OCD.....einde van carrière??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Balou
Berichten: 18
Geregistreerd: 03-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-01 12:11

Bij paard van een vriendin van mij is OCD aan beide achterbenen (spronggewricht) gecontateerd toen hij op de foto werd gezet om te verzekeren. De dierenarts heeft hem afgekeurd.

Ze heeft het paard al vanaf veulen in het bezit en de reden dat hij nu pas op de foto is gezet is dat zij niet eerder wilden verzekeren ivm financien.

Het paard is 5 en niet kreupel o.i.d.

Hoe ziet de toekomst voor dit paard eruit, kan ze nog denken als een sportcarrière of is dat niet meer aan de orde??

Graag jullie ervaringen/ mening.


Suzanne F.

Berichten: 49166
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 12:37

Daar kan je echt niets over zeggen, sommige paarden kunnen met OCD nog super in de sport lopen en anderen zijn er kreupel aan. Je kan het beste zeggen: als het paard er kreupel aan wordt en de sprong gaat opzwellen dan is het foute boel. Maar dan kan het nog geopereerd worden.......dus het is geen hopeloze zaak.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 12:59

Een paard heeft OC en kan daar prima mee rndlopen. Hoeft ie nooit last van te krijgen. Een paard met OCD kan niet lopen, want die heeft losse chips in het gewricht en dat doet afgrijseijk zeer (kan het weten, heb zelf ook oc(d))...

als je paard er geen last van heeft, is het dus oc en niet ocd. Verschil is het losse fragment bot. Een paard met oc loopt kans op losse fragmenten en dus ocd. Een oc-gewricht is bros en kwetsbaar, maar een correct bewegend paard waarmee je geen gekke dingen gaat doen (crossen, springen, harddraven) kan een dresuurmatige correcte belasting prima aan. Gecontroleerde bewegingen, daar gaat het om, geen plotselinge, heftige buitengewone buigingen in het gewricht.

Daarmee is dus in theorie een hoog dressuurscholing mogelijk voor een oc-paard. De kracht komt vooral uit spieren, banden en pezen en die zijn niet aangedaan bij oc. Met ocd zit er maar een ding op en dat is opereren, met een losse chip kan het paard niet lopen, dus ook niet rijden. Na operatie heb je wer een oc-paard (mits er ernstige schade in het gewricht is ontstaan. Een paard met oc is compleet ongeschikt om mee te springen of op de renbaan uit te brengen.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Suzanne F.

Berichten: 49166
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 13:06

Ik heb ook een paard gehad met OCD maar die was daar echt niet kreupel aan hoor. Een paard hoeft niet kreupel te zijn met OCD, het ligt er denk ik aan waar het zit. Dat losse stukje kan gewoon gaan zweven zonder dat ze daar ooit last van krijgen.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 13:28

Na operatie is er leven en dus carriere mogelijk Haha!

Kennis van mij heeft haar paard dit voorjaar laten opereren en heeft em na revalidatie vorige maand Z1 gestart .

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 15:05

Ik heb mijn paard aan OC laten opereren. Hij is er zowiezo beter van gaan lopen, durft weer zijn knieen te gebruiken (want daar zat het). Waarom geef je het geen kans? Ik weet wel een goed adres. Een OCD operatie is in Nederland vanaf de f 2500,-. Ik heb mijn paard in belgie laten opereren voor f 1700,-. Ik wil er dadelijk weer mee terug de sport in. Ik ben de dressuurtraining weer aan het oppakken en wil straks weer gaan springen. Waarom raadt jouw veearts geen operatie aan? Is dit soms niet te verhelpen? WEet je hoeveel paarden met OC en OCD er geholpen worden en weer terug de sport in kunnen? Die operaties zijn bijna ROUTINE!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 21:16

Mijn paard is in Emmeloord geopereerd aan een enkel stukje OCD dat ingekapseld zat buiten het sprong gewricht het gewricht zelf kreeg gewoon een 1 op de rontgen net als alle andere foto's alleen maar 1-tjes waren.
De operatie koste me inclusief overnachten van het paard (4 dgn daar gestaan) 1800 gulden, de artsen daar hebben trouwens over OC en OCD een stuk geschreven voor de IDS.
Het was een preventieve operatie want het had nooit los hoeven gaan, maar liever voorkomen dat ik rij met de angst van wel. Afgelopen februari been laten herkeuren en dat was 100% dus die mag nu ook in de verzekering bij de rest van het paard *LOL*
Voor de operatie heb ik wel een operatie risico verzekering afgesloten, mocht het namelijk gebeuren dat het paard niet uit de narcose komt of ander letsel oploopt dat geen verband houdt met de kwaal zelf ben je tenminste verzekerd.

Ik heb ook een jaarling gezien die beide spronggewrichten 4 stukjes had laten verwijderen en gehoord over een jong paardje dat kiezelstenen ipv koten had die dus wel ingeslapen was.

Het is dus zeer afhankelijk van de vorm, de hoeveelheid en de plek waar het zit.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 00:33

Aan de OC(D)-verhalen hier heb ik weinig meer toe te voegen. Zelfs Bonfire is eraan geopereerd en heeft daarna nog Olympisch goud gewonnen, dus er kan veel Haha!

Wilde alleen nog even zeggen dat er vaak verwarring is bij aankoopskeuringen. "Afkeuren" bij een aankoopskeuring betekent dat de VA de koper afraadt het paard te kopen. Dat betekent dus niet dat het paard compleet afgeschreven is (bestemt voor de slager). Soms komen zulke ernstige dingen bij de aankoopskeuring wel aan het licht overigens. Stel dat ik een paard als dressuurpaard voor de "grote sport" laat keuren, en de VA keurt hem voor mij af, dan betekent dat dat hij vind dat dat paard voor mijn doeleinden niet geschikt is. Paard zal hoogstwaarschijnlijk nog prima geschikt zijn voor een ander met minder grote ambities.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 10:15

Mijn instructrice heeft 2 paarden bij aankoop aan OCD laten opereren. Dat is alweer een paar jaar geleden. Inmiddels lopen ze Z2 en M2. Ze gaan als en trein en ze zijn in principe uiteindelijk voor de verkoop. REken maar dat het dure paarden zijn geworden inmidddels.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 10:41

Ben het helemaal eens met de anderen. Een paard met OC of OCD hoeft helemaal niet afgeschreven te worden. De merrie van een goede vriendin heeft ocd in de sprong (links), er zit ook een zichtbare bol vocht. Dat stukje zweeft los rond maar kan zich nergens meer aan hechten, ze heeft er dus totaal geen last van. Het paard is inmiddels 7 jaar en heeft dit probleem al vanaf haar tweede jaar!!!
Ze springt parcoursen van 1.35m met haar zonder een centje pijn. Dergelijke paarden kunnen vaak nog gewoon ingezet worden in de sport. Bijna alle sportpaarden op hoog niveau hebben wel een of andere vorm van oc in de gewrichten!
Dus, gewoon doorgaan!

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 13:20

Ben het niet helemaal met je eens Zwelgje. Als een botsplinter aan de wandel gaat, kan hij tussen een gewrichtsspleet terechtkomen waardoor in het minst erge geval schade aan het gewricht onstaat. In het ergste geval slaat meteen het gewricht op slot. Je zult maar net in rengalop op het strand zitten als dat gebeurt!

Verder ben ik het wel met je eens, trouwens. Mijn merrie is ook geopereerd aan een botsplinter in haar achterknie en is weer helemaal goed.

Groetjes Mieke

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 14:13

Ik hoorde laatst dat alle KWPN-ers tegenwoordig met OCD geboren worden alleen dat het weer over kan gaan als je er goed mee omgaat. Dus niet van kleins af aan altijd op stal laat staan enz.
Klopt dit?

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 14:26

Waiboerhoeve heeft daar onderzoek naar gedaan en daar kwam uit dat zo'n derde deel van de populatie inderdaad ocd ontwikkelt maar dat een groot deel daarvan ook weer herstelt. De beste kansen waren voor de groepen die ofwel de hele dag in beweging waren (buiten, weidegang) of de groepen die juist helemaal geen beweging kregen. Het slechtste kwamen de groepen er van af die enkele uurtjes per dag beweging kregen.....Vond ik wel opvallend

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 15:53

Er schijnt dus ook bewijs te zijn dat OC(D) wel erfelijk kan zijn, daardoor wordt er nu beter op gelet dat hengsten met OC(D) dit niet mogen doorfokken....Overigens is het een te veel aan kraakbeen dat zich normaal gesproken oplost in het lichaam, bij OC(D) heeft het zich dus verhard.
Als dit niet klopt hoor ik het graag Lachen

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 16:13

Klopt geloof ik net niet orri! Haha!

OCD is een stoornis in de ontwikkeling van kraakbeen naar bot. Een veulen heeft meer kraakbeen dan bot, en een groot deel van het kraakbeen moet later omgevormd worden tot gewoon bot. Als dit niet goed gebeurt, ontstaat OC(D).

Erfelijkheid heeft ermee te maken maar inderdaad ook voeding en opfok. Teveel voeren en te weinig beweging is kassa! Niet doen dus!

Cowgirl

Berichten: 23737
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 16:36

wat is nou het verschil tussen OC en OCD.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

prakkie

Berichten: 3386
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Alblasserdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-01 09:34

Lethal is ook geopereerd aan een OCD-tje...
Het zat er al toen ie 3 was (heb hem als 3-jarige op de foto's laten zetten...heb hem zelf gefokt, wilde het voor de zekerheid). We hebben er toen niets aan gedaan omdat hij er geen last van had. OP 6-jarige leeftijd kreeg hij er wel last. Opgezwollen spronggwricht en kreupel lopen. Hij is geopereerd en nu ga ik 2 december voor het eerst ZZ-licht met hem starten, dus hij is zeker nog geschikt voor de wedstrijden...

http://www.bokt.nl/markt/ad/224075/easculap-econom-ii-gt474-scheerapparaat easculap econom II scheerapparaat te koop

http://www.bakeencake.com voor op maat gemaakte taarten

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 09:47

OC = Osteo Chondrose, wat ongeveer betekent poreus bot
OCD is Osteo Chondrose Dissecans, waarbij Dissecans betekent losse stukjes

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 10:13

OC(D) ontstaat volgens mijn veearts in het eerste levensjaar. oorzaken: gebrek aan beweging (dus te weinig aanmaak gewrichtssmeer), of gebrek aan bepaalde grondstoffen zoals koper, of erfelijkheid. Of het ontstaat als je een dragonder hebt zoals ik: staat iedere keer keihard tegen de muur te trappen.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 11:03

Mijn huidige paard is aan OCD geopereerd voordat ik hem kocht. Hij is erop goedgekeurd, ondanks nog enige OC te zien was op de foto. Het gaat nog steeds goed en de trianing zijn we nu aan het verhogen met het oog op de dressuur talenten wedstrijd in Prinsenstadt.


Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-01 15:07

Mijn paard heeft OCD in beide spronggewrichten en toch heeft ze er nog nooit last van gehad, in de zin van kreupel lopen ofzo. OCD schijnt goed te opereren te zijn, er kan weleens wat fout gaan bij de operatie maar ook bij het herstel, maar toch is het vaak succesvol. Mijn paard wordt niet geopereerd omdat ze ook nog hoefkatrol heeft en dus is het niet zinvol, vertelde de kliniek me. Maar ik rij gewoon op haar en ze lijkt er geen last van te hebben.

Overigens heb ik van Rodinde begrepen, dat bijna alle paarden wel iets van oc of ocd hebben en dat het een beetje een modeverschijnsel is om te opereren. Veel paarden hebben er niet eens last van.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Nathalie w

Berichten: 750
Geregistreerd: 05-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-01 15:19

Mijn paard heeft ook ocd in haar spronggewrichten en wordt er ook niet aan geopereerd omdat ze een
Wobbler is. Maar voor recreatie is ze nog goed geschikt en ze heeft er verder ook geen problemen mee.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-01 18:20

Mijn paard zal wel zo'n mode geval zijn geweest dan Lachen want hij had 1 stukje buiten het gewricht dat misschien wel nooit had gaan bewegen, maar ik was me er wel van bewust dat 'mocht het gaan zwerven' er dus wel schade zou kunnen ontstaan aan het sprong gewricht.
Overigens kan het dus ook goed zijn gekomen door een trap in de wei, hij heeft tenslotte tot zijn 3de ingeschaard gestaan.
Ik heb de operatie preventief laten uitvoeren.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 11:22

Mijn paard is na de operatie makkelijker in zijn achterbenen gaan bewegen. Hij zet ze nu meer naar voren i.p.v. dat hij ze in de draf naar achteren uitzwaait. Gevolg is dat hij nu ook makkelijker te sluiten is, makkelijker de achterhand erbij houdt. En nu heb ik dus spijt dat ik nooit eerder heb geweten dat hij OC had, anders was hij er allang van af geweest. Hij moet er van te voren al lang last van hebben gehad. Echt vervelend hoor, en knap banketstaaflig!

minkieboy

Berichten: 1722
Geregistreerd: 19-10-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-01 22:46

Het hangt er van af hoe erg ie het heeft,mijn haflinger heeft o.c.d in de knieen,spronggewrichtenen in de kogelgewrichten in beide achterbenen,ik dacht dat ik er nooit meer op kon rijden,hij is dit jaar in januari geopereerd en ja hoor ik rij weer, oke ik mag niet alles doen maar eigenlijk mag ik meer dan ik zelf ooit had gedacht,ik ben ontzettend blij dat ik die operatie heb laten doen,zijn sprong en kogelgewrichten zijn niet geopereerd alleen zijn knieen met de andere gewrichten verwacht mijn dierenarts geen problemen,het gaat nu echt heel erg goed.
Groetjes Alie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 65 bezoekers