De lekkerste rijst

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

De lekkerste rijst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 12:19

Wat vind jij de lekkerste rijst?
Wit, zilvervlies, rondgraan, langgraan, basmati, wilde
en wat ik nu ook even vergeten mag zijn.

En eet je je rijst altijd puur of met een smaakje eraan?

Ik kook het vaak met een een groentebouillonblokje
en/of kruiden/specerijen.
(Wel passend bij de ingrediƫnten van de rest van de
maaltijd uiteraard.)

Vingers aflikken

spokey

Berichten: 1900
Geregistreerd: 21-02-02
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:48

Simpel gewoon zilvervliesrijst.

Meergranenrijst vind ik ook lekker alleen manlief niet.

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:49

Ik heb altijd basmati of pandan. Vind het erg lekkere rijst. Ik gebruik altijd de droogkook-methode om het klaar te maken en doe er eigenlijk nooit kruiden ofzo doorheen. Op zich is de saus die erbij gaat vaak gekruid genoeg, wat mij betreft.
Overigens zou ik eigenlijk meer zilvervliesrijst moeten eten, want dat is gezonder. Maar ja, ik vind dit zo veel lekkerder Vingers aflikken

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:58

Basmati of Pandan, net als Wmijn.
Ik was de rijst eerst onder stromend water. In een pan doe ik wat olijfolie en als die heet is doe ik de rijst erin. Even laten bakken (roeren, zodat alle korrels bedekt zijn met wat olie. Dan kokend water en zout erbij en rustig laten droogstomen (niet koken, meer pruttelen).
Soms bak ik eerst een uitje of wat knoflook en voeg dan pas de rijst toe.
Yum yum! Vingers aflikken Vingers aflikken

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 13:46

Da's dus een soort van uitheemse risotto?
Ziet er lekker uit!

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 21:12

Zoiets, en errug lekker!
Die gekke nederlanders doen nog steeds te veel water bij de rijst en moeten het dan later afgieten. Droogkoken of liever stomen, dat is het geheim! En ook niet omroeren gedurende het stomen!

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 21:21

Vandaag voor het eerst bruine rijst gegeten!

En dat vond ik best wel lekker.
Basmati vind ik absoluut niet lekker, maar het liefst toch gewoon de witte Haha!.

Hanneke84

Berichten: 3144
Geregistreerd: 10-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-03 23:51

Jennygirl schreef:
Zoiets, en errug lekker!
Die gekke nederlanders doen nog steeds te veel water bij de rijst en moeten het dan later afgieten. Droogkoken of liever stomen, dat is het geheim! En ook niet omroeren gedurende het stomen!


Misschien een stomme vraag, maar als je rijst droog kookt, dan is het toch vast gekoekt in de pan? En als je de rijst niet afspoelt gaat het toch plakken Verward

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 09:46

Dat valt wel mee hoor, dat vastkoeken. De truck is om ong 2x zoveel water als rijst in de pan te doen, de meeste tijd pruttelt het dan, maar de laatste paar minuten stoomt het. Wel het vuur heeeeel zachtjes zetten. En rijst hoort een beetje te plakken, kijk maar naar de rijst zoals je het bij de chinees krijgt. Wij nederlanders hebben onze eigen rijstkook manier verzonnen, maar helaas gaat dit (volgens mij) ten koste van de smaak. Bij ons lijkt rijst meer een vulmiddel te zijn, terwijl het zo lekker kan zijn.

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 09:50

notenrijst !!!! Tong uitsteken:P:P MMMMMMM

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 09:51

Crossmonster, je was me voor, notenrijs is echt lekker.
En anders ga ik voor de basmati....

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-09-03 10:28

Van mijn oude - in Indonesiƫ opgegroeide - tante heb ik geleerd
hoe je rijst mooi kunt droogkoken: met een krant
(keukenpapier is hedentijdser) tussen de pan en het deksel.
Werkt perfect!
(Eerst evt. overtollig water afgieten en de pan op een sudderplaatje)
.

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 14:39

In de zomer gebruik ik altijd zo'n sudderplaatje en in de winter zette ik de pan na het koken altijd op de kachel. Echt prima rijst! Ik krijg nu alleen C.V., daar gaat mijn ideale rijstkook-manier.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-09-03 15:52

Petroleumstelletje, Wmijn? Haha!
Theelichtje?

OK dan!

Sitie

Berichten: 2946
Geregistreerd: 13-09-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 15:52

mij maakt het niet uit welke rijst, vin ze allemaal wel lekker

LindaJ
Berichten: 337
Geregistreerd: 22-08-02
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-03 15:44

Ik eet ook altijd basmatirijst. Wat betreft kookmethode, ik bak de rauwe rijst altijd eerst een beetje in wat hete olie, dan het water erbij, en wel zoveel dat het net 1 vingerkootje boven de rijst uit komt. Zo is het bij ons uit de indonesische tak van de familie overgeleverd. Dan laat je het droogkoken, haal je de pan van het vuur en laat 'm nog minstens 10 minuten staan. Langer kan ook, mijn moeder zet 'm altijd in een handdoek gewikkeld in bed onder het dekbed. Op deze manier is het perfect, dwz. dan koekt het een heel klein beetje aan de bodem van de pan maar plakt het niet aan elkaar. Als je goede rijst hebt tenminste.

Margon

Berichten: 19689
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 14:40

Witte rijst!!
Van die andere heb ik eigenlijk nog nooit gehoord!!!

Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 18:29

Ik had gisteren een soort ronde rijst Verward
Maar het was echt super lekker!!! Met appeltjes, rozijntjes, kaneel en suiker. Oh, wat was dat smullen.
Alleen het vult wel heel erg!

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-03 23:58

Ik heb laatst een marrocaanse rijstschotel gemaakt, daar zaten ook kaneel, suiker en rozijntjes in. Yum, lekkere combinatie

Vonnie84

Berichten: 6589
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-03 00:03

crossmonster schreef:
notenrijst !!!! Tong uitsteken:P:P MMMMMMM


*LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL*