Kat op dieet?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
xtostarlight

Berichten: 9230
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: Best/Boskant

Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-07 21:23

Bij dit huis hebben we een kat gekregen, maar die heeft een probleempje. Ze is echt VEEL te dik, niet een beetje, maar ik schat dat ze zo'n 10 kilo weegt. Ze doet ook niks, loopt een beetje buiten en een beetje binnen, maar denk dat ze zo'n 23 uur per dag ligt.

Minder eten geven, tja, leuke optie, maar hoeveel haalt dat uit? Als ze niet beweegt zal er echt niet zoveel vanaf gaan (denk ik).
We hebben sinds kort een kattenlogee (kat van een vriendin), geeft haar wel iets meer beweging in de zin van dat ze wel eens vechten, maar eigelijk is het bij poes (zo heet ze Clown ) meer een kwestie van plof daar lig ik weer. We zetten nu iig de eetbakjes apart, poes springt toch niet op het tafeltje, dus daar staan de bakjes van het andere katje.

En beweging geven, hoe geef je een kat beweging? We hebben van die muisjes, daar slaat ze een keer tegen aan en dan is de lol eraf. Zo'n stok met iets eraan, kijkt ze nog niet naar. Ik gooi dr wel af en toe naar buiten, is ze het niet mee eens, maar anders ligt ze dus echt 24 uur per dag hier op de bank. Toch wel erg overdreven imo. Niet dat ze buiten veel zal doen, maar allicht meer als hier.

Aan de ene kant kun je zeggen, tja het is toch al een oude poes, maar vind het zo sneu. Ze heeft gewoon moeite met op de bank te springen, of op bed. Viel niet zo op, maar nu we dat andere katje hebben, die springt zo hop op de koelkast, nou dat doet poes haar niet na Clown

Oja, misschien handig: ze krijgt gewoon brokjes, een schepje per dag (iets meer dan een half bakje), waar dus ook dat andere katje van kan mee eten. (andere katje is niet zo erg als die wat meer eet, die is erg dun) En onbeperkt water natuurlijk.

Iemand ideeën om een kat op dieet te zetten toevallig?

Mendi

Berichten: 2289
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-07 23:42

Ik zit met hetzelfde dilemma Knipoog
Mijn "dikke" kat is 7,5 kg en is pas 4 jaar! Vandaag is ze bij de DA gewogen en ik kreeg het strenge advies om haar toch af te laten vallen. Alleen zit ik met het probleem dat ik nog een kat heb die mooi op gewicht is (die is gewoon slank) maar eet wel 2x zoveel als het dikke katje. De dikke ligt ook erg veel te slapen en is veel minder actief.
Ik heb al bedacht dat ik haar meer moet laten bewegen, meer spelen dus.

Ashkerlon

Berichten: 2642
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Roeselare (West-Vlaanderen)

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 01:31

Mijn oudste staat op dieet... nuja... zover het mogelijk is, aangezien hij iedere dag een portie verse kip krijgt van de buurvrouw Rolleyes
Ik geef hem Royal Canin Light. Het eerste half jaar dat ik het gaf, is hij een halve kilo afgevallen. Nu gaat er echter niet meer zo veel vanaf, maar dat kan ook aan mijn vader liggen. Die is er van overtuigd dat het beest heel de dag honger heeft... terwijl de kat gewoon eet als hobby. Hij krijgt dus meer eten dan de bedoeling is. Ik vul iedere avond netjes een potje voor de volgende dag, het gewicht dat aangegeven staat op de verpakking. Maar als mijn vader ziet dat het potje uit is, vult hij gewoon bij. Zo werkt het dus niet Clown

Op de verpakking van Royal Canin staat in ieder geval netjes aangegeven hoe veel je mag geven per dag, dus dat is wel handig.

Ik heb twee katten, maar ik blijf er gewoon bij als ze eten. Wanneer ze genoeg hebben, en er liggen nog brokjes in hun bord, gaat het bordje terug de kast in tot wanneer ze terug honger hebben. Werkt super.


nog een tip om een dikke 'ik eet als hobby' kat beweging te geven. Je gaat lekker comfortabel in de zetel zitten, neemt een potje met kattebrokken bij je, steekt de televisie aan en dan roep je de kat Haha! Vervolgens neem je een kattebrokje, en mik je die naar de andere kant van de kamer... (mijn kat is lui, maar voor zo'n brokje legt hij een spurt af) en als de kat terug komt, doe je het zelfde maar naar de andere kant van de kamer... wedden dat het beestje loopt Pling

AstraGirlie

Berichten: 3578
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: Waardamme, België

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 10:27

Dieetvoer kan idd helpen, in beperkte mate geven natuurlijk Duivel , maar wij doen het zo: Wij laten onze kat overdag zoveel mogelijk buiten (behalve als het regent) en als ze binnen mag komen, dan verstoppen wij het voer in wc rolletjes of in andere doosjes. Ook doen wij oefeningen met onze kat (pootje geven, draaien, springen,...) en dit lukt al aardig ook omdat ze zo'n vreetmonster is.
Verder is het van belang dat je zeker geen voer laat staan overdag zoals Ashkerlon zegt, ze krijgen bij ons alleen kleine beetjes per keer, verspreid over dag, zoals in de natuur.

Anoniem

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 10:47

Je kunt kijken of ze buiten aan een tuigje wil lopen. Lachen

xtostarlight

Berichten: 9230
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: Best/Boskant

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-05-07 11:10

Als die tuigjes passen Nagelbijten / Gniffelen

Dankjewel voor de reacties OK dan! Ik zal inderdaad het eten overdags wegzetten, dat ze op vaste tijden ofzo krijgt. Dat van die andere kat zet ik op een tafel of op de aanrecht, ik geloof niet dat ze daar op kan komen namelijk. Dat van die brokjes gooien vind ik ook wel een goede, denk idd dat ik ze daar de kamer wel mee doorkrijg Clown
We hadden eerst van die kattensnoepjes van whiskas, daar deed ze dus echt alles voor, dus dat gaat wel lukken Ja

Anoniem

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 11:11

Er past vast wel iets, desnoods zelf iets in elkaar knutselen van riempjes. Wij hebben in het asiel ook een aantal keer moddervette katten gehad (meer dan 10 kilo) en daar hebben we ook zelf tuigjes voor in elkaar geknutseld. En ze vonden het geweldig. Haha!

xtostarlight

Berichten: 9230
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: Best/Boskant

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-05-07 11:17

Gewoon meetrekken als ze niet wil of zit daar nog een techniek achter? Heb namelijk nog wel een paar van die tuigjes bij mn ouders liggen, voor als we een jong katje voor het eerst buiten deden. Is dan voor deze ook wel een optie, denk alleen niet dat ze er vrolijk van wordt Haha!

Bindi

Berichten: 548
Geregistreerd: 31-03-07
Woonplaats: Twente

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 11:18

Een laserlampje zal wellicht wonderen doen!

Orange_peach
Berichten: 1121
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: België

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 11:23

Ben ik eventjes blij dat ik dunne katten heb Haha!
Misschien een idee om enkel s avonds te laten eten? Dan krijgt ze door de dag een klein beetje honger dus zal ze op zoek gaan ... en kan je s avonds ook nog een beetje extra beweging geven (doordat de kat weet dat in dat potje eten zit (hebben ze snel onder de knie) zal ze het bakje volgen ... als jij dus met het bakje de kamer doorloopt (niet te lang natuurlijk) zal ze volgen)
Verder weet ik zo meteen niets om nog te helpen vermageren.

OP

edit: zie net dat het al is gezegd Bloos

Anoniem

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 11:38

Of je voert twee keer per dag, en dan brokje voor brokje door de kamer gooien. Krijg ie ook beweging. Knipoog

AstraGirlie

Berichten: 3578
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: Waardamme, België

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 11:41

Ja, gewoon brokjes door de kamer gooien, vind de onze ook fantastisch Lachen

Ashkerlon

Berichten: 2642
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Roeselare (West-Vlaanderen)

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 14:28

en het moeten zelfs geen speciale kattensnoepjes zijn. Het gewone dagelijkse voer werkt ook al Lachen

AstraGirlie

Berichten: 3578
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: Waardamme, België

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 16:37

Oew, ja, maar Liesje wordt pas echt zot als je zo'n lange kipstick bovenhaald, omg, dan gaat ze echt al uitzelf voetjes geven enzo...Lachen

lejo

Berichten: 1806
Geregistreerd: 31-05-06

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 16:43

ja, het gooien van brokjes werkt vaak heel goed. Zeker geen kattensnoepjes doen, want daar worden ze alleen maar weer dikker van. (wat 'ie eraf rent, eet 'ie er weer aan)
Verder is er heel goed dieet voor te krijgen voor katten, dan hoef je ze niet minder te voeren en krijgen ze geen honger, maar er zitten wel minder voedingsstoffen in. Wel je dan heel trouw aan de aangegeven hoeveelheid houden.

Maud_82

Berichten: 2152
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Echt

Re: Kat op dieet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-07 17:50

Hier hetzelfde probleem dus ik meld me even om dit topic te volgen.
We hebben sinds februari 2 katten van iemand overgenomen. De één woog 7,5 kilo en de ander 4. Die dikke ligt ook de hele dag te pitten en voert niks uit, de ander is lekker actief en ook speels.
In het begin viel ze ruim 1,5 kilo af, maar ondanks dat ze niet meer voer krijgt, zit er toch weer een kilo aan en weegt ze nu nog zo'n 7 kilo.

Ga het trucje met de brokjes toch maar eens proberen; ik doe het wel met snoepjes (gooien), maar brokjes werkt wellicht ook.