Belgisch eten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

 
 
petraaken

Berichten: 44203
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Belgisch eten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 11:20

Gewoon uit nieuwsgierigheid. Wat vinden de bokkers van de typische Belgische keuken? Vork

mijn persoonlijke keuze gaat uit naar Biefstuk met friet en groenten. Vingers aflikken


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 12:24

Gewoon, een eetbare biefstuk op de juiste manier klaargemaakt, met een lekker sausje, wat frietjes, exact op de goede manier gebakken erbij. En een lekker bakje sla. En dat kan je dus niet fatsoenlijk in de Nederlandse restaurants krijgen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 12:31

Kan iemand me uitleggen wat 'waterzooi' precies is? En dan specifiek waterzooi met kip?

Bij Belgisch eten moet ik daar altijd meteen aan denken, heb het ooit ergens in een lesboek zien staan maar ik heb echt geen flauw idee wat ik me erbij moet voorstellen.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 12:43

Waterzooi is dus een soep die met allerlei verschillende ingredienten gemaakt kan worden.
1 van de recepten:

Ingrediënten : 4 personen

1 1/2 liter kippenbouillon
25 gr boter
1 ui
1prei
3 stengels bleekselderij
400 gr in blokjes gesneden kipfilet
1 eidooier
1 dl room
1 eetlepel grove mosterd
evt. maïzena
bladselderij voor af te garneren
Bereidingswijze:

Verhit 2 eetlepels boter en fruit de fijngesneden ui, prei en bleekselderij aan
Schenk er de bouillon op en breng aan de kook
voeg de kipfilet toe en laat in de soep gaar worden
Klop de eidooier en de room met de mosterd en evt. wat maïzena los en verdun met een paar eetlepels soep
Schenk het mengsel bij de soep en laat licht binden
serveer de soep en garneer met bladselderij

Waterzooi is een kippesoep, die niettemin als hoofdgerecht bedoeld is. Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel (voor de bouillon) en mes en vork voor kip en groenten. Men eet er vaak een gekookte aardappel bij, en altijd brood met een goede laag boter.

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 12:51

Ah, een goed gevulde soep dus! Klinkt goed, binnenkort maar eens maken. Bedankt Jola!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 13:55

Mijn vriend heeft in Gent waterzooi op. Hij vond het een van de lekkerste dingen die hij ooit gegeten had. Ikzelf hield het bij een pannekoek (ben een vega)

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 19:40

Gentse waterzooi is ook een erg leuk programma

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:24

Hmz, typisch Belgisch eten...

Het eerste wat me te binnen springt is een lekkere biefstuk (liefst met peperroomsaus of champignonroomsaus)

Spruitjes?
Witlof?

Is dat typisch Belgisch of zit daar ook een stukje typisch Nederlands in Haha!

Accept what is, let go of what was, have faith in what will be

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:37

Ik heb er maar even het kookboek bijgepakt Haha! daarin worden de volgende gerechten als typisch Belgisch genoemd:

Stoemp saucisse
In bier gestoofde lamslappen
Kalfsmignongebraad met witbier en rode bessengelei
Gentse hutspot
Varkensgebraad met spruitjes
Vlaamse stoofkarbonaden
Kalfsvlees met uiensaus
Varkensgebraad met ui en mosterd
Frikadellenkoek met kriekensoep
Runderstoofpot met spek, Hasseltse graanjenever, knoflook en sjalotten
Hazenpeper op zijn Brussels
Hertenbiefstukjes met gepocheerde peer in kriekbier
Wildzwijnkoteletjes met gekarameliseerd fruit
Hazerug met wilde paddestoelen
Konijn met pruimen
Fazant met witlof in geuze
Kippenbout met jeneverjus
Eendenborstfilets met appeltjes en veenbessen
Parelhoen op Ardense wijze
Piepkuiken met dragon
Gentse waterzooi met kip
Duif met trappist
Mechelse koekoek met asperges
Paling in 't groen
Tong à la meunière
Waterzooi van vis met groene asperges
Gebakken pladijs met yoghurtprei
Kabeljauw op vlaamse wijze
Rogvleugel met bruine boter met kappertjes
Antwerpse mosselen met roomsaus
Tomaat met grijze garnalen
Ardense forel
Gepocheerde zeetong met garnalen en mosselen
Asperges à la flamande
'Cassoulet' van asperges
Prei met vinaigrette en grijze garnalen
Witlofsalade
Witloof au gratin
Mechelse bloemkool met grijze garnalen
Vlaamse quiche met witlof en prei
Brusselse aardappelen met ui
Schorseneren met melksaus
Vlaamse spruiten met beurre noisette en kruiden

Pfoe, nu even mijn vingertjes in het ijs leggen.... Knipoog

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:37

Enne, recepten zijn op aanvraag verkrijgbaar Haha!

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

petraaken

Berichten: 44203
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 08:25

Wie eens Britten op bezoek heeft schotel hen dan wel geen konijn met pruimen voor. Een kennis van ons heeft dat ooit gedaan voor de familie van een Brits meisje dat bij hen logeerde ivm een uitwisselingsprogramma op een school. Hij wilde hen een typisch Vlaams gerecht geven. Dus konijn met pruimen. Kolossale fout dus. Britten eten nl. geen konijn. Voor hen zijn dat enkel huisdieren.

Ondanks dat ik belg ben lust ik wel geen spruiten en witlof. Ik krijg dat gewoon niet in mijn maag. VAn spruiten word ik al misselijk van geur alleen al.Ben dus wel gek op biefstuk friet.

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 11:29

Hetzelfde met paardenvlees, dat vinden ze echt belachelijk, dat nederlanders dat eten.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

petraaken

Berichten: 44203
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 12:26

eh, ik eet ook geen paardenvlees. Het gedacht alleen al. Wel bekijk ik mensen daarom niet raar aan indien zij het wel eten.

Acilon

Berichten: 1195
Geregistreerd: 14-04-03
Woonplaats: Adegem-oost vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 12:28

aaa hutsepot is mijn favoriet hoor!! voor tijdens de koude winterdagen...Vork
en natuurlijk de wafels, de frieten met biefstuk en andere traditionele gerechten...

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 16:26

pfrt, alsof die Engelsen zo een lekker menu hebben... ielgh

Accept what is, let go of what was, have faith in what will be

Charaz

Berichten: 24279
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 17:34

Friet, is het enigste wat me nu zo te binnen schiet. Hmm jammie Belgische dikke friet, maar de mayo daar is iets minder een beetje zuur.

Mr. Rock N Roll 27-05-2010 / 05-06-2010, I wish I knew you, I wish I knew you before

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 05:27

Sjammer dat je er als vega zo bekaaid afkomt in België.
Het beste dat ze kunnen verzinnen is je dan maar wat
verschillende 'groentjes' aanbieden.
Lekker hoor, daar niet van, maar een volwaardige maaltijd:

Maar in Belgische steden hebben ze gelukkig ook Italianen,
dus het komt daar dan toch wel weer goed. Haha!
Ook heb ik er lekker Indiaas en Afrikaans gegeten. Vingers aflikken
Maar dat is geloof ik een beetje off topic hier...

Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 14:04

Echt stoofvlees natuurlijk, met frietjes en koude appelmoes (voor mij echt geen warme) ...

En spruitjes ... met melksaus. Dat is volgens mij ook Belgisch, anders zouden de engelse het geen brusselse spruitjes noemen Haha!.

Waterzooi vind ik persoonlijk niet zo geslaagd .... Ik vis mijn eten niet graag uit mn soep, en ik die kip laten ze dan ook nog eens beentje zitten!!! *BAH*

Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 14:18

Waarom is die biefstuk typisch belgisch? Verward En stoofvlees is hier ook een streekgerecht Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 15:40

Omdat de Belgen tenminste voor goed vlees zorgen, van mestdieren. Hier krijg je een biefstuk op je bord van een koe die al 15 jaar melk geproduceerd heeft. Een taaie lap vlees, niet goed gebakken, en gewoon smerig. Dat is me al heel vaak hier overkomen, in België heb ik nog geen taaie lappen gekregen.

Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 16:44

Ik vind het altijd heerlijk de biefstukken hier! In Duitsland krijg je pas ranzige lappen... daar zitten de vetrandjes nog aan... blergh, als ik dat wil vraag ik wel speklappen! Boos!

Plop
Berichten: 53
Geregistreerd: 15-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 19:14

Idd belgische frietten. Helemaal toppie.

Kwanyin
Berichten: 18995
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 21:52

Botervlieg schreef:
Maar in Belgische steden hebben ze gelukkig ook Italianen,
dus het komt daar dan toch wel weer goed. Haha!
Ook heb ik er lekker Indiaas en Afrikaans gegeten. Vingers aflikken

Haha!


in steden als Genk hier in de buurt struikel je over de Italiaanse restaurants Haha! , en Griekse, en Turkse kebapzaken, en Chinese, en naar het schijnt zijn in Brussel ook verschillende Japanse Haha! .... Je kan dus zeggen dat België een internationale keuken heeft Knipoog

Allemaal heerlijk, maar een keer zondigen door een lekkere friet van de frituur een straat verder en een goei klad mayonaise is ook ook eens fijn(en dat is dan niet de enige, hier kortbij staan er 2, en in de omgeving van enkele kilometers zelfs een stuk 6 van die frituurkotten) Vingers aflikken
En biefstuk is ook lekker als hij goed gebakken is Vingers aflikken , maar spruitjes, ooh die spruitjes

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 21:55

In Borgloon zit ook een héél erg lekkere Japanner hoor Katleentje Knipoog ... En dat is voor jou dichterbij dan Brussel Tong uitsteken

petraaken

Berichten: 44203
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-03 12:20

OOk typisch Belgisch is hamrolletjes in kaassaus. In de hamrolletjes zit er dan Witlof. Alleen ik wel de hamrolletjes zonder Witlof erin. Ik lust nl geen witlof.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 52 bezoekers