discussie:slofteugel

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-01 17:33

ik wil graag weten wat iedereen het nut(of juist niet)van een slof vind.

mijn mening is:ik vind bij een paard dat echt gecorrigeerd moet worden dat een slof TIJDELIJK zal kunnen helpen,of om je paard wat al een tijd (op zijn minst een jaar)onder het zadel is,iets bij te sturen als hij/zij bijv. echt niet een beetje laag ingesteld kan worden.
maar zoals veel springruiters zie ik het nut er niet van de paarden bijna constant met slof te rijden(ja zelfs mee te springen)en als deze ruiters prof zijn al helemaal niet,dan moet je je paard kunnen gymnastiseren zonder slof.of dan bijv.alleen tijdens longeren met bijzet.

en wat ik helemaal niet vind kunnen is dat mensen met slof rijden omdat ze anders hun paard niet kunnen houden..........

en jullie?

soms is het beter om te zwijgen


Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-01 18:15

Ik ben helemaal antislof tenzij een paard echt verreden is dan kan het als een hulpteugel helpen om het paard dingen af te leren en juiste dingen opnieuw aan te leren. Verder vind ik het meeste martelwerktuig dat er is.
Wanneer een paard vanaf het begin netjes wordt gereden is ie naar mijn mening totaal niet nodig. Kijk eerst naar je paard waarom ie iets doet voor je er een slof om hangt wil ie niet goed over de rug komen en is ie niet verreden dan is ie er misschien nog niet aan toe of zijn ze spieren nog niet zover ontwikkeld.
Ik vind dat men veel te snel resultaat wil zien maar paarden hebben ook spieren die zeer kunnen gaan doen ik kan ook niet in 1 dag de spagaat of de split moet je ook lang voor trainen.En tuurlijk is het makkelijk een slof te pakken als ie keer op keer moeilijk doet bij een oefening maar ik neem liever de tijd om het rustig door te nemen tot ie het snapt.
En niet meer weg wil vluchten of door hulpen heen loopt. daarom duurd het soms wat langer dat geef ik toe maar ik denk dat ik het lang niet slecht doe.
Ik ben tegen de slof in slechte handen en alleen voor een slof in goede handen op een verreden paard een andere reden heeft mij nog niet kunnen overtuigen een slof te pakken voor een paard.

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-01 20:52

Ik ben absoluut NIET tegen het gebruik van een slofteugel, MITS gebruikt door een ruiter die goed weet waar 'ie mee bezig is; en dat zie je helaas veel te weinig.
Een slofteugel die op de juiste manier gebruikt wordt is nl. absoluut niet schadelijk.

Zelfs over het gebruik van een slofteugel bij het aanrijden van jonge paarden kun je een interessante discussie voeren. Is het nl. verkeerd om het paard meteen in de juiste houding te laten lopen? Het kan nl. ook erg schadelijk zijn als het paardje met z'n hoofd omhoog gaat lopen (en z'n rug weggedrukt) en dan dat ruitergewicht kontje-boem op z'n onervaren ruggetje......

Grtz, Sonja.

Mirjam

Berichten: 739
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-01 21:39

Ik ben het op zich eens met Kim. Alleen een verreden paard heeft juist niet de goede spierontwikkeling, dus om die nou te dwingen met een slofteugel? Wat ik wel goed vind is op een slofteugelwijze te longeren, bijv. met de dubbele lijnen of een pessoateugel. Het paard wordt dan niet belast op de rug door een ruiter en kan de rugspieren onbelast langer en sterker maken. Je kan dan ook meteen goed zien of de achterhand er voldoende onder gezet wordt en deze evt. extra stimuleren.

Je leert paarden inderdaad in de goede houding te lopen met een slofteugel. Maar volgens mij niet omdat je ze in die houding beloont door ontspanning, maar juist omdat je ze in die houding 'vastzet'.

En echt, ook verreden paarden kan je zonder hulpteugels weer goed krijgen. Alleen kost dit heel veel geduld. En moet je altijd zelf ontspannen blijven. Lamanda is helaas zo'n verreden paard en soms denk ik ook wel eens doe mij maar een slofteugel of iets dergelijks. Maar tot ontspanning dwingen kan gewoon niet werken.

Ellen

Berichten: 337
Geregistreerd: 05-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 07:58

Zelf heb ik nog nooit met een slofteugel gereden, wij rijden met een thiedeman (op het eerste gaatje) en deze dient dus alleen voor het galopperen, dan wil hij zijn hoofd nog weleens in de lucht gooien en gaan rennen. Maar wat ik bij ons vaak zie met de slofteugel is dat als het paard het ff moeilijk heeft er gelijk een slof wordt gepakt. Want het paard moet en zal in de krul lopen. Maar ik denk dan: ik heb ook mijn dag weleens niet en dat heeft een paard ook. Als er goed met een slof wordt gewerkt en de ruiter weet ook wat die doet (is ook heel belangrijk) dan heb ik er totaal geen probleem mee. Maar ik denk dat het grootse probleem nu is dat er veel mensen met een slof gaan rijden die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. En dat is verkeerd.

Zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 08:17

Ja ik denk dat het tijdelijk best wel nuttig kan zijn als je met begeleiding werkt en goed oplet dat de slof loshangt al het paard goed loopt. Wat ik zelf een beetje jammer vindt, is inderdaad dat veel mensen en kinderen er zomaar even mee rijden. Laatst nog, zegt een vrouw tegen me 'Je moet m wat dieper door de hals rijden.. en als dat niet lukt moet je dr maar een slof aanhangen. Boos! "Grrr.. Bij Iwaldo is het probleem juist dat hij niet genoeg ontspant en los is en daardoor komt ie er niet genoeg doorheen. Met zo'n slof ontspant ie echt niet hoor!
Sanderijn:
Met slof rijden om je paard te kunnen houden heb ik wel eens gedaan; toen Waldo nl opknapte van een blessure en ik alleen met m mocht stappen. Aan de hand was ie levensgevaarlijk en toen ben ik d'r maar op gaan zitten met slof zodat ik nog iets te vertellen heb.
Ik zie alleen best vaak mensen die het hele uur met strakke slof rijden. Dat is echt bijna niet nodig denk ik.
Toch nog even een klein puntje pro-slof zeg maar:
Ik vraag me wel eens af of een harde ruiterhand die z'n paard in de krul trekt net zo 'paardmishandelend'is als je hem vergelijkt met rijden met een slof. Ik zie liever iemand rijden met slof en dan zachtaardig met stille hand zijn, dan iemand die z'n paard in de krul trekt en hem alleen op de voorhand heeft lopen.
Een goed alternatief voor de slof vind ik dek ik een halsverlenger; daar heb je zelf geen inwerking op maar heeft toch een beetje die corrigerende werking. Dus als je te beweeglijke handen hebt kan je daar ook mee rijden. Groetjes van Laura!

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 08:32

Miin paard is helemaal verknald door de slof het meisje had ook totaal geen rijervaring.

Als ik hem nu met de slof rijd loopt hij veeeeell te diep en gebruikt zij achterhand niet. Dus ik rij nooit met de slof heeft gewoon geen nut.

Met longeren gebruik ik de Gogeu of chambon hierbij loopt hij goed en niet te diep.

Het is zo jammer dat zoveel paarden worden verknald door ondeskundigheid. Maar ja je kan het helaas niet verbieden.

Gr Pris

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 08:47

zolang de ruiter weet waar hij/zij mee bezig is (en dat dus ECHT weet) ben ik niet tegen slof.
Maar ik zie ook manege kinderen die net 2 jaar rijden, een eigen pony krijgen, en er een slof omgooien.
Of mensen die alleen met slof rijden, en de normale teugel eraf gooien. Dat gaat mij dus te ver.
Een slof is geen oplossing voor als je niet kan rijden, zodat het lijkt dat je wel kan rijden

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 09:16

Ik vind persoonlijk de slof een onvriendelijke hulpteugel. Ik ben het met Pris eens. Ik gebruik ook een Gogue met longeren en soms met rijden om beter ruggebruik te stimuleren omdat dat zonder erg lastig is bij mijn paard(verzet). De Gogue is een vriendelijke teugel.

Voorzitster AFM

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 09:20

Hoi,

Ik rijd vaak zat met slofteugel, ook bij jonge paarden (de meeste zijn bijzets al gewend vd tijd dat ze nog niet zadelmak waren en met bijzet gelongeerd werden).
Ik vind dat je het beste met slofteugel rijd als je hem niet gebruikt! Dit klinkt onlogisch maar dat is het niet. ik heb mijn slofteugel bijna altijd los hangen, maar als je een jong paard nou wil leren om bv verzameld aan te laten galoperen heb je wel eens het probleem dat je beendruk geeft en hem van voren iets tegen houdt dat hij zijn rug wegdrukt en met zij zijn hoofd iets omhoog komt en hard gaat draven. Als je dan de slof om hebt dan kun je hem nog iets meer doordrukken om hem aan te laten galoperen terwijl hij dan iets tegendruk heeft vd slof (niet zoveel dat je teugel slap hangt en de slof strak). Ik ben het er trouwens wel mee eens dat niet iedereen met slof kan rijden, soms zie je mensen en dan hangt de teugel slap en de slof strak, ja dat is niet de bedoeling. Maarja mijn standpunt is:

<IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif">

Je rijdt het beste met slof als je hem niet gebruikt!!

_________________


<

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mytens 1 op 2001-03-30 10:25 ]</font>

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 10:02

Ik ben ook helemaal geen voorstander van met slof rijden. Helaas heb ik vorige week voor het eerst in mijn leven met slof gereden, op advies van mijn instructeur. Ik heb een fors paard wat moeilijk te verzamelen is. Normaal loopt ze netjes ontspannen aan de teugel, maar de achterhand krijg ik er niet fatsoenlijk onder. Dat vind ik niet zo erg, ik ben eigenlijk maar hobbyruiter. Het probleem is meer bij mij dat ze met galop aanspringen haar rug hol maakt en haar hoofd echt HELEMAAL omhoog gooit. Dan springt ze 2 passen hard omhoog en naar voren, daarna krijg ik haar wel goed terug. Ik berijd haar nu 3 jaar en dit probleem werd alleen maar erger en ik kan het niet verhelpen zonder hulpteugel, dat is inmiddels duidelijk. Ze heeft zich dit aangewend. Dit is natuurlijk heel zwaar aanspringen. Daarom moet ik dus nu met slof galop aanspringen, om haar te laten voelen dat het veel onspannender is om zonder holle rug aan te springen. Ik laat hem in de andere gangen losjes hangen, pas bij galop aanspringen neem ik hem aan. Ze moet gewoon even die tegendruk voelen met aanspringen, zodat ze zelf in de gaten krijgt wat de bedoeling is. Ik doe dit nu 1 keer per week, de andere lessen rij ik zonder. Gewoon 1 keer per week die correctie laten voelen. Op deze manier probeer ik haar iets fouts af te leren. Mijn paard is 14, dus het is niet makkelijk om iets af te leren. Ik probeer er nu het beste van te maken.

Ik houd ook niet van mensen die consequent gewoon maar met slof rijden omdat het paard dan mooi rond loopt of zo. Een slof moet je pas gebruiken als het echt niet anders kan, dat is mijn mening.

R.I.P. allerliefste Tonkie... 1987-2009

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 10:32

Voordeel van een slof is dat je een paard dat sterk wordt en zijn kop omhoog steekt om onder een oefening uit te komen beter kunt begrenzen. Ik reed een merrie van 1.75 die als ze moest wijken gewoon op die manier onder me weg liep. Na een tijdje met slof trainen (op zo'n lengte dat die normaal los hangt, en als ze weg liep inkwam) was ze dat kwijt en kon die er weer af. Ik sluit me dus aan bij Suus en Mytens.
Verder gebruik ik bij Pablo (4 jaar) soms een Thiedemann, niet om hem rond te rijden, dat doet hij al te gemakkelijk, maar wel om hem als hij fris is (vreemd terrein, paar dagen niet gereden) onder controle te houden. Daar wil ik ook van af, maar ik ga niet verongelukken omdat er een spook in de hoek van de bak zit, volgens Pablo.

Ik heb Trammelant zijn hele leven gereden op een bustrens, en later stang en trens. Met longeren een gogue/chambon, en tegenwoordig de touwtjes van haanstra.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 12:39

Een slof gebruik je om te voorkomen dat je paard zijn hoofd te ver omhoog brengt of om hem een keer extra diep in te stellen, wanneer je paard goed loopt hangt je slof helemaal los. Het mooie van een slof teugel is dat je met een heel zachte hand je paard toch kunt aanmoedigen zijn hoofd in de gewenste richting te bewegen, zonder druk en zonder dwang.
Wanner er continu druk op de slof staat sla je helemaal de essentie van de werking mis. Bij continue druk maak je van je slof gewoon een extra spierbal waarmee je je paard makkelijker van voren in de krul kunt trekken. Het gevolg is dat je een sterk paard krijgt dat niet nageeflijk is en een harde mond heeft. Dat is helaas wel het beeld wat de meeste mensen kennen van het rijden met een slof en concluderen op basis van dat beeld dat het gebruik van een slof altijd fout is. En inderdaad, wanneer er op die manier met een slof wordt gereden is het ook helemaal fout.
Net zoals je een slof gebruikt om je paard een keer extra rond in te stellen, gebruik je je spoor of zweep om iets extra actie van je paard te krijgen. Veel minder mensen zullen hier verkondigen dat het rijden met sporen altijd slecht en onnodig is omdat, wanneer je paard echt voor je been is, hij ook wel zonder spoor en zweep loopt.[nieuwe discussie] De ruiters die hun spoor en zweep enkel gebruiken voor de verfijning van hun hulpen weten dat ze goed bezig zijn. Voor een slof geldt precies hetzelfde, helaas zijn er veel minder mensen die de correcte werking van een slof kennen en begrijpen.

akerna

Berichten: 3770
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: apeldoorn!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 13:48

ik rij heel af en toe met een slof. alleen als crosby absoluut niet wil (en dan probeer ik het eerst nog een tijdje zonder) maar vaak is het zelfs zo, dat als ik de slof er aan doe dat ik hem helemaal niet hoef te gebruiken. dan loopt meneer weer keurig. hij weet gewoon dondersgoed wat ie wanneer kan doen.

liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen!

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 13:52

Jippie,

jij formuleert in algemene termen exact wat ik bedoelde in mijn stukje. Een slof is waardevol als je ook zonder kunt.

Thirza

Berichten: 9259
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 15:24

ik vind dat als je er mee kunt rijden kan je het doen maar ook niet iedere dag.
maar ik ken zat mensen waarvan hun paard verpest is door een slof onderandere die van mijn zus (meisje) de bijrijdster heeft hem helemaal verpest. Boos!

ik zelf rij heeeeeel af en toe met een slof maar dan ook alleen als ik weet dat ik met een ander naar buiten ga dan kan sya soms haar hoofd zo hoog gooien dat ik niks meer te zeggen heb Boos! ik gebruik hem eigenlijk voor de marting gaal die ik niet heb

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 16:58

ik ben voorstander van een gewoon bit met gewone teugel en verder helemaal nix.
alleen de zeer ernstige gevallen kan ik me voorstellen dat er naar een hulpteugel gegrepen word.mijn mening is dat je met geduld en gewoon verstand bijna elk paard goed kunt leren lopen in de houding die jij denkt dat goed is.en zen houding moet je kunnen verander waneer jij dat wilt gewoon op je zit benen en teugels (liefst zo min mogelijk) en dan kun je naar mijn gevoel ook pas rijden.en inderdaad iemand die weet wat ie doet doet geen schade met slof maar er zijn te veel mensen die denken te weten wat ze doen dus kun je maar beter nix gebruiken.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 06:43

Voor de Bitlezers de laatste bit het artikel over Klaus Balkenbol (ofzoiets) de laatste paar zinnetjes over de slof sta ik helemaal achter.
Trouwens voor een paard maand geleden stond er ook een mooi stukje in de P&S van een instructeur: diegene die met een hulpteugel kunnen rijden hebben 'm niet nodig...
vond ikzelf wel een nadenker

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice


Thirza

Berichten: 9259
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 14:59

die is goed ja vind ik eigenlijk ook

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 18:17

Ik rij ook wel eens met slof. Vroeger bijna elke week wel een keer, nu 1 x in de maand ongeveer.De slof gebruik ik dan om hem net iets meer te laten 'luisteren'. Meestal gebruik ik hem met losrijden (bv de dag voor een wedstrijd).Dan heb ik de slof heel losjes, maar net genoeg druk, en de teugels losjes.Zodat hij op de teugel ontspannen naar beneden loopt, en op het moment dat hij tegenstibbelt niet omhoog kan.Hij loopt dus ongeveer met zijn neus op zijn knieen, maar niet met een lange nek, maar licht gebogen. Zo gebruikt hij zijn rug optimaal.Als ik alle gangen in deze ontspanning gehad heb , haal ik hem eraf en ga gewoon zonder slof rijden.

Persoonlijk vind ik de slof een rothulpteugel, maar in goede handen, op een paard dat niet optimaal loopt ( lees verreden) is het een uitkomst. Ik gebruik hem dan omdat hij niet genoeg ontspant.

Pff..snappen jullie het nog Lachen ik niet..hihihi

Maargoied...dat is mijn mening Tong uitsteken

Greezys ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne

Rhys
Berichten: 6351
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 15:44

Enigszins late reactie maar wil toch nog even wat zeggen.

Ik rijd eerlijk gezegd best vaak met slof, als het een poosje niet zo fijn gaat pak ik hem er even bij. Bij mij heeft hij trouwens meer een mentale werking. Hij hangt eigenlijk alitjd los, het gewicht van de slof is al genoeg en dan loopt ze eigenlijk altijd fijn.
Toch grijp ik er niet zo vaak naar, het is toch een beter gevoel als je een goed gevoel hebt en je hebt dat er helemaal zelf ingereden.....

grtx, Rieja

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-01 15:27

Bij rijtechnische problemen heb ik me er al over uitgewijd. Ik rij mijn jonge paard met slof omdat ze soms haar hoofd ver in de lucht doet en mij dan alle hoeken van de bak laat zien. Die slof voorkomt dat ze haar hoofd zo hoog doet en daarmee voorkom ik dat ze zich opfokt. Ik rij haar vervolgens naar beneden met de gewone teugels en zo gaat ze zich makkelijker ontspannen. Maar ik ga lang niet altijd accoord met slofteugelgebruik. En ik heb zelf effe geen keus, maar ik hoop dat dit van zeer tijdelijke aard is, en ook zeer kort.....

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-01 13:19

Ik rijd niet met slof, dat vind ik zonde van mijn moeite. een leerling rijdt er wel mee en aan haar leg ik dus uit hoe ik denk dat een slof moet werken, dat is zoals jippie al onder woorden heeft gebracht. Jonge paarden hoor je niet met slof te rijden, die moeten eerste leren lopen op hun eigen benen.
Daarbij is een slof niet bedoeld om je paard te verzamelen, dat doe je namelijk met je been. Van achter naar voor dus.

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-01 13:25

Nog nav de martingaal. Een paard kan door een martingaal heen lopen als hij zijn kop maar hoog genoeg heeft. Dan werkt de martingaal niet meer, en erger ook je teugels niet. Vandaar dat ik voor Pablo soms een Thiedemann prefereer. En du sniet om hem extra te verzamelen, diep in te stellen o f wat dan ook, maar om te voorkomen dat hij steigert.

En verder: volgens mij worden nu alle verhalen gewoon herhaald, misschien weer eens een andere discussie?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie