Of het echte maaltijdsoepen zijn weet ik niet, maar in ieder geval wel heel lekker...
SOUPE AU PISTOU
Benodigdheden
- 2 uien
- 1 prei
- 3 takjes verse peterselie
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje verse tijm
- 1 takje verse majoraan
- 0.6 dl olijfolie
- 1 laurierblaadje
- 375g pompoen (in kleine blokjes)
- 250g aardappel (in kleine blokjes)
- 1 wortel (in de lenge doormidden en in dunne schijfjes)
- 2 kleine courgettes (in schijfjes)
- 1 tl zout
- 2 l water of groentebouillon
- 100g tuinbonen
- 75g doperwten
- 2 tomaten (ontveld, grof gehakt)
- 50g schelpjespasta
Pistou
- 15g verse basilicumblaadjes
- 2 grote teentjes knoflook (uit de pers)
- ½ tl zwarte peper
- 3 el versgeraspte parmezaanse kaas
- 0.8 dl olijfolie
Bereidingswijze
- De uien en prei dun snijden. Peterselie rozemarijn, tijm en majoraan
met keukengaren samenbinden. De olie in een pan met zware bodem
verhitten. Ui en prei toevoegen. Op een laag vuur in ongeveer 10
minuten laten fruiten.
- Het bosje kruiden, laurierblaadje, pompoen, aardappel, wortel,
courgette, zout en water of bouillong toevoegen. De groenten afgedekt
10 minuten zacht koken, tot ze bijna gaar zijn
- Tuinbonen, erwten, tomaat en pasta toevoegen. Afdekken en 15
minuten laten koken, of tot alles gaar is (indien nodig meer water
toevoegen). Kruiden en laurierblaadje verwijderen
Pistou
- Basilicum, knoflook, peper en kaas in de keukenmachine in 20 seconden
fijnhakken. Langzaam al draaiende, de olie toevoegen. In de koelkast
zetten.
- De soep verwarmen en serveren met een lepel pistou erop
MINESTRONE
Benodigdheden
- 250g witte bonen
- 2 el olie
- 2 uien (gehakt)
- 2 teentjes knoflook (uit de pers)
- 4 tomaten (ontveld en gehakt)
- 3 el gehakte peterselie
- 2 l groentebouillon
- 4 el rode wijn
- 1 wortel (gehakt)
- 1 knolselderij (gehakt)
- 2 aardappelen (gehakt)
- 1 stengel bleekselderij (gehakt)
- 3 el tomatenpuree
- 1 courgette (in schijfjes)
- 60g sperziebonen (in stukjes)
- 80g elleboogmacaroni
- zout en peper
- geschaafde parmezaanse kaas (om te serveren)
Bereidingswijze
- Week de witte bonen een nacht in water ; giet af. Kook ze 15 minuten in
kokend water ; afgieten. Verhit de olie in een pan. Ui en knoflook
toevoegen en glazig fruiten.
- Tomaat, peterselie, bonen, bouillon en wijn toevoegen. Afgedekt 2 uur
op laag vuur laten sudderen.
- Voeg wortel, selderij, aardappel, bleekselderij en tomatenpuree toe en
laat alles 15-20 minuten zacht koken
- Voeg courgette, boontjes en macaroni toe. Laat groenten en pasta met
het deksel op de pan in 10-15 minuten zachtjes gaar koken. Breng op
smaak met zout en peper. Serveer met geraspte parmezaanse kaas
Heerlijk met stokbrood en kruidenboter
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be