gevoelig voor maandagziekte

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

patos

Berichten: 4502
Geregistreerd: 23-04-03

gevoelig voor maandagziekte

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-03 15:07

Mijn paardje is dus gevoelig voor maandagziekte Scheve mond , aangezien ze dat een paar jaar terug al een keer heeft gehad. De Da rade aan om een gedeelte van de brokken te vervangen door mais(kiem)olie.
Probleem is dus, dat mn paardje weinig trek meer heeft in brokken als ie mij aan ziet komen met mn bekertje olie.. Knipoog
Hij krijgt overigens maar n klein beetje olie, 100ml s'ochtends en s'avonds. Eigenlijk zou dat 2x 250 ml moeten zijn, maar dan eet ie t helemaal niet op. Hebben er mensen paarden die ook al eens maandagziekte hebben gehad, en hebben die een oplossing voor dit probleem? Of weten mensen een goed alternatief voor de olie?


Apple

Berichten: 76181
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 15:49

Ik zet het even op Medisch. Daar bereik je meer mensen die ook dit probleem gehad hebben.

Ophelia

Berichten: 824
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Assendelft (N-H)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 18:13

In het verleden hebben mijn ouders een paard gekocht die volgens de toenmalige eigenaar erg gevoelig was voor maandagziekte. Volgens haar had ze het een paar keer per jaar. Bij haar kreeg dat paard biks te eten, maar bij ons is hij overgegaan op haver, zemelen en ursonne. Hij heeft het nooit meer gehad. Onder het topic (even verder zoeken in medisch)'wie is er bekend met ursonne kruiden' kun je allerlei informatie vinden hierover. Het voert in ieder geval de afvoerstoffen zeer goed af, wat bij paarden met maandagziekte dus een must is. Daarbij is het zeer smakelijk als je het mengt met haver en zemelen en water, het ruikt ook echt lekker Lachen

(topic over ursonne staat inmiddels op de 4e pagina van medisch)

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 19:57

1 van mijn paarden heeft in het verre verleden ook eens maandagziekte gehad. De 1e keer was echt mijn eigen schuld, 1 week lang slecht weer, geen bak om in te rijden, niet aan gedacht om voeding aan te passen.....maandagziekte. De 2e keer (1/2 jaar later) was ik 1 weekende met school naar Parijs. WEL voeding aangepast + mijn moeder laten longeren......toch nog maandagziekte.
Voor sommige paarden is dus blijkbaar het trainingsschema heel belangrijk. Na deze les ben ik heel consequent als ik bv weet dat ik met vakantie ga (1 week) al 3 weken van tevoren gaan afbouwen. Het komt voornamelijk voor bij paarden die juist een heel goede conditie hebben (zo is mij verteld).
Ze heeft het nooit meer gehad (nu 15 jaar geleden) ........maar ik hou me hier nog steeds aan !

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-03 17:00

En wat ook altijd heel erg belangrijk is (eigenlijk nog belangrijker dan voeding aanpassen!) een goed trainingsschema. Precies zoals Mist het zegt en na de week rust weer heel langzaam opbouwen. Elke keer als je gaat rijden een goede warming up doen en cooling down (en die warming up duurt eigenlijk wel 15 min!) Verder is het natuurlijk het beste als een paard de hele dag beweging kan krijgen in de wei, dan hebben ze meteen een soort van warming up. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk, helaas.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Suus25

Berichten: 411
Geregistreerd: 25-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 16:42

Mijn pony is er ook erg gevoelig voor, maar het beste is idd het trainingsschema en proberen op af te stemmen door een goede warming up en (minstens zo belangrijke) cooling down. Ook dat je paardje elke dag in het land kan oid, want hier krijgen ze meer beweging dan dat je in de eerste instantie zou denken, vooral als ze met meerdere paarden staan.
Succes!

VP stal in omgeving Soest gezocht waar ik eigen hooi mag voeren voor lieve IR pony!

Horse_

Berichten: 10284
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 10:16

mijn paard van 31 heeft het een tijdje terug ook gehad. die heeft t gekregen van de regen die de eerste week van okt. is gevallen. het plentse toen heel hard (lekker koud op zn oude spiertjes)toen hij in de wei stond is hij toen sprintjes gaan trekken terwijl hij normaal met mij alleen een uurtje wandelt of longeert met een paar rondjes draf. ook gaf ik hem slobber sinds een paard daagjes waar blijkbaar teveel eiwit in zat. hij heeft toen een paar dagen op alleen hooi gestaan, medicijn (bruine stroop) en pijnstiller en t was weg. nu krijgt hij alleen nog maar eiwitarme brok, beetje lucerne en hooi. hij mag absoluut geen kuil dat is ook teveel voor hem. dat beetje lucerne geef ik hem omdat hij weinig hooi kan eten ivm zijn tanden waar hij moeilijk mee kan snijden want dat schijnt ook niet echt goed te zijn qua eiwitten (zei de da).
verder zal ik adviseren je paard lekker warm te houden d.m.v. een deken zo houd je de spieren ook warmer.
olie is idd goed als energiebron kun je het niet lekkerder maken door er iets zoets erdoor heen te doen of boterhammen ofzo door de olie te halen gewoon even uitproberen denk ik misschien weet je da wel een foefje om het naar binnen te krijgen.
vitamine e en selium schijnt ook goed te zijn voor de spieren

AnjaKos

Berichten: 2426
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Huizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 11:22

31??!!!! Wow! Wow! Wow wat een OK dan! leeftijd zeg!! Ik mag hopen dat Miro zo oud mag worden Knipoog

**Look where all this talking got us baby!!**

Horse_

Berichten: 10284
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 12:02

anjakos ik hoop ook zeker dat hij nog ouder mag worden. alleen ouderdom komt ook echt met gebreken dus hij moet goed in de gaten gehouden worden en ik hoop dus ook dat hij deze winter(stal)periode heelhuids doorkomt

pamba

Berichten: 257
Geregistreerd: 13-11-02
Woonplaats: Oudeschild- Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 14:33

Maandagziekte krijg je door een aantal dagen heel hard te trainen en je paard goed te voeren, als je hem dan een dag rust geeft met dezelfde hoeveelheid voer kan je paard na die dag rust maandag ziekte krijgen doordat hij zijn afvalstoffen niet kwijt kan.
Vroeger toen de boeren nog met paarden 6 dagen per week werkten en zondag niet hadden vaak op maandag een ziek paard vandaar de naam maandagziekte.
De pony van mijn zus heeft het ook een aantal keer gehad, doordat ze als ze een vrije dag had door het draad heen ging om lekker in het verse gras stond te eten. We hebben haar toen een tijdje op rust gehad en op een hongerwei'tje laten staan en nu proberen ze er ook voor te zorgen dat ze niet door het draad heen gaat en als ze niet bereden wordt minder dan ook minder voer krijgt


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BrightBren, Celebi, Googlebot, janneke584, Leukertje en 26 bezoekers