[AR] Les in het werk aan de lange lijnen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

[AR] Les in het werk aan de lange lijnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-03 18:21

Tja, waar is dat te krijgen. Rijden(zowel engels als western) en mennen valt overal wel les in te krijgen. Maar zijn er ook mensen die les geven in het werk aan de lange lijnen?

Ik heb gehoord over Piet Bakker die hier niet in de buurt woont en mij te ver weg vind.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik zou graag wat verder komen maar zit gewoon vast(omdat Dennis iedere mogelijkheid aanneemt om niet z'n best te doen en ik niet handig genoeg ben om hem aan het werk te zetten).

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-03 19:30

Dat is inderdaad moeilijk. Ook ik ben nu al weer een paar jaar aan het lange teugelen en ook ik moet het zonder les doen. Wat goed werkt is je te verdiepen in alles dat er over geschreven wordt. Piet Bakker heeft een jaar geleden een serie artikelen in Baroque gehad over het werken aan de lange teugel, ik dacht in 6 afleveringen ervan. Daar staat wel het een en ander aan nuttige informatie in. Dan heb je nog het boek van Richard Hinrichs dat ook in het Nederlands is verschenen en wat andere literatuur in het duits.

Wat mij in het lange teugelen zo aanspreekt (en wat het gelijkertijd zo moeilijk maakt) is dat je alleen de teugels, de stem en een zweep hebt. Het paard loopt dus letterlijk tussen de teugels, verder is er geen direct lichamelijk contact. Wat inhoudt dat je erg goed moet inspelen op de aanleg en het karakter van je beest waardoor het moeilijk is om je vast te pinnen op een methode.

Zelf wissel ik daarom nog wel eens van aanpak. In het begin, toen [***] en [***] nogal stuurs waren probeerden ze zich met hun geweldige elasticiteit om te draaien zodat ik in draf plotseling tegen twee oortjes in plaats van een staart aankeek. Toen werkte ik dus op de manier die in de Spaanse rijschool te zien is, met korte teugels en mijn handen op of tegen hun achterhand. Na verloop van tijd merkte ik dat ik ze daardoor echter niet genoeg ruimte gaf, waardoor het tempo omlaag ging en ik mijn handen vast dreigde te zetten. Toen ben ik een meter naar achteren gegaan, waar ik nu nog steeds loop. Knipoog We zijn vooral bezig met voltes, rechtstellen , wijken en schouderbinnen/buitenwaarts. Erg hoogstaand is het dus niet, maar we steken er toch wel het een en ander van op. Wat zijn precies de problemen waar je tegenaan loopt? Misschien (waarschijnlijk Haha!) heb ik ze ook ondervonden en kan ik je wat tips geven?

Trouwens, Piet Bakker komt wel bij je thuis als je daarom vraagt. Of vindt hij jou te ver weg wonen?

Marieke_456
Berichten: 4608
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-03 19:49

Tsjaa... Opzich is het lange lijnen niet zo moeilijk hoor denk ik... Overgens had ik je graag 'les' gegeven, maar volgens mij woon je niet bepaald in de buurt. Knipoog
Misschien moet je het gewoon zelf gaan proberen en als het niet lukt je problemen hier proberen uit te leggen.
Ik denk dat het lastig zoeken word, maar veel suc6! Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-03 20:10

Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt. Als je gewoon stap-draf-galop rechtuit wilt en een beetje op de volte om een paard te introduceren op het mennen of om zo een buitenritje te maken, dan heb je weinig problemen lijkt mij.

Het wordt echter ingewikkelder als je daadwerkelijk dressuurmatig bezig wilt gaan, dus het rechtuit wilt vervangen door stelling, buiging en zijgangen. Op dat moment merk je toch zeker wel de beperkingen van het hebben van slechts 2 teugels. Daarmee omgaan is echter juist de uitdaging.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-03 20:29

Ik wil je wel les geven. Maar waar woon je dan.

trouwens weet je wat me opvalt. Dan bijna alleen die gene die een pony hebben waar ze niet op kunnen rijden aan grondwerk doen. Jammer is dat.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Odi
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 08:21

josien schreef:
Ik wil je wel les geven. Maar waar woon je dan.

trouwens weet je wat me opvalt. Dan bijna alleen die gene die een pony hebben waar ze niet op kunnen rijden aan grondwerk doen. Jammer is dat.


Inderdaad "bijna" ik werk ook met lange lijnen en mijn beesje is toch 1.72 en rij er ook nog op.

Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-03 10:47

Ik val ook niet onder de mensen die een pony hebben waar ze niet op kunnen rijden. Dennis loopt ook onder het zadel. En kan onder het zadel ook wijken, schouder binnenwaards en zelfs appuyementen(en dat voor een ras echte recreatie ruiter met een shet Lachen ).


Een van mijn problemen is dat Dennis zich van zich zelf echt niet drukker gaat maken dan strikt noodzakelijk is. En(ondanks ik al van alles geprobeerd heb) niet op zweepjes reageerd. Een tikje niet en een harde ros ook niet.

We zijn het nivo wat xyzutu2 beschrijft om het mennen te introduceren al voorbij. Hij kan netjes nagevelijk stappen, draven(galop heeft hij zowel onder het zadel, aan de longe als aan de lange lijnen erg veel moeite mee), er is ook al wat stelling te vinden.
Veel verder kom ik zelf niet omdat Dennis zich dus echt niet moeier gaat maken dan stikt noodzakelijk(ook onder het zadel en aan de longe niet) is. En ik krijg hem dus niet fanatieker aan het werk(dat terwijl hij het echt wel leuk vind).

Lees voer heb ik ook al wat van liggen. Ik heb het boek 'Longeren en werken aan de lange lijnen' 'van Jennie Loriston-Clarke en 'Werken aan de hand' van Hichard Hinrichs.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik


Morrie

Berichten: 22299
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 11:20

ik heb een Noriker, die gespecialiseerd is in boomslepen, verder was ie 1 t/m 4 spannig betuigd toen ik hem kocht (eind. febr.), hij was ook zadelmak

Inmiddels heb ik les onder het zadel en blijkt ie helemaal niets te kennen en kunnen. Longeren zag ie als een partij touwtrekken, maar werken aan lange lijnen vindt ie helemaal super OK dan! , dan heb ik ineens een ander paard, heel gehoorzaam, op de milimeter te sturen. Ik doe het ook steeds vaker, temeer daar hij pas 4 is en nog maar 2 x per week onder het zadel mag.

Of hij nu het hele tuig opheeft, of alleen een schoftje met 2 longeerlijnen, maakt niets uit, of ik hem longeer met dubbele lijnen of erachter of ernaast loop, maakt hem ook niets uit. Hij is gewoon super op de stem en ik hoop er onder het zadel later ook profijt van te hebben.

Lusitanofr

Berichten: 310
Geregistreerd: 27-01-03
Woonplaats: sneek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 20:09

Hallo,
Zelf ben ik ook druk bezig met het werken aan de lange lijnen.
Ordeiro kan nu inmiddels alle zijgangen in stap en draf.
Ben super trots op hem, en ook een beetje op mezelf. Want het lukt ook goed met aanwijzing uit een goed boek.
14 en 15 november zijn we zelfs zij Paard & Koets te bewonderen.

Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-03 09:39

Dennis heeft een nieuw tuckje. Met z'n hoofd schudden. Grrrr. Ik weet zeker dat ik hem niet met m'n handen stoor omdat hij het ook doet als ik de teugels in een boog heb hangen. Onder het zadel doet hij het niet dus het lijkt me niet iets lichamelijks.
Zodra ik hem aan laat draven word het minder. En als we een minuut of 10 bezig zijn stopt het meestal helemaal. Het is echt niets voor hem om zo iets te doen omdat hij normaal uit zich zelf zo lui is.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-03 15:24

Hmm, een vervelend probleem.

[***] heeft dat ook een tijdje gedaan en doet het heel soms nog een keertje. Bij hem is het echter niet echt schudden met zijn hoofd, maar eerder een soort spastisch optrekken, alsof hij plotseling van het bit schrikt of opeen tot het besef komt dat we aan het dressuren zijn. Het is een soort tic, die niet in verband lijkt te staan met wat ik doe, hoe ik de teugels houdt of de oefening die we aan het doen zijn. Wel komt het nu nog slechts heel sporadisch voor, een keer in de maand, waar ik heel tevreden mee ben.

Mijn tip voor je is misschien een beetje teleurstellend: gewoon negeren. Als je je aandacht richt op wat je Dennis wilt afleren zul je veel gefrustreerder raken dan wanneer je je aandacht richt op het aanleren. Ga dus niet het schudden bestraffen (want dan versterk je hem in zijn idee dat dressuur vervelend is en dat hij niets zelf mag doen) maar het netjes de oefeningen doen belonen. Dat hoeft niet eens met voer of zo, je kunt hem ook even halt laten houden en met woorden belonen, of terug laten komen naar stap of wat langere teugels geven. Als ik een pony echt heel erg sterk wil belonen doe ik de teugels over zijn hoofd heen en ga ik even naast hem lopen, zodat hij zich even helemaal kan ontspannen (de te volgen route kan hij dan namelijk aflezen uit waar ik naatoe loop waardoor de teugels helemaal niet meer nodig zijn en hij zijn hoofd kan houden waar hij wil). Je moet namelijk niet vergeten dat wat meer teugel vanuit het zadel geven nog niet betekent dat je het stuur uit handen geeft, je hebt dan nog steeds je benen en zit. Aan de lange teugel werken houdt echter in dat je eigenlijk sec op de teugels werkt: als je wat meer ruimte geeft daarmee kan het paard nog steeds niet volledig ontspannen doordat je nog steeds signalen geeft over de route. Of ik laat hem halverwege het werk even rollen of een vrijheidsdressuuroefening doen. Dat werkt erg ontspannend.

Ook luiheid is relatief. [***] was altijd erg lui, halt was zijn favoriete gang, stap was nogal traag en de draf erg slordig. Nu hij een nieuwe hoefstand heeft (Strasser) is hij actief, draaft hij veel meer en is hij veel scherper op de hulpen. Dat soort dingen kunnen een grote rol spelen in hoe een paard op je over komt. En ook hier kun je spelen met wat een paard je aanbiedt. Wil Dennis niet aandraven? Dan ga je de stap misbruiken voor allerlei oefeningen. zijgangen, wendingen om de voor- en achterhand en vooral: tempo-oefeningen. Hij mag best de voorkeur geven voor de stap, maar jij bepaalt verder hoe die stap eruit ziet. Nu je je tot stap beperkt, wil je wel dat de overgangen van en naar het halthouden exact op het moment gebeuren dat jij het wil. Wil je dat hij vlotter gaat stappen, dan vraag je hem om zijn stap steeds weer te verkorten. Op die manier zal hij als vanzelf een actievere stap aanbieden omdat hij sterker wordt door dit 'verzamelen' en omdat dit verzamelen meer energie kost dan gewoon actief stappen.

Als je problemen hebt met het volhouden van een actieve draf, dan pa je hier hetzelfde toe: Je schrapt in het begin de draf uit het programma, maar gaat daarvoor in de plaats aan de jog werken. Je spoort hem aan tot draf en op het moment dat hij zich in draf laat vallen maak je een ophouding met de teugels. Als hij weer in stap valt spoor je hem aan tot draf, houd je hem weer in enzovoorts. Op een gegeven moment zal hij doorhebben dat je niet een draf bedoelt, maar een jog. Doordat het tempo binnen deze gang lager ligt zal het ook gemakkelijker zijn om hierbinnen aan zijgangen en dergelijke te werken. Ook de jog kun je na verloop van tijd gaan verkleinen tot je een soort draf op de plaats creeert: de 'halbe tritte'. En vanuit die verzameling zal het veel gemakkelijker zijn om hem tot een wat meer voorwaartse beweging te stimuleren.

Het is trouwens wel zo dat het werken aan de lange teugel een erg confronterende bezigheid is: Paarden die onder het zadel al niet zo heel erg actief zijn kunnen aan de lange teugel helemaal dood vallen. Wat vaak inhoudt dat het paard nog niet geleerd heeft om op eigen benen te lopen en door de ruiter (soms onbewust) sterk met de zit of benen aangespoord wordt. Ook heb je paarden die aan de lange teugel ineens geen rem meer hebben en steeds te snel willen gaan. Ook hier hetzelfde probleem, maar dan doordat de ruiter in het zadel de overdaad aan bewegingsdrang nog heeft weten te corrigeren door een 'blokkerende' zit of beenwerking. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat dit de problemen veroorzaakt die je op dit moment ondervindt, maar het is niet ongebruikelijk.

Blijf positief denken: werk met wat je paard je aanbiedt, al is het nog zo weinig. Wees creatief, en probeer zoveel mogelijk te halen uit dagene wat hij je aanbiedt.

En dan nog ietsL je vertelt dat hij niet of nauwelijks op de zweep reageert. Dat houdt waarschijnlijk in dat hij 'immuun' is voor hardere tikken. Bij [***] merk ik hetzelfde: als ik hem eens wat harder aantik reageert hij totaal niet. Hele zachte aanrakingen, het herhaaldelijk 'aantippen' van zijn achterhand als hij niet aan wil stappen zijn echter ontzettend effectief. Vergelijk het hiermee: Je kunt afstompen op pijn, maar niet op jeuk. Hetzelfde merkte ik wel vanuit het zadel: op een heel lichte 'bugeltritt' reageerde hij altijd meteen door af te wenden naar die kant, als ik hem te zwaar maakte week hij juist weg van de druk, naar de andere kant. Bij dit soort dieren helpt het verzwaren van druk niet: je moet juist verkleinen en de kleinste hulp zo inzetten dat hij het paard begint te irriteren als hij niet luistert. Altijd beleefd blijven, maar wel zo dat het resultaat heeft.

Dit is een beetje een rommelige opsomming van wat er allemaal bij me opkomt bij het lezen van jouw berichtjes, maar misschien heb je er wat aan.

Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-03 16:37

Idd een warrige opsommig maar je heb volgens mij wel alle problemen die ik zo heb wel opgenoemt.

Ik zal er mee aan de slag gaan. Zijn basis tempo in draf ligt al erg laag van zich zelf. Hij is van zich zelf nooit druk, springerig of loperig. Zelfs niet als ik hem een week op stal zou zetten. Hij is gewoon erg flegmatiek. Onder het zadel rijd ik hem meestal bijna alleen maar op m'n stem(ja ja, een ras echte recreatie ruiter die bijna alleen maar buiten rijd). En hij zal nooit harder lopen dan strikt noodzakelijk is. De enige manier om Dennis fantiek te krijgen is VD en als hij mag dekken Haha! .

Vandaag had m'n zusje Dennis aan de lange lijnen omdat ik zelf een jonge pony aan de lange lijnen mee had. Hij deed aardig z'n best, netjes voorwaarts en heel braaf(m'n zusje had nog niet eerder gelangeteugeld, en Den doet toch geen rare dingen, die sjokt zijn rondje wel). T kan komen omdat m'n zusje echt niets van hem vroeg of omdat z'n vriend mee was(dat laatste is volgens mij de rede geweest, tis echt een gezelligheids beest). Aan het eind heb ik nog ff met Dennis gewerkt, dat deed hij super braaf. In stap eventjes netjes na laten geven, wat stelling op de volte en wat schouder binnenwaards. Dat deed hij prima zonder extreem lui te zijn.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers