gescheurde gewrichtband

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lientje

Berichten: 3891
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Belgie(Limburg)

gescheurde gewrichtband

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-09-03 16:37

Een vriendin van mij (Cindyke van hier op bokt) kwam een tijdje geleden bij mij thuis aan met haar paard, toen viel het me op dat het gewricht van het linker achterbeen heel dik stond (niet het spronggewricht). Ze heeft daarom vorige week de dierenarts laten komen. Zijn conclussie; een gescheurde gewrichtsband en volgens hem moet dit geopereerd worden iets wat Cindy niet kan betalen. Maar het rare is dat Ottis (zo heet het paard) niet mankt of geen pijn heeft als je erop duwt, ik vind dit heel raar. Volgens de dierenarts mag Ottis wel nog gereden worden, wandelen dan, nog zoiets raars vind ik!
Kan iemand wat meer info geven? Heeft er iemand ook al zoiets voorgehad?

Mist

Berichten: 9492
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-03 20:05

Heeft die DA een scan gemaakt ? want dat is (volgens mij) de enige manier hoe ze dat kunnen zien. Je bedoelt het de koot toch ? ontstekingen op die plek komen ook regelmatig voor.

carola

Berichten: 8687
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-03 20:13

Ik vraag me ook af of er een scan gemaakt is. Dat is wel noodzakelijk voor dit soort dingen.

En dan: hoe komt het dat het dier geen pijn heeft? In gewrichtsbanden, pezen en spieren zitten geen zenuwen. Als dat scheurt / oprekt, dan voelt het paard dus niets, maar er is wel degelijk is heel goed kapot. Absoluut niet belasten, want dan wordt het nog veel erger, omdat het paard ook geen pijn voelt, en er gewoon door heen loopt. Echt niet belasten hoor!

Als ie echt geheel gescheurd is, dan is een operatie echt noodzakelijk, omdat het niet vanzelf naar elkaar toe gaat groeien. Het gaat niet vanzelf over.

Nogmaals: ik ben erg benieuwd of er een goede scan is gemaakt, en zal bij twijfel daaraan toch een second opinion nemen bij een andere (gespecialiseerde) paardenarts.

Is ze niet verzekerd? Operatie is echt noodzakelijk, anders komt het niet meer goed. Als je hier toch mee gaat doorrijden, dan gaat het helemaal fout, en vergaat het paard van de pijn op een gegeven moment (acuut). Ik zie het droevig in bij dit soort gevallen, en als ze er echt geen geld voor heeft EN de dierenarts heeft de juiste conclusie getrokken, zie ik helaas maar een doel voor dit paard......

Lientje

Berichten: 3891
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Belgie(Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-09-03 20:51

Nee er is geen scan gemaakt volgens mij, raar dat een paard dat niet voelt een mens die een gewrichtsband scheurt heeft wel veel pijn.
Ja de koot is inderdaad helemaal gezwollen en er zit vocht op.
Persoonlijk zou ik het ook niet belasten nee.

Mist

Berichten: 9492
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-03 21:06

Dan is toch de enige manier om een duidelijke diagnose te stellen een goede paarden DA in te schakelen! Ja het kost wel geld, maar dan weet ze iig waar ze aan toe is. door nu gewoon te rijden (ook al is het alleen maar stap) kan ze nog verdere schade aanrichten, ik neem aan dat ze dat ook niet wil!. Afspuiten (en vooral wisselbaden koud/warm) kan nooit kwaad, ik zou het paard niet op stal houden (liever weidegang) voordat ze weet wat het is.

carola

Berichten: 8687
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-03 10:36

Zo kun je inderdaad geen waterdichte conclusies plaatsen. Ga naar een goede, gespecialiseerde paardenDA, want misschien is het alleen maat wat overtollig vocht (totaal niet erg).

radicalM

Berichten: 689
Geregistreerd: 14-02-03
Woonplaats: Capelle a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-03 10:50

En vraag eens aan die dierenarts of je de rekening in termijnen kan betalen??

lore
Berichten: 349
Geregistreerd: 20-12-02
Woonplaats: Deurne (Belgiƫ)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 09:21

Raar, mijn paardje heeft eens zijn gewrichtsband in de knie vooraan gescheurd en die stond op drie poten, verder stappen was gewoon onmogelijk. Hij moest lange tijd op rust en zat helemaal in een soort verband plus hij kreeg pijnstillers. Ondertussen zijn we twee jaar verder en hij is terug de oude en nog steeds correct (onderttussen 21 jaar).
Bij mijn paardje zijn wel foto's en dergelijke genomen. Ook om zo met zekerheid een breuk uit te sluiten.