Lucky Boy: de basis van een nieuwe tijd

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Lucky Boy: de basis van een nieuwe tijd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-03 18:48

De serie stempelhengsten gaat verder, dit keer de geweldige volbloed Lucky Boy xx.

Lucky Boy: de basis van een nieuwe tijd

Vier kinderen op de Olympische Spelen, een unieke prestatie


We schrijven 23 april 1980, plaats van handeling Civic Center Baltimore USA. Een kleine bruine ruin galoppeert soepel van hindernis naar hindernis, behendig als een hordenloper neemt hij de obstakels. De galopsprongen worden al naar gelang de afstand tussen de hindernissen verlengd of verkort. Het lijkt alsof het paard in het zweefmoment van de galop en passant een obstakel overwint. De amazone lijkt het paard nauwelijks te rijden, alleen door de soms scherpe wendingen is te merken dat het paard niet zijn eigen parcours loopt maar dat de amazone wel degelijk bepaald welke lijn gevolgd wordt.

Wie was deze soepele atleet met de smalle bles en twee witte benen? Wie was die amazone die het paard zo ongedwongen door het parcours stuurde? Het paard was Calypso, een pas 7-jarige ruin van 1.62 meter. De amazone Melanie Smith, 31 jaar oud, afkomstig uit Litchfield, Connecticut.
Melanie en de door H. Dingeldein uit Beuningen gefokte Calypso waren op weg naar een gouden toekomst in de springsport, waarin ze vele prijzen zouden behalen. Met name in de World Cup-wedstrijden zouden ze schitteren. In 1982 werd de felbegeerde Cup in triomf vanuit Göteborg mee naar huis gevoerd, twee jaar eerder al legden ze in de finale beslag op de tweede plaats.

Modern
Met Calypso (mv. Zilon - L'Invasion) vestigde Lucky Boy zijn wereldfaam als vererver van het nieuwe, moderne soort springpaarden. Geen enkele hengst verdient het echter een groot vererver genoemd te worden als hij slechts een enkel product hoe goed dan ook, levert. Lucky Boy leverde vele kinderen die in internationale wedstrijden om de ereplaatsen streden. Opgemerkt moet worden dat het enorme succes van Lucky Boy eigenlijk volledig beperkt is gebleven tot de eerste jaren van zijn loopbaan als dekhengst. Lucky Boy had forse Groningse en Gelderse merries nodig om daar zijn souplesse en atletisch vermogen aan toe te voegen. Zo ontstonden de fantastische springpaarden, die later, toen Lucky Boy hoger in het bloed staande merries kreeg te dekken, uitbleven.
De kinderen die naast Calypso hun vader een superstatus bezorgden waren vooral Van Gogh en The Freak. Van Gogh (uit Lana van Woldkoning - Camillo), gefokt door G.J. Oude Hendriksman uit Langeveen, deed het onder Zwitserse vlag met Willi Melliger en Bruno Candrian in het zadel. In 1981 won Candrian met Van Gogh de bronzen medaille individueel op het Europees Kampioenschap en met het team behaalde hij zilver. The Freak (uit Helgonda van Banko - Taunus), een fokproduct van G. Dollen uit Enter, vierde, na zijn opleiding bij Janny Horsey, eerst triomfen met de Oostenrijker Hugo Simon. In 1985 eindigden The Freak en Simon op de vijfde plaats in de finale van de World Cup, en in 1986 eindigden ze een plaats lager. De latere eigenaar, de Duitser Dirk Hafemeister, verbeterde dit resultaat door met The Freak in 1988 op de vierde plaats beslag te leggen.
Op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul deed The Freak weer mee, maar nu onder de Duitse vlag. Toen het paard van Ludger Beerbaum geblesseerd raakte, moest The Freak invallen. Ludger Beerbaum had hem voordien nog nooit gereden. Met 0.25 fouten in de eerste en vier strafpunten in de tweede manche was The Freak het beste paard van de equipe en zo bezorgde een Nederlands paard Duitsland een gouden medaille. Op de Spelen van 1984 in Los Angeles was de Lucky Boy-nafok nog nadrukkelijker aanwezig dan in Seoul. Ook toen werd door één van zijn kinderen een gouden medaille in een landenteam behaald (Calypso in de Amerikaanse equipe). Van Gogh en The Freak waren voor respectievelijk Zwitserland en Oostenrijk deelnemers aan de Spelen en als reservepaard in de Amerikaanse equipe was Medrano aanwezig. Vier kinderen op de Olympische Spelen is een unieke prestatie voor een hengst.
De door P. Borghuis gefokte Medrano hoefde, helaas voor hem, niet in aktie te komen op de Spelen. Met de amazones Anne Kursinski en Beezie Patton heeft ook Medrano (mv. Wachtmeester - L'Invasion) echter bewezen tot de elite-groep in de mondiale springsport te behoren. Ook Medrano ontving zijn opleiding als jong paard bij Janny Horsey.
Met de door H.J. Steunebrink uit het Twentse Beuningen gefokte Victor (mv. Portorico - Polaris) is alweer een Lucky Boy genoemd die in internationale wedstrijden de faam van zijn vader bevestigde. Met de Amerikaanse amazone Joan Scharffenberger brak hij door in het allergrootste werk.

Urchin
Een Lucky Boy-zoon die pas in latere jaren internationaal is doorgebroken is Urchin. Deze ruin komt uit Olinda ster van Waldo x Oran - Kurassier en werd gefokt door mevrouw M.J.J. Witte -Korn uit Zuid Scharwoude. René Tebbel dankte aan hem zijn internationale doorbraak: tweede in de World Cup-wedstrijd van Berlijn en enkele maanden later derde in ´s Hertogenbosch.
Net als Victor deed Urchin mee aan de Wereldspelen van Stockholm. Maar Urchin deed het heel wat beter: in de laatste wedstrijd voor het landenklassement bleef hij als enige foutloos in het Duitse team en zo bezorgde weer een Lucky Boy-zoon de Duitsers een medaille!
In Amerikaanse dienst waren nog heel wat meer goede Lucky Boy-nakomelingen, die op Grand Prix niveau uitkwamen en waarvan we er enkele zullen noemen: Gleason (Jennifer Newell), Logo (mv. Pericles xx) (Dianne Shaw), Dutch Regard (Mike McCormick), Revlon Rascal (mv. Lucas) (gereden door Lisa Tarnapol en Beezie Patton), Shiloh (Hap Hansen), Servus (Martha Burstein), Revlon Allure (Lisa Tarnapol). De hengst Windsor werd door Debbie Shaffner maar later ook door de Italianen Bartolucci en Dominici uitgebracht. Hij stond in Italië ter dekking en werd ook door Frankrijk goedgekeurd.
De Zwitsers Willi Melliger en Bruno Candrian hebben behalve Van Gogh ook de Lucky Boy-zoon The Crack gedeeld en ook met hem hebben ze successen behaald in vele internationale wedstrijden. De Finse amazone Annemarie Kynsilehto heeft met Uusi Suomi Neopolitan aan Grand Prix en World Cup-wedstrijden deelgenomen.

Buitenlandse vlag
Opvallend is het dat Lucky Boy-kinderen grote triomfen hebben gevierd onder buitenlandse vlag. Met Nederlandse ruiters waren ze vaak minder dominant in de grote tournooien aanwezig. De oorzaak hiervan kan zijn dat de Lucky Boy´s al op jonge leeftijd hun grote begaafdheid als springpaard toonden en dan voor grote bedragen naar het buitenland verkocht werden. In nationale wedstrijden en in de basissport hebben ze aandacht van menig handelaar op zich doen vestigen, wat meestal vertrek naar het buitenland tot gevolg had. Toch zijn er wel Lucky Boy-kinderen door nationale ruiters in internationale wedstrijden uitgebracht. De bekendste is de eerder genoemde Servus (mv. Darwin), die met Hank Melse op nationaal niveau succes boekte en later door Jan Tops internationaal is uitgebracht. Hij komt uit de beroemde stam van de merrie Jolanda, waar ook de hengsten Hamar en Vasco uit zijn voortgekomen.
Naast Texas heeft Emile Hendrix Optiebeurs Amsterdam internationaal gestart. Zo kan de rij kinderen van Lucky Boy die in nationale en internationale wedstrijden zijn uitgekomen, nog veel langer worden gemaakt. Het zou te ver voeren ze allemaal te noemen.
Het aantal paarden dat op landelijk niveau uitkwam is zelfs zeer groot. Ook hiermee heeft Lucky Boy zijn waarde als fokhengst bewezen. Hij produceerde niet alleen enkele handen vol toppers, maar ook zeer bruikbare paarden voor minder getalenteerde ruiters.
Hoewel de Lucky Boy-nakomelingen gezocht werden voor de springsport en nauwelijks in de dressuur geprobeerd werden, bleken ze ook in deze discipline niet zonder talent. Het aantal nakomelingen dat op Z-niveau is uitgekomen, gaat het twintigtal te boven en een handvol paarden bracht het tot de Lichte en Midden-Tour.
Verwonderlijk is het echter niet dat Lucky Boy´s nakomelingen ook in de dressuurpiste redelijk uit de voeten kunnen. De hengst vererfde naast uitzonderlijk springaanleg ook excellente bewegingen met opvallend veel souplesse. In tegenstelling tot de meeste volbloedhengsten verbeterde Lucky Boy de draf. De Lucky Boy-nakomelingen zijn, zoals zovele volbloed en Trakehners, geen 'gazonmaaiers'. Integendeel, vlakke en stekerige bewegingen komen bij de Lucky Boy´s niet voor. Stap en galop kenmerken zich door kracht, ruimte en veel souplesse. Zulke bewegingen zijn ook voor de dressuur gezocht en gewenst.
De karakters zijn prettig handelbaar en het temperament is eveneens zo goed. Allemaal belangrijke, zo niet noodzakelijke, eigenschappen voor een dressuurpaard. Opvallend hierbij is dat de meeste van zijn zonen zich in de fokkerij meer hebben gemanifesteerd in de dressuurrichting dan in de springrichting.

Klein
Een nadeel in verband met de dressuur is dat de meeste Lucky Boys op jeugdige leeftijd nogal klein waren. Dressuurruiters zoeken grotere, imponerende paarden. De dressuursport vraagt daar ook om. Lucky Boy bracht meestal kleinere paarden, soms weleens té klein. Als driejarige waren ze zelden groter dan 1.62 meter. Ze groeiden wel nog enkele centimeters door, zodat de meeste als vijfjarige 1.64 á 1.65 meter bereikten. Een overigens alleszins acceptabele maat. De grote Lucky Boys bleken dikwijls niet de beste te zijn. De Lucky Boy-nafok is soms wel eens iets beknopt van bouw en dikwijls uitgerust met wat fijn beenwerk, dat echter altijd kwaliteit uitstraalt. Het achterbeen is soms wat gehoekt en aanvankelijk ging het gerucht dat knieproblemen nogal eens voorkwamen. Hoewel dat nogal overdreven bleek te zijn, was het functioneren van het kniegewricht bij sommige nakomelingen niet altijd probleemloos.
Voor halfbloeds waren de hoofden weleens te lang maar dit werd altijd gecompenseerd door een sprekend, helder oog. De ontwikkeling van de nek en de lengte van de hals lieten nog wel eens te wensen over.
Met ruim gelijnde merries bracht Lucky Boy uitstekende modellen, die met hun geweldige bewegingen wel hoog op de keuringen moesten eindigen.

Dochters
Eén van zijn mooiste dochters is Twiggy, die als tweejarige nationaal kampioen was. Ze is een volle zus van de hengst Octrooi, die in USA Best of Luck wordt genoemd. Twiggy bleek behalve een mooie ook een goede fokmerrie: van Akteur bracht ze de zwarte hengst Creool en met Almé bracht ze de hengst Dammen.
Een andere Lucky Boy-dochter die als tweejarige eveneens nationaal kampioen werd, is Dylena. Als driejarige eindigde Dylena als tiende op de nationale merriekeuring. Ze heeft een schitterende afstamming waarin twee Nederlandse topverervers zijn verenigd: Lucky Boy en Marco Polo.
In 1985 bereikten twee Lucky Boy-dochters, Aletta (mv. Lucas) en Anke (mv. Le Faquin xx), de tweede en derde plaats bij de driejarigen op de nationale keuring. Het unieke van dit span was dat beide paarden toebehoorden aan dezelfde eigenaar: G. Kuipers uit Enter. Op de Centrale Keuring in Overijssel waren ze kort daarvoor al kampioene en reserve-kampioene geworden. Aletta werd als zesjarige uitgeroepen tot ´s lands beste keurmerrie.
In dezelfde rubriek eindigde de massale, langgelijnde moeder van de hengst Haydn, Zinda (mv. Artilleur) als vierde. Boloma (mv. Farn), die in dezelfde rubriek als achtste eindigde en Dominique (mv. Enfant de Normandie) met haar tweede plaats bij de driejarigen maakten het succes in dat jaar compleet.
Twee Lucky Boy-dochters, volle zusters zelfs, werden kampioen van de 4- en 5-jarigen onder het zadel.
Boloma behaalde in 1988 deze titel en Doloma werd in 1990 tot het beste jonge rijpaard van Nederland uitgeroepen. Sietse van Dellen uit Opende (Gr.) fokte ze uit de preferente prestatie merrie Oloma (v. Farn). Doloma was overigens een jaar eerder al nationaal kampioen van de keurmerries geworden.

Zonen
De zonen van Lucky Boy waren op de keuringen nog opvallender dan de dochters. Maar lieft 22 zonen werden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Zestien stuks overleefden de strenge selectie en mochten uiteindelijk hun waarde als vaderpaard bewijzen.
Naturel werd geboren uit het eerste dekseizoen, 1971. In dat jaar kon Lucky Boy slechts 28 merries dekken als gevolg van een ernstige verwonding, die hij opliep op de vrachtwagen. Naturel, gefokt door A. Florijn uit Geesteren uit een dochter van Sportman - Sinaeda, eindigde als tweede in het verrichtingsonderzoek, waarbij hij vooral in de springonderdelen opviel.
Dat gaf vertrouwen bij de fokkers en vader Lucky Boy kreeg, hoewel hij in voorgaande jaren ook niet over belangstelling te klagen had, meer dan tweehonders merries toegevoerd.
Naturel heeft het goed gedaan in de fokkerij. Hij maakte vooral degelijke paarden, die in de dressuur en het springen inzetbaar zijn. Opvallend is het goede beenwerk dat de hengst zijn nakomelingen meegeeft. Naturel bracht de hengsten Zevenaar en Couperus. Deze laatste hengst is de vader van het internationale topspringpaard Mr. Blue, tevens dekhengst bij het KWPN.
Het jaar na de inschrijving van Naturel, in 1976, kregen zes Lucky Boy-zonen de kans zich in het verrichtingsonderzoek te bewijzen. Nooitgedacht was één van hen. Deze hengst overleefde op tweejarige leeftijd een zeer zware verwonding aan zijn knie en was pas als vierjarige zodanig hersteld dat de jury het aandurfde hem naar het verrichtingsonderzoek te sturen. Nooitgedacht revancheerde zich later op een geweldige manier van zijn matige prestatie tijdens het verrichtingsonderzoek. Hij schreef zowel de dressuur als het springen van de hengstencompetitie op zijn naam en met Wout-Jan van der Schans kwam hij tot goede prestaties in military´s, o.a. die van Oranjewoud. Met uitzondering an één jaar (1987), toen hij naar Flyinge in Zweden werd verhuurd, heeft hij steeds in Borculo ter dekking gestaan.
De kinderen van Nooitgedacht zijn veelzijdig inzetbaar: zowel in dressuur, springen en military blijken ze redelijk uit de voeten te kunnen zonder echter gemiddeld tot grote hoogten te reiken. Hij gaf de typische Lucky Boy-bewegingen met veel ruimte en souplesse aan zijn nakomelingen door. De hengst is inmiddels uit de fokkerij genomen.
Obrecht (Lucky Boy xx x Fresco x Amor) werd gefokt door J. Schoenaker uit de Noordoost-Polder. Obrecht heeft niet veel kans gekregen zijn goede pedigree waar te maken. Alhoewel de vererving van springaanleg wat sterker lijkt dan die van de dressuur, is zijn vererving voor beide disciplines beneden niveau gebleven.

Octrooi
Octrooi heeft een heel merkwaardige carrière doorgemaakt. Zijn afstamming is bijzonder interessant, want moeder Ilonka is een dochter van Koridon xx, uit een hele goede moeder van Cobalt - Camillus. Koridon xx, die vooral goede springpaarden bleek te brengen, is ook de grootvader van de springcrack en topvererver Nimmerdor. Cobalt is weliswaar van het oude Groninger type, maar hij bracht harde paarden met beste bewegingen, die hun tijd vooruit waren.
Octrooi kreeg bij het begin van zijn loopbaan zeer matige merries toegevoerd en dat heeft hem parten gespeeld.
Nauwelijks zonder enige selectie en voorbereiding werd een groep nakomelingen getoond en de kwaliteit was dan ook zodanig dat de keuringscommissie besloot de hengst af te voeren.
Octrooi verhuisde naar Duitsland en na vele omzwervingen kwam hij via Jan Maathuis uit Geesteren bij Tish en John Quirk in Californië terecht. Inmiddels was gebleken dat de weinige kinderen die Octrooi had nagelaten, heel goed konden springen. Door de goede prestaties van zijn kinderen heeft Octrooi, die in Amerika Best of Luck wordt genoemd, zijn dekbrevet terug gekregen en hij heeft de status van 'approved stallion'.
Omega is na zes dekseizoenen gestorven. De eerste jaren dekte hij in Noord-Holland slechts een gering aantal merries, die ook van matige kwaliteit waren. Later kreeg hij in Noord-Brabant wat betere merries toegevoerd. Ondanks de geringe medewerking die de hengst ondervond, heeft hem dat niet belet zijn fokwaarde te bewijzen.
Olympus (mv. Ulex Sgldt x Ulrich Sgldt) behaalde wel een goed resultaat in het verrichtingsonderzoek, maar hij werd vanwege een afwijkende bouw van het spronggewricht afgewezen. Uit zijn ene dekseizoen vóór het verrichtingsonderzoek komt wel Opal, waarmee de Zwitser Brunio Candrian internationaal startte. Olympus ging evenals vele van zijn halfzusters en -broers naar de Verenigde Staten, waar hij op verdienstelijke wijze zijn haver in de springsport wist te verdienen.
In 1980 werd Telex (mv. Alex Sgldt x Nelson Sgldt) aangewezen. Telex was een kleine hengst van 1.61 meter, die ook weinig uitstraling als vaderdier had. Hij legde een verdienstelijke proef af maar vond vanwege zijn geringe gestalte weinig aftrek bij de fokkers. Door zowel de dressuur als het springen in de hengstencompetitie te winnen, bewees hij zijn aanleg als sportpaard. Zijn veulen waren niet altijd onberispelijk in de achterknie en daardoor verdween Telex uit de fokkerij. Albert Voorn heeft hem daarna in nationale 1.40 m wedstrijden uitgebracht.
Victorie (mv. Formateur x Batavier Sgldt) werd als vierjarige goedgekeurd. Zijn moeder is een dochter van Formateur en de verwachting dat hij dus veel springaanleg in zijn genenpakket zou moeten hebben, werd in het verrichtingsonderzoek waargemaakt. Zowel voor het springen onder de man als voor het vrij springen behaalde hij een 8,5.

Hidden Creek´s Laurel
Na één dekseizoen werd hij naar Amerika verkocht, waar hij onder de naam De La Chance de fokkerij van sportpaarden heeft gediend. In Hidden Creek´s Laurel heeft Victorie een internationaal topspringpaard gebracht. Laurel is in de VS geboren en door het NAWPN geregistreerd. Deze supermerrie uit een moeder van Ommen (Abgar xx x Joost) nam onder meer deel aan de Wereldbekerfinale van 1997.
Zion was in 1984 één van de beste hengsten van het verrichtingsonderzoek. Hendrik te Luggenhorst uit Beltrum, de man die samen met Bas Seldenrijk korte tijd eigenaar was van Lucky Boy, fokte hem uit de beroemde merrie Palatina (A. Palatin x Exact), die zowel aan de hand als onder het zadel het nationale kampioenschap wist te behalen. Zion was een echte Lucky Boy: niet te groot van postuur maar lenig als een tijger. Helaas overleed hij na twee dekseizoenen.
Uit die korte periodoe komen echter wel twee hengsten: de goed springende Ekstein en de inmiddels op wacht gezette Edwig.
In 1986 kon er weer een Lucky Boy aan de fokkerij worden toegevoegd, want in dat jaar slaagde Beaujolais voor het verrichtingsonderzoek. Dat hij voor de springonderdelen tweemaal het cijfer 8.5 behaalde, was hij aan zijn afstamming haast verplicht. Zijn moeder Venice is een dochter van Lorenz (v. Ladykiller xx), een hengst die goede springpaarden nagelaten heeft. Zijn grootmoeder Molga (v. Willowcratic xx), die de predicaten keur, preferent en prestatie behaald heeft, is een halfzus van de Olympiade paarden The Shinto van de Japanner Suichi Tohki en Linky van de in Amerika rijdende Brit Tim Grubb.
Beaujolais heeft zich als springpaard niet waargemaakt en ook de fokkerij van springpaarden lijkt - in weerwil van de prachtige afstamming - geen succes. In de dressuur lijken de kinderen van Beaujolais beter te ontwikkelen. In 1995 werd hij geëxporteerd naar Finland, maar is inmiddeld weer terug in Nederland.
Bonheur (mv. Garant x Doruto) werd ook in 1986 aangewezen, maar door een blessure kon hij niet aan het verrichtingsonderzoek deelnemen. Hij volgde het wachthengstensysteem en werd in 1991 uit de fokkerij genomen.

C-jaargang
Uit de C-jaargang komen drie goedgekeurde zonen. De fokleiding wilde de eigenschappen van de inmiddels gestorven Lucky Boy in de fokkerij behouden en was bereid daarvoor concessies te doen wat betreft het exterieur. Uit de laatste twee jaargangen van Lucky Boy moesten dus, als het enigszins mogelijk was, enkele zonen worden aangewezen. Gelukkig had de hengst de laatste jaren zowel qua afstamming als qua exterieur heel wat betere merries gedekt dan aan het begin van zijn loopbaan. Consessies wat betreft het exterieur bleken niet nodig om uit de laatste twee jaargangen zes hengsten te vinden.
Candyboy, een zoon uit de keur preferente dochter van Huzaar - Amor x Frappant, beschikt over dat geweldige bewegingsmechanisme dat zo typerend is voor de vader en dat daarom het best aangeduid kan worden met Lucky Boy-bewegingen. De hengst was op jonge leeftijd al vergevorderd in de dressuur met Henriëtte Venderbosch. Ook als vererver van dressuuraanleg manifesteert hij zich tot een bovengemiddeld niveau. Candyboy werd in 1995 geëxporteerd naar Amerika.
Casanova is een wat kleinere zoon uit een keur-dochter van Jurriaan - Compromise xx x Nicolas xx. Hij is dus ingeteeld op de vader van Lucky Boy xx. Als driejarige deed hij het nog niet helemaal, mar als vierjarige toonde hij ook dat typerende, soepele bewegingsmechanisme. Casanova werd op grond van de exterieurrapportage van zijn driejarige nakomelingen uit de fokkerij genomen. De hengst ontwikkelde zich echter tot een goed dressuurpaard en tot een bovengemiddelde dressuurvererver, hetgeen in 1997 leidde tot zijn hernieuwde goedkeuring. Kort daarna overleed Casanova.

Columbus
Columbus (mv. Jashin x Wachtmeester Sgldt) komt voort uit een beste Gelderse merriestam. In het verrichtingsonderzoek toonde hij niet alleen zijn goede bewegingen maar liet hij ook zijn talent als springpaard zien. De hengstencompetitie van 1990/1991 won hij glansrijk onder Rob Ehrens. In 1994 werd hij geëxporteerd naar Duitsland, maar kwam vorig jaar weer voor de fokkerij beschikbaar.
Darnels en Dutchboy konden na het verrichtingsonderzoek van 1988 aan de hengstenstapel worden toegevoegd. Darnels stamt uit een goede Westfaalse merrie van Parvanu - Paradox. In de fokkerij heeft hij zijn verwachtingen niet waargemaakt. In 1997 is hij op wacht gezet. Dutchboy was als driejarige één van de beste hengsten van de keuring. Zijn afstamming is schitterend: keurmerrie van Amor - keurmerrie van Courville xx. In het verrichtingsonderzoek stelde hij met scores van bijna uitsluitend 6.5 toch wat teleur. Zijn fraaie type en zijn uitstekende afstamming rechtvaardigden echter vertrouwen voor de toekomst. Dutchboy vererft zich in de dressuur beter dan in het springen.
Derrick kon wegens een blessure niet op de keuring van 1988 worden voorgesteld, maar een jaar later was hij één van de opvallendste hengsten van de keuring. Ook hij heeft een prachtige afstamming, waarin het prestatiebloed sterk vertegenwoordigd is: Nimmerdor x Nocturn (v. Ladykiller xx) x Cromwell (v. Cottage Son xx). Hij beëindigde het verrichtingsonderzoek met hoge scores voor alle onderdelen en zijn fokkerij werd dan ook met vertrouwen tegemoet gezien. Inmiddels moeten we vaststellen dat Derrick in de fokkerij van sportpaarden niet is meegevallen.
Brownboy is nog een echt F1-product. Zijn moeder stamt van de Gelderse hengst Centurio en daarna treffen we de Groninger hengst Juliaan aan. Brownboy is door meerdere ruiters op Grand Prix niveau uitgebracht en springt nu nog nationaal met de jeugdige ruiter Kees-Jan Cordia. Na een verkort verrichtingsonderzoek is Brownboy in 1995 aan de hengstenstapel toegevoegd.

Zwarte bladzijde
Een zwarte bladzijde in het geschiedenisboek van de Nederlandse fokkerij wordt veroorzaakt door de manipulaties op het station waar Lucky Boy ter dekking heeft gestaan.
Lucky Boy had weinig libido: het duurde soms uren voordat hij bereid was een merrie te dekken. Soms moest hij zelfs onverrichter zake naar zijn box teruggebracht worden, omdat hij simpelweg weigerde in aktie te komen.
In de kunstschede weigerde hij subiet te ejaculeren.
Dit uiteraard tot grote ergernis van zijn eigenaar, die bijna radeloos werd wanneer Lucky Boy weigerde te dekken, terwijl de stallen toch vol stonden met merries die bevrucht moesten worden.
Ten einde raad greep de eigenaar wel eens naar een ongeoorloofd middel en werd een andere hengst van het dekstation als vervanger voor Lucky Boy ingezet.
De eerste keer dat deze praktijken bleken, was na de goedkeuring van de hengst Rutbeek. Uit het bloedgroepenonderzoek bleek namelijk dat Lucky Boy niet de vader van Rutbeek kon zijn, terwijl hij wel als zodanig te boek stond.
De eigenaar van Lucky Boy gaf als verklaring aan het stamboek dat toen hij wegens een ongeval in het ziekenhuis verbleef, een tijdelijke hulp een vergissing gemaakt moest hebben. Maar de geruchten bleven dat een andere hengst wel eens de taak van Lucky Boy overnam.
En dat gerucht werd versterkt doordat van Lucky Boy zo nu en dan een voskleurig veulen werd geregistreerd. Lucky Boy zou, volgens de heersende opvatting over de vererving van de haarkleur bij paarden, fokzuiver bruin zijn en dat houdt in dat hij geen voskleurige veulens kon geven. Met behulp van de bloedgroepenonderzoeken, die in opdracht van het stamboek werden uitgevoerd, kon echter nooit worden aangetoond dat Lucky Boy niet de vader van de betreffende veulens kon zijn.
Ook bij de onderzochte vosveulens was hij, volgens de stand van de toenmalige wetenschap, niet uit te sluiten.
De geruchten over bedrieglijke praktijken op het station werden daardoor gaandeweg minder. Totdat met behulp van verfijnde technieken uit een onderzoek van een tweejarige voshengst wel degelijk werd aangetoond, dat Lucky Boy niet de vader kon zijn. Uit een vijftal anderen, in het geheim uitgevoerde onderzoeken van voskleurige nakomelingen bleek hetzelfde en daarmee was voldoende aangetoond dat er wel degelijk oneerlijke praktijken hadden plaatsgevonden op het station waar Lucky Boy stond.
Om de rotte plek te verwijderen, werden door het KWPN alle registratiepapieren van Lucky Boy-kinderen ongeldig verklaard. Alle te achterhalen kinderen van Lucky Boy, en dat waren er meer dan 600, werden op kosten van het KWPN onderzocht. Van 72 nakomelingen werd vastgesteld dat er sprake was van een andere vader dan Lucky Boy. Ook de paarden die al eens onderzocht waren, werden opnieuw onderzocht en van meerdere bleek nu wel dat Lucky Boy niet de vader kon zijn.
Het KWPN ontnam de eigenaar van Lucky Boy zijn hengstenhoudersvergunning en daarnaast moest hij zich voor de rechtbank verantwoorden: hij werd schuldig bevonden en veroordeeld.

Stempel
Deze onverkwikkelijke geschiedenis heeft niet alleen de Nederlandse fokkerij schade berokkend, maar wierp ook een smet op het blazoen van één van ´s werelds grootste hengsten uit de fokkerij van sportpaarden.
Toen hij in 1984 aan een hartverlamming stierf, ontviel niet alleen de Nederlandse fokkerij, maar de gehele wereld een fokhengst die nauwelijks zijn weerga kent. Lucky Boy´s stempel blijft onuitwisbaar gedrukt op de mondiale ruitersport en fokkerij van sportpaarden.

****

Haast kan nodig zijn...

In het najaar van 1970 werd Lucky Boy aangeboden op de hengstenkeuring van de NDR in Hilversum. Een vierjarige volbloedhengst, die met 27 starts en zes overwinningen niet onverdienstelijk had gekoerst (hij was o.m. winnaar van de St. Leger). Bij die gelegenheid was ook het hengstenopfokkersduo Hendrik te Luggenhorst en Bas Seldenrijk aanwezig.
"In één keer zie ik een schitterend paard", staat te lezen in een Lucky Boy-artikel in 'In de Strengen' 25/1982. Aan het woord is Bas Seldenrijk. Hij vervolgt in het artikel: "Ik zie stap en draf en vlieg overeind. Waarom? Ik ben mijn hele leven al afgegaan op de eerste, beslissende indruk. Eerst gaat het om het totaalbeeld. Ik zag hem, elastisch en charmant en ik vlieg naar beneden. Ik hoor Henny Borghuis nog zeggen: Wat heb je een haast! En ik antwoordde: Dat kan in het leven nog wel eens nodig zijn..."
De haast werd goed betaald, want Seldenrijk en Te Luggenhorst werden de nieuwe eigenaar van wat jaren later een legende in de mondiale paardenfokkerij zou worden.
Al snel werd er aan alle kanten aan de respectievelijk jassen van Seldenrijk en Te Luggenhorst getrokken. Lucky Boy was een begeerde hengst geworden, zeer fraai van model, super in beweging en in Utrecht erkend voor het KWPN.

De grote belangstelling bracht de beide eigenaren op het idee om een briefjesveiling te organiseren. Op een dag mochten belangstellenden Lucky Boy opzoeken in Beltrum en kon me bij beëdigd makelaar A. Heineke briefjes indienen met daarop geschreven het bedrag dat men voor de hengst wilde neertellen. Henny Borghuis, de hengstenhouder uit Denekamp die ook gelijk in Hilversum al gek van Lucky Boy was en meteen al 'winst' bood, was de hoogste bieder. Niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat hij zijn ronde bedrag had laten eindigen op 11 cent achter de komma.
Tussen Hilversum en Beltrum was de waarde van Lucky Boy wel aanzienlijk omhoog gegaan. Haast kan in het leven wel eens nodig zijn...

Door: Gert van der Veen
Uit: De serie Stempelhengsten, In de Strengen nr. 8, 23 april 1998.


Nouvel

Berichten: 28559
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-03 21:02

Jemig, grappig, weer eentje uit de lijn van mijn paardje, maar dan uit de moederlijn, haar moeder is nl Formateur x Lucky Boy.
Toch wel leuk om die oude artikelen weer even terug te lezen!

caranthir
Berichten: 722
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 10:10

De moeder van mijn merrie heet Toloma en is ook Lucky Boy x Farn. Zelfs de moeder heet Oloma.
Grappig dat de volle zussen van Toloma in het artikel staan.


DubbelFun

Berichten: 88596
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 10:29

Wat ik me wel eens afvraag hoe de 'nep'kinderen van Lucky Boy het gedaan hebben in de sport Verward

Suzanne F.

Berichten: 49150
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 11:59

Mijn eerste paard Joran was een Darnels x Notaris. Het was een heel sjiek, correct bewegend paard met een fantastisch karakter en veel talent om te sluiten.

Ik vind het jammer dat Darnels uit de fokkerij genomen is alleen omdat ze teovallig niet super aan een touwtje konden lopen. Dus dat er op de keuringen weinig opvallende paarden van zijn gekomen. In de sport doen er een aantal het heel verdienstelijk!!

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 12:02

Ik heb een naturelmerrie. Leuk zoals er staat dat lucky boy wat lange hoofden fokte. Dat klopt wat Naturel betreft en hij geeft dat over het algemeen ook weer door. Behalve bij mijn merrie dan. Qua beknoptheid lijkt ze sterk op hem maar niet qua karakter en expressie. Ik wist trouwens niet dat couperus en Zevenaar zonen van naturel waren. Hoe zit dat trouwens met gouverneur? was dat ook niet een naturel?

De hond is de betere mens

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 17:31

De serie stempelhengsten blijft altijd weer boeiend om de te lezen. Enerzijds hoe de beleidsmakers proberen hun beleid wat handen en voeten te geven anderzijds om nauwkeurug te analyseren wat de werkelijke bijdrage van deze stempelhengsten is geweest. Het fenomeen stempelhengsten onstaat altijd in een fokkerij waar willekeur hoogtij viert.
De werkelijke stempelhengsten maken plaats voor de geselecteerde stempelhengstenvan de beleidsmakers. In het land der blinden is eenoog koning. Bestaan er overigens wel stempelhengsten en wat is hun werkelijke bijdrage? Jazeker ze bestaan. Ze blijven alleen stempelhengst als hun genen systematisch, of zoals in West-Europa vaak bij toeval, in genetisch sluitende combinaties weer worden ingezet
Zoals gebruikelijk proberen beleidsmakers altijd met het geld en materiaal van anderen aan te tonen dat hun koers de juiste koers is. Dit fenomeen doet zich voor in de politiek, bedrijfsleven en, het kan haast niet anders, ook in de sportpaardenfokkerij. Toen in de begin jaren zeventig het landbouwtuigpaard moest worden omgevormd naar het sportpaard werd de algemene trend in Nederland en in bijna heel West-Europa om dit beleid middels de hengsten te sturen. Alhoewel in het verleden en recent wetenschappelijke onderzoekingen onweerlegbaar hebben aangetoond dat de vererving middels de vrouwelijke lijn een veel grotere faktor vormt dan die via de mannelijk lijn. Desondanks blijven de beleidsmakers voortgaan op de door hun ingeslagen weg en zal, ondanks andere signalen, worden aangetoond dat hun beleid het ultieme fokkerijbeleid is. Vertaald in een nieuw nederlands fenomeen van specialisatie. Hele horden fokkers volgen die trend en daarmee raakt de sportpaardenfokkerij inplaats van vooruit steeds verder achterop. De marginale scores worden als briljante successen neergezet. Voor het merendeel der fokkers blijven deze successen, bij gebrek aan een goed systematisch fokbeleid, een droom en voor vele anderen een telkens weerkerende nachtmerrie. De merrie gedekt door de beste hengst van de lijst en toch blijken de resultaten weer tegen te vallen. Genen zijn voor de meeste fokkers een ongrijpbare faktor. Voor de beleidsmakers ook. Maar de beleidsmakers houden de fokkers, op hun kosten, voor dat zij het wel weten. Zo worden deze fokkers het bos ingestuurd met van 'God zegene de greep'. Gaat het bij toeval goed dan is het bewijs geleverd en houden de beleidsmakers het pluche voor zichzelf aangenaam warm. Als het misgaat, betalen die fokkers de rekening.
Zo worden aan de door beleidsmakers geslecteerde hengsten allerlei eigenschappen toegedicht, waar de hengst zelve hoofdschuddend bij staat te kijken. Zich verbaasd, op basis van zijn eigen ratjetoe pedigree en zijn niet harmonisch afgestemde exterieur met veel te lang hier en veel te kort daar, afvraagt: Uit welke genetische sportpaardenkoker halen de moderne fokkerijdeskundigen deze volgens hun onwrikbare feiten.
De meeste tuigpaarden gaan terug op Engelse Volbloeds. Hadden die Engelse Volbloeds dan tuigpaardgenen? En zijn die genen door een voortdurende selectie op de renbaan ineens omgezet in spring-en dressuurgenen? Elk paard kan je op basis van zijn eigen pedigree nauwkeurig uitleggen dat dit een sprookje is. Maar helaas sprookjes bestaan alleen in de mensenwereld. Als je nu maar vaak genoeg verteld dat sommige sprookjes echt bestaan, gaan een hele grote groep mensen dat vanzelf geloven en heeft ook het fokkerijsprookje toch nog een goed eind.
Volgens het verhaal van Courville leverde zijn vader First Trial dressuurpaarden en Courville springgenen. Hoe het renpaard First Trial aan de dressuurgenen en het renpaard Courville aan de springgenen komt, verhaalt het sprookje niet. Maar over de vererving bestaat bij de moderne fokkerijdeskundigen geen twijfel. Van de ruim 100 ingezette Volbloeds hebben naast Courville Abgar, Lucky Boy en Erdball de faam dat ze springpaarden hebben geleverd. Terwijl Lucky Boy op basis van 4 int. dressuurpaarden ook nog eens het dressuurinfuus krijgt toegediend en prompt daarop dressuurpaarden levert. Genetisch helemaal op zijn kop. Zo lopen de meesten, vanwege hun volbloedskelet , ook en dat nu is genetisch wel precies bepaald.
Als Courville, Abgar, Lucky Boy, Erdball en Uppercut springgenen vererven waarom doen ze dat dan maar alleen bij een handjevol kinderen en niet bij allemaal? Volgens de geneticaleer is de vererving permanent wederkerend en niet bij toeval dan weer wel en dan weer niet. Daarom lijken alle in het wild levende dieren precies opelkaar en kunnen ze allen met datzelfde skelet ook detzelfde prestatie leveren. Elke dag.
Om de genetische bijdrage van deze Volbloeds te verklaren is het daarom zinvol om niet een paar successen breeduit te meten maar eens te analyseren, zonder afbreuk te doen aan deze hengsten 'an sich' wat de werkelijke stempel in de sportpaardenfokkerij is geweest.
Dat kan alleen als je niet een aspect van een paar successen eruit licht maar in breder verband de ratio's nader analyseert. Ik heb in dit verband het aantal dekkingen buiten beschouwing gelaten en puur naar het aantal kinderen de werkelijke bijdrage in het onderstaande staatje weergegeven.
Aantal kinderen int spr. int. dr %

Abgar 541 2 - 0.4
Courville 464 5 - 0.5
Erdball 384 3 - 0.8
Lucky Boy 1079 29 4 3
Uppercut 1299 2 0.1
Tot 3767 41 4 1.2
De nafok van Courville

Boreas 879 7 - 0.8
Bredero 278 - - -
Edison 297 - - -
Garanco 199 - - -
Jasper 962 33 - 3.4
Isotoop 44 - - -
Notaris 1034 14 - 1.3
Renville 434 14 - 3.2
Tot 4143 49 - 1.2
Op basis van deze feiten kun je constateren dat de kans om uit een van deze 'Volbloedstempelhengsten' een internationaal springpaard te fokken 1.2 % en een internationaal dressuurpaard slechts 0.1% is.
De nafok biedt weinig zekerheid meer en komt niet verder dan 1.2%. De staatsloterij biedt aanmerkelijk meer prespectief.
Als we dit staatje vergelijken met de wereldberoemde Anglo-Arabische Volbloed Ramzes van de Volbloed Rittersporn en de Shagya-Arabermerrie Jordi dan staan alleen al van de directe mannelijke lijn 57 hengsten met hun kinderen bij de internationale springpaarden en 22 hengsten met hun kinderen bij de internationale dressuurpaarden in de WBFSH breeding guide genoteerd. Op basis van de bovenstaande Volbloedresultaten zou de vader Rittersporn xx dus voor 1.2 % en de Shagyamerrie voor 98.8% voor deze successen verantwoordelijk zijn. Gaf Ramzes aan zijn kinderen spring-en dressuurgenen. Niet een. Wat gaf Ramzes dan wel aan kinderen, kleinkinderen en kleinkleinkinderen enz? Dat was het unieke dragende skelet en het werkbare karakter (de stempels). Genetisch vastgelegd in de genen van zijn moeder Jordi. Met dat dragende skelet, het lendenmechanisme en het werkbare karakter kunnen sportpaarden zowel springen als dressuren op internationaal niveau. Als de fokkers die eigenschappen van dat skelet en karakter in de juiste combinaties, via een genetische aangesloten bloedlijn, weer bijelkaar brengen is dat de fokkerijstempel van een internationaal succes.

Suzanne F.

Berichten: 49150
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 21:05

Anna42: Welke hengsten voeren nu nog dat Shagya bloed? Ik weet dat Ramzes achter Ramiro zit toch??

En Is Anglo- arabisch ook zo invloedrijk geweest? En waarom geven de hedendaagse hengsten dan niet die eigenschappen door die dat Shagya-arabische bloed deed?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 08:32

Goedzo Anna.

Voor het eerst een goed leesbaar stuk, compleet met alinea's!
Bravo.
Over de inhoud kunnen we twisten, maar qua tekstopbouw en spelling ga je met GROTE sprongen vooruit!

Alles wat ik hier te melden heb berust op totale onzin en dient als dusdanig te worden opgevat. (Tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend)

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 08:46

CGJ12 schreef:
Goedzo Anna.

Voor het eerst een goed leesbaar stuk, compleet met alinea's!
Bravo.
Over de inhoud kunnen we twisten, maar qua tekstopbouw en spelling ga je met GROTE sprongen vooruit!


Alleen jammer dat die al zo vaak geventileerde inhoud bij deze infomatieve serie geplaatst wordt Scheve mond

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

Excuseme
Berichten: 1978
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 11:25

sarabande"]
[quote="CGJ12 schreef:
Goedzo Anna.

Voor het eerst een goed leesbaar stuk, compleet met alinea's!
Bravo.
Over de inhoud kunnen we twisten, maar qua tekstopbouw en spelling ga je met GROTE sprongen vooruit!


Alleen jammer dat die al zo vaak geventileerde inhoud bij deze infomatieve serie geplaatst wordt Scheve mond
[/quote]

Daar verschillen we dan van mening. Informatief is voor mij de toevoeging op het artikel van Anna. En wat Ramzes betreft, kijk eens naar het EK, de vader van Coster heeft drie keer Ramzes dichtbij in zijn stamboom, prestatie verloochent zich niet.
Anna, breng ons dwalende KWPN-ers weer op een goed spoor en blijf in de pen klimmen. Misschien doen we dan over een jaar of 10 weer mee om de medailles.

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 14:26

Ja leuk om te lezen. Zou alleen meer willen weten over
Citaat:
Obrecht (Lucky Boy xx x Fresco x Amor) werd gefokt door J. Schoenaker uit de Noordoost-Polder. Obrecht heeft niet veel kans gekregen zijn goede pedigree waar te maken. Alhoewel de vererving van springaanleg wat sterker lijkt dan die van de dressuur, is zijn vererving voor beide disciplines beneden niveau gebleven.


Dit is Dees d'r paps en Dees was Z springen en als ik me niet vergis m2 dressuur. Het enigste wat ik weet was dat hij was afgekeurd op z'n nakomelingen, maar hier staat " niet veel kans gekregen. "

Nu Roemer nog, die vindt ik wel zooo mooi!

MissHis, je krijgt van mij echt een heel groot complimentje voor het overtypen van die serie. compliment
Laatst bijgewerkt door Sammie op 27-08-03 14:31, in het totaal 2 keer bewerkt

- Offline -

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110617
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 14:28

Mijn paard is een Nimmerdor X Lucky Boy.

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 14:37

Ik heb een Havidoff x Candyboy (Luckyboy xx x Huzaar (Amor)) x Akteur (Amor) x Le Faquin xx Haha! leuk om te lezen, ik heb nog ergens een deens artikel over een presterende luckyboy xx zoon Haha!

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 14:40

Suzanne F. schreef:
Anna42: Welke hengsten voeren nu nog dat Shagya bloed? Ik weet dat Ramzes achter Ramiro zit toch??

En Is Anglo- arabisch ook zo invloedrijk geweest? En waarom geven de hedendaagse hengsten dan niet die eigenschappen door die dat Shagya-arabische bloed deed?


Gelukkig is het Arabisch bloed nog voorhanden. Ik mag je in dit verband misschien eerst verwijzen naar de volgende website
www.easpstamboek.nl
onder feiten en onderzoek: Equus orientalis
Amurath een genetisch wonder
Hier staan bijna alle lijnen in waar het Shagy Arabisch bloed voorkomt.
De Shagya Araber heeft het zelfdragend skelet met het lendenmechanisme. Als je die elementen niet in de fokkerij hanteert, maar het Volbloedskelet als uitgangspunten neemt daar nog allerlei criteria aan toevoegt die desastreus voor een sportpaard zijn, krijg je
verkeerde sportpaarden die fysiek en mentaal nietkunnen beantwoorden aan de verlangde eisen. Een sportpaard heeft een zelfdragend skelet nodig. De moderne sportpaardenfokkerijdeskundigen hebben, ondanks de gigantische positieve invloed van Ramzes, Amurath etc , het Arabisch bloed in de ban gedaan als zijn de onbruikbaar. Dat wreekt zich vroeg of laat. Inmiddels zijn we bij laat aangeland en plukken de fokkers nu de wrange vruchten van deze voortuitziende blik.

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 14:52

CGJ12 schreef:
Goedzo Anna.

Voor het eerst een goed leesbaar stuk, compleet met alinea's!
Bravo.
Over de inhoud kunnen we twisten, maar qua tekstopbouw en spelling ga je met GROTE sprongen vooruit!


Het doet mij een waar genoegen dat het ook voor jouw wat beter leesbaar is. Dat de logica achter het fokken van sportpaarden van fundamenteel belang is en dankzij de verpakking misschien wat helderder overkomt. Helderheid van zaken is altijd de eerste stap. De verpakking doet menig consument van de inhoud proeven.
Daarover kun je discussieren. Twisten doet ik niet. Ik houd het wat dat betreft bij Rock and Roll.

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 15:04

sarabande"]
[quote="CGJ12 schreef:
Goedzo Anna.

Voor het eerst een goed leesbaar stuk, compleet met alinea's!
Bravo.
Over de inhoud kunnen we twisten, maar qua tekstopbouw en spelling ga je met GROTE sprongen vooruit!


Alleen jammer dat die al zo vaak geventileerde inhoud bij deze infomatieve serie geplaatst wordt Scheve mond
[/quote]

Is het niet uitermate jammer dat de fokkers als jarenlang op het verkeerde been worden gezet? Levert deze 'informatieve' serie dan wel de juiste informatie. Als je deze informatie foktechnisch analyseert hoe informatief is de inhoud dan? Is het niet veel meer een bevestiging van het uitgedragen evangelie. Hoe komen de fokkers anders aan die noodzakelijke foktechnische informatie? Die halen ze in ieder geval niet uit deze zgn 'informatieve' of je eigen proza.

Miss_Petit
Berichten: 5447
Geregistreerd: 20-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 15:07

Ik rijd een Voltaire X Lucky Boy Lachen

Had zelf al veel opgespeurd maar dit is natuurlijk machtig Haha!

fokfanaat

Berichten: 20209
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 15:08

Anna42"]
[quote="Suzanne F. schreef:
Anna42: Welke hengsten voeren nu nog dat Shagya bloed? Ik weet dat Ramzes achter Ramiro zit toch??

En Is Anglo- arabisch ook zo invloedrijk geweest? En waarom geven de hedendaagse hengsten dan niet die eigenschappen door die dat Shagya-arabische bloed deed?


Gelukkig is het Arabisch bloed nog voorhanden. Ik mag je in dit verband misschien eerst verwijzen naar de volgende website
www.easpstamboek.nl
onder feiten en onderzoek: Equus orientalis
Amurath een genetisch wonder
Hier staan bijna alle lijnen in waar het Shagy Arabisch bloed voorkomt.
De Shagya Araber heeft het zelfdragend skelet met het lendenmechanisme. Als je die elementen niet in de fokkerij hanteert, maar het Volbloedskelet als uitgangspunten neemt daar nog allerlei criteria aan toevoegt die desastreus voor een sportpaard zijn, krijg je
verkeerde sportpaarden die fysiek en mentaal nietkunnen beantwoorden aan de verlangde eisen. Een sportpaard heeft een zelfdragend skelet nodig. De moderne sportpaardenfokkerijdeskundigen hebben, ondanks de gigantische positieve invloed van Ramzes, Amurath etc , het Arabisch bloed in de ban gedaan als zijn de onbruikbaar. Dat wreekt zich vroeg of laat. Inmiddels zijn we bij laat aangeland en plukken de fokkers nu de wrange vruchten van deze voortuitziende blik.
[/quote]

Beste Anna, als het easp wel hengsten met het juiste bloed en bouw heeft, waarom vinden we daar nog zo weing van terug op concours ed? Als die paard echt zoveel beter kunnen lopen, moet dat toch gaan opvallen?

Excuseme
Berichten: 1978
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 15:22

Hoi Samsam

Je kunt op http://www.horsemagazine.com/BREEDINGBA ... amzes.html

lezen hoe groot de invloed van deze hengst was en is, zowel in dressuur als in springen. Tevens zul je verbaasd staan hoeveel goede paarden op dit moment, met name springpaarden, Ramzes bloed voeren, bijvoorbeeld dankzij Capitol I, die met zonen als Carthago, Cassini, Carolus, Calato en in Nederland bijv. Colino van Martin Liefhebber nog zeer veel invloed uitoefent. Ook een helaas te vroeg overleden hengst als Caretano Z zat er vol mee en levert nu nog goede nafok.

fokfanaat

Berichten: 20209
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 15:39

Excuseme schreef:
Hoi Samsam

Je kunt op http://www.horsemagazine.com/BREEDINGBA ... amzes.html

lezen hoe groot de invloed van deze hengst was en is, zowel in dressuur als in springen. Tevens zul je verbaasd staan hoeveel goede paarden op dit moment, met name springpaarden, Ramzes bloed voeren, bijvoorbeeld dankzij Capitol I, die met zonen als Carthago, Cassini, Carolus, Calato en in Nederland bijv. Colino van Martin Liefhebber nog zeer veel invloed uitoefent. Ook een helaas te vroeg overleden hengst als Caretano Z zat er vol mee en levert nu nog goede nafok.


Kijk, het probleem bij paarden waar generaties geleden ramzes in voorkomt, is dat je niet echt kunt zeggen dat dat de reden is dat het zo'n goed paard is, deze paarden zijn mengkroezen van allerlei rassen.

Wat mij meer zou overtuigen is dat paarden waar echt een duidelijk aandeel, arabisch bloed inzit (easp, bojar bv) deze hengsten een duidelijke verbetering geven in vergelijking met kwpn gefokte paarden in de sport (m.i. kom je bij bijna alle paarden wel ergens arabisch bloed tegen, als je maar ver genoeg zoekt)

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 19:03

De hele opzet van iedere reactie van Anna42 is het aansturen naar dit aesp stamboek waarvan de veulens bij het KWPN niet eens een blauw papier krijgen. Waarom zou je als KWPN fokker met een goed gezond paard in hemelsnaam voor zo'n stamboek moeten kiezen. Indien men echt met Arabisch bloed zou willen kruisen dan kan men prima bij het goed georganiseerde NRPS terecht.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 20:29

Generaties geleden?
Vergis je daar niet in!!

Als je ziet welke hengst nu europees kampioen is, dat is een Calato x Constant.
Daar zit oa Capitol bloed in, als het verhaal klopt wat ze zeggen over Capitol heeft hij aan vaders kant een dubbele scheut Ramzes bloed.

En in Constant zitten de belangrijke merries Dorette en Diastolchen.
Dorette oa moeder van Farn en Roman (v. Ramzes) en Diastolchen die in stam 242 een belangrijk aandeel heeft gehad, waar onder andere de hengsten Ahorn, Joost en Alcatraz uitkomen.

Anna wil alleen maar zeggen met de link dat je daar artikelen kan vinden die daar uitgebreid staan beschreven over verschillende zaken.

En ik vind Anna haar toevoeging wel van belang, want 1.2 % op 4000 paarden is natuurlijk wel wat weinig, en dat zouden de meesten niet te weten zijn gekomen zonder deze toevoeging.

En ik geloof niet dat het Easp stamboek al zo lang bestaat.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 20:42

adriana schreef:
En ik vind Anna haar toevoeging wel van belang


Ja dat is intussen iedereen bekend.

Dit is echter een van de topics uit de serie stempelhengsten. Deze serie wordt door heel veel mensen hoogelijk gewaardeerd en Jenneke neemt veel moeite dit allemaal uit te tikken.
Het is daarom niet terecht om deze topics te misbruiken de inhoud om te draaien, alleen om je gelijk te bewijzen.
Doe dat gewoon in een eigen topic, waarbij eventueel teksten waar je het niet mee eens bent aangehaald kunnen worden.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-03 21:30

Ik geloof dat er maar een paar mensen die die haar toevoeging niet in die mate van waarde vinden, maar dat ter zijde.

De serie stempelhengsten is zeker informatief, maar het is zeker niet minder informatief dat er nog meer bruikbare informatie word geplaatst.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 70 bezoekers