Probleem met m'n grote ruin van 4

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-10-01 11:03

Ik hoop dat jullie me over het volgende een beetje advies kunnen geven:
Mijn ruin van 4 is erg groot (1.75m) en nog niet al te bespierd en nog erg slungelig. Heeft overigens 4 maanden stilgestaan ivm een singeldrukking in combinatie met een hardnekkige hoefzweer. Balen dus! Maar goed, we zijn dus 3 weken geleden weer begonnen met rijden. Nu zit ik met het volgende probleem: Hij is heel erg druk onder het zadel, aan de teugel rijden en ontspanning krijgen duurt vaak een eeuwigheid. Hij wordt dan van voor heel sterk en gaat hangen of probeert door stevige rukken de teugels uit mijn handen te rukken. IK ben dus in eerste instantie begonnen door hem ontspannen met een vrij lange teugel en alleen op het been te rijden. HIj werd hier wel rustiger van maar niet ontspannen in de rug en een beetje onstuurbaar. Komt denk ik ook omdat hij vrij groot is en nog niet veel spieren heeft. Nu denk ik dat ik juist wel een constante druk op de teugels moet houden om zo te dwingen af te geven en niet zo te trekken. Hier reageert hij redelijk op, ik laat mijn hand net zo lang stil staan bij het zadel tot hij nageeft en als hij dat dan doet ontspan ik mijn hand meteen zonder de boel los te gooien. Deed ik eerst wel om hem te belonen. Maar dat werkt dus niet. Het volgende probleem is dan dat hij, zodra hij nageeft, ongeloofelijk met zijn bit begint te spelen zodat het schuim in mijn nek zit en hij beweegt zijn hoofd er teveel bij. Hij blijft niet mooi stil in de hand. Deze ontspanning houdt hij nooit erg lang vol en hij wordt na 3 rondjes alweer hangerig en sterk zodat ik dus opnieuw kan beginnen. Ik vind het erg moeilijk, omdat ik niet precies weet hoe ik het moet oplossen. Ook halve ophoudingen werken niet echt ontspanning in de hand. Wat ik doe is, ik doe net of ik naar stap wil gaan en laat hem super langzaam draven waarna ik meteen met mijn been weer wat meer actie vraag en mijn hand ontspannen naar voren zet om hem weer eruit te laten draven, ook hier wordt hij sterk. IK vind dit echt vreselijk moeilijk en ik hoop dan ook dat jullie ervaring hiermee hebben en me wat tips kunnen geven over wat ik misschien kan doen. Wel ga ik elke week met hem het bos in om hem even op lange rechte stukken te laten draven en galloperen. Is dat goed of moet ik eerst wachten tot ie zich in de bak ook gedraagt en ontspant.
Soms denk ik wel eens dat het ligt aan zijn grootte dat hij er moeite mee heeft om van achter uit te stuwen en dat hij daardoor sterk wordt van voor.
Ik hoop in ieder geval op jullie reacties.

Billy

Berichten: 20708
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Gemeente Tholen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 11:16

Het kan zijn, dat je ruin moeite heeft met zijn evenwicht, omdat hij nog zo groot en slap is.
Je zou kunnen proberen om hem meer onbelast wat sterker te laten worden door bv longeren of hem te betuigen.
Omdat hij nog zo slungelig is zou hij dan moeilijk zijn evenwicht kunnen vinden met een ruiter op zijn rug.
Dat zou volgens mij verklaren dat hij zo klierig is.
Succes Lachen

Kitty

Berichten: 7695
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 11:23

Citaat:
Hij wordt dan van voor heel sterk en gaat hangen

Je moet ervoor zorgen dat hij niets heeft om op te hangen. Als hij namelijk hangt, dan doet hij dat op jouw hand. Probeer hem vooral op je been te rijden en wissel veel af. Tempowisselingen, voltes, e.d. Oftewel: houdt hem goed bezig.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 11:39

Ik zou normaal gesproken ook tempiwisselingen en overgangen aanraden (om hem sterk te maken), maar hij is druk en ik denk dat hij dan nog drukker wordt. Mijn merrie was eerst ook nogal druk en ik kreeg dan het advies om ONDER haar tempo te gaan lopen. laat het paard niet hangen op je handen, dan moet je even je hand sluitenmet tegelijkertijd een korte felle aandrijving en daarna meteen de hand weer ontspannen en iets naar voren steken. Als hij gaat hangen moet je als het ware zijn hoofd weer terug omhoog drijven met je been. Terugpakken met de hand is zinloos en verergert de situatie eerder.

parnassia
Berichten: 826
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 12:34

Het paard dat ik rijd is 1.77 en net een jaar onder het zadel. Dat grote en slungelige komt mij dus ook bekend voor!
Ik moet er echt voor zorgen dat ik niet een te snel basistempo heb, omdat ik hem anders 'over de kop jaag' en het paard nooit in evenwicht kan komen.
Bij het beleren was (en is nu nog steeds!) de eerste vereiste dat het halsstrekken goed, ontspannen en niet overhaast gaat. Ik heb dit bereikt door steeds in het halsstrekken en naar het halsstrekken toe te rijden en in de wendingen overdreven stelling naar binnen te vragen (hand van de hals en naar voren).
En kriskras door de bak wendingen te rijden, zodat hij leert op te letten en niet in zijn eigen tempo door de bak raced. Ik houd dan echt een niet te snel basistempo aan. Wanneer je dit in het begin consequent volhoudt en ja paard netjes in evenwicht loopt kan je de teugels eens opnemen.

Ook heb ik een 1.74 hoge Ahorn merrie gereden die nogal verreden was, stijf en op de hand hangen, wel 'in de krul', maar daar heb je dan niks aan. Met haar heb ik ook vier/vijf weken lang niks anders gedaan als naar het halsstrekken toe rijden en overdreven stelling vragen in de wendingen, na deze periode de teugels weer eens opgenomen en toen had ik een heel ander paard! Licht in de hand en veel soepeler. Ik vond dat echt onvoorstelbaar!

Dit neemt wel veel tijd! Bij het paard dat ik nu rijd, heb ik echt wel een tijd voor aap door de bak gereden! Niet netjes 'in de krul'... en veel mensen begrijpen dan niet waar je mee bezig bent.
Maar als ik zie hoe ze nu loopt, dan is het die periode dubbel en dwars waard geweest! Ik heb gelukkig een hele goede instructrice die me daar erg goed in begeleid.

Zijn er hier mensen die deze 'methode' bekend voorkomt?

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-10-01 12:41

Bedoel je dan dat ik met een lange teugel moet rijden met maximaal contact of juist niet aan de mond komen. En dan zo veel stelling vragen linksom en rechtsom in overdreven zin?
Ik neem mijn teugels al niet te kort bij hem maar zet wel mijn handen rechtop en voorwaarts en zo stil mogelijk en probeer zoveel mogelijk op mijn been te rijden en geef niet af als hij ligt te klieren, ik trek niet maar laat ook niet los. Ben dan heel passief met mijn handen, Zodra hij er door komt, krijgt wat meer vrijheid. Maar niet te veel anders valt ie er weer doorheen.
Kan je me nog iets meer vertellen over deze ''methode''???

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 12:49

Zo'n grote slappe ruin kan nog wel doorgroeien tot zijn 7de. Er is geen enkele reden om zo'n jong dier al aan de teugel te laten lopen...hij is er simpelweg nog helemaal niet rijp voor.
Dat hij zo schuimt in die stukjes die hij wel al geeft, dat is SUPER... daar moet je heel blij mee zijn.. hij wil dus wel!
Geef dit dier de tijd. Weg met de dresuuroefeningen, door de slapte zal hij ze slechts fout uitvoeren en daar bederf je meer mee dan je er mee wil bereiken. Lekker buiten rijden met een lichte teugelvoering.
maak hem mentaal volwassen, laat hem veel zien en ervaring opdoen. Voer hem flink en laat hem groeien... als je hem nu de tijd geeft zal je zien dat er over een jaar of twee een echt volwassen, onbedorven paard staat dat graag voor je wil werken. Echt waar.

parnassia
Berichten: 826
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 12:50

Ik weet niet of je het boek Ruiters en Rechters kent van Ernest van Loon? Maar als je de afbeeldingen bekijkt zie je hoe ik ongeveer mijn rijden (training klinkt zo overdreven...) opbouw.
Zodra mijn paard met zijn hoofd omhoog kwam, dan vraag ik overdreven stelling en nodig hem op die manier uit om te halsstrekken, wat hij dan ook mag. Op die momenten heb ik dus wel contact, tijdens het halsstrekken gaf ik hem in het begin echt 'losse' teugel zodat ze snapte dat het goed was. Momenteel kan ik met een contactteugel naar het halsstrekken toe rijden. Zonder eerst stelling te hoeven vragen. En met dat stelling vragen moet je er erg omdenken dat je richting de mond van je paard naar toewerkt, naar voren dus, omdat dat anders ontaard in getrek.
In het begin was ik alleen maar bezig met halsstrekken, maar nu ze netjes in evenwicht loopt heb ik gewoon contact.

Gitta
Berichten: 1970
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Zwijndrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 23:22

Ikzelf heb ook een groot paard (1.80m) en dat zijn vaak paarden die moeilijkheden hebben met het lopen op eigen benen Hierboven staan al heel veel bruikbare tips en ik sluit me dan ook voledig aan bij het proberen te vermijden hem op je hand te laten hangen en dus heel afwiselend met hem te rijden.
Onder het tempo rijden kan helpen maar is hij volgens mij gezien zijn afmeting en leeftijd nog niet echt aan toe het is namenlijk heel vermoeiend voor een groot paard om onder zijn tempo te lopen .Ikzelf wissel het af door als hij druk en sterk wordt heel afwisselend te rijden en dan weer eens stukjes onder zijn tempo en weer weg succes

gillian

Berichten: 4415
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-01 23:42

zet hem lekker op de wei.
dan kan ie lekker uitgroeien en sterk worden.
bij ons op stal gaan de jonge paarden(3, 4,5 jaar) s'ochtends de hele ochtend op de wei, van 8.30 tot een uur of 13.00.
lekker gassen met een paar leeftijdsgenoten.
de 3 jarigen worden 2 tot 3 keer in de week gelongeerd of gereden.
de 4 jarigen worden 3 tot 4 keer in de week gelongeerd of gereden.
de 5 jarigen worden 5 tot 6 keer in de week gereden waarvan 1 keer gelongeerd.
de rest van de paarden komen er natuurlijk ook gewoon iedere dag uit.
laat dat aan de teugel toch gewoon even zitten joh.
leer hem eerst maar eens om op eigen benen te lopen met iemand erop.
das al moeilijk genoeg voor zo'n 4 jarige reus.
eventjes longeren voor je erop gaat kan ook weleens helpen.
natuurlijk kan zo'n jong paard geen constante hoofd-hals houding aanhouden.
wees blij dat ie dat een meter kan volhouden.
geef hem de kans om sterk te worden in de achterhand en de rest van zn lijf.

geduld.....

toedeledoki
gillian

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-01 02:06

Citaat:
Op 2001-10-05 12:49, schreef Dees:
Er is geen enkele reden om zo'n jong dier al aan de teugel te laten lopen...hij is er simpelweg nog helemaal niet rijp voor.


Dit ben ik dus niet met je eens. Alles wat hij nu verkeerd opbouwt moet je er straks weer afrijden namelijk. Dressuurmatig trainen houdt iets meer in dan alleen oefeningetjes rijden namelijk. Als je dat paard nog 2 jaar "vakantie" geeft maak je het jezelf alleen maar nóg moeilijker lijkt me. Hij kan beter op een nette manier leren zijn balans te vinden, en langzaamaan meer spieropbouw krijgen, op de plekken waar jij dat wilt. Ieder normaal gebouwd paard kan op aanleuning lopen, ook een hele grote slappe vierjarige.

Allereerst zou ik hem longeren voor je erop gaat. Aan de bijzet. Niet laten spetteren en knetteren, daar krijg je alleen maar blessures van en het is nergens goed voor. Gewoon tot hij netjes ontspannen rond loopt. Dan ga je er pas op. Waarschijnlijk (hopelijk!) heb je zo al afgerekend met een boel van die spanning.

Je kunt niet in één keer een mooi lichte ideale aanleuning verwachten, ik denk dat je dat beeld ook even van je af moet zetten. Op het moment dat hij sterker wordt van achter, meer gaat dragen op het achterbeen, daarbij losser wordt in de bovenlijn, zal hij vanzelf al een heleboel lichter worden. Nu kost hem dat verschrikkelijk veel kracht. als je achter impuls opwekt wordt hij dus veel sterker van voor. Dit moet je oplossen door hem losser in de bovenlijn te krijgen en meer te laten dragen. niet door de impuls weg te halen, zoals ik nu het idee krijg dat je doet.
Je zult zelf los moeten laten, maar met loslaten bedoel ik niet dat je maar domweg je hand naar voor moet steken waarmee je de verbinding verbreekt, zoals je veel mensen ziet doen. Je moet lossig zijn in je hand/pols/elleboog/schouder en onderrug. Meeveren met zijn bewegen, je paard impulsief tegen een vloeiende hand "aanrijden". Hand bij het zadel vastzetten heeft naar mijn mening heel weinig zin. Blijf los in je polsen en speel desnoods heel lichtjes IN HET CONTACT.

Wat jij omschrijft als je voelt dat hij nageeft (dat spelen met zijn hoofd), is naar mijn idee ook terug te voeren op een gebrek aan impuls. Er is geen verbinding van achter naar voor. Dat nageven is goed, maar rijd daarin onmiddellijk naar voor. Hij moet een wat langere, meer verende pas gaan maken. Dit kan dus alleen als jij soepel contact hebt aan de voorkant.

Dat in het bos rijden lijkt mij prima, maar laat hem niet als een idioot scheuren en uit elkaar vallen. Lekker handgalopje, verlichte zit, laat het hem zelf maar uitzoeken en geef hem de mogelijkheid zijn balans te vinden op het rechte stuk.

Zoek een goede trainer om je les te geven, ik denk dat dat de beste tip is die ik je kan geven. Veel succes iig!

Wie het met me oneens is moet maar roepen.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-01 13:41

Zep, dat wou ik net ook zeggen......aan de longe voor je gaat rijden, om spanning weg te krijgen en de boel lekker los te maken, en dan gewoon rijden zoals jij adviseert......

Ohja, nog even een toevoeging aan Parnassia: je bedoelt volgens mij dat je een juiste aanleuning moet hebben waarbij het paard je hand volgt als jij dat vraagt. Toch?

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 09:32

REactie op Zep: een licht contact onderhouden is toch iets anders dan aan de teugel rijden. Het aan de teugel rijden is voor mij geen doel, maar een eindresultaat van gewoon rijden vanuit mijn benen en zijn achterhand en een licht contact houden met de mond. Dat doorbuigen naar aan de tuegel komt dan vanzelf en komt dan vrijwillig. Maar daar toe heeft je paard wel ontwikkelde en getrainde rug- en lendespieren nodig, en daar ontbreekt het zo'n grote slappe krekel vaak nou net aan...
Die spieren moet je eerst voorzichtig op sterkte trainen, pas daarna kan de buiging in de boven lijn komen. een licht contact met de mond is prima, het perse aan de teugel willen rijden teveel....
Volgens mij dan.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 10:01

er zijn dus meerdere manieren om een paard aan de teugel te rijden. IN ieder geval moet het paard, zo jong als het is, zijn rug onder alle omstandigheden goed gebruiken en ontspannen. En daarvoor moet je hem naar beneden rijden. Je mag hem gerust wat laag instellen, als je maar wel zorgt dat zijn hals lang blijft. En veel stelling/lengtebuiging vragen helpt inderdaad bij het nageven.

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 16:36

Vertel mij wat!!!!
Mijn paard is 1.80 en erg uit elkaar gevallen.
Hij vind hals strekken erg moeilijk want dan is hij bang dat hij op eigen benen moet lopen.
Het gaat wel steeds beter en ik heb hem nu 3 maanden.
Ik probeer hem nu alleen maar lang en laag te rijden,zodat hij op eigen benen gaat lopen en meer ontspant.
Maar dat is me een werk!! Frusty Frusty
Helemaal moeite omdat hij altijd hoogop is gereden door de vorige eigenaresse,omdat het een tuigpaard is.
Het is moeilijk en zwaar werk Huilen Huilen ,maar we komen er wel met veel geduld en training. Haha! Haha!
Het is mijn KLEINE lieverd Lovers
Groetjes:Corina

parnassia
Berichten: 826
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 17:22

ja, met een groot paard moet je in het begin vaak erg veel geduld hebben......en niet kijken op een paar maand/jaar.
En kleiner, compact paard heeft vaak veel minder moeite om in evenwicht en op het achterbeen te gaan lopen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-01 18:03

Klopt, maar dat wil niet zeggen dat je daar niet aan moet werken. Het probleem laten liggen "omdat hij nog zo slap is" is geen oplossing namelijk.

Desiree, wat jij noemt is wat ik bedoel, we gebruiken er alleen een andere bewoording voor denk ik.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-01 13:58

Allemaal hartstikke bedankt voor de reacties!!! Ik ben heel rustig een andere weg ingeslagen met hem. Ik heb geen haast en geef hem de tijd. Maar dat wil ik wel consequent doen, dus 4 keer per week rijden onder begeleiding (ik heb misschien een nieuwe instructeur gevonden???) waarvan 1 keer per week in het bos. Een keertje lekker in de beugels staan en laten gaan op z'n eigen benen moet kunnen! Party!!

angeliekie

Berichten: 214
Geregistreerd: 22-08-01
Woonplaats: bergen op zoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 22:59

ik heb een paard van 1.82 en die is nu 5.
ook erg slunngelig, maar de laatste tijd gaat het goed.
behalve dan zijn krampige achterbeen, maar das na een tijdje rijden weer over.
ik had ook moeite om hem vooral bij het galoperen in te houden, mijn paard heeft 3 maanden stil gestaan vanwege zijn krampige achterbeen, hij was uitgegleden in de wei en stond toen kreupel.
ik heb hem met advies van mijn instructeur even aan een tiedemann gezezet, en ik moet zeggen dat het nu na 2 maanden weer perfect gaat.
in de tussentijd heeft hij goed zijn spieren kunnen opbouwen en is hij beter in de hand te houden.
nu rijd ik alweer zonder tiedemann omdat ik eigenlijk niet zo graag een hulpteugel gebruik, maar het was gewoon ff nodig.
probeer het eens en laat eens weten hoe het is gegaan.