Prestatiefokkerij

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Theun
Berichten: 78
Geregistreerd: 05-12-02

Prestatiefokkerij

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-08-03 08:58

Als totaal onwetend persoon en omdat er veel geouwehoerd wordt over Prestatiefokkerijen etc, etc, wil ik jullie mening wel eens horen wat deze Prestatiefokkerij dan inhoud. De Engelse Volbloedfokkerij is een Prestatiefokkerij, snelheid x snelheid over een bepaalde afstand. Nu hoor ik vele verhalen over Prestatiefokkerijen in de spring en in de dressuursport. Als simpele ziel is voor mij duidelijk, dat je het beste met het beste moet paren, dus de hoogstspringende hengst paren met de hoogstspringende merrie, in de dressuur de kampioenen met de kampioenen. Dit is voor mij prestatiegericht fokken of zie ik het misschien verkeerd?

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 09:49

Het verhaal gaat ten dele op:

Bij renpaarden is het fokdoel zeer eenzijdig en erg duidelijk. Namelijk in een zo snel mogelijke tijd een bepaalde afstand overbruggen. Er is alleen een verschil tussen sprinters en stayers. Dit fokdoel is al decennia gelijk en hier werkt de combinatie snelheid x snelheid.

Bij springpaarden is het al gecompliceerder. Het fokdoel is niet alleen HOOG springen, maar ook hoe VER, combinatiesprongen, wendbare parcoursen etc. De parcoursen zijn de laatste tientallen jaren heel anders dan in 1920. Het Olympische parcours uit 1920 zou nu door duizenden paarden foutloos gesprongen worden. Het fokdoel is dus minder eenzijdig, onderhavig aan dynamiek.

Bij dressuurpaarden is het helemaal gecompliceerd. Het fokdoel is zeer onduidelijk. Daarbij in aanmerking nemende dat dit een jurysport is, en deze nog meer aan dynamiek onderhevig is, is het fokken van een dressuurpaard het meest gecompliceerd. Daardoor zie je nog geregeld een springpaard gefokte hengst dressuurpaarden leveren, maar andersom komt eigenlijk nooit voor.

Maar één ding moet je altijd voor ogen houden:
Hier wordt vaak gesproken over het feit dat Nederland geen absolute TOPPAARDEN levert, maar daar is een reden voor.
Een subtopper kun je fokken, een topper wordt geboren.

Theun
Berichten: 78
Geregistreerd: 05-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-08-03 10:03

Bedankt voor je antwoord, eindelijk iemand die iets meer weet dan de rest denk ik, maar ik spreek niet over de twintiger jaren , ik spreek over de zestig-zeventiger jaren en waarom, omdat ik dat zelf meegemaakt heb. En wat in boekjes staat moet je niet zo klakkeloos aannemen. Dat een topper sporadisch voorkomt klopt, vaak is dit ook nog een produkt uit een kruising waarvan iedereen zegt; Hoe is het mogelijk. Als ik jouw standpunt mag begrijpen blijven we op deze manier dus fokken in de middenmoot. Ik vraag mij evenwel wel af, waar zijn al de springgenen uit de jaren 50 en 60 dan gebleven, zijn die er doelbewust of onbewust uitgefokt? Wel moet mij van het hart als ik jouw verhaal goed bestudeer dat je niet dus van een Prestatiefokkerij kunt spreken, maar ja ik zie het misschien allemaal te simpel en daarom laat ik de experts maar eens spreken.

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 10:16

Theun schreef:
...... Als ik jouw standpunt mag begrijpen blijven we op deze manier dus fokken in de middenmoot..........


Dat is absoluut NIET mijn mening.

Wij fokken om het gebied tussen de top middenmoot en de top in te nemen. Om in voetbaltermen te spreken.......we gaan voor europees voetbal. En de eis die het KWPN daarbij stelt is dat het gaat om MOOI voetbal, en dat alleen winnen niet voldoende is.

Als er op een WK voor dressuurpaarden of de OS relatief erg veel KWPN-ers meedoen is het doel al bijna bereikt. Of nu toevallig bij de eerste 10 wel of geen KWPN-ers zitten is niet van belang. Hoogstens mooi meegenomen.

Vanuit die subtop is het eenvoudiger om "per toeval" een TOPPER te fokken dan vanuit het ondereind.

Theun
Berichten: 78
Geregistreerd: 05-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-08-03 10:22

Ik vind dat Nederland cq het KWPN er dan een mooie en doeltreffende Olympische gedachte op na houd; Meedoen is belangrijker dan winnen. Van zo'n standpunt is ook nog nooit iemand rijk geworden

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 10:27

Maar dat geldt wel voor de meeste fokkers: meedoen is belangrijker dan winnen.

Weet je wat het gekke is van winnen?
Daarvan kan er maar EEN zijn.........

Dus hoe meer er gefokt wordt, hoe moeilijker het wordt om de winnaar gefokt te hebben.

Dus die olympische gedachte MOET je als fokker wel hebben. Al helemaal als je 2 veulens per jaar fokt. Er kan er maar EEN nederlands kampioen worden. De ander is dan per definitie een loser........ Knipoog

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 11:48

Ik vraag me af of er wel zozeer naar prestatie gefokt wordt.
Ik lees hier over die en die kwijlhengst die super loopt, maar een andere wint, hoewel die strakker is, minder los etc.... Geef mij maar die laatste winnaar, die kan de concentratie opbrengen om een proef foutloos te lopen. Ik denk dat fokken naar prestatie niet is: fokken met kwijlhengsten of met hengsten die kwijlpaarden voortbrengen, maar fokken met hengsten wiens nakomelingen over het algemeen goed presteren en winnen, en die dat niet enkel met hun lijf halen maar ook met hun mentaliteit.

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 11:54

Ik denk dat het KWPN dat redelijk goed Zannekin.
Niet voor niets zijn er een aantal hengsten uit de Rubinstein-lijn binnen Nederland aangekeurd en was ie zelf al jong erkend. Daarnaast zijn er ook een redelijk aan Trakehners aangewezen juist om de gratie en rittigkeit te verbeteren.

Dat de fokkers in groten getale achter Jazz / Krack / Ferro aanlopen is een heel ander verhaal. Het KWPN kan moeilijk verbieden deze hengsten te gebruiken als de fokker er om vraagt.
Het KWPN is een vereniging die er voor de leden is. Daarom wordt ook geregeld een iets oudere hengst of "buitenlander" goedgekeurd als veel leden erom vragen en de hengst aan een aantal minmumeisen voldoet.

Franske

Berichten: 2909
Geregistreerd: 03-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 12:00

Citaat:
Dat de fokkers in groten getale achter Jazz / Krack / Ferro aanlopen is een heel ander verhaal. Het KWPN kan moeilijk verbieden deze hengsten te gebruiken als de fokker er om vraagt.


Ze kunnen misschien wel wat meer voorlichting geven ?

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 12:01

Jaezker: alleen Krack nog geen Keur.........

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 12:03

Sprak ook niet speciaal over KWPN hoor. Ik bedoel dat spektakel vaak de ogen uitsteekt maar daarom niet ideaal is om te presteren.

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 13:18

als het zo simpel zou zoals bij de volbloeden dan zou iedereen een topper kunnen fokken. Wat veel fokkers niet genoeg onder ogen zien is datgene wat er in het hoofd zit tussen de 2 oren. Wanneer het paard niet wil meewerken mag hij nog zo goed zijn werken zal hij toch niet. Je mag dan een Anky, Tineke, Gerco, Jan of Jos zijn zelfs dan nog zal je hem niet aan werk krijgen. Het paard moet karakterieel bij de ruiter passen.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 15:19

Paard wel of niet willen mee werken, ik denk dat het veel met de ruiter te maken heeft. Ook een paard moet je kunnen motiveren, de een wat meer dan de ander en het moet idd passen.

fokfanaat

Berichten: 20210
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 15:22

CGJ12 schreef:
Dat de fokkers in groten getale achter Jazz / Krack / Ferro aanlopen is een heel ander verhaal. t.


Je vergeet de ergste: Gribaldi!


(voor de mensen met lange tenen: erg, in dekaantallen)

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 15:24

Dat is nu eens een hengst waarmee ik niet zou fokken. Mooie plaatjes ja, maar weinig die goed te rijden.

Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 18:00

Veel mensen denken dat als ze met een populaire hengst dekken, dat ze die er dan bijkrijgen... jammer hoor. Ze vergeten het belangrijkste: de merrie die ze gebruiken!!

EmEm
Berichten: 625
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 18:17

Er wordt nu net gedaan alsof het dekken met een populaire hengst bij voorbaat niet goed is. Dus alsof mensen die met Jazz, Krack, Ferro en Gribaldi dekken niet goed nadenken en alleen maar met die hengst dekken omdat hij populair is. Maar hoe komt het dat deze hengsten zo populair zijn??? Het zijn stuk voor stuk hengsten die zich bewezen hebben, zowel in de sport als in de fokkerij. Super toch. Waarom zou ik voor een onbekende hengst kiezen die nog niks gepresteerd heeft?

Ik heb mijn merrie door Krack laten dekken. En dat is een zeer weloverwogen keuze geweest. Krack geeft nu eenmaal paarden met souplesse en dat is net wat mijn merrie nodig heeft. En trouwens... wat is er mis met een beetje commercieel denken?

Uiteraard snap ik wel wat jullie bedoelen. Er zijn inderdaad mensen die totaal niet over een combinatie nadenken. Maar ik denk niet dat er heel veel mensen voor een hengst als Krack kiezen zomaar, omdat hij populair is. Je bedenkt je namelijk wel 2 keer als je het dekgeld ziet. Lachen

Suzanne F.

Berichten: 49173
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 18:35

Ach en ik heb met Gribaldi gedekt en nu met Ferro omdat ik denk dat dat goed past en niet omdat ze toevallig veel dekken. Ferro heeft zich qua nakomleingen ruimschoots bewezen en ik denk zo en mooie combi met mn merrie te kunnen maken.

Hoewel ik de duitse kant ook nog wel eens opwil.

Over prestatiefokkerij: We proberen het wel met zijn allen, nu ook door de stationmerrietesten aan te prijzen zodat er met goede merries gefokt gaat worden, maar kijk eens rond op de hengstenstations en zie wat voor enorme koeien en geiten er sowieso gedekt worden!! Echt om te huilen! Er zouden alleen merries gedekt mogen worden die aan bepaalde eisen voldoen maar ja, das toch niet te realiseren. Hengsten mogen alleen dekken als ze door tigduizend selecties zijn gekomen op alle gebieden en merries mogen zomaar gedekt worden....ik denk dat het daar veel in zit.....

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 18:47

Een veulen van Krack(of iedere willekeurige 'modehengst') kan goed zijn in combinatie met de juiste merrie, maar als je een waardeloze merrie bij Krack brengt dan moet je geen olympische topper verwachten

Ik denk dat dat een beetje de strekking is van het verhaal hierboven.

En je kan mij echt niet wijsmaken dat al die merrie's die hij krijgt goede paarden zijn. Heel veel mensen gaan naar zo'n hengst om uit een mindere merrie hopelijk toch een knap veulen te krijgen...En als je geld zat hebt dan is dat dekgeld echt geen belemmering hoor Knipoog

EmEm
Berichten: 625
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 19:35

Gomir, ik ben het met je eens hoor. Hoewel ik denk niet dat iedere fokker die met Krack dekt geld zat heeft Lachen

Ik denk dat die mensen die met een waardeloze merrie fokken helemaal niet nadenken. Die denken niet: ik hoop uit mijn mindere merrie met deze 'bekende' hengst toch een knap veulen te krijgen. Die denken volgens mij alleen maar: ik wil een veulen van deze 'bekende' hengst. De denken volgens mij niet na over fokken = verbeteren.

Het probleem ligt dus bij de selectie van de merries, zoals Suzanne al zegt, bij de kennis van de fokkers en bij het kritisch zijn op je eigen merrie denk ik.

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 20:10

Tja, ik dek met de hengst waarmee ik wil dekken, en ik ga het heus niet laten omdat die hengst zogezegd populair zou zijn.

Kijk gewoon is in de uitslaglijsten van de centrale keuringen of de pavo-cups. daar wijzen de feiten zich gewoon zelf uit. Zeer veel nakomelingen van Jazz, Gribaldi, Ferro (en hier zelfs al zonen), krack,...

Feit is dat die hengsten reeds bewezen hebben goed tot verbeterend te fokken. ik kan vele mensen zeer goed begrijpen dat als ze een mindere merrie hebben, een combinatie zoeken met één van deze vier tophengsten kiezen, die dan ook nog eens stuk voor stuk presteren in de sport (zie je ook niet veel hoor).

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 21:22

Tja, 't is wel een beetje waar natuurlijk dat veel mensen toch een beetje meedoen met wat in de mode is.
Vorig jaar stond er een heel artikel in de strengen over de manier waarop mensen bepalen bij welke hengst ze gaan fokken en dat was toch niet echt goed beredeneerd. Wat ik me nog herinner was er veel invloed van de eigen prestaties van de hengst, veel invloed van de hengstenhouder en ook 'toeval': soms doet een bepaalde hengst het opeens en krijgt enorm veel te dekken, terwijl dat nergens op is gebaseerd.
Op dat moment gaat het mechanisme werken: er zijn veel nakomelingen, vaak komen er relatief dan ook veel veulens met een eerste premie, dus ook het volgend jaar veel dekkingen enz. enz.
Ik wil zeker niks afdoen aan de kwaliteiten van hengsten zoasl Ferro en Jazz, maar als je niet erg rijk bent en je bent bereid je wat verder te verdiepen in een aantal zaken, kun je voor de helft van het geld meestal een veulen fokken met dezelfde verwachtingswaarde.

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-03 07:48

Ik laat mijn keuze niet bepalen door een mode verschijnsel. Ik kies hengsten waarvan ik denk of weet dat ze mijn merries verbeteren of aanvullen en die qua karakter bij hen passen. Of dat nu een populaire hengst is of niet. Ook moet de hengst mij ook nog een beetje aanspreken en kijk ik hoe hij in de sport loopt of zijn nakomelingen. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens met een Duitse hengst fok. Mijn vader wilde ooit nog een veulen van Alabaster maar helaas is dat niet meer mogelijk. Je zou verliefd worden op zijn koppie alleen al.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-03 09:02

Wat is er dan met Alabaster gebeurd?

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-03 09:44

Hij is dit jaar gestorven. Heeft in de hoefslag gestaan dacht ik.