[NH] Alle leuke ideén.........

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
dola

Berichten: 1169
Geregistreerd: 23-04-03
Woonplaats: arnhem

[NH] Alle leuke ideén.........

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-03 10:02

Hai, ik dacht laat ik eens een topic openen waar je allemaal leuke en uitdagende dingen kunt zetten wat je kan doen met je paard, op de grond of erop.

Vaak hoor je mensen zeggen dat ze niks leuks meer weten en steeds alles hetzelvde doen, nou zelf heb ik ook wel eens van die periodes.

Dus kunnen we hier allerlei leuke ideén neerzetten, zoals onder een zeiltje lopen , parcourtje, of weet ik het wat, het kan allemaal Lachen

How does the bit taste like? Than the horse wispher: Like pain...


prompter

Berichten: 11048
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-03 10:07

Ik ben gisteren op de savvy dag bij Pat Parelli geweest, en daar heb ik tientallen ideeën opgedaan wat er allemaal nog meer mogelijk is, te veel om hier op te schrijven Haha!. Ik heb een hoop gefilmd, dat ga ik eerst eens rustig terug kijken, en eventuele aparte dingen zal ik hier wel eens neer zetten Lachen

Extremely rare and Beyond Compare

dola

Berichten: 1169
Geregistreerd: 23-04-03
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-03 10:08

Jaa ik ben er ook geweest Lachen
Het was echt vet he Lachen

IK heb weer helemaal zin om aan de slag te gaan .

How does the bit taste like? Than the horse wispher: Like pain...

SuperRoos

Berichten: 7840
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-03 16:07

passenger lesson is zo vet!!!!!!!!! heb ik vanochtend gedaan, ik vloog de hele bak door, in stap, draf, maar op een gegeven moment in vette galop,
je gaat er idd beter van zitten vind ik zelf, sky vond het spelletje ook wel vet,
haha soms kon ze niet kiezen welke kant ze op wou, ds dan zat ze bijna tegen de bakrand, haha

dat heb ik dus gisteren geleerd op de savvy dag ook en is erg leuk,

en ook dat, dont let me pick up the stick, of dont let me pick up the rope,
zijn erg van belang als je een snel paardje wilt houden,

en verder gewoon allerlei dingen met zeilen he dola, maar dat ken die donni allemaal al,
lastig he, hihi

* Wil jij een karakteranalyse van jouw paard!?
* Kijk dan op: http://www.karakteranalyses.nl
* Voor meer informatie mag je me een pb sturen


Little_Sun

Berichten: 1166
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-03 18:38

In de roundpen kan je ook ook allerlei leuke dingetjes neerzetten. Bijv. een pion, en dan aangeven of je paard erachter of voor langs moet gaan.

Sting

Berichten: 12857
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 20:04

Hoe gaan al die spellen dan? Haha!?

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 20:07

Ja dat wil ik ook wel weten. Lijkt me leuk.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Xyris

Berichten: 9447
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 20:55

lijkt mijook erg leuk Haha! wat ik wel doe met een verzorgpaardje van mij, is bij puur toeval gegaan hoor, door de bak geen rennen en allemaal rare bochtjes rennen, ineens stil gaan staan, stilstaan en de andere kant op renne, waar je net vandaan komt enzo, mijn verzorgpaardje rent me overal achterna Haha! staart de lucht in, hoofd omhoog (arabiertje) nou, je begrijpt wel wat ik bedoel Haha! is erg leuk! maar je paard moet wel achter je aan willen rennen Knipoog ennuh, ze vinden vaak een plastic zak erg leuk, eng, maar toch ook wel interessant omdat jij er niet bang voor bent. Trek het met je mee, je paard zal geinteresseerd zijn.

Rust zacht mijn lieve meisje RIP 2-3-2023

Xyris

Berichten: 9447
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 20:55

lijkt mijook erg leuk Haha! wat ik wel doe met een verzorgpaardje van mij, is bij puur toeval gegaan hoor, door de bak geen rennen en allemaal rare bochtjes rennen, ineens stil gaan staan, stilstaan en de andere kant op renne, waar je net vandaan komt enzo, mijn verzorgpaardje rent me overal achterna Haha! staart de lucht in, hoofd omhoog (arabiertje) nou, je begrijpt wel wat ik bedoel Haha! is erg leuk! maar je paard moet wel achter je aan willen rennen Knipoog ennuh, ze vinden vaak een plastic zak erg leuk, eng, maar toch ook wel interessant omdat jij er niet bang voor bent. Trek het met je mee, je paard zal geinteresseerd zijn.

Rust zacht mijn lieve meisje RIP 2-3-2023

Ing__

Berichten: 11173
Geregistreerd: 17-01-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 21:58

7 games van Parelli
de weg naar een goede basis
De nu volgende "7 games" maken oorspronkelijk deel uit van het uitgebreide trainingsprogramma
van Pat Parelli (zie de "links"). Deze 'spelen' kunnen los van dat programma gedaan worden, en heel goed aangevuld/uitgevoerd worden met clickertraining. Beoordeel zelf wanneer en waar je de clicker kunt gebruiken.
Parelli heeft een "zone"verdeling gemaakt van de verschillende lichaamsgebieden.


Zone 1 en 5 zijn de meest gevoelige zones.

Game 1
# Friendly game / het vriendjes-spel #
In dit allereerste spel gaat het erom dat je je paard leert dat je een vriend van hem bent, dat je het geen kwaad wilt doen en dat het fijn en veilig is om overal aangeraakt te worden. Raak het paard overal aan, eerst met je handen, aai/wrijf overal, wanneer je merkt dat een bepaald gebied ongemak oplevert voor het paard, ga dan terug naar een plek waar het beter ging, en vandaaruit steeds een stukje op het "moeilijke 'terrein' ...tot het een gewenning wordt. je verlegd als het ware de grens, alles binnen de acceptatie van het paard. Gebruik allerhande materialen om je paard mee te wrijven : zweepje, zadeldek, borstel, touw. Raak ook de binnenzijde van de neusholten/mond aan, en onder de staartwortel, werk aan ALLE zones. Houdt alle bewegingen ritmisch, en werk alleen op een vriendelijke, het paard respecterende manier, zonder druk of dwang.
Game 2
# Porcupine game / het stekelvarken #
Hier leer je je paard te wijken voor een zo licht mogelijke druk. Wijken kan in zes richtingen gebeuren: naar voren, naar achteren, twee keer naar een zijkant (links en rechts), naar boven en naar beneden. Gebruik je vlakke hand of een vinger, en oefen een zo licht mogelijke, constante druk in een bepaalde richting, en verhoog eventueel deze druk wanneer een gewenste reactie ( wijken) uitblijft, in kleine stapjes! Hef de druk onmiddelijk op (beloning) bij een gewenste reactie, maar verbreek het contact met het paard niet. Geef het paard de tijd om na te denken! Bij dit spel is de clicker een uitstekend hulpmiddel !!
Game 3
# Driving game / sturen op afstand #
Dit spel is eigenlijk een combinatie van de volgende 4 spelen. Je leert hier je paard om snel te reageren op drijvende hulpen/aanwijzingen, ZONDER het aan te raken. Gebruik een soort van pulserende bewegingen, samen met lichaamstaal, eventueel met een touw of zweepje als extra verlengstuk van je handen. Werk naar beweging in alle mogelijke richtingen toe, begin weer zo subtiel mogelijk, en voer bij uitblijven van reactie de druk (je lichaamstaal) zo subtiel mogelijk op. Bijvoorbeeld omstappen met de achterhand : loop op die achterhand toe, dusdanig dat je lichaamstaal indruk maakt op het paard, "kijk"als het ware die achterhand om, en maak eventueel gebruik van je rondzwaaiende touw (subtiel!) om indruk te maken...stop/hef de druk op bij de kleinste gewenste reactie (hier een uiteindelijke wending om de voorhand), ook hier komt de clicker weer goed van pas!
Game 4
# Yo-yo game / jojo heen en weer #
Bij dit spel leer je je paard om naar voren en naar achteren te stappen, in een rechte lijn, terwijl jij ervoor
blijft staan. Je kunt gebruik maken van het halstertouw als communicatielijn, op een dusdanige wijze dat uiteindelijk alleen een heel licht heen en weer wiebelen van het touw voldoende is om je paard recht naar achteren te laten stappen. Naar voren kun je het laten stappen door het letterlijk aan het touw "naar binnen "te halen. Gebruik ook hier weer je fantasie om de clicker in te passen.
Game 5
# Circling game / longeerspel #
Je leert hier je paard dat het alleen van snelheid of richting mag veranderen als jij er om vraagt. Je doet dit op een cirkel om je heen. Wanneer het paard uit eigen initiatief in een andere gang overgaat, of zelf stopt, corrigeer je dit onmiddelijk, dmv. inhouden of drijven...zolang het dan weer het gevraagde doet, blijf je passief. Je laat je paard nooit minder dan twee, maar ook niet meer dan vier rondjes in dezelfde snelheid lopen. Dit is niet longeren om fysiek te trainen , maar om mentaal te trainen . Het paard is hier verantwoordelijk voor het blijven uitvoeren van het gevraagde.
Game 6
# Sideways game / opzij stappen #
Het paard leert hier om zijwaarts te stappen, in een rechte lijn. De gedachte hierachter is, dat een paard dat op de lichtste aanwijzingen opzij stapt, ook alle andere zaken beter zal doen (verzamelen, lateraal werk). Gebruik een wand of omheining om het paard met het hoofd naar toe te zetten, zodat het niet naar voren kan stappen. Geef drijvende en ophoudende hulpen met je handen, maak eventueel gebruik van een touw of zweepje als verlengstuk, en leer je paard zijwaarts te gaan, in een rechte lijn, zone 2 en 4 tegelijk. Maak ook gebruik van de clicker, neem kleine stapjes! en hef de 'druk'op bij het kleinste gewenste resultaat. Werk aan beide zijden.
Game 7
# Squeeze game / klem-spelletje #
Paarden zijn van nature claustrofobisch. Je leert het paard met dit spel dat het niet in paniek hoeft te raken van nauwe en smalle doorgangen, en ook niet van jouw twee benen tegen zijn zijde "geklemd"! Oefen met je paard door het richting een omheining/hek/ muur te drijven, klem het als het ware tussen jouw en de zijkant. Maak nauwe doorgangen waar het doorheen moet, verklein de afstanden tussen paard en zijkanten gelijkmatig, als in een trechter. gebruik allerlei obstakels/wanden/daken van zeil om het tussendoor en onderdoor te laten gaan. Trailerladen wordt zo ook gemakkelijker.


de 7 games!

met dank aan Xstarlightx Haha!

Dag lieve mama...

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-03 17:41

Hee dat is leuk. Ik doe zelf helemaal niks dacht ik met de 7 games. Maar al deze dingen die hier beschreven staan. Doe ik zelf al heel lang.

Oké, nog iemand er bij voor mijn methode.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

prompter

Berichten: 11048
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-03 23:08

SuperRoos schreef:
passenger lesson is zo vet!!!!!!!!! heb ik vanochtend gedaan, ik vloog de hele bak door, in stap, draf, maar op een gegeven moment in vette galop,
je gaat er idd beter van zitten vind ik zelf, sky vond het spelletje ook wel vet,
haha soms kon ze niet kiezen welke kant ze op wou, ds dan zat ze bijna tegen de bakrand, haha


Wij mogen 's zomers op onze pensionstal ook in een weiland rijden, van ongveer 50*500 meter. Daar heb ik vorig jaar mijn passenger lessons in gedaan Lachen

Om het helemaal echt te maken, heb ik de teugels gewoon afgelaten, ik kon dus echt op geen enkele manier sturen.

Danny vond het prachtig, vooral om in flinke draf (en een draver kan flink draven *LOL* ) recht op het hek af te gaan en op het laatste moment wegdraaien, soms naar links, soms naar rechts.

Ik heb daar heel goed van leren zitten !

Extremely rare and Beyond Compare

Xyris

Berichten: 9447
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-03 23:38

wat ispassenger lesson dan presies? ik word nou toch nieuwsgierig!

Rust zacht mijn lieve meisje RIP 2-3-2023

callippo

Berichten: 3200
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-03 00:15

passenger lesson betekent dat jij moet leren zitten als een 'goede passagier' dus dat je je paard niet hindert.
Dit doe je door je paard helemaal zelf te laten bepalen waar hij loopt, zonder proberen te sturen met zit/benen/teugels. (Best moeilijk als je paard heel hard op de omheinig afrent!)
Het enige wat belangrijk is, is dat hij niet van gang verandert. Dus als jij hem in draf zet, moet hij blijven draven.

Als hij niet in de gang blijft die jij hebt aangegeven mag je pas ingrijpen NADAT hij van gang veranderd is! Dus niet proberen te stoppen als hij eigenlijk in galop wil of aandrijven als je voelt dat hij vertraagt.
Het paard leert namelijk pas als hij eerst een fout gemaakt heeft. Bovendien leer jij ook beter zitten als je het paard toestaat een overgang te maken. Dus NA de overgang zet je je paard terug in draf.

Oefen trouwens eerst een paar keer in stap tot je zeker genoeg bent om te draven. En je mag gewoon de teugels eraan laten hoor, zolang je ze maar niet aanraakt!

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

Xyris

Berichten: 9447
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-03 00:23

lijkt me leuk Haha! ik ga dan eens proberen bij 1 van mijn verzorgpaardjes Knipoog is daar denk ik wel geschikt voor

Rust zacht mijn lieve meisje RIP 2-3-2023

SuperRoos

Berichten: 7840
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-03 16:02

promptertje"]
[quote="SuperRoos schreef:
passenger lesson is zo vet!!!!!!!!! heb ik vanochtend gedaan, ik vloog de hele bak door, in stap, draf, maar op een gegeven moment in vette galop,
je gaat er idd beter van zitten vind ik zelf, sky vond het spelletje ook wel vet,
haha soms kon ze niet kiezen welke kant ze op wou, ds dan zat ze bijna tegen de bakrand, haha


Wij mogen 's zomers op onze pensionstal ook in een weiland rijden, van ongveer 50*500 meter. Daar heb ik vorig jaar mijn passenger lessons in gedaan Lachen

Om het helemaal echt te maken, heb ik de teugels gewoon afgelaten, ik kon dus echt op geen enkele manier sturen.

Danny vond het prachtig, vooral om in flinke draf (en een draver kan flink draven *LOL* ) recht op het hek af te gaan en op het laatste moment wegdraaien, soms naar links, soms naar rechts.

Ik heb daar heel goed van leren zitten !
[/quote]

lekker zeg op zo'n groot stuk pessanger lesson doen,
kan ik van het voorjaar weer op de uitloop, is ongeveer 100 meter lang, maar nu ben ik wel blij met de bak van 40 meter, haha,
en ik bind de teugels gewoon om de knop (voor het geval dat, haha)

sky doet dat ook, zo vet hard op het hek af en dan net ervoor naar links of naar rechts schietten, het is echt zo gaaf,
en volgens mij zit ik nu alweer stukken beter,
want ik was dus een brede tinker gewend, die op de voorhand gallopeerde, en nu heb ik een quarter die enorm afzet met dr kont, ik bleef dus niet zo netjes in het zadel zitten, maar met de passenger lessons wel,

* Wil jij een karakteranalyse van jouw paard!?
* Kijk dan op: http://www.karakteranalyses.nl
* Voor meer informatie mag je me een pb sturen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 bezoekers