tips gevraagd voor verzameling in de M2

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lautje

Berichten: 989
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-01 12:32

Voordat ik in januari bij de paarden ga starten, wil ik graag nog met Ameretto bij de pony's een aantal keer M2 starten.
Ik ben al veel aan het trainen, maar ik heb het gevoel dat ik hem niet goed verzamel.
Ik laat hem z'n hals iets meer oprichten, maar wel goed nageeflijk en sluit hem op tussen mijn kuit en geef veel beendruk, zodat z'n achterhand er goed onderkomt.

Wie kan mij precies vertellen hoe ik een goede verzameling moet rijden?

[Edit Karin] titel ingekort & topic verplaatst naar RT [/edit]

_________________
**Stille wateren........vangen geen wind**
(met dank aan Trivial Persuit)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-10-15 13:33 ]</font>


Lautje

Berichten: 989
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-01 21:15

Niemand??? Verward
Er zitten hier toch ook zoveel 'dressuurprikkers'? Haha!
Of heb ik dat nou mis??

Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Verward

TARA (Amulet X Julio Mariner xx)--> Springen B + 31, Dressuur L2 + 9, SGW L + 10


Rhys
Berichten: 6351
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-01 21:22

Joh, ik had het berichtje nog niet eens gezien......ik train ongeveer op hetzelfde niveau geloof ik, naja, ik kan de in als ik dat wil. Om haar te laten verzamelen (in draf) geef ik af en toe (bij voorkeur op een korte zijde) even snel, kort en licht been, dan brengt ze haar achterhand onder, ze stijgt voor en dan gaan we verzameld. Als ik het weer voel afzwakken kom ik weer met been.
Pas op dat je niet langzaam gaat rijden. Bijvoorbeeld in de galop is je zit voor het tempo, je teugels voor het stuur en de anleuning en je benen geven de snelheid van de beweging aan. Behoorlijk beengeven dus, in verzamelde galop.
In stap verzamelen is het allermoeilijkste, ik doe ongeveer hetzelfde als in draf, maar in stap laat ik haar echt even aandribbelen. Hups, dan vliegt er en beentje onder achter en dan hoop ik dat ze ook nog regelmatig blijft, en dan stap ik volgens mij vrij verzameld.....maar die knop zit er nog niet echt op.

Ohja, in de oefeningen als schouderbinnenwaarts en travers is het zaak lekker te blijven rijden (voorwaarts) zodat ie lekker doorswingt, anders verval je snel in traagheid of tactverlies en dat is de grootste fout die je kunt maken in zijgangen.
Daarin zet ik iets meer druk, weet niet hoe ik dat uit moet leggen, als ik haar meer op de achterhand wil.

Succes!Hoop dat je hier wat aan hebt.

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-01 22:32

Ik doe hetzelfde als Rieja. Ik verzamel maar kleine stukjes en als ik merk dat hij wat begint te rommelen, of te krabbelen, of te klooien, rijd ik hem weer laag/rond/diep naar beneden, totdat ik weer onstspanning heb en probeer het nog eens als ie goed voelt. Hij houdt het nu al steeds langere stukken vol. Oprichting is niet zo'n probleem, dat vindt ie ideaal...kan ie des te sneller zijn rug wegdrukken. Dus oprichting vanuit de verzameling (als gevolg) moet ik proberen te behouden.
Wat ook kan helpen is in stap verzamelen, dan zweepje op kruis aanleggen (niet tikken, maar boven het kruis leggen) en dan dribbelt ie iets aan (passage achtig), van daaruit geef je meteen overdreven na en draaft actief weg. Als mijn paard tijdens het draven wat inkakt leg ik ook weleens zweepje bovenop het kruis...bij het bewegen komt het dan een tel tegen zijn kruis en trekt hij aan achter. Nu doet hij dat al een stuk beter op been trouwens...
In galop...heb ik laatst op een clinic gehoord, maar werkt wel, is blijven tellen. Ook al verzamel of verruim je je galop, het ritme moet hetzelfde blijven. Ik vond dat wel werken eigenlijk....je voelt heel duidelijk of zijn sprong gelijk blijft...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-01 23:20

Wat je vooral goed voor ogen moet houden is dat je oprichting komt DOORDAT hij daalt in de achterhand, en niet andersom. Dat werkt gewoon niet zul je merken. (ik heb dat al uitgeprobeerd Frusty )

Verzameling is een proces, jou M2 paard hoeft niet zo sterk te verzamelen als een Z2 paard, die weer niet in de buurt komt van dat Grand prix paard.

Veel overgangen rijden (again...) waarbij je er goed op moet letten dat hij niet alleen bijv. braaf in de draf hobbelt vanuit stap, maar echt aantreed van achter. Zodra jij je been aanlegt moet je voelen hoe dat achterbeen schwungvol ondertreed. Daar gaat de meeste training inzitten vind ik.
Train je zijgangen lekker met veel variatie erin, rijd eens een paar tempowisselingen terwijl je schouderbinnenwaarts doet, stel om van schouderbinnenwaarts naar renvers, rijd je appuyementen met verschillen in buiging en tempo, etc. Allemaal manieren om je paard soepel, de achterhand sterk en buigzaam te krijgen.

Ik vind het heel moeilijk om zo even de hulpen op te noemen of zo. Het is een beetje een proces. je maakt een halve ophouding en ineens voel je hem sluiten en denk je, goh, dat kon hij een half jaar geleden nog niet.

Rhys
Berichten: 6351
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-01 21:32

Precies, wat Zep zegt, dat bedoel ik ook, ze gaat van voor omhoog omdat ik been geef achter, afblijven met die handjes! (erg moeilijk, maar niet onmogelijk)

Wat ik nog even toe wil voegen is dat je in het M2 gerust nog een mooie voorwaartse, vlotte proef kan laten zien (tenminste, hier in Drenthe Haha! ), op de proeven waarin ik het meest voorwaarts gereden heb haalde ik de meeste punten. Dat geeft een 'fris' beels tov de rest die langzaam rijdt ipv verzamelt.

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Lautje

Berichten: 989
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-10-01 22:32

Bedankt luitjes!!!

Ik ga jullie tips zeker gebruiken!
En als ik nog meer hulp nodig heb schreeuw ik wel weer een keertje Haha! !

TARA (Amulet X Julio Mariner xx)--> Springen B + 31, Dressuur L2 + 9, SGW L + 10

Fitzroy

Berichten: 25032
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-01 07:28

Idd, Rieja, ook ik heb me in de M2 nog niet zo geconcentreerd op de verzameling. En toch reed ik de punten wel. Ik denk dat de meeste mensen idd langzaam proberen eruit te laten zien als verzameld en dat gaat natuurlijk niet lukken.

Dus Lautje, pin je niet te veel vast op de verzameling maar probeer vooral een nette proef neer te zetten.

Lautje

Berichten: 989
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-01 14:14

Ik weet dat het in de M2 nog niet zo heel erg van je wordt verwacht, maar ik heb toch wel graag een verzameld paardje.
Mijn pony is er eentje, die graag een loopje met je wil nemen en dan snel op z'n voorhand gaat lopen.
Ik moet zeggen dat het de laatste tijd beter gaat en daarom wil ik dit graag zo houden. Naar mijn gevoel gaat hij al wat verzamelder dan eerst en dat wil ik proberen te houden.
Vandaar dat ik dit topic heb gesteld Lachen .

TARA (Amulet X Julio Mariner xx)--> Springen B + 31, Dressuur L2 + 9, SGW L + 10

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-01 21:48

Citaat:
Op 2001-10-17 15:14, schreef Lautje:
Mijn pony is er eentje, die graag een loopje met je wil nemen en dan snel op z'n voorhand gaat lopen.



tempocontrole is het állerbelangrijkste vind ik. Het gros van de problemen die je tegen komt zijn daarop terug te voeren. je paard moet onvoorwaardelijk weg willen voor je kuit, en je moet en heel simpel met een teugelhulp terug kunnen laten komen met behoud van impuls. Daar gaat echt gruwelijk veel training in zitten, maar meestal wel met resultaat!

Rhys
Berichten: 6351
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-01 22:06

Tempocontrole is het makkelijkst als je het met je zit kunt. 'Hou hem onder je!' roept m'n instructrice dan. Je moet de lengte van elke pas kunnen controleren, een vorm van durchlassigkeit is dat volgens mij. 't Is wel ongelooflijk moeilijk, vooral in galop wil ook de mijne weleens compleet overal doorheen rennen.....

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, Charlies, Lisa_22, ttranch en 5 bezoekers