Schimmel & Scheren? Wat vraagjes!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Schimmel & Scheren? Wat vraagjes!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-10-03 16:32

Ik zit even in een dilemma Knipoog
Omdat mijn pony schimmel heeft, is me door de DA aangeraden hem 1x in de 4 dagen te wassen met Imaverol. Hij zei dat ik hem het beste kon scheren, omdat hij anders ziek word als je hem elke keer wast, en je zet hem weer " nat " op stal.
Ik wilde hem toch al scheren omdat hij best snel zweet, dus dat scheren was niet zo'n probleem.
IK had dus vandaag een scheeraparaat gehuurd, en er kwam iemand helpen die zijn paard al jaren scheert, en de paarden van andere mensen ook, en hij is er heel handig mee. Nou, toen kwam het, het aparaat wat ik huurde, deed het niet Scheve mond De messen waren niet in orde ofzo? Iig werden de haren alleen wat " gekreukd". Hij heeft alles geprobeerd, maar wrs waren de messen niet in orde. Nou, allemaal leuk en aardig, maar nu heb ik dus paard met een paar geschoren stukken Bloos! Wel onder de shabrak, dus je ziet het niet, maar zonder zadel zie je dus wel de stukken zitten. (mss word het wel een nieuwe trend Cool )

Even later toen we misty net weer zijn deken opdeden en de "scheerhulp" Haha! weg was, kwam de staleigenaar eraan. Die wist dat we hem wilden scheren, en dat vond ie eigenlijk wel onzin, maarja, moesten wij weten. Hij vond nu ineens dat we dat niet moesten doen, want dan werd de pony ziek, en we moesten hem " paard laten"??
Hij zei dat een paard alleen zweet als ie een slechte conditie heeft, dus ik moest hem vaker rijden (yeah right, pony is 4, en ik rijd hem 5 dgn in de week een 3 kwartier, en dat vind ik meer dan genoeg! HIj vind dat ik hem toen ie net 3 was al 7 dagen in de week kon rijden, omdat het anders een etter werd Verward )

IK heb hem verder maar in zijn waarde gelaten, en eens gevraagt hoe hij dat dan met die schimmel zou doen? Want 1x in de 4 dagen wassen en in die vrieskou op stal zetten is ook maar niets. HIj zei dat schimmel vanzelf overging? (is dat zo) en je er NIETS aan moet doen.

Het probleem is, al zou het vanzelf overgaan, dan zal dat wel even duren, en per 1 november gaat hij naar een andere stal, waar hij niet heenmag met schimmel. Het geeft niet als dat iets later word dan 1 november, maar het moet geen maanden duren Scheve mond

Kunnen jullie me mss vertellen hoe het met de schimmel zit?
En wat goede voor/tegen argumenten zijn voor scheren?
Dan kan ik mijn eigen conclusies daaruit trekken, want er zitten natuurlijk over voor EN nadelen aan, ook aan scheren Scheve mond

Alvast bedankt!

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 16:35

Ik zou de DA gewoon vragen om de inenting tegen schimmel. Werkt toch een stuk makkelijk dan al het gewas in de winter.

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 16:41

of die witte korrels, die helpen ook goed!
maar scheren kan zowiezo geen kwaad, want dan krijgt de schimmel minder kans om zich uit te breiden, schimmel houd nou eenmaal van lekkere warme en vochtige plekjes, onder een dikke vacht is het altijd lekker warm!
dus ik zou hem zowiezo scheren, en die mesjes moeten waarschijnlijk geslepen worden , maar het kan ook zijn dat de knoppen niet strak genoeg waren aangerdraaid?
wel aan te raden is om de mesjes te ontsmetten na gebruik!!

Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-10-03 17:16

Knoppen heeft hij op alle mogelijke manieren gedraait;-) De messen worden natuurlijk even ontsmet ja... Maar ik wil hem zoiezo scheren, maar ik wil graag even weten of de staleigenaar maar "onzin" uitkraamt, of dat hij gelijk heeft...
Iig heel erg bedankt alvast voor deze reacties OK dan!

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 17:28

een paard scheren is echt geen onzin hoor !! okej het is niet natuurlijk, maar goed een dek op, rijden, op stal staan, dat is ook allemaal niet natuurlijk
en dat je pony niet mag zweten als ie een goede conditie heeft is ook klinklare onzin!
een geschoren paard is schoner en zweet minder, zo vat ie ook minder snel kou!
wel belangrijk is dat je met koud weer dus in en uit-stapt met een dekentje over zijn rug!
en dat je hem niet lang stil laat staan zonder dek (dus niet gaan staan kletsen als je aan het rijden bent Haha!

Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-10-03 17:42

Ja, zo deed ik dat eerst ook ja crossmonster! MIjn oude pony schoren we ook (nouja, werd toen gedaan voor me;-)) En die had ik met losrijden altijd een deken op, die ging er pas af als we echt aan het werk gingen, er er op als hij weer mocht stappen. Van die conditie enzo leek me ook onzin ja. Maar op mijn werk werd ik ook al aangevallen dat ik een dierenbeul was, want ik deed toch ook een jas aan? Jaa...duss, mijn paard krijgt toch ook een jas aan? maar volgens haar scheer je de vetlaag ofzo weg, en dat is heeel slecht zei ze... Ikweet het niet, iedereen zegt wat anders!

SGWuppie

Berichten: 4628
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 17:52

Tja, erg natuurlijk is scheren dus niet. Je moet dus ook zeker wel goede dekens hebben om je pony op een andere manier warm te houden als hij zijn eigen jas kwijt is! Als je je pony echter fanatiek rijdt is het ook ongezond om hem steeds kletsnat op stal te zetten.

Als hij gewoon 's nachts binnen staat en goede dekens heeft kan het, ook gelet op de schimmel, geen kwaad.

Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-10-03 18:05

Hij staat snachts altijd op stal, en overdag bij redelijk weer een paar uurtjes buiten. De stal is overigens wel wat open, de richel helemaal op de punt van het dak is open, voor de ventilatie. Hij krijgt een 200 Grams deken op, met daaronder een fleece deken. ALs het wat kouder word nog een 300/400 grams daaronder, en ik heb ook nog een fleece halsdeken voor onder zijn dekens.

simongek

Berichten: 5338
Geregistreerd: 18-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 15:32

Mijn paard heeft ook schimmel gehad en toen hebben we hem 3x om de dag met Imaverol gewassen. Daarna nog 2 x met 6 dagen ertussen. Daarna was het helemaal weg. Ook moet je al je spullen goed schoonmaken anders is het zo weer terug. Ik zette hem gewoon een half weg met een goede zweetdeken en deed daarna zijn winterdeken weer op. Als je er niets aan doet gaat het echt niet zomaar over. Het kan dan echt heel erg worden en dat jeukt ook gigantisch. Heb ik gezien bij een paard. Die liet zich gewoon tegen het schot vallen om een beetje te kunnen schuren. Je moet er dus echt wat aan doen.

Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-10-03 17:03

Ja, dat wil ik ook. Maar hoelang laat je die deken erop dan? Want geschoren is ie zo droog, maar met dat pak haar niet:S

SGWuppie

Berichten: 4628
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 17:04

Dan maar scheren dus!

simongek

Berichten: 5338
Geregistreerd: 18-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 18:48

Mijn paard was met een half uur of 3 kwartier wel droog.

Als hij echt een hele dikke vacht heeft dan zou ik gewoon wel scheren als dat kan.

Is wel iets makkelijker om de schimmel aan te pakken.
Succes met je paardje

Unity
Berichten: 2116
Geregistreerd: 14-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 19:30

na een keer of 2 wassen met imaverol, gewoon alleen de plekken (en wat ruimte eromheen) doen, met een wat sterkere concentratie. Werkt ook, scheelt heel veel werk!

Vergeet je dekens niet te wassen! Das ook zon plekje wat lekker warm en vochtig is er waar al die vieze kleine schimmeltjes van houden!

Pantharei7
Berichten: 712
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 19:45

niet gaan wassen!
Mijn pony had vorig jaar winter ook schimmel en toen ben ik hem gaan wassen...
Hij is hartstikke verkouden geworden en toen kreeg hij alleen maar meer schimmel. Hij heeft toen een spuit van de dierenarts gekregen tegen de schimmel.Dat hielp hartstikke goed.
Zijn advies was trouwens (als je een stalpaard hebt)dat je het beste kan scheren als ze schimmel hebben, want kaal worden ze toch wel op de plekken waar de schimmel zit.
Ik heb die van mij niet geschoren omdat hij dag en nacht buiten staat.
Veel succes verder nog, schimmel is erg vervelend

Destinietje

Berichten: 4197
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-10-03 19:17

Dank je marlon! Weet je mss hoeveel zo'n spuit kost?