Wat is belangrijk bij hengstenkeuze?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
MarijeR

Berichten: 24928
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-10-01 05:16

Waar letten jullie op als je een hengst uitzoekt?
Het papier? Exterieur? Karakter? Sportprestaties?

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-01 07:55

Wij fokken welshjes en Zwaarwarmbloedpaarden. beiden dus rasfokkerij. In een rasfokkerij staat het type voorop.Ik heb dus een hengst voor ogen die duidelijk aan de rasstandaard voldoet.Dan kijk ik naar het karakter, minstens zo belangrijk.Als derde punt de beweging.Maar voordat ik naar deze 3 dingen kijk heb ik dus de bloedlijnen al bekeken, wij zijn echte bloedlijnenfokkers.Heel belangrijk in een rasfokkerij, bloedlijnen die zich in het verleden al bewezen hebben hebben onze voorkeur.

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-01 08:56

Op de uitstraling van een hengst, karaker zowel op stal als met rijden, hoe de meeste nakomelingen het in de sport doen, aantal goedgekeurde zonen en het karakter daarvan, stokmaat/massa dat hij doorfokt, afstamming, en ik kijk of er al een combi is van deze hengst en de bewuste merrie en wat deze paarden in de sport doen.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-01 09:20

In de hengstekeuze kijk je naar fenotype en genotype. Het fenotype (= dat wat je ziet) is een veel gevallen een indikatie van wat de hengst aan genotype heeft (=dat wat hij vererft). In principe ben je dus meer geinteresseerd in zijn genotype, wat dat is wat hij doorgeeft.

Nu is geen een hengst of merrie volledig fokzuiver, dus uit een combinatie van een bepaalde hengst en merrie kan je een heel spektrum van nakomelingen krijgen. Een goed voorbeeld wat wij zelf gedaan hebben is de kruising Dyrin Tina x Vardra Julius. Dit hebben wij maar liefst 7 keer gedaan. Het resultaat was iedere keer anders, maar meestal wel goed. Al deze nakomelingen fokken ieder weer op hun eigen manier.

Bij wat voor combinatie dan ook kan je dus nooit voor 100% voorspellen wat er uit komt. Als wij de combinatie voor de 8e keer zouden doen, zou er weer een nieuw individu uitkomen. Toch kunnen wij redelijk voorspellen wat eruit komt, binnen bepaalde grenzen, want ze lijken op een bepaalde manier wel op elkaar. In ieder geval kan je na de geboorte meestal het resultaat wel verklaren.

Voor je de hengst kiest, moet je eerst bepalen wat je merrie precies "nodig" heeft. Welke punten wil je verbeteren, welke punten wil je versterken, waar wil je niet op toegeven. Geen hengst is perfekt, dus je moet wat zwakkere punten toe willen staan. Ken ook de zwaktes van je merrie!

Alos je dus een hengst kiest, heb je dus keuze uit de volgende gegevens:

1) Uiterlijk (type, bouw, beweging, hoofd, karakter, sportprestaties, etc..)

2) Afstamming

3) Fokresultaten van de vader

4) Fokresultaten van de moeder

5) Fokresultaten van de hengst zelf

6) Fokresultaten van broers en halfbroers

7) Fokresultaten van nakomelingen.

Een hele reeks van zaken die je kan natrekken. Het is altijd weer interessant te zien hoe hengsten overigens varieren in populariteit. Een driejarige hengst dekt vaak heel veel, terwijl de bewezen preferente hengst bijna niets meer dekt. Veel fokkers kiezen dus bewust voor het onbekende en laten een bewezen hengst vallen voor de fouten die hij heeft geproduceerd.

Het is vaak verstandig (voor een beginner) om een bewezen hengst te kiezen. Natuurlijk moet die bewezen hengst wel bij je merrie passen. Gewoon op predikaten jacht gaan heeft ook geen zin. Door een jonge merrie bij een bewezen hengst te dekken krijg je vaak meer informatie. Namelijk, je weet hoe de bewezen hengst fokt en je kan aan het resultaat zien hie je merrie fokt vergeleken met het eerdere merriemateriaal wat die hengst gehad heeft.

Hmm.. wel een heel lang verhaal, maar goed. Denk goed na als je kiest. Kies altijd voor het beste en probeer je risico zo klein mogelijk te houden. Geef gerust wat meer voor een dekking bij een betere hengst.

Laatste: de kampioen hengst is niet altijd de beste. Soms wel, maar zeker niet altijd...