niet in galop willen: hoofd omhoog

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

niet in galop willen: hoofd omhoog

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-10-03 19:52

een merrie die ik rijd, is heel fijn in stap en draf. de overgang galop is heel moeilijk. ze kantelt haar hoofd en drukt zich helemaal weg. dus dan geef ik de teugels los. dan gaat het beter. hoewel ik eerst helemaal niet zoveel druk in haar mond legde. gewoon een 50gr contactdruk zeg maar.
en ze blijft ook helemaal niet galoperen. je moet constant drijven drijven, anders valt ze stil. het zou kunnen dat ze wat moe is, maar in draf loopt ze leuk door. en als we buiten wat coursen, dan doet ze dat ook maar al te graag. en goed vooruit (de overgang geeft dezelfde problemen, maar daarna galopeert ze wel door).
waaraan kan het liggen dat ze 1. haar hoofd kantelt en wegdrukt, en iets beter gaan als ik geen contact houd, en 2. ze niet in galop wil zitten.
haar galop is vaak helemaal gebroken, voelt als een trage viertakt, een soort drafgalop. en doet pijn aan mijn rug en zo te voelen ook aan de hare. eenmaal ze zo begint te doen kan ik het wel vergeten, dan zet ik haar beter terug in draf... hoe kan ik haar beter laten galoperen? ik kan dus bijna niet aan de teugels komen of ze valt stil, en ik moet constant drijven.

Enya - Daya :-)


Hilde_92

Berichten: 2680
Geregistreerd: 03-07-03
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-03 19:38

Ik wil niet zeggen dat je met spoortjes moet rijden of rijd je daar je daar al mee.Anders kan je dat is proberen maybe.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-03 20:37

Sorrie blando. Dit is geen probleem van het niet luisteren. Het paard drukt zijn rug weg. Waardoor hij zo raar gaat galopperen en niet wil aan gallopperen. Ga haar is lang laag rijden. Maar blijf wel zorgen dat ze van achteren blijft mee komen. Wat je moet voelen is dat ze haar rug omhoog bolt. Lukt dir goed. Dan kan je tijdens dat laag bol rijden aan gallopperen. gooit ze dan toch haar hoofd omhoog. Hou da je handen laag langs de hals. En speel met het bit.
Ga haar dus eerst in draf goed bol rijden. Dan pas ga je gallopperen. Maar tijdens het bol zijn veel overgangen en wendingen. Ze moet leren dat de beweging niet uit haar rug maar uit haar achterhand moet komen.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-03 17:07

dat is idd het probleem. tijdens het draven bolt ze wel, tijdens het galoperen, ik weet niet, op de hulpen versnelt ze gewoon en gaat alles wegdrukken. ik moet haar bol houden, maar dat lukt zo slecht.

en blando, ik ga ze echt niet met sporen rijden daar ligt het niet aan.

Enya - Daya :-)

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-03 19:16

Veel overgangen van draf- galop, en galop-draf. Dus steeds een paar stappen galop. Probeer haar bij het terug komen. Niet op het bit te gaan rijden. Het beste is een stem of lichaams hulp aan te leren. Op het moment dat ze niet terug word gereden op bit. Heeft ze daar geen steun aan. En moet ze haar achterhand gaan gebruiken om terug te komen. Dan gaat ze als het goed is zich zelf bol maken.

Probeer haar rustig te laten galopperen tussen de overgangen. Ze gaat hard omdat ze op de voorhand valt. Enkel als je haar goed bol kan houden. Kan je de galop meer voorwaarts rijden. Maar nu is even het bol maken(verzamelen) belangrijker.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.


ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-03 19:34

ze gaat helemaal niet hard. ze versnelt in draf omdat ze niet in galop wil. eenmaal in galop, is die gebroken. moet ik dan toch maar een paar passen galoperen? wordt het daar niet slechter van?

Enya - Daya :-)

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 20:01

Gaat ze niet harder. dan zou ik door galoppeeren. Maar dan of op de kleine volte van ongeveer 10-15 m. of ik zou hem meer met been druk. Dus niet het drijven maar drukken meer compacter rijden. Maar dan moet ze wel goed op het been zijn.

Hoe galloppeerd ze als je haar longeerd of als ze zelf los rent. Doet ze dit dan ook. Dan is het waarscheinlijk een teken dat ze last heeft van haar rug, achterhand. Laten na kijken is dus niet verkeerd. Het zadel kan ook heel wat doen. Ook al heb je hem al jaren. Het paard veranderd. Waardoor het zadel niet meer goed ligt op de rug.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 20:06

Helemaal met Josien eens
Ze zal denk ik nog niet de kracht hebben om te galloperen.
Aanspringen zelf is dan erg zwaar en ze maakt het zich dan gemakkelijker om dan haar rug weg te drukken en hoofd omhoog te gooien.

wat soms ook helpt is haar op een volte te zetten, vrij diep en laat haar dan maar eens aangaloperen.
In de galop mag je best eens treng zijn en haar voor jou gevoel naar voren jagen.
Beter in het begin ff te hard, maar wel een galopsprong krijgen, dan dat zachte getuttel.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-03 20:57

mja, loslopen en longeren gaat niet, maar ik vermoed wel dat ze problemen heeft in haar rug. maar ik rijd haar alleen, de eigenaar zal geen fysio ofzo erbij gaan halen.
ik denk dat haar vooruit laten galoperen, idd hier het beste is. compact rijden is haast onmogelijk. van de minste teugeldruk óf afwezigheid van benen valt ze terug. echt lastig.
nog niet de kracht hebben is veel gezegd, ze zal rond de 10-12 jaar zijn. maar idd, de kracht heeft ze niet meer.
ik zal haar gecontroleerd laten doorgaloperen, geloof ik.
en josien, dus nog op de eerste alinea, is ze in draf wel aan het been enzo, maar dat geldt niet meer in galop...

Enya - Daya :-)

bounty

Berichten: 157
Geregistreerd: 10-10-03
Woonplaats: hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 21:39

als ze tijdens het aangaloperen met dr buik naar binnen buigt probeert ze zich te verzetten tegen je hulpen door deze bolling hebben je hulpen geen effect meer je kan proberen meteen als ze zo bolt een volte 10m in te zetten vanuit die volte 10m direct aanspringen zodat ze de stelling nog naar binnen heeft goed je binnenbeen doorduwen buitenbeen naar achter en weg.. je weet dat wel maar probeer die bolling te verkomen want zodra ze gaat bollen sluit ze zich af en heb je geen inwerking meer dus meteen weer stelling en volte draaien. rij dr in de galop naar voren als dit goed gaat ga je dan pas concentreren op het naar beneden rijden

Dartel
Berichten: 161
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Goes

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 23:06

Probeer anders eerst wat verlichte zit om haar rug te ontlasten en een iets hoger tempo. Dan kan ze op die manier eerst wat sterker worden en plezier krijgen in de galop. In ieder geval tempo houden en proberen galopsprongen te krijgen, dus niet te kort galopperen.

Dartel

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 23:59

Pak ook is de achterwaarts en de stops uit draf. Zo maak je haar om een makkelijke manier sterker in de rug.

Wat ik uit je verhaal opmaakt. Is dat ze zich niet bol maakt aan een kant. Maar dat ze haar rug als een hang brug maakt. Zo kant ze niet naar voren komen en vooral niet verzamelen.
Hoe lang zijn jouw teugels. Als je goede lange teugels heb. Dan kan je je handen laag naast je been houden tijdens het galoppeeren. Zo kan je door ligt te vragen of even door vragen zijn hoofd naar beneden rijden.
Dus handen laag en vragen en met je been naar voren rijden. Lukt het niet met je been. Geef hem dan even een klein tikje met de zweep. Reageerd hij, stop dan direct en beloon hem.
Maar natuurlijk moet je zeker weten dat ze niet last heeft van haar rug.
Reageerd ze als inkrimpen als je met je duim langs de rugge graat gaat. Zakt ze dan ook.

Tip: laat haar rug nadat je haar hebt afgezadeld is bollen. Dit doe je door met je nagels onder haar buik, haar omhoog te prikken. Geeft ze mee door omhoog te komen met de rug. Belonen en stoppen. Zo ontspant ze zich even zodat de rug weer spoeler word en daarbij ook sterker.
Je zult ook merken dat ze dan haar hoofd ook omlaag doet.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-03 11:25

ik wrijf zo mijn handen van achter haar buik naar voor, dan bolt ze ook, die tip kreeg ik eerder.
het zit wel een beetje in haar rug hoor, dus tegelijk zweep en handen zal niet echt werken. het is alsof ze zegt ja je gebruikt je handen, dus ik in draf, en de rest negeert.
ik ga wat meer verlicht galoperen, inderdaad, en proberen of ze zonder het gewicht omhoog durft te komen.

Enya - Daya :-)

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-03 13:40

Kun je haar niet een keer een beetje opjagen in de wei? Dan kun je zien hoe ze daar loopt. Er zijn ook paarden die nooit goed hebben leren galoperen.
Ik ken ook wel paarden die niet goed aanspringen, ook zo'n rare draf-galop. Bij deze paarden helpt het wel als je goed bijdrijft of een keer bijtikt.
Waarom kun je haar niet longeren als ik vragen mag?

Ook bekend als Kim20!

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-03 13:57

Ik heb even je foto's goed bekeken. Staat ze altijd met haar achterbenen ver naar achteren. Moet je is op letten. Als dat zo is dan betekend dat ze haar gewicht geheel op de voorhand heeft en haar rug als hang brug gebruikt. Waarscheinlijk doet ze dat ook in draf en in galop lukt dan niet. Ze krijgt er last van haar rug van.
Kijk is hoe ze met iemand anders er op loopt. Lijkt het of de achterhand er achteraan komt. En kijk is hoe ze in de wei rent of los in de bak. Doet ze dan het zelfde.

Mischien dat je een foto van opzij in stap, draf en gallop kan laten zien. Dan kan ik echt advies geven. Nu is het nog gissen van wat het presies is.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-03 16:02

kim20, ze kan wel galoperen, alleen de laatste tijd niet meer. hieronder waarom.
josien, ik geloof niet dat er een foto van haar staat staand in mijn profiel, dat is radja, een andere ponydie wel goed loopt Knipoog. ik weet het, het staat een beetje door elkaar.
foto wil niemand nemen. en ik kan haar niet longeren en ook niet in de weide gooien omdat ze niet van mij is. ik heb haar al wel een paar keer vrij zien lopen:

het is een tuiger met een heel lange rug, en ze heeft veel knieactie waardoor ze haar hoofd omhoog brengt. nu, als je niet weet hoe je dat hoofd naar beneden krijgt, zit je enorm te bonken (ze wordt ook door anderen, beginners, gereden) ze heeft immers een heel opgooiende draf. ze heeft pijn aan haar rug gekregen daardoor, waardoor ze ook niet meer normaal kan lopen. iets vergelijkbaar met een hernia. ik ben dus ondertussen wat meer aan de weet kunnen komen over haar.
dus zou de vraag een beetje veranderen. hoe kan je een paardje met rugpijn het meest verlichten. maar aangezien het correcte antwoord is laten behandelen en de eigenaar dit niet wil, zal ik deze discussie maar als gesloten zien.
ik ga gewoon proberen ze goed rond te rijden, zoals altijd, zodat ze in ieder geval als ik haar rijd geen last meer heeft van haar rug, en de pijn zoveel mogelijk verlichten.
ik merkte wel dat telkens zij pijn kreeg aan haar rug (achteraf gezien) ik dat ook heb. goed herkenningspunt Knipoog.
bedankt voor alle antwoorden!!!

Enya - Daya :-)

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 16:08

Ik zou persoonlijk niet op een paard willen rijden waarvan ik weet dat hij pijn heeft. Is het een manegepaard?
Ze hebben mij ook eens ingedeeld op een paard wat nog helemaal nat en warm op stal stond. Ik heb geweigerd om daar op te gaan. Dan kon ik in de kantine gaan zitten en was mn lesgeld kwijt. Oke dat moet dan maar.
Ik heb daar ook maar twee keer gereden.

Ook bekend als Kim20!

dell_1
Berichten: 1960
Geregistreerd: 17-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 16:21

Laag instellen in draf al. Haal de druk niet teveel van de teugels hij moet eigenlijk geen kans krijgen om z'n hoofd omhoog te brengen, daarom moet je hem ook laag instellen als reserve. Verder met je zit en benen erbij. Dat doe je waarschijnlijk niet genoeg.
Het kan idd zijn dat ze pijn in haar rug heeft dan moet je maar een andere oplossing vinden. Het kan ook zijn dat ze onder het werk uitprobeert te komen door stil te vallen of dr rug weg te drukken en dr hoofd omhoog

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-03 16:22

zo'n paarden zou ik ook weigeren. ja, het is een manegepaard. maar dat zet ik er in veel topics niet bij, omdat ik graag alle mogelijkheden wil horen. veel mensen reageren immers niet wanneer het 'toch' maar om een manegepaard gaat.
ik moet zeggen, ik heb haar al wel vooruit gekregen, met veel complimentjes van de instructrices Lachen vroeger kon ze alleen met haar koppie in de lucht lopen en die achterhand aanslepen. nu is het in draf al heel goed, helemaal rond, ik kan haar al een beetje instellen. dus een keer iets dieper, dan iets minder diep. ik krijg haar achterbenen beter mee. maar die galop, er moet daar serieus wat aan schelen.
ik ben het gewoon beu er te rijden, terwijl ik tot in de puntjes, via bokt ook, alle theorie ken tot lrd, tot... plus meningen, onderbouwingen, uitleg over praktijk, en de enkele keren dat ik een eigenaarspaard heb mogen rijden blijkt dat ik het ook in praktijk kan. maar op manegepaarden
toch bedankt voor jullie antwoorden en advies, ik ga er gewoon het beste van maken Lachen

Enya - Daya :-)

Shiloh

Berichten: 19767
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 16:36

Oscar, mijnv erzorgpaard, is de laatste tijd ook wat aan het klieren geweest in de galop. hij drukte zijn rug weg, hoofd omhoog, neiging tot stilstaan en staken.

toen kreeg ik van mijn instructrice de opdracht om in de draf te komen op een kleinere volte in het midden van de bak, is hij in een rustige verzamelde darf gaan zitten en aansporen.

het enige punt is dat je haar dus NIET onder je vandaan moet laten lopen. Je zegt dat ze eerst harder gaat draven en dan overgaat in de galop. Dit werkt dus niet, het paardje is de verzameling/rust kwijt en zal dus ook in een uitelkaar gevallen galop over gaan. Belangrijk is voorlopig dat je gaat werken op die overgang! Jij gaat zitten geeft been, moet ook tot gevolg hebben een overgang, en dus niet net zo lang harder gaan tot ze overspringt in de galop. Het is een kwestie van geduld.

Je draaft (liefst op een volte) gaat zitten, binnenbeen op de singel, buitenbeen erachter. Je drijft en ze moet overspringen! Gaat ze harder terug nemen en overnieuw proberen. Doet ze haar hoofd omhoog? terug nemen en overnieuw proberen! ik denk echt dat de link hem daarin zit, dat ze niet overspringt maar harder gaat...

veel suc6

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Shiloh

Berichten: 19767
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 16:43

ponyzotje schreef:
ik ben het gewoon beu er te rijden, terwijl ik tot in de puntjes, via bokt ook, alle theorie ken tot lrd, tot... plus meningen, onderbouwingen, uitleg over praktijk, en de enkele keren dat ik een eigenaarspaard heb mogen rijden blijkt dat ik het ook in praktijk kan. maar op manegepaarden


gewoon lekker doorzetten joh!

Het is VEEL lastiger op manege paarden, dat weet ik! maar gewoon volhouden, het zal waarschijnlijk nooit perfect goed komen, maar een heel eind lukt vast wel!

ook mij is het gelukt om met hulp van bokt en antoinette te komen van dit..

Afbeelding

tot dit

Afbeelding

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-03 16:52

ik mag met een wat gerust hartje zeggen dat alleszins de hoofdhouding beter is dan op je eerste foto. de achterbenen kan ik op jouw foto niet zo meteen beoordelen. maar niet zoals op de laatste nee, zover ben ik nog niet. ik rijd ook veel verschillende paarden. of het effect heeft??? ik ken je verhaal en heb het gevolgd, omdat het me zo aantrok dat jij ook zo probeerde te werken. ik was even de draad kwijt tot je je bijrijpaard had.
bedankt voor je motivatie. zo te zien, moet het inderdaad kunnen!!

Enya - Daya :-)

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-03 16:57

Shiloh schreef:
Belangrijk is voorlopig dat je gaat werken op die overgang! Jij gaat zitten geeft been, moet ook tot gevolg hebben een overgang, en dus niet net zo lang harder gaan tot ze overspringt in de galop. Het is een kwestie van geduld.

Je draaft (liefst op een volte) gaat zitten, binnenbeen op de singel, buitenbeen erachter. Je drijft en ze moet overspringen! Gaat ze harder terug nemen en overnieuw proberen. Doet ze haar hoofd omhoog? terug nemen en overnieuw proberen! ik denk echt dat de link hem daarin zit, dat ze niet overspringt maar harder gaat...

veel suc6


in omgekeerde volgorde gereageerd Lachen
ja, dat probeer ik, ik neem haar ook terug, uiteindelijk leidt de versnelling immers tot niets dat op wat trekt. maar ze reageert er niet echt op. alsof ze gewoon niet kán gewoon galoperen. ze kan het alleen maar als ze versnelt, in galop valt, omdat dat minder pijnlijk is. daar ligt het probleem, heb ik ontdekt, ook met hulp van jullie. dus ik moet er waarschijnlijk een middenweg in zoeken bij haar (niet bij andere paarden natuurlijk, maar ik vermoed dat het hier nodig is). en vanuit die middenweg naar de verzameling werken. ik denk niet dat het nu in een keer zal gaan.
bedankt Knipoog

Enya - Daya :-)

Shiloh

Berichten: 19767
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 20:44

heel misschien kun je vragen of het mag... maar ik heb ook wel eens gehoord dat het helpt om wat balkjes op de grond neer te leggen. Dan over die balkjes te rijden, en bijna aan het einde aan te springen...

nou in ieder geval veel suc6 en gewoon lekker doorzetten! het is gewoon even net een stukje moeilijker met die manege paarden, maar dan kun je het straks met andere paarden ook alleen maar beter!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers