Zandkoliek, wie heeft er ervaring mee?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Leo

Berichten: 50107
Geregistreerd: 06-12-02

Zandkoliek, wie heeft er ervaring mee?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-03 21:38

Aangezien Leo bijna bezweken is aan zandkoliek, wil ik weten wie dit nog meer meegemaakt heeft? Ik weet niet veel van de verschillende soorten koliek, dus ook niet of dit een kritieke vorm is.
Het werd bijna Leo's dood, maar de kritieke dagen zijn, als ze er geen gaskoliek bijkrijgt, voorbij...

Verder heb ik de vraag; hoe kun je het voorkomen? Aan de veearts hebben we om Sandclear gevraagd; bedankt voor de tip!!! Lachen

Ik hoop antwoord te krijgen

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-03 22:16

ik ben heel blij met deze vraag aangezien die van mij momenteel ook zandkoliek heeft, gelukkig niet dusdanig ernstig als die van jou maar toch..

Candidat

Berichten: 791
Geregistreerd: 10-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-03 22:18

Ik ken mensen die een merrie hadden die een keer zandkoliek had. Dat kwam omdat de merrie altijd in de buitenbak liep en uit verveling zand begon te eten. Het is gelukkig allemaal goed afgelopen, maar we dachten echt dat ze dood zou gaan zo ziek was ze.
De veearts had geen advies gegeven over hoe het te voorkomen is, hij had alleen gezegd dat ze niet meer los in de bak mocht lopen (maar dat hadden we zelf ook kunnen bedenken).

Hoe is jouw paard aan zandkoliek gekomen dan?

tequila

Berichten: 1580
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-03 22:31

Ik heb er helaas ook ervaring mee... Mijn paard heeft een maand geleden vrij heftige zandkoliek gehad, zij stond toen overdag ook op zand en heeft dat binnengekregen. Ze is (ook door een overgevoelige reactie op de antibiotica) toen naar de Uithof toe gegaan, ze hebben haar daar opgevoeld en er bleek een ophoping van zand, mest en stro ter grootte van een voetbal(!) in haar darmen te zitten Huilen Ze heeft daar een week gestaan en gelukkig is de verstopping er met paraffine uitgespoeld, ze is dus niet geopereerd. We zijn nu een maand verder en het lijkt allemaal met een sisser te zijn afgelopen, maar laat ik niet te vroeg juichen...

Maar ik heb van de dierenarts het advies gekregen om het paard niet meer op zand te zetten en bovendien 100 gram ongekookt lijnzaad per dag te gaan voeren. Dit doen we nu, en tot nu toe heb ik geen ernstige problemen meer gehad. Maar goed, we zijn natuurlijk pas een maand verder. Lachen Ik hoop het niet meer mee te maken, mijn paard is voor mijn ogen ingestort, maar dat kwam meer door de combinatie koorts/antibiotica waar ze gevoelig voor is. Ik ben heel erg blij dat mijn paardje er nog is!

Heel veel sterkte ermee, ik hoop voor je dat het allemaal goed komt met je paard! Ach gut

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-03 23:17

hoi,

3 jaar geleden heeft mijn paard ook last gehad van zandkoliek, 2 keer achter elkaar, gelukkig niet zo erg dat hij in een kritieke fase was beland maar hij is er goed ziek van geweest.
Bij hem kwam het omdat hij een tijdje op een redelijk schrale weide heeft gestaan, dit werd wel afgewisseld met een rijke wei, maar niet voldoende daardoor ging hij de grassprietjes van de kale weide toch proberen af te snabbelen, vervolg, hij trok ze met pol en al eruit en vrat de graspol erbij op, omdat de grassprietjes tekort waren, nu staat hij dus alleen in de rijbak, waar geen sprietje gras staat of in een goede rijke weide, sinds dien heeft ie geen last meer van.
In die tijd hebben wij hem veel gekookte lijnzaad gegeven en sand clear, volgens mij heeft dit goed geholpen, lijnzaad is zowieso goed, krijgen ze bij ons allemaal en hij is er nog gek op ook (... en hij is er nog gek op ook... lijkt wel zo'n reclame zin) sorry kon ff niks anders verzinnen.

idd, wat al eerder gezegd is, hoe komt je paard eraan? ik bedoel likt ie echt het zand op? dan krijg je een glad kuiltje ergens in het zand of misschien ook op een te schrale weide?
Zand eten kan ook door vitamine of minerale tekort komen, een likemmer, waar veel van dit in zit kan een optie zijn, deze hebben wij altijd in de weide of paddock staan en ze maken er veel gebruik van, ook voor evt, verveling misschien een idee

veel suc6/ beterschap met je paard
gr.cissie

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-03 23:19

Het is alweer een aantal jaren geleden dat twee merries van mij zandkoliek hadden. Dat is gekomen omdat er teweinig gras in de wei stond. Dus als je veel zand in de wei hebt en weinig gras moet je altijd zorgen dat je 3 of 4 keer per dag hooi bijvoert (ligt eraan hoeveel uren ze erin staan), zodat het zand in de darmen met het hooi weg wordt weggewerkt. Zou je niet bijvoeren dat hoopt het zand zich in de darmen op en kunnen ze zandkoliek krijgen. Zand vermengt met stro geeft zeker weten verstopping.

Ik heb het nooit weer meegemaakt, maar voer in een echt kale wei wel hooi bij. Knipoog

Leo

Berichten: 50107
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-09-03 12:29

Leo stond aan een kuur en had daarom beperkt gras. Het was wel steeds lang gras, maar ze bleef altijd eten totdat er miniscule sprietjes stonden. Zo greeg ze met elke hap zand mee.
Ze heeft het land zo'n vier keer rondgegraast en het zand heeft zich van het hele weideseizoen opgehoopt.

Vandaag komt ze thuis, met een lijnzaad dieet en sandclear.

Meisje201
Berichten: 35192
Geregistreerd: 05-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-03 15:32

Mijn verzorgfjord (die ik toen nog niet verzorgde) heeft het ook gehad.
Ze stond toen bijna 24 uur per dag in de modder, en soms groeide er wel eens gras, wat ze dan probeerde te eten.
Ze heeft toen ook een keer zandkoliek gehad, niet zo heel erg, maar we waren toch behoorlijk geschrokken ervan, vooral toen ze daarna toen ook nog van het rollen vastlag.
Ze hebben haar toen warmgehouden en met haar gestapt, volgens de dierenarts had ze geluk gehad, want het had veel erger kunnen zijn.
Maar iets wat je nooit moet doen:
De moed opgeven, er is altijd nog hoop voor als je paard (zand)koliek heeft, sommige overlijden eraan, maar dat gebeurt echt niet vaak!

Cleo
Berichten: 436
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-03 19:01

Leo_Ke,

Ik heb verder niets meer toe te voegen wat mijn voorgangers al gezegd hebben; waarom een paard zandkoliek krijgt en hoe je het kan voorkomen.

Eet en drinkt Leo?

Mijn vorige paard had zoveel pijn dat hij uit zichzelf niet meer dronk en at.

Leo

Berichten: 50107
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-09-03 19:03

Ze eet nu op het moment weinig, ze is nog een beetje ziekjes, maar drinken doet ze goed en mesten ook

Cleo
Berichten: 436
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-03 21:16

Dat klinkt heel goed, even wachten en je hebt je oude meis weer terug

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-03 19:40

Het voorkomen is eigenlijk heel makkelijk, maar soms niet makkelijk uitvoerbaar.
Niet meer in een kale wei.
Moet hij daar wel instaan: voldoende hooi of kuil, zodat hij geen zand gaat eten.
Muilkorf om als hij op een kale wei moet.
En ik denk dat er meerder adviezen zijn die anderen je kunnen geven.

Leo

Berichten: 50107
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-03 19:45

Onze wei is hoogbegroeid, en volgend jaar hoeft ze niet meer aan de kuur, dus ik denk niet dat er herhaling komt

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-03 20:58

Hier nog een zandkoliek ervarene... Jumper was vorig jaar om deze tijd zo ongeveer klinisch dood vanwege zandkoliek. Hij is toen met spoed geopereerd in Duitsland en er kwam een kleine kruiwagen vol zand uit.
Hij stond toen altijd los in de bak bij ons en omdat we de stal aan het verobouwen waren (zomer's) stond hij dus ook tijdelijk 's nachts buiten en werd hij buiten gevoerd. En nou was vooral dat laatste het probleem. Jumper is zo totaal gek van eten, als zijn hooi op was vrat ie gewoon door in het zand. Ik heb dat nooit gezien bij hem (Jump is slim, hij weet precies wat wel en niet mag) en het dus pas gemerkt toen ie heel ziek (en dan bedoel ik ook echt heel erg!) was. Hij heeft het maar ternauwernood overleefd en er ook allerlei nare complicaties aan over gehouden (die wonder boven wonder gelukkig wel genezen zijn inmiddels). Na zijn herstel heeft hij een half jaar met een muilkorf gestaan. Inmiddels hoeft dat niet meer, maar ik houd hem angstvallig in de gaten de hele dag en doe zeer regelmatig een mestonderzoek. Hij krijgt iedere dag ter preventie in ieder geval slobber met veel olie erdoor en om de drie maanden ook ter preventie een kuurtje sandclear.

littleroosie

Berichten: 6061
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Oldemarkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-03 22:29

Ik weet niet hoe je het kan voorkomen. Ik weet wel hoe je het kan controleren of ze nog steeds zand eten. Doe een paar verse mestballen in een emmer met water. Laat dit 24 uur staan en kijk dan weer is in de emmer. Als het goed is zijn de mestballen uit elkaar gevallen en kan je het zand zien zitten. Zie je geen zand, dan eten ze dus ook geen zand (meer).

AnnemiekvM

Berichten: 8246
Geregistreerd: 17-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-03 11:47

Inderdaad!!! sandclear werkt erg goed
Je kunt ook lijnzaad maken. Een kopje lijnzaad goed koken met twee keer zoveel water totdat het een plakkerige brij wordt. Lekker wat suiker eroverheen en smullen maar *LOL*
Let op Eenmaal gekookt lijnzaad moet je binnen enkele uren geven. Daarna kan het niet meer. Dan is er een of ander proces waardoor er iets vrij komt waardoor het niet meer goed is voor je paard

Leo

Berichten: 50107
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-03 14:54

Leo kreeg in de kliniek ook lijnzaad, ze glom als een spiegeltje toen ze terugkwam

Klinkt allemaal heel eng, JollyJumper, Leo had ook een aardige vracht, maar zo erg.... Erg veel geluk heb je gehad!!

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 09:46

Lijnzaad helpt de werking van de darmen een handje.

Mijn paard is vorig jaar geopereerd aan koliek geen zandkoliek maar nogmaal verstopping van stro (staat nooit lang op zand). Toen hij werd geopereerd stonden er veel gevallen van zandkoliek vooral veel Fjorden, Halflingers en Friezen. Ook veel jonge beesten helaas heb ik er in die week 4 zien doodgaan eraan Huilen . Dit was begin oktober ze zeiden daar toen dat in deze periode de koliek gevallen toenemen omdat het gras van het land is en de paarden in de padock staan of omdat het land kaal is en de sprietjes kort gaan afbijten. Ze hebben de hele zomer gras kunnen eten en nu hebben ze opeens niets en gaan dus lopen zoeken.
De DA zei dat je de overgang moest opbouwen en zorgen voor veel kuil of hooi in de paddock liefst op verschillende plekken zodat ze bezig zijn.
Een bal of andere dingen wil ook wel eens helpen het is maar net hoe je paard is.

Paarden krijgen iedere dag wel een bepaalde hoeveelheid zand binnen dat is niet erg. Alleen als ze het echt gaan eten is het teveel en teveel is nooit goed.

Echt oplossen doe je het niet als ze het eenmaal doen dan leer je het moeilijk af.

Succes

araber

Berichten: 2054
Geregistreerd: 09-11-01
Woonplaats: ergens op deze wereld!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 10:09

Citaat:
Verder heb ik de vraag; hoe kun je het voorkomen? Aan de veearts hebben we om Sandclear gevraagd; bedankt voor de tip!!!



er is bij de paardendorgist is dat er ook

Sand Clear
Als zandeten een risico is. Sand Clear bevat psylliumvezels die absoluut geen bijwerkingen hebben en in de humane geneeskunde al tientallen jaren gebruikt worden ter verbetering van de darmwerking. Echte zandeters geeft u eenmaal per maand een kuur. Zand'snabbelaars' kunt u bijvoorbeeld halverwege en na afloop van de zand-etende-periode een kuur geven

of


Sand-Gard
Zeer geschikt voor paarden die zandeten. Bevat naast psylliumzaadjes tevens kruiden en voedingsstoffen voor een evenwichtige darmflora en een gezonde darmwand. Echte zandeters geeft u eenmaal per maand een kuur. Zand 'snabbelaars' kunt u bijvoorbeeld halverwege en na afloop van de 'zand-etende-periode' een kuur geven.

dit is dus een zandeter Haha! Haha! Haha! Haha!

Afbeelding

Jantie

Berichten: 514
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: Ergens in West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 13:32

Gel obv psyllium is inderdaad één van de betere preventieve middelen