zo nat worden en daar tegenover haal je niet al zijn natuurlijk bescherming weg.
Het staat meestal wel grappig,je moet wel goed kunnen scheren Knipoog

Ik ben zelf niet echt voor scheren maar begrijp wel dat als je fanatiek met het dier bezig bent het niet fijn zal zijn als er een berevacht omheen zit die geheel doordrenkt raakt van zweet.

Echter moet je wel zeer goed opletten dat je het dier,als je zijn jas uittrekt daar wel een goede,regen en windvaste deken voor teruggeeft als die de hele dag buiten staat en als deze deken zou beschadigen,kapot gaat of iets dergelijks dat er een nieuwe deken voor het dier klaarligt om de oude te vervangen.
Weet niet of het dier ook buiten slaapt maar je moet dan wel rekening houden met optrekkende kou en als het dier ontbloot wordt en dan met name de buik,zal deze wel beschermt moeten worden en is een deken met buikflap aan te raden.

Groetjes Smousje.

Een goede ruiter hoort zijn paard praten,
Een hele goede ruiter hoort zijn paard zelfs fluisteren,
Een slechte ruiter hoort zijn paard niet eens schreeuwen!!

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 23:39

ik zou idd een patroon scheren.
dus de benen en hoofdje erin laten,omdat ze buiten staan,zijn de beentjes dan toch wat warmer Lachen

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Lieke

Berichten: 11351
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 02:19

Ik heb er ook voor gekozen (tenminste de vorige keren, dit jaar zit hij redelijk kort in zn vacht) om zn benen en hoofd niet te scheren. Ook hij staat de hele dag buiten (en ook in een buitenstal).


nikkigioa

Berichten: 2496
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: Lisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 08:43

Ik had exacte hetzelfde probleem! Mijn paard gaat overdag naar buiten en 's nachts naar binnen. Hij stond al met dekens op en desondanks had hij een hele dikke vacht gekregen! Ik heb hem geschoren (oor het eerst!). Helemaal, dus geen patroon. Overdag een dikke regendeken op en 's avonds gewoon een staldeken. Het bevalt prima!! Candor is tijdens het rijden veel energieker en ik kan nu rustig 3 kwartier rijden zonder 1 druppel zweet! Gewoon doen dus.

Storm in mijn profiel!

Chronos

Berichten: 3071
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 10:13

Je hoeft niet huiverig te zijn om te scheren want vaak heb je meer ellende als je ze in het haar laat zitten dan met scheren goed je moet echt met dekens gaan werken maar je hebt er veel plezier van en dan is een jachtmodel erg prettig als ze over dag nog buiten staan.

...Dreaming with my eye's wide open...

Hercules

Berichten: 223
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-03 19:19

Ik heb de afgelopen dagen twee maal dressuur gereden en een maal twee uur buiten. Na de dressuur was ze compleet nat en vandaag met de buitenrit hebben we goed uitgestapt. Ging redelijk! Nu heb ik verder geinformeerd en wordt er gezegd dat een paard die eenmaal geschoren is altijd moet worden geschoren? Tevens wanneer een paard veel zweet een slechte conditie heeft? Ik rij met haar best intensief, waarin ze geen enkele tekenen vertoond dat ze geen conditie heeft! Ze loopt zo de volbloed arabieren eruit! Nog voor mijn eigen onzekerheid, in hoeverre zijn deze verhalen waar en kan het niet gewoon zijn dat ze haar warmte niet kwijt kan wanneer ze lekker op dreef is? Die tip van het jachtmodel neem ik zeker aan, bedankt!

carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:27

Mijn paardje staat ook nog heel veel buiten, en is ook geschoren (door Chronos! Echt een aanrader!).
Hij heeft wel het jachtmodel, ipv. helemaal, want als ie door de modder moet banjeren is het wel fijn dat ie nog wat bescherming aan z'n benen heeft.
Hij heeft wel een extra dekentje op, maar gaat heerlijk de wei in, en volgens mij heeft ie er totaal geen problemen mee.

Volgens mij groeien de haren ook weer normaal aan, en is het een fabeltje dat je dan voortaan altijd je paard moet scheren. Als je een winter een paard dekens op doet om wat minder haar te krijgen, en de volgende winter niet, is dat ook geen probleem. En haren groeien gewoon weer aan hoor.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

ingvdh

Berichten: 6369
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:58

Lekker scheren! Mijn paard heeft precies hezelfde, na 10 min rijden vreselijk nat en het duurde uren om hem droog te krijgen.
Hij is nu geschoren en het bevalt zeer goed! Hij kan zijn warmte kwijt en heeft weer meer energie.

roosaatje

Berichten: 207
Geregistreerd: 25-11-03
Woonplaats: cothen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 20:49

ik ben helemaal tegen scheren maar in dit geval zou ik het wel doen want dit is zeker in het voordeel van je paardje

*LOL* *LOL* *LOL* welsh for ever *LOL* *LOL* *LOL*
bokken is verslavender dan roken Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 95 bezoekers