16 jaar te oud voor 1e dracht?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-01 20:53

Mijn paard is net 15 geworden, en nog nooit drachtig geweest. Een jaar of 5 terug hebben ze (oude eigenaar) wel geprobeert haar drachtig te krijgen, ze is toen ca 3 x bij de hengst geweest, maar geen van de keren is het gelukt.
De vervangster van mijn baas (officieel dierenarts voor grote huisdieren, ook van paarden dus, bovendien is haar vriend hengstenhouder) ziet er geen problemen inn, en denkt dat het juist prima kan (denk aan alle toppaarden die op later leeftijd als fokmerrie verder gaan).
Mijn collegaatje heeft een vriendin die shetjes fokt, en probeert mij ook aan de fok te krijgen.
Lijkt me allemaal hardstikke leuk, maar kan het echt geen kwaad?
Voorlopig kan er niets van komen, omdat we eerst een ander huis willen. Als dat huis er eenmaal is, wilden we eigenlijk een ander paardje erbij. Maar wat nu als we wel met Des zouden fokken, is natuurlijk wel hardstikke gaaf, en kind van je eigen paard op stal?!
Graag alle meningen!


Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-01 20:57

Je kunt het vergelijken met een vrouw die op latere leeftijd voor het eerst een kind krijgt. Er zitten meer risico's aan.

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-01 20:58

Fokken is gokken ,mijn advies is niet doen.

Ook ik dacht er zo overeen paar jaar geeden toen ik uitgereden was met mijn eerste paard ,maar mijn DA was er geen voorstander van!

Hij was echt een specialist op het gebied van voortplanting maar is nu al enkele jaren met pensioen.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 05:28

Is wel erg oud voor eerste veulen. Zou advies vragen bij veearts. Ook goed vragen wat dan de risicos zijn.
Kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362


Lientje

Berichten: 3891
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Belgie(Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 06:44

Ja zo heel jong is ze niet meer, het zal toch niet zonder risic's zijn denk ik hoor!

Koester je dromen want als ze sterven word je leven als een vogel zonder vleugels
ik heb een Royal Dance veulen: River Dance

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 08:25

Het geeft zeker meer risico's. En als je paard een eerdere keer ook al niet drachtig tre krijgen was zou ik er heel goed over nadenken.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 09:14

Je kunt de baarmoeder eens laten nakijken of alles wel schoon is, en of er niet te veel cystes zitten. maar als alles in orde is, is het wel de moeite waard om het te proberen hoor! Het is niet onmogelijk. Er zijn veel meer merries die op oudere leeftijd voor het eerst een veulen hebben gebaard.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 11:29

het kan best je hebt alleen extra risico ik zou iig extra begeleiding van de veearts nemen

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 11:34

Mijn DA vond 11 al wat aan de late kant voor de eerste keer. NIet TE oud zei hij, maar meer risico's en vaak is het lastiger om ze drachtig te krijgen.
Hmmm... En Des. was de eerste keer al niet drachtig geworden...

Persoonlijk zou ik het niet doen denk ik. Maar vraag eens aan je DA, misschien zegt ie wel dat het niet zo'n probleem is als je goed oplet.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 11:38

soms matcht het niet met de hengst en moet je een andere hengst zoeken.

loulou

Berichten: 14805
Geregistreerd: 12-09-01
Woonplaats: heesch (brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 14:07

het lijkt mij vrij laat maar ik zou het gewoon aan de dierenarts vragen het ligt er natuurlijk ook aan in wat voor conditie het paard is enzo. misschien zegt de dierenarts dat het wel gewoon kan Lachen Koe

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 13:16

Ik denk dat ik er toch maar van af zie. Dat had ik toen ik haar kocht. Bovendien, is ze dan al 16 (mischien nog ouder, als het nog erg lang duurt met een nieuw huis te vinden). Dan kunnen we tzt beter een merrie er bij nemen (willen toch graag een 2e paardje) en daar af en toen een veulentje bijfokken.
Bovendien heeft des bolspat rechtsachter (in hoeverre zou dat erfelijk kunnen zijn?), normaal zie je bijna nooit wat, maar vandaag heeft ze iets langer op stal gestaan, en was ze dus wat overvuld.... Nee, laten we haar maar gewoon houden zoals ze is!

paulanda
Berichten: 2180
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: heerhugowaard(n-H)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 18:18

idd wel wat hoger risico,mijn merrie is al bijna 20 en nu drachtig van flemmingh maar zij heeft al 8/9 veulens gehad dus dan ligt het anders,mze heeft z'on echte hangbuik van al die drqachten,ze ziet er super uit en zodra we denken dat het te zwaar voor haar word stoppen we ermee,misschien krijgt ze er nog wel 5 en misschien is dit de laatste we zien wel hoe goed ze eruit blijft zien,ze vind veulentjes erg leuk zelf dus hopern nog lang met haar te fokken en anders met een merie van haar verder te fokken,het laatste veulern is trouwens nu 3jaar oud.
nog veel succes!

ivar

Berichten: 579
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-01 20:12

Mijn merrie was 18 jaar toen ze haar 1e veulen kreeg. Mijn dierenarts zei dat er geen reden zou zijn om haar niet te laten dekken op 17 jarige leeftijd voor de 1e keer. Ik had haar een paar jaar eerder ook al laten dekken wat toen niet gelukt was omdat ze toen nog volop in de sport meeliep. Toen is er tegen mij gezegd dat ze waarschijnlijk wel drachtig zou worden als ze niet meer volop in de sport zat en dat klopte dus ook. Ze heeft nog 3 veulens gehad, de laatste dus toen ze 20 jaar oud was en alle keren is ze in 1 dekking drachtig geworden en heeft ze de veulens zonder problemen voldragen, geworpen en opgevoed. ze leefde er helemaal van op en was erg gelukkig. Helaas is ze vorig jaar overleden aan koliek, maar als dat niet zo was dan had ik haar dit jaar weer laten dekken na 1 jaar gust om haar even een beetje op adem te laten komen. Dat hoeft dus niet meer want zoals ik al zei is ze er niet meer. Koliek is niet door het veulen gekomen hoor. Als de dierenarts er geen probleem mee heeft en je wil het graag waarom zou je het dan niet doen? *LOL*

Stralend de dag door.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-01 11:16

Ik zou denken dat het wel kan.

Denk wel aan een aantal dingen.

1) Men heeft al eerder geprobeerd je merrie drachtig te krijgen. Het kan zijn dat je merrie vruchtbaarheidsproblemen heeft en dat je dus heel veel werk en geld moet besteden om dat veulentje te fokken

2) 100% begeleiding is vereist in zo'n geval. Geen een merrie moet onbegeleid ingezet worden voor de fok, maar met name met zo'n speciaal geval is het wel nuttig om goed op te letten en je goed te laten informeren.

3) Misschien wel het belangrijkste: waarom wil je een veulentje fokken? Iedere fokker moet daar iedere keer over nadenken, maar in dit geval helpt het om iets harder na te denken. Naast het dekgeld zal je extra d.a. kosten krijgen en ook veel zorgen. Dat geld kan je ook besteden om een mooi veulen te kopen.

Als je een merrie dekt, wordt namelijk maar in 70% van de gevallen een gezond veulen geboren. Daarvan is de helft hengst en de helft merrie.

In feite heb je de redenen al aangegeven; je kunt het proberen, maar weet waaraan je begint. Mijn twee favoriete merries zijn op het moment allebei 17 jaar. De ene heeft 12 veulentjes gehad en de andere 5. De laatste is gewoon niet zo veel gedekt en haar jongste dochter is nu 3 jaar oud. Volgend jaar hoop ik toch eindelijk weer veulentjes van hun te gaan fokken, maar dat heeft nog heel veel voeten in de aarde. (sparen voor die stal!!)

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-01 13:16

Toen mijn pony 16 jaar was, wilde ik haar laten dekken. Mijn pony is een kruising New Forest en ik wilde haar laten dekken door de Saint Urus d'Olympe. Op het laatste moment heb ik het afgezegd, ik vond dat dit nooit goed kan zijn. Ook omdat het paard veel groter is dan zijzelf. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik zou doen.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 40 bezoekers