wanneer krijg je dekbon?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
hanita

Berichten: 388
Geregistreerd: 01-02-02

wanneer krijg je dekbon?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-09-03 14:54

Mijn quarter heb ik laten dekken. heb haar laten scannen na 3 weken en na 3 maand. Dit zag er allemaal goed uit. De hengstenhouder zou de papieren opsturen naar amerika en dan zou ik deze krijgen. Dit is nu zo'n 5 maand geleden(april gedekt). Ik hoor er verder niks meer van. Dit is voor mij de eerste keer dus weet ik niet precies hoe het verder gaat vandaar.
bedankt voor jullie reactie's.

zomon

Berichten: 453
Geregistreerd: 11-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-03 15:16

In principe krijgt de eigenaar van de merrie na het dekken een dekbewijs en die moet de papieren naar amerika sturen. Met de 6 namen van hoe het veulen moet gaan heten. Maar dit kan je pas doen als het veulen geboren is.
Omdat je ook alle aftekeningen,kleur, geslacht etc. moet aangeven.
Wat jij moet doen is een dekbewijs vragen aan de hengstenhouder

Maar,dit was zoals het een aantal jaren geleden ging en hoe het nu is zou ik niet weten. Je kunt altijd de NQHA bellen om te vragen hoe het nu precies zit.


Groetjes

DubbelFun

Berichten: 88672
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-03 15:24

Dit is zoals het hoort te gaan Lachen :
De hengsteneigenaar moet voor 30-11-2003 een 'breeding rapport' indienen bij de AQHA met daarop alle merries die deze hengst gedekt heeft in dit jaar.

Volgend jaar gaat de AQHA dan 'registration forms' maken waarop de basisgegevens al zijn ingevuld. Die worden eerst naar de hengsteneigenaar gestuurd. Deze zet zijn handtekening in het vakje 'breeders certificate section' en stuurt hem dan door naar jou. Jij kunt dan 6 namen verzinnen en met de rest van de gegevens weer opsturen naar de AQHA. Je krijgt dan na verloop van tijd (kan 3 maanden duren) je originele AQHA-pedigree papier.

Nu lopen dingen weleens anders als gepland en zonder de hierboven genoemde procedure dus geen 'echte' quarter en een hoop trammelant om alles weer 'recht te breien'.
Beter is het om na de dekking (als merrie drachtig blijkt en het volledige dekgeld betaald is) op een simpel briefje zelf een 'breeders certificate' te maken. Je hebt niet meer nodig dan een simpele tekst (in het engels) dat hengst A merrie B gedenkt heeft op dd......
Handtekening eigenaar hengst en merrie, voorzien van alle ID's (paarden en mensen) en klaar is kees.

ook kun je vanaf de AQHA-site een blanco Registration Form downloaden en printen. Dit gebruik je om alvast de hengsteneigenaar het 'Breeders Certificate'gedeelte te laten tekenen, datum erbij etc. Is ook geldig als registratieformulier mocht eea niet lopen zoals het hoort.

Better be save than sorrow Lachen

LindaVelings

Berichten: 1223
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-03 16:28

Ik bewaar de Breeding Certificates altijd totdat het veulen geboren is.
Dan ga ik naar de merriehouder toe en vullen we samen de papieren in.
Dit omdat de hengstenhouder ook moet tekenen voor de juistheid van de gegevens en zo weten we zeker dat alles klopt.
Ook is het een soort service wat je ermee geeft, want er zijn nog steeds een hoop mensen die "ruzie" hebben met zo'n breederscertificate.

{p.s. na de dekking krijgt de merriehouder wel een dekbewijs van ons, op welke data de merrie gedekt is. Zodat ze altijd aan kunnen tonen dat hun merrie door onze hengst gedekt is}

DubbelFun

Berichten: 88672
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-03 16:43

Dit is ook een prima oplossing Linda.

Maar ik weet uit ervaring dat er van alles mis kan gaan, niet altijd uit 'niet willen' oogpunt, maar gewoon omdat het leven zo onvoorspelbaar is.

Van de registratie van mijn eerste veulen heb ik nog 10 cm papier liggen aan faxen, brieven, formulieren etc. voor ik een officieel papier in handen had.

Het heeft me wel geleerd hoe eea werkt Lachen

LindaVelings

Berichten: 1223
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-03 11:05

Gelukkig hebben wij zoiets nog nooit meegemaakt Lachen

**ff afkloppen** Knipoog

sablou
Berichten: 816
Geregistreerd: 09-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-03 12:09

Wij hebben Diane nu voor de 3e keer drachtig (2 veulens, 3e hopen we in mei/juni 2004 te mogen begroeten).

Bij de 1e heb ik maanden moeten vragen en bedelen. Uiteindelijk heb ik zelf het registratieformulier ingevuld en de hengsthouder bezocht met verzoek tot ondertekening.

Je moet je realiseren dat veel hengsthouders niet of niet geheel eigenaar zijn. In zulke gevallen zijn er vaak afspraken over doorbelasting van dekgelden. Als het certificaat niet wordt uitgeschreven, dan is er geen dekking en dus geen (gedeeltelijke) afdracht van de € daarvan.

Bij de 2e (gelijke hengst) had de hengst een nieuwe eigenaresse, die helaas zeer ziek werd en niet kon ondertekenen. Dankzij haar zeer wel willende familie en een perfect ondersteunende AQHA is alles tenslotte goed gekomen, maar ook hier vele brieven, e-mails en telefoontjes.

Dit jaar hebben we Diane laten dekken door Poco Leo, die hier net over de grens in Goch Duitsland staat. De eigenaars doen al jaren niets anders en runnen e.e.a. ook zeer serieus. Bij de dekking hebben (net als de 1e keer overigens) beide partijen een dekovereenkomst ondertekend, waarin keurig staat wie, wat, wanneer. Na 3 maanden heeft de hengsthouder ons keurig netjes een registratie formulier gezonden, waarop voor zover mogelijk, alles is ingevuld. Het enige dat wij nu nog moeten doen is de namen invullen alsmede de kenmerken van het veulen en de hele handel (na copy) naar de AQHA sturen.

Ga achter je papieren aan, want er gaat veel mis. Zoals gezegd vaak puur om de €.

In het uiterste geval kun je papieren "afdwingen"via de AQHA. Daartoe moet je echter weten wie de papa en mama van je veulen zijn. Van beide is het DNA bij de AQHA geregistreerd en dus is vast te stellen wie de ouders zijn. Dat is echter een moeizame weg.

Probeer eerst zelf een handtekening te krijgen. Haal de registration forms van Internet (AQHA), vul ze zelf in en ga de handtekening halen.

Succes.

LindaVelings

Berichten: 1223
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-03 21:06

Ja, maar dan teken ik toch pas nadat ik het veulen gezien heb.
Het is ook mijn handtekening die op het certificate moet en er kan altijd mee gesjoemeld worden.
(niet dat ik daarvan uit wil gaan, maar ik teken zowiezo niet zonder dat ik ergens zeker van ben Knipoog )