eindelijk... het juiste zadel gevonden... hoe behandelen???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-01 22:10

Ik heb dus een nieuw zadel moeten kopen omdat het mijne te smal was. Eerst had ik van de winkel een zadel mee naar huis genoemen. Dat bleek zeer goed te passen, maar één détail: de lepel lag even hoog als de voorkant van het zadel i.p.v. 2.5cm hoger.
Toen zijn we het zadel gaan verwisselen voor een zadel met een nog bredere boom, maar dat 'haflingerzadel' (wat het echt wel was), was helemaal niet goed en daarom zijn we vandaag met ons paard in de trailer naar de winkel gegaan (de enige oplossing). De mensen (het waren er 1)hebben 2 uur met ons bezig geweest eer het juiste zadel gevonden was en rara... het werd dan toch het eerste zadel dat ik gepast heb. Als ik op het paard zit, zit het zadel wel goed en de balans is ook oké. Ik heb echt alles geprobeerd, van Wintec tot Stübben en e Stübben lag nog het slechts van alle zadel, maar ja, het merk bepaald nu ook niet of een zadel past of niet.

Nu ben ik dus met dat zadel (een ouwe bekende) en paardje terug naar huis gekomen. Morgen wil ik rijden, want de drukplekken zijn eigenlikj geen drukplekken, maar enkel het eerste beginstadium en 2 weken rust is volgens de verkopers genoeg (mits een beter passend zadel Knipoog ) maar to the point... Ik heb het zadel daarjuist voor de eerste keer ingeolied. Gewone lederolie (met parfumgeurtje Knipoog ). Wat moet ik preceis deon om mijn nieuwe zadel zo snel moegelijk gebruiksklaar te maken? Verward Het is trouwens de Jorge Canavas geworden, dus een lederen zadel. En vraag 2: ik wil het zadel echt wel geod onderhouden... wat doe ik het neste. Vooral vraag één zou ik dus beantwoord hebben.

Oja, en wat is 'lederdressing'??? Het 'Vlaamse' (als dat bestaat Knipoog ) equivalent voor dressing is vinegrette... maar dat op je zadel gooien is wel erg drastisch, niet? Verward
En is leerolie even goed als leerwas? Verward


Oja, ik ben nu wel niet met een Stübben thuisgekomen (mijn moeder zou er niet zo blij mee geweest zijn Knipoog ), maar ik heb dressuur-stijgbeugels van Stübben, dus er is wel wat 'show' aan Knipoog Party!!

_________________
Oooh... maar je hoeft niet blond te zijn om dom te zijn, hoor! Afbeelding

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: visje op 2001-10-12 22:10 ]</font>

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 22:17

Ik gebruik zelf regelmatig eens wat glycerine zeep om het schoon te maken, minder vaak gebruik ik lederdressing (nee geen salade olie *LOL* )
Lederdressing is zeg maar een mix tussen leervet en schoensmeer, imo, het lijkt er op Lachen
Je kunt het ook met een kleurtje krijgen, ik heb met zwarte kleur en daardoor worden schuurplekjes of oneffenheden in het leer mooi weg gewerkt en ik vind mijn leer na behandeling er soepel, glimmend zwart, stukken beter uitzien.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-01 22:20

En wat zou ik doen om mijn zadel 'in te werken', dus de eerste dagen/uren ? Verward

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 22:26

rijden *LOL* als leer nat wordt dan is het ook zachter en makkelijker te bewerken...ik had begrepen dat van olie de naden los gaan laten ofzo maar anders zou je heel voorzichtig de delen zonder naden met een kwastje sla olie op doen en nacht laten trekken.
Is een idee...
Een oversingel (zweetblad bevestigd) helpt ook *LOL*

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-01 22:40

Hoe bedoel je precies met een oversingel? Oversingel.. oversingel... is dat zo'n beschermhoesvoor je singel? Ik heb hem niet helemaal... Verward Clown Frusty

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 22:46

Hahahaha, een oversingel (ik heb me laten vertellen dat dat zo heet) zit vast aan het zweetblad en maak je dan vast dan zitten de zweetbladen 'vast'

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-01 22:55

Huh? lekker vaag Knipoog Dus dat is iets waarmee je je zweetbladen vast maakt aan het zadel eronder ofzo? Hoe doe je dan de singel vast? Huh? oké, ik zal het wel verkeerd hebben, maar wat is de link met mijn zadel onderhouden? (misschien dat ik het dan snap Knipoog ) Je spreekt in raadsels... of het ligt gewoon aan mij! Knipoog

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 22:58

Gaat om inwerken....ik dacht dat je bedoelde dat je zadel nog niet zo soepel is (meestal de zweetbladen dus) en iemand anders had mij toen aangeraden om zo'n singel te laten bestigen (deze gaat gewoon onder de buik vast over de singel heen) daardoor liggen de zweetbladen makkelijker plat en kun je makkelijker rijden....aldus snapske nu?

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-01 23:00

AAh, maar ja, dat is wel drastischt. Ik wil niet direct mijn zadel in een bepaalde plooi drukken, het is goed zoals het is, maar ik wil gewoon het olieën of waxen of wat dan ook, maar ik weet niet hoe veel, hoe vaak enzo. Clown

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 23:03

Hahahaha nee heb ik ook niet gedaan, ik vertelde je alleen over de mogelijkheid, met 5x rijden en daarna gewoon zadelzeep en bv lederdressing/olie e.d.
Na een week zitten de zweetbladen wel lekker!!

marijke*

Berichten: 886
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Lubbeek, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 23:32

Ik smeer mijn zadel je ook in met glycerine-zadelzeep (en het zier er nog steeds goed uit!). En voor het lekker in te werken: veel rijden hé! Ik zou niet te veel olietoestanden gebruieken Scheve mond\ Dan wordt ie namleijk erg glattig en op den duur raken de poriën vh leer verstopt. Trouwens, als je met een lichtgekleurde broek dan rijdt ... Clown

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 00:09

He die visje toch geslaagd !
En dan nu de rest ,rijden ,rijden ,rijden.
Een keer per jaar met neatsfootoil in olien (DUN) ,zweetplekken(van ros en/of rijder ) reinigen met zadelzeep,that's all.

Kijk voor de volledigheid nog eens op de site van http://www.passier.de
Staat ook het een en ander over !

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-10-01 08:31

Bedankt voor de antwoorden. Ik denk dat ik toch al maar eens naar de paardenwinkel ga gaan. NIet die in Heist o/d Berg (dat si met iets te veel tijden en ik ken da wel ondertussen vanbuiten...) ik ga wle in het dorp hier naast, als het toch aar voor een keinigheid is *LOL* .
Maar wat kan ik het beste nemen. Ik heb zadelzeep liggen en ook rusinusolie, maar ik twijfel een beetje of die olie zo goed is, want ik heb al vaker de nadele ervan gehoord. En inderdaad, het wordt er glad van.
Nu zou ik dan was nemen ofzo? Wat vinden jullie van deze? Verward

Afbeelding
Lederonderhoudsmiddel Stubben Hamanol
Uitstekend onderhoudsmiddel, het originele karakter van het leder wordt behouden.
NLG 18.83
Bef 344.79


Afbeelding

Lederbalsem Cavalcura 500gr (bst.nr.: 80013)
Het ideale lederonderhoudsmiddel. Bevat bijenwas, die zeer snel intrekt.
NLG 12.95 - Bef 237.13

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-10-01 08:32

Oja, Gerrie: ik heb zelfs een kilo paardenkoekjes meegekregen van de ontroerde verkopers (aangedaan door Rocky's charme natuurlijk) Knipoog Schijnheilig

Ontario

Berichten: 1921
Geregistreerd: 25-01-01
Woonplaats: Deurne

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 10:28

Eerst oliën, elke dag, net zolang totdat de olie er niet meer intrekt, dan is het leder gevoedt. Daarna regelmatig met zadelzeep schoonmaken en blijven oliën. Gebruik GEEN vet, want dat smeert de poriën dicht!

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 10:56

Ha ha waar charme al niet goed voor is *LOL* mmmmmmmlekkere snoepjes!

Dit volgende komt van de site van Passier
To prevent the leather from drying out, extend its life and maintain it in good condition, the saddle and the accessories should be cleaned and greased after use at least once a week.

Both sides of the leather should be treated as well as the panels of the saddle, where the horse´s sweat may penetrate the numnah or the saddle cloth.

Apply PASSIER saddle soap with a damp sponge or woolen cloth and rub in. Then remove the lather produced with a soft brush and polish the leather with a woolen cloth. Your saddle will benefit from a slight application of PASSIER Lederbalsam

Ontario als je bovenstaand leest moet je vooral NIET zolang doorgaan met olien totdat het niet mer opneemt,je krijgt dan een oververzadigd leer ,=niet goed!
Maak je zadel schoon en wees matig met olie!Een keer per jaar is genoeg.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-10-01 12:23

ik heb hetook op de site gelzen, maar 'lederbalsem', nja vaag woord hoor...
Wat moet ik wel erop smeren om het zadel te 'voeden' ?
Leer kan je niet evrzadigen, echt waar, dan moet j ehet al elk uur insmeren *LOL* . Maar ik begrijp wel dat je er niet te veel op mag doen, om geen té soepel zadel te krijgen. De vorm moet er wel nog in zitten en de singelstoten zijn beter wat stroever volgens de verkoper. *LOL*

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-10-01 14:39

Oké, nieuw materiaal. Ik ben leder'vet' gaan kopen en ik heb mijn nieuw zadel (en oud hoofdstel) ermee ingewreven. Het is nu wel heel vettig en ik heb het wat opgewreven met een oude katoenen T-shirt. Wat denken jullie? Is dat oké? Hoe nu verder?

Oja, over die poriën die dicht gaan. Mijn zadel is zoals bij de veel Engelse zadels van geverfd leer, dus kan je nog van poriën spreken? Zijn die niet al lang 'dicht'. Verward

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 20:56

Ik gebruik voor de verzorging van mijn zadel en hoofdstel de producten van Carr Day and Martin.
Niet meer niets minder.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 21:43

Die produkten ken ik niet Gerrie??
Ik gebruik Kieffer Glycerine zeep en Rapide Lederdressing. Voor meer alledaags gebruik vind ik Leatherwipes ook wel goed.
Overigens gebruik ik nu de lederdressing eens in de maand en geen olieen.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 23:01

Nog een tip voor het onderhoud: Haal als je gereden hebt het sjabrak en de singel ervan af. Natte sjabraken zijn erg slecht voor je zadel en bovendien drogen ze ook slecht, dus je paard krijgt dan de volgende dag zo'n klef ding op z'n rug.
Het is misschien even irritant, maar zoveel werk is het echt niet (gaat het makkelijkst als je de hele handel los maakt terwijl je zadel nog op je paard ligt) en het is het behoud van je zadel! Een vochtige singel die je over de zitting legt kan je zadel ook erg lelijk maken, dus haal 'm door de stijgbeugel (maar helemaal eraf is beter!)

corinep

Berichten: 2579
Geregistreerd: 16-06-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-01 23:51

Nog een kleine tip als je het handig vind, ik ten minste wel. Doe je leerolie in een oude equistar fles of een plantenspuit ofzo, is erg makkelijk vind ik en dan goed uitvrijven met een doek.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-01 04:48

Het advies wat ik kreeg is om het zadel te reinigen met zadelzeep (stubben of carr day & martin ) en een keer olien, daarna af en toe een likje vet. Het beste is om het leer in te vetten aan de huidkant, dat is de ruwe kant, daar trekt het het beste in. Nadat je het even in hebt laten trekken, wrijf je het op met -inderdaad- een t-shirt.

Gerrie, goeie tip van passier *grinnik*.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-10-01 08:11

Ik heb een oude bit doorbladerd en daat stond in (weliswaar over een westernzadel) dat je eerst 2 keer vet moet gebruiken en dan pas olieën, omdat de olie het vet goed meeneemt. Het vet was er op een urrtje helemaal is.
Ik doe altijd mijn sjabrak van mijn zadel en de singel ook meestal. Ik haat kleffe sjabraks *LOL* .

Volgens de Bit-test (een paar jaar terug) was de leerolie van carr day en martin het beste, maar die zijn zadelzeep zou niet goed zijn. Ik heb de zadelzeep gehad en ik had er zelf geen problemen mee, maar ja ik heb de andere producten niet geprobeerd Knipoog .

Het onderhoudsproduct van Stübben zou echt een afrader zijn. Gelukkig zijn de zadels beter Knipoog

Femke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: visje op 2001-10-14 08:12 ]</font>

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-01 12:40

Ja Lovely ben blij met de site van Passier ,hoef ik minder te typen *grinnik* en profiteren andere mindere goden er ook van Knipoog