Tempo in de Endurance

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Tempo in de Endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 10:29

Goed, ik ben benieuwd.

Ik lig inmiddels al ziek op de bank, onder een deken en lekker bij de haard, sinds Wanroy afgelopen zondag. En tsja, op een gegeven moment gaan de Tell-Sell reclames (zeker de Nederlkandse variant.. GAAP) ook vervelen.. Dus dan ga je lezen, veel lezen. Zo kwam ik op een artikel uit de Her&Der, van een aantal maanden geleden.

Hierin stond een stuk over, ik meen, Dirk Nieuwenhuis in Austerlitz, klasse II. Het eerste rondje was hij, met rijmaatje, met een snelheid van 16,nogwat km/u gegaan. Dit vond hij echter te langzaam en heeft het tweede rondje met ruim 30 km/u afgelegd. Zo kwam hij op een snelheid van ruim 21 km/u.

Nu heb ik 2 weken geleden een trainingsrit gemaakt met mijn vriend. Ik op Neef, hij op de fiets, met kmteller. We hebben rustig aan gedaan, lekker relaxt gepicknickt (dat woord klopt niet Bloos ) onderweg. Maar, ik verbaasde me over haar tempo. Dat ze snel is, tsja, dat is niks nieuws. Aangezien we in Katwijk na 15 km erachter kwamen dat we met 21 km/u gingen. Goed; ze haalde in een (wat voor mij aanvoelde als een) fikse arbeidsdraf met gemak de 23 km/u, en dat zeker 10 km volhoudend, toen gingen we iets harder, zette een galopje in. Dan haald ze met gemak zelfs de 40! Maar een arbeidsgalop is dit niet meer te noemen. Even later zakte ze terug naar rond de 30, maar dit was nog steeds geen arbeidsgalop, maar flink doorbanjeren.

Goed, ik heb het hier wel over een Draver, waarschijnlijk een die ook gekoerst heeft en gewoon veel tempo in d´r benen heeft.

Maar, hoe snel moet deze Nieuwenhuis wel niet zijn gegaan? Ik neem aan dat een doodgewoon (ik meen dat het een NRPS of KWPN was) paardje geen tempo heeft van 30 km/u! Ik ga er dus vanuit dat deze combinaties continu in een middengalop en zelfs rengalop hebben gezeten. Ik dacht dat de gemiddelde snelheid in galop tussen de 19 en 24 km/u ligt?

Ik was benieuwd naar jullie mening. Misschien beledig ik hierbij de Dirk Nieuwenhuis-fans of Jan Buitenhuis-aanhangers, maar ik ben bang dat dit je paard dood laten lopen is.
Overigens bewonder ik wel de conditie, Navy houdt echt geen 30 km vol met een tempo van 30 km/u. Want, nette hartslagen hadden ze wel (overigens is Jan Buitenhuis geloof ik afgekeurd op kreupelheid afgelopen weekend in Wanroy).

Hoe lang houdt een paard dit vol?
Wat is jullie limit wat snelheid betreft?
Wat zijn normale tempi te noemen en wat niet?

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.


carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 10:42

Mooie vragen.... Volgens mij is het echt een kwestie van je paard opzoeken, en kijken waar de grens ligt. Ik reedt altijd veel in een lekkere, flinke draf.
Vergeet ook niet dat 1 km stap je tijd al gigantisch onderuit haalt.

Jan Buitenhuis ken ik erg goed, en heb ook wel eens samen met hem getraind, maar dat hield ik echt niet vol! Het is echt een heel aparte man, maar erg leuk. Toch ben ik het niet eens met zijn manier van trainen / rijden.
Zijn vrouw is zelfs dierenarts (en ook enduranceruiter: Karin de Ruijter), en die zegt altijd al dat Jan wat rustiger aan moet doen. Maar ja... Jan luisterd niet zo goed.

Jan Buitenhuis wordt daarom ook wel vaker afgekeurd op kreupelheid.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 10:49

Ik vind het een achterlijk tempo. Die Dirk staat ook niet best bekend, of heb ik dat verkeerd opgevangen? Is dat de man die niet zo lang met z'n paarden doet? Als dat zo is verwonderd het me helemaal niets. Ik zou de goede man aanraden om een crossmotor te kopen.

Ik heb nog nooit met een fiets ernaast gereden (zou wel fijn zijn, maar hier heb je niet zoveel routes met een fietspad ernaast) maar weet uit bereking dat Rowan met 15/16 km/u een heel net tempo loopt. Ligt natuurlijk ook aan het terrein, maar dan wisselen we draf en galop af, hoef ik niet de duwen of te trekken, en voelt het allemaal aan als een dieseltrein. Voor een Cob als Rowan denk ik ook niet dat je veel harder kan, dan loopt 'ie over zichzelf heen. Zijn kracht zit meer in het 'dieselen', het lekker doorstomen, dan dat hij werkelijk hard kan.

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 10:52

paasei die snelheden haal ik alleen met de scooter of auto........ okeej sommige paarden zullen deze snelheden aankunnen maar t lijkt me niet echt gezond voor een gemiddeld paard....... ergens wel beetje respect als je deze snelheden zoveel kilometer kunt uitzitten, Lachen

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 11:03

Dirk Nieuwenhuis kwamen Saskia en ik Wanroy ook tegen, in de klasse I. Hij is een tijd geschorst en gedegradeerd wegens het schelden tegen veterinairen.

Afhankelijk van de afstand laat ik Navy ook voornamelijk draven. Dit houdt zij eenmaal het beste vol, en goed, ze heeft een behoorlijk tempo. Op de 74 km van Wanroy hebben we echt een stuk rustiger aan gedaan; de km´s kan ze goed aan, maar niet met te hoge snelheden.

Een paard als Rowan kan je ook beter hebben als de snellerds. Een paard dat heel snel is, dan een terugval heeft, dan weer even snel is, etc, lijkt meer op een interval paard, voor bijvoorbeeld de cross, of een krachtpatser voor de renbaan. De diesels doen het nog altijd super; kijk maar naar de Fjorden die het momenteel super doen.

Carola; die 1 km stal haalt je tijd idd onderuit. Maar, dit zegt dus alleen maar meer over het gigantische tempo van deze 2 ruiters. Ze zijn dus óf nóg sneller gegaan dan 30 km/u op het moment dat zij niet stapte, of de paarden verkeren in een werkelijk wonderbare conditie, die de vetgate n galopeerd komen en direct aangeboden kunnen worden. En dat lijkt me niet..

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

mazzeltje

Berichten: 4510
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Leersum; Latoy in Amerongen, Jip aan het Leersumse Veld en Door in de opfok in Doornspijk!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:11

Ik verbaas me ook echt over deze snelheden, nu is Latoy dus ook al niet echt een snelheidsmonster, alhoewel ze echt heel hard kan draven, maar dat houdt ze niet zolang vol, daarom dieselen wij ook altijd rond de 11/12 km per uur door, en inderdaad die km stap haalt je gemiddelde snelheid vreselijk onderuit! Maar Latoy heeeft die km wel nodig om de hartslag op tijd weer netjes te krijgen!!

Beterschap Mandy!!

Officieel veterinair homeopaat, http://www.dierenhomeopaat.com
Jip is klasse 4, CEI** en heeft 2477,7 km op de teller!!! Latoy geniet van haar pensioen (na 1148,5 goedgekeurde wedstrijdkilometers!!!)

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:17

Nee navy dat vind ik niet beledigen dat is de werkelijke aard zien. Natuurlijk is dit niet goed. Deze mensen zullen ook nooit echt de top redden. Ze rijden hard. Heel hard maar gelijkmatigheid is er niet. PAard aanvoelen? Ik vraag het me af. Ik heb ooit eens een onderzoekje gedaan naar de bewuste DN en kwam na het uitpluizen van de uitslagen op de DER uit op het feit dat hij iedere 2 jaar een ander paard heeft Soms zelfs nog korter. Dat zegt genoeg denk ik.

Mijn Raak kan ook heel snel. Tuurlijk, maar hoe lang kan ik met hem dan blijven rijden? Dan liever een lage snelheid en uitrijden dan als eerste over de streep. Kijk, tuurlijk ga je voor een mooie plaatsing maar het mag niet het belangrijkste zijn. En hoe gek dit ook klinkt, van mij zouden ze een prijs mogen baseren op de vetkaart en niet op wie het eerst binnenkomt. Moeilijk natuurlijk. Maar dat zou eigenlijk wel de basis voor uitslag moeten zijn.

'Paint' it 'Black'

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:27

Faas: het zou mij wel bevallen als er ook in de lagere klassen een 'beste conditie bij nakeuring' prijs zou zijn. Net als de 500km award is dat iets wat ook de rest van het veld stimuleert en aanmoedigt. En niet alleen de prijsrijders.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 11:32

Inderdaad! Ik vond het een superinitiatief afgelopen weekend dat er een Turtle-prijs was. Zo worden ook degene die, door het tempo inderdaad, niet in de prijzen kunnen rijden, ook gestimileerd.

En; ik blijf het zeggen: ik rijd liever een wedstrijd met een goed gevoel uit en nette waardes (en als een na laatste binnenkomen), dan dat ik een wedstrijd win en dan toch twijfel over hoe mijn paardje zich voelt.

En, ik denk ook dat dit soort mensen het leuk doen in klasse I, misschien inderdaad nog klasse II, maar in klasse III of zelfs VI echt onderuit gaan. Met racen alleen kom je er niet, jammer dat er mensen zijn die dat niet inzien.

Dankje Sas, Hoe voel jij je nu?

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:34

Gemiddeld 30 km over zo'n afstand lijkt me te gek voor woorden.
Ik heb zelf slechts 1 keer 30km gereden, maar vond op die afstand het maimum van 15km wel wat laag.

Met het idee van ArwenLune zou absoluut wat gedaan moeten worden.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:45

Klopt Arwen. Vind ik ook. Helaas is het nogal vreemd verdeeld in de klassen. Net zoals ik vind dat er een kampioen klasse I, II, III en IV moet zijn vind ik ook dat er in de verschillende klasses een Best Condition zijn. Wanroij was tenslotte een goed voorbeeld van het feit dat als je niet weet waar je mee bezig bent je in klasse I ook fout kan gaan.

Overigens toen ik nog in het bestuur was vorig jaar zei een jurylid mij 'een kampioenschap moet je pas uitreiken als het paard het seizoen erna nog in superconditie is'. En dat vond ik een TOPPER. Dus wat mij betreft Kampioenschap voor alle klassen maar niet in het jaar dat het verreden is maar het jaar erna waarna het paard uitgebreid gekeurd en nagekeken wordt. Is ie dan goed? Dan mag je het een kampioen noemen. En een DN zal dat zeker niet worden.

'Paint' it 'Black'

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 12:13

Fasel schreef:
Overigens toen ik nog in het bestuur was vorig jaar zei een jurylid mij 'een kampioenschap moet je pas uitreiken als het paard het seizoen erna nog in superconditie is'. En dat vond ik een TOPPER. Dus wat mij betreft Kampioenschap voor alle klassen maar niet in het jaar dat het verreden is maar het jaar erna waarna het paard uitgebreid gekeurd en nagekeken wordt. Is ie dan goed? Dan mag je het een kampioen noemen. En een DN zal dat zeker niet worden.


Hmmmm nee dit lijkt me beetje omslagtig, wat nou als het paard een superseizoen achter de rug heeft en in de winterstop een blessure krijgt welke niet sport gerelatered is (trap van een paard bv), seizoen erop kan hij niet starten of blesure van het winterseizoen speelt op, weg kampioenschap, beetje sneu natuurlijk.

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 13:17

Daar hebben jullie allebei een punt Lachen Enerzijds is het een goede opmerking van Hanifa, een paard redt het wel om zichzelf een seizoen dood te lopen, maar een tweede seizoen wordt lastig. Hoe reageert een paard het seizoen erna dus?
Maar, wat jij zegt, Vippie, is ook weer zo. Wat als je je paard 2 jaar lang in klasse III uitbrengt, met goede gevolgen. Je komt in aanmerking voor het kampioenschap maar, net die winter, wordt je paard enrstig ziek.. Na een paar maanden rust wordt de training opgepakt; de luchtwegen schijnen aangetast en het paard heeft zelfs moeite met een klasse I rit. Jammer!

Op zich, als er goed gekeken wordt, zouden alleen die ruiters, die hen paard kennen, vertrouwen en met verstand rijden, in aanmerking kunnen komen. Zo zou de regeling dat het paard geen enkele keer binnen het seizoen afgekeurd mag worden op metabole problemen, in mijn ogen, reeeler zijn..
God, het blijft lastig Lachen

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 13:28

Er is altijd na te gaan of een paard een blessure heeft of dit echt heeft overgehouden aan een seizoen overnemen. Reken maar dat je het verschil tussen dat soort paarden ziet hoor.

'Paint' it 'Black'

arabianfrend

Berichten: 514
Geregistreerd: 25-07-02
Woonplaats: breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 17:56

ken bijde heren.
rijden als gekken, gaan grotendeel alleen in rengalop, winnen is het belangrijkste.
winnen ze niet dan zijn ze boos.
de een heeft zowat elk jaar een ander paard.
moet je maar willen natuurlijk, elk jaar je paard naar de slager.
moet er niet aan denken.
dan maar niet winnen, winnen is leuk heb ik laatst gemerkt.
alleen had ik er toen niet voor gereden.
en of me paard nou laatste of eerste is, het uitrijden vind ik wel het belangrijkste.
en de gezondheid van me paard helemaal.

je zou het kampioenschap gewoon wel voor dat jaar kunnen laten gelden.
maar als dan bv blijkt dat het jaar erop het paard bij de slager is beland of dat het niet meer gereden kan worden dan zou je altijd nog terug kunnen zetten.
komt het paard het jaar erop wel terug al is het een klasse lager dan heeft ie het ofwel dan hebben ze het samen verdiend.

en fasel blijf raakje maar lekker zo rijden, gaat goed zo.
dat beesie heeft al genoeg moeten jakkeren.

groetjes arabianfriends

cavia stal pokemon

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 18:15

Ik ken de geschiedenis van die heren natuurlijk niet, maar zitten de controleposten er niet ook om een aantekening te maken als ze zien dat er paarden afgejakkert worden? En zou bij genoeg klachten/aantekeningen niet echt harde actie gerechtvaardig zijn? Desnoods een opgelegde maximumsnelheid van 15 km/u en keiharde disqualificatie als die overschreden word.

Zo iemand haalt wel het imago van de sport door de bagger. "Endurance, da's door het bos jakkeren" denken de mensen die hen voorbij zien komen, en kan je het ze kwalijk nemen? Mijn ouders hadden eerst ook zo'n beeld, totdat ze een keer meegingen en de sfeer proefden en zagen hoe goed men met de paarden omgaat. Maar er hoeft maar 1 zo'n gek voorbij te scheuren en ze zijn terug bij hun oude beeld...

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 18:17

tempo lopen, tja ik doe het ook wel eens. als ik kijk in Uck zijn logboek, bijvoorveeld balkbrug 65 km 14,47. zelfde jaar holten 52, km 15,nog wat. Voor een fjord is dat misschien ook wel racen, wie zal het zeggen. Maar mijn parden mogen alleen sneller als ik dat ook wil en het vind passen in de opbouw van de conditie. Alleen maar op een langzaam tempo dieselen doe ik Uck echt geen plezier mee.
Ooit met snelheidmeter gereden. Draf zeker 18 km per uur, galop iets van 30. Nu heb ik ook wel een turbo. Nasir haalt in draf denk ik net de 14. Maar die moet ik eens gaan testen daarop.

Het lastige van onze sport is dat iedereen het anders doet. Ik probeer altijd iedereen in hun eigen waarde te laten. Wij zitten niet op het paard, kennen de trainingsgeschiedenis niet. Dus ik oordeel niet, mijn nekharen gaan ook vaak overeind staan (en niet alleen bij de hartlopers) maar deze mensen komen zichzelf echt wel tegen. ze liggen er vaak uit om wat voor reden dan ook. Het vervelende is alleen dat het paard de dupe wordt (of worst). en ik denk dat de der daar een grote taak in heeft liggen.
voorlichting en strenge regels voor de gezondheid van het paard!

Geniet van de dag

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 19:02

Daar heb je wel gelijk in Gerritje, maar eerlijk is eerlijk, bij sommigen ligt het er mijlendik boven op of niet?

Arwen: controleposten zitten daar helaas niet voor. Op zich mogen ze wel een aantekening maken maar de jury moet werkelijk dit soort dingen regelen. Alleen ja, je kan niet op 10 plaatsen tegelijk zijn.

'Paint' it 'Black'

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 23:05

Hardlopers zijn doodlopers....
Oke, Salty gaat ook hard, maar in haar eigen tempo en ik ga zeker niet in rengalop! Het verhaal van Navy komt me bekent voor. Het ligt aan het ras Lachen
DN heb ik ook wel eens gehoord in KWB, hij reed daar geloof ik niet, maar had na de wedstrijd een gigantisch grote b*k tegen een groepje ruiters...als ik het me goed herinner zei hij iets in de trant van; "Ik rijd al jaren mee in de top(!!!) van de endurance, dus ik zou zeker niet weten hoe het zou moeten ?"
Het was de eerste keer dat ik (van) hem hoorde en mocht hem meteen niet. Later hoorde ik van Karin wat meer over hem.
Dit soort mensen zouden ze moeten verbieden om endurance te rijden! Dit is niet hoe de endurancesport bedoeld is. Paarden zijn geen levende wezens voor hen, maar materiaal om de prijzen in de wacht te slepen....
en dan maar pronken met zijn gewonnen prijzen zeker Misselijk

Tijdens een wedstrijd laat ik Salty ook lekker draven in haar eigen tempo en zelf vraagt ze af en toe om een "hand" galopje. Met stukken stap moet ik proberen om het tempo omlaag te krijgen.
Mensen als DN, daar erger ik me dood aan en ik denk bijna heel endurance minnend NL.
Ze komen inderdaad niet aan de top, maar steeds met verschillende paarden kunnen ze zich wel steeds in de prijzen rijden in klasse I en II.
Kunnen mederuiters geen klacht indienen ?

"The world is best viewed through the ears of a trotter"


Symbeami

Berichten: 2662
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 00:14

Niemand schijnt hier te weten dat DN ooit werkelijk bij de top hoorde. Sinds Favonius er niet meer is, is dat echter helemaal voorbij. Dat was een paard van bijzondere klasse. En daar was Dirk dus wel klasse 4 mee.
Het paard wat hij in Austerlitz reed, dat zal Chiruy geweest zijn en dat is een engels volbloed. Vandaar misschien die snelheid, maar sowieso een endurance met een gemiddelde snelheid van boven de 20 km/uur rijden dat is veel te snel. Daar gaat een paard wel aan kapot.
De regels zijn al strenger geworden en de kans op schorsing is nu ook veel groter. Dan vallen ze vanzelf een keer door de mand.
Ik erger me niet, ik lach er om. Waar ik me wel aan erger is dat ik in dezelfde 'categorie' ingedeeld word. Ik ben ook prijsrijder. Maar mijn paard is wel 21 jaar en goed gezond en die gaat nog wel een paar jaartjes mee.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 01:33

Persoonlijk heb ik meer respect voor mensen die hun jarenlange ervaring (in de endurance of in welke tak van sport dan ook) op een positieve en constructieve manier uitdragen. En niet door te roepen dat zij het allemaal zo goed weten, en daarom maar kunnen doen en laten wat ze willen ten koste van een ander en vooral ten koste van hun paard.

Maar laat ik het positief houden en on topic blijven. Knipoog

Er is IMO niets mis met tempo rijden, zolang het maar met beleid gaat. Je kunt best eens in een wedstrijd je paard (controleerbaar en zonder anderen te hinderen!) 'laten gaan', zolang je daar maar geen gewoonte van maakt en ook in je trainingen niet altijd op toptempo rijdt. Een keertje kijken of je paard de 1.40 haalt met springen is ook niet per definitie slecht, zo lang je het maar goed opbouwt en het niet iedere dag doet.

Ieder paard heeft een optimaal tempo waarin hij het lekkerst loopt en hij het minst 'slijt'. Het lijkt mij dat je je paard behoorlijk in de vernieling rijdt als je continu in de hoogste versnelling gaat (en 31 km/u gaat IMO zelfs de waanzinsgrens te boven), maar voortdurend je paard moeten tegenhouden is net zo'n uitputtingsslag. Dat kost alleen maar een hoop energie die jij en je paard beter anders kunnen besteden.

Het lijkt trouwens wel of je je er in de endurance voor moet verantwoorden als je in de bovenste regionen eindigt. Aan de ene kant is het een wedstrijd en wil je het zo goed mogelijk doen (terwijl je er uiteraard alles aan doet om je paard heel te houden). Maar aan de andere kant schijn je je bijna te moeten schamen als je eens wat sneller rijdt dan een ander en daarmee in de prijzen valt. Wat ik na onze overwinning in Wittelte (bij 30 graden) wel niet allemaal naar mijn hoofd heb gekregen (overigens met name van mensen die weinig tot niets van endurance weten). En dat terwijl ik Ret daar gewoon heb laten doen waarvoor we daar waren: lekker lopen in een controleerbaar tempo, met merkbaar plezier, waarbij ik hem gezond over de finish wilde hebben (wat is gelukt, getuige zijn mooie waarden op zijn vetkaart). Ik heb daarbij zijn hartslag goed in de gaten gehouden: die is vrijwel niet boven de 120 geweest. Hem continu moeten inhouden was onder de betreffende omstandigheden veel vermoeiender geweest, dat had ik een paar weken eerder bij dezelfde temperaturen in Lage Vuursche in klasse 1 al ondervonden.

Ik redeneer trouwens altijd als volgt: ik heb geen tegenstanders tijdens een wedstrijd, alleen maar mederuiters. Ik rijd mijn eigen wedstrijd, wil alleen mijn eigen resultaten verbeteren (en gebeurt dat niet, dan is er nog geen man overboord) en ik kijk heel goed uit dat ik niet tegen anderen ga rijden. Dat ik niet m'n paard overhoop rijd omdat ik een ander voor wil blijven. En stel dat ik gemiddeld 15 km/u rijd, dan word ik daarmee de ene keer 1e en een andere keer 10e. So be it, ik weet dan iig wat mijn paard normaal gesproken aankan en het allerbelangrijkste is altijd nog dat we finishen met mooie waarden op de kaart. Onze 'Best Condition' in Austerlitz is me eerlijk gezegd meer waard dan die 1e plaats in Wittelte een paar maanden later.

Overigens zit er in klasse 1 niet voor niets een bovengrens aan de snelheid, en ligt die in de kennismakingsklasse nog lager. Dat is om paarden tegen hun ruiters te beschermen: beginnende enduranceruiters kunnen vaak wat overmoedig zijn, of zien een endurance als 'zo hard mogelijk van A naar B'. Dat kan misschien wel voor een keertje (zo snel rijd je je paard niet in de vernieling), maar als je vaker wilt starten en daarvoor dus ook traint, dan zul je dat toch met beleid moeten doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je paard. IMO kunnen beginnende ruiters dan ook beter eerst ervaring opdoen op de afstand, die snelheid komt later wel. En dat geldt voor iedere klasse: als je promoveert, ben je weer een relatieve beginner in die betreffende klasse en dan zul je daar ook weer aan een bepaald soort opbouw moeten doen (niet meteen de langste afstanden in het hoogste tempo willen rijden). Dat zal iedere (min of meer ervaren) enduranceruiter die het welzijn van paard vooropstelt je vertellen. Hoe was dat gezegde ook alweer: It's the speed that kills the horse, not the distance.

In ieder geval hoop ik dat ik Ret nog tot ver na z'n 20e in goede gezondheid kan uitbrengen op wat voor afstand dan ook. Net als Happy van 28 jaar die nog regelmatig bovenaan eindigt, of Jashin die op z'n 23e nog 160 km-ritten goed uitliep.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 08:43

Ik denk niet dat men zich tegenover andere ruiters hoeft te verantwoorden als men in de 'bovenste regionen' rijdt. Maar wat zijn bovenste regionen? Die paar keer bij de eerste 10? Of daadwerkelijk al jaren met hetzelfde paard in de klasse IV rijden. Voor mij persoonlijk het laatste. Het gekke is dat die mensen die daar eindigen vaak in de lagere klassen met lage snelheid rijden. 11 km tot hoogstens 12 km per uur met af en toe een uitschieter naar 15. Maar meer ook vaak niet. Dat doet toch wel een belletje rinkelen.

Een mooi voorbeeld tussen mij en Evert was bijvoorbeeld Katwijk. Ik kwam met een lage snelheid binnen. A omdat ik het zo had ingecalculeerd met de duinen en B omdat ik bij de p/a vreselijk lang moest wachten en bij het zien van een wondje uiteindelijk een half uur kwijt was. Dat bracht me ineens van zo'n 12 km naar 10 km. Evert kachelde lekker door. De volgende dag? Resultaat: een superfrisse en huppelende Raak en een superstijve met wat verdikte benen staande Rek. En dan heeft hij niet eens overdreven hard gereden maar toch zich verkeken op het duinzand. Doet ie niet nog een keer.

Dat DN in de top reed weet ik. Maar hij heeft dat absoluut niet aan zichzelf te danken gehad. Puur mazzel gehad met een ijzersterk paard.

Zoals ik al zei heb ik vorig jaar eens de uitslagen van een paar jaar bekeken. Hij doet zo ongeveer anderhalf jaar met een paard. Dan is er een lange stilte, probeert hij het nog een keer en vervolgens zie je het dier nooit meer terug. Ja op je boterham.

Als ik rij probeer ik iets moois neer te zetten maar een prijsrijder wil ik mezelf niet noemen. Ik wil op een andere manier meer bereiken en als ik dat wil zal ik toch op een ander beleid moeten rijden.

Dus nee, tegenover andere ruiters hoef (of zou je niet hoeven) je je niet te verantwoorden. Wat velen echter vergeten is dat je je wel ten opzichte van je zelf en je paard moet verantwoorden Knipoog

'Paint' it 'Black'

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 09:22

NaVy! schreef:
Hierin stond een stuk over, ik meen, Dirk Nieuwenhuis in Austerlitz, klasse II. Het eerste rondje was hij, met rijmaatje, met een snelheid van 16,nogwat km/u gegaan. Dit vond hij echter te langzaam en heeft het tweede rondje met ruim 30 km/u afgelegd. Zo kwam hij op een snelheid van ruim 21 km/u.


even ter vergelijk: het tempo in een B cross is 27 km/u over een afstand van ongeveer 2,5 km, een L cross is 30 km/u voor een kleine 3 km en de rest weet ik zo niet uit mijn hoofd. Ik heb ook nog renpaardjes gereden en daarmee ben ik geklokt op 50 km/u (afstand van 800 m), en dat gaat heel hard!

Een snelheid van 30 km/u over 30 km volhouden is idd m.i. volslagen waanzin.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 09:40

Sorry, ik bedoelde niets negatiefs naar de prijsrijders toe. Als je met gezond verstand en aandacht voor je paard als eerste binnenkomt vind ik dat super. Maar niet iedereen heeft die capaciteiten / een paard met die capaciteiten, en ik denk dat een Best Condition prijs mensen bewust zou kunnen maken van een feit dat gewoon gezond finishen OOK een mooie prestatie is. Dat het niet alleen om die eerste drie finishers gaat.

Ik verwacht niet met Rowan ooit in de prijzen te vallen, daar heeft 'ie, dieselkwaliteiten ten spijt, gewoon niet genoeg basistempo voor. Toch doet hij het op zijn eigen manier heel goed, en ben ik er trots op.

brig
Berichten: 162
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Warmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-03 10:21

Ik denk dat je in elke tak van de paardensport mesen zult hebben die met hun paarden tot (en over) het randje gaan. Jammer is wel dat door dit soort mensen de regels aamgepast worden waar uiteindelijk vooral de rustige rijders last van hebben. Ik ken zo al een paar paarden die rustig gereden hebben maar er bij de nakeuring uitgegeaan zijn op een hartslag van 58.
Ik hoop dat ze daar deze winter een betere oplossing voor vinden. Ik denkt dat eens een keertje je paard voluit laten gaan niet slecht is maar als je elke wedstrijd zo rijdt (en dan waarschijlijk ook elke training) dan houdt een paardelichaam dit niet lang vol. En dan bij de prijsuitreiking daar nog staan met een ontevreden gezicht.

Ik was erg blij met mijn spons in Holten , de eerste keer dat ik een prijs kreeg en hoop ooit eens een best condition te winnen dat lijkt me erg mooi. Ach wie weet


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 bezoekers