wat te doen met een pony met een rotkarakter?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
lizzytje
Berichten: 273
Geregistreerd: 01-05-03

wat te doen met een pony met een rotkarakter?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-03 18:44

ik baal een beetje van mijn verzorgpony. Ze kan ontzettend lief zijn, maar de laatste tijd trapt ze iedereen van zich af. Zelfs haar eigenaar waar ze zo dol op is. Ze heeft gewoon geen zin in aandacht denk ik.
Dit heeft ze wel vaker gehad, maar nog nooit zo lang.

Ik ben niet bang voor haar ofzo, maar als ik haar aan het poetsen ben en ze drukt met plat tegen het prikkeldraad en probeerd het andere meisje waar ik mee was te trappen omdat ze mij hielp. Dan heb ik toch wel iets van....slik...

Het mag dan een shetlander zijn, maar wel een groot dik sterk geval. Ik kan haar soms gewoon niet houden en ik ben 14 jaar!
als zij haar kont erachter zet dan heb ik niks meer te vertellen. Ze is gewoon gezond en ze heeft nerdgens pijn ofzo, maarjah, ze is eigenwijs en ze wil laten zien dat ze de baas is.

Vandaag ging ik weer naar haar toe, ik had worteltjes mee genomen en opeens was ze een engeltje Schijnheilig , nou dan weet ik wle waar ik aan toe ben... dus ik dnek: ik ga haar gewoon poetsen enz e doet maar mooi wat ik zeg. Dus ik haar vastgezet, ze was best rustig. Loopt de andere verzorgster achter haar langs (een meter ofzo) en ze haalt me dan toch uit! bijna midden in haar maag! dus ik geef haar een gigantische mep, maar daar doet ze niks op uit!

wat zouden jullie doen als je mij was?
ze is echt heel sterk, maar ik moet dus slim zijn om haar de baas te zijn als ze weer buien heeft, maar heeft iemand een idee hoe?


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 18:45

Misschien is iets proberen in het natural horsemanship?

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 18:53

Misschien is iets te proberen met haar ongenadig hard op haar donder te geven? Zoals je zegt, ze wil laten zien dat ze de baas is, en dat mag een pony NOOIT naar een mens doen. Misschien was die gigantische mep gewoon niet genoeg - volgens jou kwam 'ie misschien hard aan, maar een trap van een paard komt nog veel harder aan. Hard aanpakken zo'n pony. Niet mee tutten, niets te snoepen geven, gewoon even duidelijk maken dat jij de leider bent...

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 18:56

ga met arwenlune mee

Ing__

Berichten: 11173
Geregistreerd: 17-01-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 19:35

Ik denk dat je haar eens goed moet laten weten wie hier de baas is!
kan de eigenaar daar niets aan doen?

Dag lieve mama...

Caira
Berichten: 26055
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 19:37

Zweepje erbij en eens even laten zien wie er de baas is!

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 131983
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 21:00

Een ongelofelijk pak op haar donder geven zodat ze het morgen nog voelt !
Klinkt cru, maar zulke rotstreken mag je echt niet pikken

klaasfeuth
Berichten: 590
Geregistreerd: 22-06-03
Woonplaats: Uden

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 21:09

heropvoeden?

ruitje

Berichten: 12309
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 21:40

een combinatie van alles wat hierboven staat Haha! ( ruitje=meeloper!) Haha!

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 23:15

Men denkt vaak, acht het is maar een shetje, maar de meeste mensen komen daar snel van terug, vaak kan je beter een "groot" paard hebben.
In mijn geval is het dus omgekeerd en zijn mijn shetjes en Welshjes allemaal engeltjes maar mijn paard daarentegen.........

En verder loop ik mee met ruitje Haha!

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

__Marloes__

Berichten: 7826
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Vierlingsbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 23:37

irish_lady schreef:
Zweepje erbij en eens even laten zien wie er de baas is!


Ik denk dat je het hiermee alleen maar erger maakt..
Je kan denk ik beter Natural Horsemanship proberen. En het is handig om na te gaan of er niet een andere oorzaak voor het gedrag is.
Succes!

ikke

Berichten: 37523
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 23:43

Om even een beeldspraak te gebruiken: De stalbaas waar mijn vriendin haar paard staat had problemen met een veulen dat door dat dat ze kon steigeren om haar zin te krijgen. We hebben hem geadviseerd het veulen tegen de vlakte te werken op zo'n moment. Heeft ie een keer gedaan, weg probleem.
Een pony die zonder (!) reden slaat naar een mens, die kun je niet hard genoeg afslaan, je zweep doormidden is nog onvoldoende. LET WEL: het heeft geen zin om een half uur te gaan staan slaan, meer dan een klap heeft geen zin, maar die moet dan wel zo hard zijn, dat ze dat haar leven niet vergeet. Schoenen met stalen neuzen zijn hier een goed hulpmiddel bij (ervaring!)

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Caira
Berichten: 26055
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 23:44

Loesjuh"]
[quote="irish_lady schreef:
Zweepje erbij en eens even laten zien wie er de baas is!


Ik denk dat je het hiermee alleen maar erger maakt..
Je kan denk ik beter Natural Horsemanship proberen. En het is handig om na te gaan of er niet een andere oorzaak voor het gedrag is.
Succes!
[/quote]



Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

__Marloes__

Berichten: 7826
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Vierlingsbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 23:52

Iedereen heeft zo zijn eigen manier..

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-03 00:10

Inderdaad, en ik los dingen graag op met een woord of een gebaar. Maar bijten of trappen is een regelrechte oorlogsverklaring, en er is in paardentaal maar 1 goed antwoord op - direct, en zo ongelofeloos hard terugpakken dat de pony in kwestie het NOOIT meer in z'n hoofd haalt. Juist bij zit soort dingen is het zaak om niet een beetje aan te pakken, maar dat snel, onweerlegbaar en overtuigend te doen. En natuurlijk zodra ze zich gewonnen geeft, het los te laten en weer normaal te doen.

Dat is paardentaal. Een dominant paard wat een onderschikte naar zich ziet trappen gaat ook niet liefjes staan doen, die deelt een rotschop uit. En met recht...

Daarna ga je natuurlijk aan de gang met naast je lopen, opzij als ze opzij moet, netjes stilstaan, niet aan je zitten, niet bedelen, etc etc etc. Maar je moet ergens beginnen, en het moment dat de pony naar je trapt lijkt me het moment bij uitstek.

IlovePepper
Berichten: 15
Geregistreerd: 13-02-03
Woonplaats: wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 18:01

Probeer dingen uit en probeer op te letten wanneer ze zo doet...als je achter haar loopt, als je je hand omhoog doet....en een klap met een zweep kan echt geen kwaad....maar als dat niet helpt kan jealtijd nog naar een gedragsspecialist gaan....
maar schoenen met stalen neuzen vind ik te ver gaan...
Succes ermee!

Het enigste dat ik te vertellen heb is dat ROMY & NIKKI de allerliefste knollenbeestjes van de hele wereld zijn!

Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 18:52

Gewoon doen alsof het een voetbal is. Haha! En dan mag ze nog blij zijn dat je een mens bent, want een schop van een paard komt nog veel harder aan. Zij kan je in 1 keer ongelukkig schoppen, ik denk niet dat jij dat zo snel voor elkaar krijgt. Haha! Precies wat de rest ook zei, een ander paard zou ook terug schoppen, of het nou raak was of niet. Maar ook echt geen snoepjes ofzo geven. Ook niet boos blijven, gewoon een rotschop geven, en daarna weer normaal en verder waar je mee bezig was.

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 19:06

Ik zou eerst uit laten sluiten dat het geen medische/psychologische oorzaak heeft, dan kan het gedrag ook erg omslaan, vaak naar de mensen waar het dier zich het meeste mee vertrouwd.

Shetlanders zijn eigenwijs, maar dan sluipt dit gedrag er langzaam in en kan volgens mij niet van de een op andere dag ontstaan, of er moet iets naars gebeurt zijn, waar jullie geen weet van hebben.

Wij hebben onze shets zelf opgevoed en nooit problemen of problemen gehad, we zijn duidelijk en consequent en dat is iedereen bij ons thuis zodat er geen misvattingen kunnen ontstaan, bij verzorgponys kan dat wel en kunnen paarden je sneller uit gaan proberen, in dat geval ga ik mee met wat er al eerder gezegd, 1 keer goed op z'n mieter geven, paarden onderling slaan elkaar soms ook verrot, persoonlijk zou ik geen zweep (zweep is een verduidelijking van je hulpen en aanwijsstok geen sla-gerei) gebruiken, omdat dit misbruik maken is van je machtspositie, heb je de zweep er niet bij, weet de pony dat ook snel genoeg, wil hij jouw schoppen wees hem net een sec voor en schop hem. of bijt hem een keer goed in z'n oor, de meeste zijn daar van onder de indruk.

probeer in eerste instantie de oorzaak van dit gedrag te vinden, alleen dan kun je de beste oplossing toepassen.

ps; geen worteltjes meenemen of andere beloningen, die heeft ze helemaal niet verdient, nu sta JIJ bij haar te slijmen met lekkere dingen, terwijl ZIJ juist zich eerst maar eens moet gedragen.
In het wild gaan paarden elkaar onderling ook geen lekkernijen toestoppen en vooral niet bij paarden die lager in de rangorde staan, jij staat boven je pony en je kunt ze best wat lekkers geven, maar pas als jullie verhoudingen weer kloppen.

succes
Laatst bijgewerkt door cissie op 04-11-03 19:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 19:08

"bijten" doe ik persoonlijk alleen bij paarden die mij bijten, of een poging daartoe doen. Maar dat zou ook kunnen ja. Haha!

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 19:15

Als je een shet een schop geeft en vooral als je wat jonger bent, voelt ie vaak geen eens of je flikkert om of hij is al foetsie, snel bij z'n oortje pakken en een knauw in geven maakt altijd indruk en het paard voelt het zeker weten. je hebt dan gereageerd op z'n aanval en hem er niet vanaf laten komen, iets wat in de paardwereld altijd je positie NOG zwakker maakt.
Paarden zijn vaak lomp tegen elkaar dus kan ik toch ook lomp terug doen?

ik ben niet zo lening vandaar dat dit voor mij beter werkt, heb het gelukkig niet vaak hoeven doen, want je kan wel een kaugommetje gebruiken daarna.
Laatst bijgewerkt door cissie op 04-11-03 19:37, in het totaal 1 keer bewerkt

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 19:23

IlovePepper schreef:
maar schoenen met stalen neuzen vind ik te ver gaan...


Ik ben het helemaal eens met Ikke.
Hoe hard denk je dat een hoef aankomt? Paarden zijn ook echt niet soft tegen elkaar hoor. Natuurlijk moet je 'm niet tegen z'n benen of het hoofd schoppen.
Straks loopt iemand iets ernstigs op, doordat dat beest zomaar begint te trappen.

It never eats, it never sleeps, it never stops...


josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-03 20:11

Ik denk niet dat slaan en schoppen bij een schet veel helpt. Paarden zijn zeer zeker soms hard. Maar let wel dat alleen die paarden echt hard zijn die laag in rang staan. Die gene die hoog in rang staan hoeven maar een keer iets te doen. En dan is het ook klaar. En zo zie ik het slaan en schoppen niet. Dit zou je vaak moeten herhalen voordat hij echt doorheeft waarom.

Wat ik altijd doe bij paarden die schoppen.

Is ze niet vast maken maar het halster touw in mijn hand houden. Op het moment dat hij wil gaan schoppen geef je een harde ruk opzij, richting schouder. Je gooit zo het paard bijna om. En doordat je hem om gooit, zou hij ten eerste niet snel meer bokken. Maar zou zich als onder geschikte opstellen. Want die gene die hem uit evenwicht kan brengen zonder veel moeite. Die is het waard om hoger in rang te staan.

Het werkt beter als je het touw aan de zij ring vast maakt. Of als je het touw door de ring over de neus aan de andere ring vast maakt.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dolce_pony, Nonnetje18 en 114 bezoekers